SDU-supercomputer er Nordens mest energieffektive

Efter en ny benchmark-måling er SDU's Abacus 2.0 rykket flere pladser frem på top 500-listen over supercomputere og indtager nu en placering som den mest energieffektive i Norden.

Supercomputeren Abacus 2.0, der står hos Syddansk Universitet, er efter en ny måling rykket op på top 500-listen over supercomputere og er nu den mest energieffektive supercomputer i Norden. Det oplyser DeIC Nationale HPC Center ved Syddansk Universitet.

Opgraderingen skyldes ikke ændringer ved selve supercomputeren, men derimod nye benchmark-målinger, der både giver en mere retvisende værdi for energiforbruget og for regnekraften.

»Det oprindelige benchmark kørte kun på cpu'erne, hvor det nye også tager grafikacceleratorkortene med. Nvidia har skrevet en version af Linpack, der kan køre på deres grafikkort, og den har vi og vores leverandør Lenovo kørt på systemet,« udtaler systemadministrator Torben Kruchov Madsen.

Linpack er det benchmark-program, der bruges som grundlag for den halvårlige Top 500 over offentligt kendte supercomputere. Linpack giver dog kun et fingerpeg om supercomputernes regnekraft, da visse beregningsopgaver kan kræve andre specifikationer, end dem Linpack favoriserer.

Abacus 2.0 er nu målt til en effektivitet på 1.937 megaflops pr. watt mod tidligere 1.444 megaflops pr. watt. Ud over en Linpack-værdi, der medtager grafikacceleratorkortene, så var energiforbruget tidligere anslået og nu bygger tallet på det reelle forbrug.

Målt alene på regnekraften er Abacus 2.0 lige nu nummer 266 i verden. Den overgås på regnekraften af DTU Risøs Computerome, der ligger nummer 235.

Abacus 2.0 står over for en udvidelse med yderligere 192 beregningsnoder i løbet af foråret 2016, da supercomputeren i øjeblikket kører med fuld belægning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere