Scrum gav DR Update til tiden

15. juni 2007 kl. 08:101
Danmarks Radios nyeste medietilbud, DR Update, blev sat i verden ved hjælp af den hurtigløbende udviklingsmetodik Scrum. Det gav net-tv til tiden
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Udviklingen af DR Update bestod af tre delprojekter: opbygning af et studie, digitalisering af video og udvikling af den webside, som er net-seernes indgang til DR Update.

Sammen med tre interne udviklere stod projektleder Kristian Haugaard for konstruktionen af websiden, som han kalder for "playeren". Det er en webside strikket sammen af Flash, Windows Medier Player og HTML. Backend-systemet bygger på Microsoft CMS og .Net-platformen. De tre udviklere tog sig af henholdsvis Flash, brugerfladen og backend. Kunden var DR's nyhedschef Troels Jørgensen fra DR Nyheder.

  1. maj kunne Kristian Haugaard og hans udviklingshold aflevere det endelige produkt - til tiden og indenfor budgettet. Succesen skyldes i ikke ringe grad udviklingsmetodikken Scrum, som holdet har benyttet sig af.

Scrum kræver erfaring
Scrum, der er et sportsudtryk lånt fra Rugby, der betyder noget i stil med frispark, er en af de såkaldte adrætte udviklingsmetodikker, som prøver på at komme uden om de forhindringer, der kan lægge softwareprojekter i graven. Scrum-metoden gør det muligt at arbejde med et projekt, hvor rammerne ikke er helt nagelfaste.

Kristian Haugaard havde ikke selv erfaringer med Scrum, men sad tæt på en chef, som havde erfaringer med den adrætte udviklingsmetodik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det tager tid at blive god til at være Scrum Master, det kræver erfaring,« siger Kristian Haugaard, der havde rollen som Scrum Master i udviklingsprojektet. En Scrum Master er en projektleder, som tager hånd om kommunikationen med kunden og i øvrigt sørger for at udviklerne får fred og ro til at løse opgaverne.

Han synes, der er tale om en succes, alene i kraft af at projektet blev halet i land til tiden og overholdte budgettet.

»Det sker ikke altid for softwareprojekter,« siger Kristian Haugaard.

Blandt de positive forhold ved metodikken nævner projektlederen, at udviklerne får mere magt over projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Teamet har stor frihed under ansvar, men det fordrer også et stort engagement fra udviklernes side.«

Udvikling i små skridt
Scrum bygger på udvikling i små skridt, som skaber et grundlag for dialog med projektets kunder. Viden fra kunden og andre, som har en interesse i det færdige produkt, samles i en liste, en såkaldt "backlog" over de funktioner, som det færdige produkt skal rumme. Hver måned tager udviklerne fat på en ny portion opgaver fra listen. Listen af udestående opgaver kan løbende revideres, hvis projektets mål flytter sig undervejs.

Arbejdsforbruget over hver funktion i backlog-listen skal vurderes, og tallene lægges sammen for at få en samlet vurdering af tidsforbruget. Efter et stykke tid kan projektets samlede tidsforbrug beregnes ved at sammenligne mængden af udestående opgaver på backlog-listen med tidsforbruget.

Scrum er opdelt i såkaldte iterationer. Det er korte udviklingsforløb, som i Scrum kaldes for en "sprint". Hvert sprint er et afsluttet forløb, som ender med et brugbart softwareprodukt, der opfylder kundens krav og fungerer i praksis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktet videreudvikles for hvert gennemløbet sprint. For at sikre en dynamisk og hurtig proces afholder Scrum Masteren et "daily scrum", som er et kort statusmøde, hvor projektets fremdrift bliver kikket i kortene, og eventuelle problemer tages under behandling.

Efter tre sprint på hver ca. én måneds varighed kunne Kristian Haugaard 1. maj aflevere det endelige produkt til DR Update. DR Update gik i luften den 7. juni og 80.000 seere kom forbi på premieredagen.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
18. juni 2007 kl. 14:28

Hvilket omfang havde projektet...

Det virker ikke specielt stort med 3 sprints. Hvis projektet i forvejen er lille og overskueligt, så er det vist begrænset hvor meget man kan tilskrive udviklingsmetoden?