Schweizere: Vi kan flytte gamle Cobol-applikationer ud i skyen
En schweizisk startup, LzLabs, har nu måske en løsning på problemet med de mange applikationer og programmer, der kører på mainframes og er skrevet i programmeringssproget Cobol.
Vedligeholdelsen af sådanne legacy systemer bliver stadigt vanskeligere på grund af mangel på Cobol-kyndig arbejdskraft.
Cobol blev som det er Version2-læserne bekendt udviklet i slutningen af 1950erne og blev i stort omfang anvendt i de følgende årtier.
Men man hænger lidt på den, hvis man vil flytte data og programmer over på en mere nutidig platform, skriver TechCrunch.
Og der er ved at være aktuelt for mange organisationer, især i finansbranchen, idet 70 procent af verdens finansielle transaktioner ifølge LzLabs stadig afvikles på mainframes.
»Der er akut mangel på profiler, der kan vedligeholde kode på legacy mainframes. Det er et kæmpe problem at finde folk til at holde systemerne i gang,« siger LzLabs CEO, Mark Cresswell, ifølge TechCrunch.
Lzlabs har udviklet en løsning, kaldet Gotthard, som kan hjælpe med at lirke data, executables, konfigurationsfiler mv. ud af den hvepserede af kode, som er skrevet år tilbage.
Præcist hvad LzLabs gør fremgår ikke, men selskabet bedyrer, at man kan flytte applikationerne uden omskrivning eller omformattering af kode og uden genkompilering.
LzLabs annoncerede sidste vinter et partnerskab med Red Hat og Microsoft om løsningen, som de kalder software-defined mainframe.
Ved hjælp af migration tools flyttes data og applikationer til en Software Defined Mainframe (SDM) container og lægger den i låst form på enten Red Hat Enterprise Linux eller Microsoft Azure CLoud.
Værktøjet er ifølge selskabet ikke et quick fix, men kræver lang tids indsats. Selskabet samarbejder med eksterne systemintegratorer om at forberede mainframe indholdet til overførsel.
Har du erfaring med software-defined mainframe, skriv gerne om det i debatten.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.