Scammere hyrer danskere på Fiverr til at overbevise ofre

27. august 2018 kl. 05:11
Scammere hyrer danskere på Fiverr til at overbevise ofre
Illustration: weedezign / Bigstock.
For at gøre sin salgstale mere overbevisende hyrer scammere danskere på freelancertjenesten Fiverr til at spille glade kunder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Dårligt stavede emails fra Nigeria er fortid for scammers, der vil have fingre i dit kreditkort. Internettjenesten Fiverr gør det nemlig muligt at få oversat, korrekturlæst og oplæst salgstaler for håndører af godvillige freelancere.

Version2 har været i kontakt med en kvinde, der medvirker i en video på en scam-side, der bliver spredt via Facebook. På naturligt dansk forklarer hun sammen med to andre danskere, hvor mange penge hun har tjent på det produkt, scammeren forsøger at sælge, og det hele er skuespil.

»Jeg fik en henvendelse fra en mand, der ville hyre mig til at oversætte et manuskript og læse det højt foran et kamera. Jeg tænkte ikke ikke så meget over det, hvilket jeg nu kan se var rigtig, rigtig dumt,« fortæller kvinden, der kun ville interviewes, hvis hun forblev anonym. Version2 er bekendt med hendes fulde navn.

Du behøver ikke være professionel filmskaber

Fiverr er en Israelsk tjeneste, hvor folk kan købe og sælge små ydelser – ofte tekstforfatteri og oversætning – til fem dollars i timen. Siden kræver sms-autentifikation for at sælge ydelser, men ikke for at købe dem, og fordi hele handlen foregår gennem beskeder på Fiverr og via deres betalingssystem, er det ikke svært at forblive anonym på siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Personen skrev til kvindens Fiverr-profil og spurgte, om hun ville oversætte en tekst foran et kamera. Hun bliver instrueret i at lære teksten udenad og opføre sig så naturligt som muligt. Vedkommende skriver, at et rigtigt kamera ikke er nødvendigt, og at hun ikke behøver være en professionel filmskaber, men bare kan bruge sin telefon.

Manuskriptet, hun skal læse op, roser produktet til skyen, fortæller, hvor nemt det er at bruge, og hvor mange penge man kan tjene med det. Der står intet i beskeden fra scammeren om, hvad videoen skal bruges til, så kvinden havde på trods af den mærkelige tekst aldrig forestillet sig, at hendes video ville hverken blive lagt online eller blive brugt til at snyde folk.

»Jeg føler mig så dum. Det var jo bare et småjob derinde, ligesom alle de andre,« siger hun.

Gav aldrig tilladelse til at dele videoen

Hun fortalte sin pris, sendte videoen og modtog pengene og glemte ellers alt om det. Det var først et år efter, hun blev kontaktet, at en kollega sendte hende et link til videoen, og spurgte hende hvorfor hun havde sagt ja til at arbejde for sådan en side.

Det havde hun heller ikke. Hun havde på intet tidspunkt sagt ja til, at videoen måtte offentliggøres. Da hun ikke kan få videoen fjernet, ønsker hun at forblive anonym, så hendes navn ikke forbindes med scamming.

Det er ikke unormalt, at scam-ofre forsøges overbevist på deres modersmål. En Vimeo-side tilknyttet en af scamsiderne viser dusinvis af videoer af flere danske, svenske, norske og finske skuespillere, der sælger forskellige scams. En videoerne – den mest populære, er den velkendte Den Danske Metode, som også findes i norsk og svensk udgave.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger