SAP: Vi elsker open source, men glem alt om gratis programmer

De seneste år har SAP kastet sig frådende over open source og indgår nu et samarbejde med Apache Software Foundation. Der er dog ingen udsigt til, at SAP vil frigive gratis software.

SAP, den store tyske producent af ERP-software, er ikke kendt for billige eller gratis produkter. Men det udelukker ikke et engagement i åben kildekode, lød det fra den danske topdirektør i SAP, Jim Hagemann Snabe, på konferencen TechEd i Wien.

»Mange forveksler open source med gratis software. Vi tror ikke så meget på gratis software,« sagde direktøren på et pressemøde.

Anledningen var, at SAP nu vil engagere sig i Apache Software Foundation og derigennem arbejde for at gøre dataudveksling nemmere mellem forskellige producenter af ERP-software. I juni annoncerede SAP også et udvidet samarbejde med Eclipse-organisationen, der også arbejder for åben kildekode.

Apache står bag verdens mest udbredte webserver, og Eclipse bag udviklingsmiljøet af samme navn.

»Vi vil gøre open source til en førsteklasses-borger i vores portefølje og vil arbejde langt mere aggressivt med open source-miljøet. Men open source er ikke nyt for SAP ? vi var det første firma til at åbne vores kildekode,« lød det på pressemødet, med henvisning til, at SAP's kunder kan få et kig ind i kildekoden, hvis de ønsker det.

Open source vokser eksplosivt hos SAP
Samtidigt stiger SAP's brug af open source og bidrag den anden vej med lyntempo.

»Det er steget med måske en faktor 100 de seneste år. Det er en hockeystavs-udvikling,« sagde direktør Marge Breya med et begreb, der bedst er kendt fra Al Gores berømte CO2-graf.

Motivationen for SAP er både at spare penge ved at bruge kode, som allerede er udviklet, men også at gøre det nemmere at udveksle data på kryds og tværs, forklarede hun. For eksempel vil SAP åbne API'erne for visualisering af data, så software fra andre firmaer lettere kan hive data ud.

Selvom SAP-folkene også henviste til Red Hat, som et eksempel på, at man godt kunne få en forretning ud af gratis open source-software, var Jim Hagemann Snabe ikke så overbevist om det smarte ved gratis software.

»Hvis softwaren er gratis, skal et firma tjene penge på andre områder. Det er typisk service, og så er der ikke så høj motivation for at skabe software, som ikke kræver meget service. Desuden er prisen på software i dag en meget lille del af de samlede it-omkostninger,« lød det fra den danske topdirektør.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anders Østergaard Jensen

Er der nogen af jer, der ved, hvilke(n) licens(er) kildekoden til SAP er distribueret under? Det er da fint, at SAP's kunder kan faa et kig ind under motorhjelmen, men det goer det altsaa ikke til open source. Een af betingelserne for open source er jo netop, at man ogsaa kan faa lov til at modificere og videredistribuere kildekoden uden problemer. Og det tvivler jeg paa, at SAP vil risikere med deres guldaeg (forstaaeligt nok).

  • 0
  • 0
#2 Deleted User

Jeg tror der snakkes om integrationsmoduler bliver open-source.

Det er i forvejen rimelig standard in industrien at men får adgang til et subset af sit produkts kode, hvis man betaler nok for det. Det er derfor at Open Source i de fleste tilfælde for Entreprise software er irrelevant at gøre open-source for hobbyisternes skyld.

Men ved at lægge arbejde i integrationsmoduler, og frigive disse som open-source, bliver den relevante del af deres system frit, og vil sandsynligvis føre til at flere vælger SAP, hvilket jo for SAP selv er meget positivt ;-)

Det er 100% gjort med tanke i at de kan tjene flere penge.

Derudover synes jeg da det er rart at de siger frem direkte at de ikke tror Stallmans drøm om at kunne finansiere alt software via. support. Det er i mange som er enige med SAP i.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere