SAP-rapport: KMD har specialudviklet for mange komponenter til ATP

24. februar 2017 kl. 08:184
ATP får nu et rygstød fra et af verdens største it-selskaber i striden med KMD, der er landets største it-selskab.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En rapport udarbejdet af et af verdens største it-firmaer, tyske SAP, giver nu pensionskæmpen ATP et rygstød i striden med KMD om ansvaret for den forsinkede udvikling af et nyt it-system. Det skriver TV2 Business.

ATP og KMD har bestilt rapporten hos SAP og konsulenthuse SIG, Software Improvement Group, og PA Consulting for at afklare en afgørende uenighed i forhold til leveringen af it-systemet Social Pension, der er over et år forsinket.

TV 2 har fået indsigt i rapporten, der konkluderer, at der ud fra de færdigudviklede dele af systemet samt et kvalificeret estimat på de resterende parter nu er tale om, at mindre end halvdelen består af standardkomponenter, og at komponenter særligt udviklet af KMD nu vejer tungest i vægtskålen.

Forholdet er opsigtsvækkende, idet der i kontrakten mellem de stridende parter er aftalt, at langt størstedelen it-projektet skal bestå af standardprodukter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er vigtigt, fordi en kundes uafhængighed af leverandøren, i dette tilfælde KMD, afhænger af mængden af specialløsninger. Jo flere specialløsninger, jo mere er kunden stavnsbundet til leverandøren, fordi konkurrerende leverandører ikke har indsigt i de specialudviklede systemer.

Professor Pernille Kræmmergaard fra Aalborg Universitet påpeger, at totalomkostningen ved et specialudviklet system er højere end ved et stort standardsystem, hvor man trækker på erfaringer fra hele verden.

»Et specialsystem mindsker muligheden for genudbud, og dermed mister man evnen til at konkurrenceudsætte,« siger Pernille Kræmmergaard til TV2. Hun er også digital vismand og sidder i Rigsrevisionen.

Den nye rapport er sidste skridt i striden mellem KMD og ATP, der i januar krævende erstatning på over 500 millioner kroner fra KMD, efter at it-systemet, et udbetalingssystem Social Pension, er 15 måneder forsinket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsinkelse er KMD's ansvar, lød det fra ATP's koncerndirektør Lillian Mogensen i en mail til Version2.

'ATP [er] fortsat af den opfattelse, at KMD bærer hovedansvaret for forsinkelsen og dermed er i væsentlig misligholdelse af kontrakten,' skrev hun.

SAP skulle gøre systemet leverandøruafhængigt

Ved annonceringen af KMD som vinder af det nye pensionssystem glædede ATP sig netop over, at de velafprøvede SAP-løsninger både gør systemet konfigurerbart og nemt at flytte til andre leverandører end udvikleren. Et ekstra element er udgiften til drift, service og vedligeholdelse af systemerne forventes at være en betydelig ekstrapost ved et specialkonstrueret system frem for et alment anvendt system.

KMD afviser, at selskabet ikke lever op til aftalen om balancen mellem specialudviklede komponenter og standard.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
24. februar 2017 kl. 10:25

Det har du ret i Jesper - det lyder bare som om, det er gjort bag ryggen på ATP, og det er vel ikke i orden. Hvis der opstår problemer, som kontrakten ikke kan afklare, bør man vel forhandle åbent om en løsning?

Men som sagt - det kan være jeg har en urealistisk forestilling om, hvordan den slags foregår. Det er bare sådan, det umiddelbart ser ud for mig.

3
24. februar 2017 kl. 10:18

@Anne-Marie Krogsbøll Jo, men kontrakter kan jo sagtens være selvmodsigende. Hvis nu den funktionalitet du stiller krav om, ikke findes i et standard system. Så må man jo tilføje den. Sidste gang jeg kiggede dybere ind i ting hos ATP, var der rigtig meget special udviklet funktionalitet, også på SAP siden. Og det er rigtig mange år siden.

// Jesper

2
24. februar 2017 kl. 09:44

Jeg har ikke megen indsigt i, hvordan den slags foregår i praksis, men er det ikke lige så meget et spørgsmål om, at man bør holde sig til det, der er aftalt i kontrakten? Hvis KMD på egen hånd afviger fra den, kan ATP vel med god grund føle sig ført bag lyset.

Noget andet er, hvis det er aftalt - men i så fald skulle der vel ikke en dyr rapport til at afsløre det?

1
24. februar 2017 kl. 09:41

Man finder vel næppe et 'standard system', der matcher ATP (Arbejdsmarkeds Tillægs Pension) helt unikke danske forretnings behov ? Så.. ja..

// Jesper