SAP: Nemmere BI skal give analyse til masserne

Den varme sag indenfor forretningsanalyse (BI) handler om, hvordan værktøjerne kan gøres så nemme, at alle virksomhedens medarbejdere kan anvende dem. Det kræver bedre ydelse og nemmere brugerflader, fortæller SAPs chef for Enterprise Performance Management.

Forretningsanalyse (business intelligence, BI) er kun grundlaget for endnu en forkortelse på tre bogstaver: EPM.

»ERP handler om at automatisere ofte gentagede processer og transaktioner, og foregår mere på bagsiden.«

Det siger Bryan Katis, som er chef SAPs chef for Enterprise Performance Management (EPM). Han er i Danmark for at tale til kunderne.

Det nye dyr i åbenbaringen om forretningssoftware hedder netop Enterprise Performance Management, og det flytter softwaren et trin op af stigen i abstraktionsniveau.

EPM handler mere om forkontoret. BI er grundlaget for EPM, som ligger oven på analyselaget og udnytter de data, som BI-systemerne leverer.

Det betyder, at man kan kigge tættere på forretningsprocesserne og implementere best practices, lige fra direktionsgangen til produktionshallen, bedyrer Bryan Katis.

Mere indsigt fra business intelligence

»I de sidste to år er BI kommet op på toppen af dagsordenen for topchefer og it-chefer. Det, som folk kæmper med, er hvordan man får ekstra indsigt ud af informationen.«

Datamining blev tidligere udnævnt til at være vejen frem af bl.a. Gartner, men det er stadig en disciplin, som er mest for statistikere. Men når man gør de analytiske produkter lige så nemme som Web 2.0-værktøjer, vil det drive tilegnelsen frem, mener Bryan Katis.

»Muligheden for, at folk kan benytte BI-værktøjer med minimal uddannelse, og det forhold, at vi ikke er afhængige af it-afdelingen, vil skubbe det næste niveau af BI ind på virksomheden.«

SAPs strategi på BI-området tog udgangspunkt i produktet BW, hvor bogstaverne står for Business Warehouse.

ERP-systemer konstrueres med fokus på transaktioner og skrivinger. Problemet, der skulle løses var, hvordan man kunne læse data på en optimal måde. Før brugte SAPs kunder typsik fem til ti forskellige produkter til datavarehus, analyse, rapporter osv., fortæller Bryan Katis.

»Vi ville bygge "udtrækkere," så vi kunne tage data fra ERP-systemet og flytte dem til et lager, der er optimeret til rapportering.«

Det gør det nemmere at løse problemer med forskellige "dimensioner," som i BI-sproget er betegnelsen for de metadata, der sætter navne på virksomhedens begreber. Tidsafhængighed er et andet problem, som er svært at løse med de transaktionelle data.

Datalager i hukommelsen giver rapporter til tiden

Det var en udfordring at organisere alle disse data. SAP udviklede en metode til at flytte de optimerede data ind i hukommelsen, hvilket sætter ydelsen drastisk i vejret. Det udmøntede sig i produktet BW Accelerator, og det var efter Bryan Katis' mening første gang, at SAP fandt på noget originalt indenfor BI-området. Hukommelses-tricket kunne nedsætte tidsforbruget til rapportgenerering og andre analyseopgaver fra timer til sekunder.

»Hvis man ser på, hvordan man får udbredt værktøjerne til almindelige brugere, så er ydelsen det første forhold.«

Hvis ydelsen ikke er i orden, vil brugerne ikke benytte værktøjerne. It-afdelingen behøver heller ikke længere bekymre sig om, hvilke udtræk, som brugerne foretager sig, fordi forespørgslerne ikke kan sætte maskinerne i knæ.

Det betyder også at brugerne kan skabe såkaldte "ad hoc-rapporter," hvor brugerne ikke behøver at gå igennem den sædvandlige kanal, hvor der først udarbejdes en kravspecifikation, der så overgives til de it-kyndige, men i stedet kan brugerne se på data, som de ser ud i forretningen, og dermed selv skabe forespørgsler og rapporter på egen hånd, slutter Bryan Katis.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Kasper Sørensen

Jeg morer mig hver gang jeg hører om EPM... Hos min tidligere arbejdsgiver blev begrebet Enterprise Business Intelligence lanceret og andre steder har jeg set ting som "Enterprise Intelligence", "Analytical intelligence", "Corporate Performance Management" osv osv. Og hvad skete der med gode gamle Decision Support?

Lidt lommefilosofisk historie: Business Intelligence som begreb blev født fordi "Data Warehousing" ikke lød sexet nok for forretningsledelsen. "Business" skulle symbolisere at der var tænkt forretning ind i aktiviteterne, og "Intelligence" at der faktisk var noget at blive klog på. Fair nok, måske var Data warehousing ikke det bedste begreb. Men hvad pokker siger Enterprise Performance Management? I mine øjne siger det "Vi ville egentlig bare BI men vi fattede det ikke helt, så vi prøver igen med et nyt begreb".

Hvem har nogensinde sagt at BI IKKE var alle de ting som EPM påstår at være? ...

"EPM ligger oven på analyselaget og udnytter de data, som BI-systemerne leverer." siges der så fint i artiklen. Tænk lidt over det - betyder det så, at man i BI verdenen ikke vil analysere og udnytte data? :-D

"If you can't dazzle them with brilliance, baffle them with bullshit."

  • 0
  • 0
#2 Henrik Liliendahl Sørensen

Ja, forvirringen bliver ikke mindre af at slå begrebet op på wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Enterprise_Performance_Management

Forkortelsen EPM er, som så mange andre TLA’er, allerede brugt til meget andet, fx:

Evolution Protest Movement, som dog nu hedder Creation Science Movement (CSM): http://en.wikipedia.org/wiki/Creation_Science_Movement det er dem som ikke mener, at vi nedstammer fra aberne.

Evolved Psychological Mechanism: http://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_adaptation som hører til i den anden lejr.

Enterprise Project Management: http://en.wikipedia.org/wiki/Enterprise_Project_Management som rækker dybt ind i IT/forretningsverdenen.

Det virker paradoksalt, at man vil sælge bedre indsigt med udsøgt forvirring i form af manglende enighed om og definition af fælles begreber samt anvendelse af dublerede betegnelser.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere