Sanktioneret russisk ejer skulle smides på porten: Er stadig del af dansk it-virksomhed

24. marts kl. 08:50
Sanktioneret russisk ejer skulle smides på porten: Er stadig del af dansk it-virksomhed
Illustration: LetterOne Group/Wikimedia Commons.
Grundet manglende godkendelse fra de relevante myndigheder er den sanktionerede russiske forretningsmand Mikhail Fridman stadig en del af ejerkredsen i EET Group. Selvom virksomheden ville droppe forbindelserne til ham.
Artiklen er ældre end 30 dage

Engrosvirksomheden EET Group, der handler med computere og andet it-udstyr, meldte i starten af marts ud, at man ville droppe forbindelserne til den russiske forretningsmand Mikhail Fridman, der gennem kapitalfonden Pamplona ejer knap 30 pct. af EET Group.

Mikhail Fridman er på EU's sanktionsliste blandt andet, fordi han har »støttet tiltag eller politikker, der underminerer eller truer Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed.«

Intentionerne om at smide Mikhail Fridman på porten er dog ikke ført ud i livet endnu, skriver Finans.

Læs også: Dansk it-virksomhed dropper alle forbindelser til russisk ejer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Adm. direktør i EET Group Søren Drewsen beræfter overfor mediet, at Mikhail Fridman fortsat er en del af ejerkredsen grundet manglende godkendelse fra de relevante myndigheder.

Læs også: ITU slipper for at skære studiepladser i ny aftale: »Vi ville gerne uddanne endnu flere«

Jens Ladefoged Mortensen, der er lektor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet og forsker i økonomiske sanktioner og handelspolitik, uddyber, at sanktionerede russere er et problem for danske virksomheder, fordi de kan blokere selskabernes forretningsgang.

»Selskabet har et akut problem. Det vil ikke associeres med Rusland, men er reelt fanget, fordi russerens midler er indefrosset, og handlen derfor skal godkendes af EU og øvrige mynigheder. Det tager tid. I det her omfang er de økonomiske sanktioner er ukendt territorie, og derfor mangler selskabet et mere konkret instrument for hurtigt at kunne skille sig af med ham,« siger Jens Ladefoged Mortensen til Finans.

Mikhail Fridman har ifølge Bloomberg værdier for omkring 70 mia. kr.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger