Sander giver efter for pres ? Danmark skal have et GovCert

Danmark får nu en central, statslig it-varslingstjeneste, der kan gribe ind ved cyberangreb ? en såkaldt GovCert. Beslutningen kommer efter lang tids kritik af Danmarks mangel på it-forsvar.

Mens mange andre lande har haft en GovCert-funktion i årevis, har Danmark stået uden en central, koordinerende enhed, der kan gribe ind, hvis for eksempel hackere prøver at lægge danske websider eller netforbindelser ned.

Det skal der nu laves om på, lyder beskeden fra videnskabsminister Helge Sander. Regeringen har nu afsat 12 millioner kroner til at etablere en GovCert-funktion, samt 8 millioner kroner om året fremover.

Beslutningen er truffet efter lang tids pres fra blandt andet oppositionen, it-sikkerhedsrådet og EU-kommissionen, der alle tidligere har luftet kritikken på Version2.

Beslutningen er taget, efter en rapport fra Videnskabsministeriet anbefalede at skrue op for sikkerhedsniveauet. Danmark er i stigende grad afhængig af, at både private og offentlige instanser kan kommunikere digitalt, lyder konklusionen, så der er brug for at sikre en robusthed.

Samme konklusion nåede ministeriet i øvrigt i 2007, da en tilsvarende rapport blev offentliggjort, hvilket dengang ikke medførte politisk handling.

»Et robust og sikkert, digitalt Danmark. Det er regeringens klare mål, og derfor har vi besluttet at etablere en statslig varslingstjeneste,« udtaler videnskabsminister Helge Sander i en pressemeddelelse.

'GovCert' er en forkortelse for Government Computer Emergency Response Team, altså en stats bolværk mod it-trusler som for eksempel det angreb, der var ved at lægge Estlands digitale infrastruktur ned i 2007.

Hidtil har DK-Cert været den institution, som Videnskabsministeriet har henvist til som Danmarks officielle it-forsvar. Men DK-Cert er en funktion under Undervisningsministeriet, som blev oprettet til at stå for sikkerheden på forskningsnetværket.

Derfor har DK-Cert ingen beføjelser i en krisesituation og kan således ikke tvinge for eksempel internetudbydere til at lukke forbindelser, om nødvendigt.

Den GovCert-funktion, der nu etableres, skal fungere som en varslingstjeneste for internettrusler, så staten hurtigere vil kunne imødegå konsekvenserne af elektroniske angreb. Men tjenesten vil ikke i sig selv kunne forhindre angreb, skriver Videnskabsministeriet.

»Det er derfor vigtigt, at der i staten tilvejebringes kapacitet, der kan indgå i bekæmpelsen af trusler mod statens informationsinfrastruktur,« udtaler Helge Sander i meddelelsen, uden at det bliver uddybet hvad planerne på dette område er.

GovCert-funktionen etableres i IT- og Telestyrelsen, der i forvejen varetager beredskabet for den mest kritiske teleinfrastruktur. Etablering af en GovCERT påbegyndes med det samme og forventes fuldt udbygget i 2010. GovCERT'en forventes bemandet med cirka 12 årsværk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Mads N. Vestergaard

Mer' vil have mer' er selvfølgelig også korrekt... Meeeen, er det ikke lige at stramme den for meget 8 mill. om året, de skal jo også have nogle omgivelser at arbejde i, nogle systemer at arbejde på og så videre.

Jeg må ærligt indrømme, at da jeg læste hvad der var budgetteret med var jeg chokeret, men det er da et skridt i den rigtige retning.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere