Sander fraråder brug af Google Chrome

Videnskabsminister Helge Sander mener, det er imod god it-sikkerhedspraksis at benytte Googles browser, Chrome, fordi det er en betaversion.

Videnskabsminister Helge Sander (V) fraråder de danske it-brugere at kaste sig hovedkuls over Googles nye browser Chrome.

SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, havde spurgt ministeren, om han er enig i, at Chrome er til fare for computersikkerheden, og om han i givet fald vil advare borgere og offentlige og private institutioner mod at benytte betaproduktet fra Google.

Selv om størstedelen af svaret er formuleret i generelle vendinger om, hvornår software er tilstrækkeligt sikkert til at blive brugt i praksis, så forholder Helge Sander sig også direkte til spørgsmålet om Chrome i sidste del af skrivelsen:

»Afslutningsvist vil jeg gøre opmærksom på, at det nævnte produkt er en såkaldt betaversion og dermed ikke en færdig version fra producentens side. Det er således ikke i overensstemmelse med god it-sikkerhedspraksis at benytte betaversioner i driftsmiljøer, medmindre slutbrugeren har foretaget en eksplicit vurdering af de derved forbundne risici,« konkluderer han.

Videnskabsministeren understreger, at i sidste ende skal den enkelte borger, offentlige eller private institution selv vurdere, om sikkerheden i et produkt er tilstrækkelig til, at det kan tages i brug.

Chrome har siden Googles offentlige lancering af betaproduktet 1. september været i mediernes søgelys flere gange. Både et sikkerhedshul og en funktion, der sender klientens besøgte hjemmesider videre til Google, har givet kritik.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Peter Mogensen

.. men når producenten tager sin halvfærdige software, binder en fin sløjfe om den og lover der snart kommer en "servicepack", så er det helt ok at bruge det.

... mindes at fsck.ext2 i lang tid havde "beta" i dets versionsnummer.

Måske man skulle få ministre til at bruge tiden på noget andet?

 • 0
 • 0
Jacob Poulsgaard Tjørnholm

Da jeg saa overskriften til denne artikel, blev jeg straks ivrig efter at tilfoeje mit eget bud paa, hvorfor Sander er et fjols. Det plejer han jo at vaere.

Men der er altsaa absolut ikke noget at komme efter her. Den udtalelse, V2 refererer, er da saa vag, at det kan vaere komplet ligegyldigt.

Han siger jo ikke andet end at "Generelt er beta-software ikke anbefalet til brug i driftsmiljoeer". Det er da sagt en million gange foer.

 • 0
 • 0
Thomas Nielsen

Det som i bund og grund er problemet med udtalelsen, som jeg ser det, er at beta-prædikatet sættes af producenten og ikke en uvildig trediepart. Prædikatet kan som sådan ikke anvendes overhovedet som en betegnelse for produktkvalitet, ej heller kan fraværet af samme bruges til at sige noget om det modsatte. Betegnelsen siger alene noget om producentens syn på sit eget produkts modningsstatus.

 • 0
 • 0
Stig Johansen

at besvarelser af §20 spøgsmål bliver skrevet af en eller anden tilfældig medarbejder.

Der er ikke tale om personlige holdninger, blot hvad den (eller de) pågældende medarbejder(e) tilfældigvis mener i øjeblikket.

Politisk set er det måske bedst at 'følge medierne'.

 • 0
 • 0
Anonym

Det mest åndssvage er sgu da at SF's it-ordfører Hanne Agersnap i den grad misbruger retten til at stille §20 spørgsmål og spilde alle involveredes tid.

Skal forskningsministeren nu til at svare på hvor sikre individuelle SW applikationer er? Hvad er formålet med spørgsmålet?

 • 0
 • 0
Troels Arvin

Uden at jeg er specielt begejstret for Helge Sander: Det er ikke Sanders skyld, at han bliver tvunget til at skrive nogle ligegyldigheder om denne ligegyldige sag.

Jeg græmmes over, at SF kan få sig selv til stille et §20-spørgsmål som dette. Det er efter min mening udtryk for ringeagt for andre folks tid; hvorfor tvinger SF et ministerium til at bruge kræfter på den slags spørgsmål? Øv.

 • 0
 • 0
Henrik Eiriksson

Hvordan skal et stykke software modnes hvis ikke horder af brugere tæver det og giver feedback? Nu mener jeg ikke at browsere er livsvigtigt software til "driftsmiljøer" - medmindre man måske lever af onlinepoker ;-).

Der er flere eksempler på at Helge Sander med glæde accepterer totalt utestede løsninger som fuldstændig sikre (hint).

Hvis Helge Sander lyttede til andet end sin spindoktor og indkorporerede feedback, så kunne han måske også forbedre kvaliteten af sine udtalelser. Alt det dér "community" noget, you know...

 • 0
 • 0
Peter Mogensen

Hvis det samme spørgsmål blev stillet til Google så tror jeg ærlig talt ikke at svaret ville blive meget anderledes.

Men problemet er slet ikke indholdet i svaret. Problemet er at spørgsmålet blev stillet, spildte ministerens tid og at ministeriet åbenbart tog det seriøst nok til at ophøje generalisrede selvfølgeligheder til en udtalelse om et konkret produkt, hvor den måske havde burde have været kvalificeret istedet for blot at sige at det ikke var ministeriets opgave at udtale sig om konkrete software produkters egenthed for borgerne generelt.

 • 0
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

At ministeriet åbenbart tog det seriøst nok til at ophøje generalisrede selvfølgeligheder til en udtalelse om et konkret produkt, hvor den måske havde burde have været kvalificeret istedet for blot at sige at det ikke var ministeriets opgave at udtale sig om konkrete software produkters egenthed for borgerne generelt.

Det er lettere sagt end gjort at afvise et §20 spørgsmål, det her nærmer sig nok et grænsetilfælde for hvad der er ministeriets bord, men det er bare meget meget lettere for ministeriet og ministeren at give et svar end at forsøge at argumentere for at spørgsmålet ikke kræver et svar.

Ministeren risikerer først og fremmest en omgang dårlig presseomtale hvis han nægter at svare på et spørgsmål som er på grænsen.

 • 0
 • 0
Kristian Larsen

ikke at et ministerium og en minister bruger tid på at besvare §20 spørgsmål.

Det skræmmende er at SF og EL er stolte af at stille så mange ligegyldige §20 spørgsmål - hvilket iøvrigt har været baggrund for en debat om man skulle begrænse antallet af §20 spørgsmål så den ikke bliver brugt til idioti som:

"synes ministeren det er rimeligt at en kommune ikke følger loven" ........... nej det gør de færreste nok - kom nu videre.

I det konkrete tilfælde er det vel iøvrigt det eneste ministeren reelt kunne svare på et sådant spørgsmål.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere