Samsungs strømsparefunktion slukker for danske varsler om storm og giftig røg

Illustration: Android Logo
Beredskabsstyrelsens app Mobilvarsling kan advare om ulykker og katastrofer, men på Samsung-telefoner kan meddelelserne udeblive for at spare på batteriet.

App'en Mobilvarsling skal give advarsler om katastrofer, farligt vejr og trafikforhold, men hvis man har en telefon fra Samsung, så er det ikke sikkert, at advarslerne dukker op på skærmen.

Samsung har nemlig implementeret en funktion, der skal spare på batteriet, og det betyder, at der bliver slukket for en app, der ikke er blevet åbnet i tre dage. Vel at mærke helt slukket. Normalt er det muligt for udviklerne at lade en lille del køre, der lytter efter opdateringer, der skal udløse en push-notifikation til brugeren.

Det rammer Mobilvarsling, fordi det er en app, de færreste åbner flere gange om ugen. Dermed er app'en altså heller ikke i stand til at give lyd fra sig, hvis der er en varsling om giftig røg i lokalområdet.

»Selvom en enkelt apps strømforbrug er nok så begrænset, så bliver vi ramt af det. Vi er oppe mod behovet for at spare så meget som muligt på strømmen på telefonen generelt, og så går det både ud over vores push med potentielt livsvigtige advarsler og kusine Emmas 'snap' af sin kat,« siger kommunikationschef Thomas Dybro Lundorf fra Beredskabsstyrelsen til Version2.

Brugerne tænker ikke over automatisk frakobling

Funktionen er en del af Samsungs Smart Manager, som i standardindstillingen lukker ned for, at apps kan køre mere end tre dage i baggrunden. Det er muligt at ændre indstillingerne for hver enkelt app, men det kræver, at brugeren går ind og gør det manuelt.

»Omkring en fjerdedel af danskerne er Samsung-brugere. En betydelig del af dem vil nok ikke tænke over, at man skal slå app-optimeringen fra manuelt for at kunne modtage push-beskeder fra Mobilvarsling,« siger Thomas Dybro Lundorf.

Mobilvarsling er udviklet af Nodes for Beredskabsstyrelsen, DMI, Vejdirektoratet og Rigspolitiet, og der er lige nu ingen elegante løsninger til at undgå, at brugerne selv skal ændre indstillingerne.

»Vi tror, at de fleste brugere, der anvender Samsungs Smart Manager, ved, at dette er konsekvensen, men man kunne i teorien prøve at detektere, hvilken device app'en kører på, og hvis det er én af de ramte, så kunne man vise brugerne en guide til, hvordan man slår det fra. Men når vi ikke ved, om indstillingen er slået til eller ej, så risikerer vi at give brugeren en halvdårlig oplevelse,« siger managing partner Andreas Rasmussen fra Nodes til Version2.

Android har siden Android 6.0, Marshmallow, haft strømsparefunktionen Doze, som giver udviklerne mulighed for stadigvæk at kunne få notifikationer igennem takket være priority pushes, selvom Doze er slået til.

Smart Manager er imidlertid Samsungs egen strømsparefunktion og giver ikke umiddelbart udviklerne mulighed for andet end i deres app at opfordre brugeren til at give app'en tilladelse til at køre i baggrunden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Povl Hansen

Er problem nummer 1 ikke af faktisk få udbred kendskabet til denne app ?

Det kan jo være ligemeget hvor meget eller lidt samsung sparer på strømmen hvis appen ikke ligger på telefonen og jeg er ihvertfald en af dem der aldrig før har hørt om appen

 • 6
 • 0
#5 Jan Heisterberg

Jeg tror der er et tilsvarende problem på iPhone. Første onsdag i maj, hvor sirenerne prøves, ville jeg se app'en virke - og havde slået lyden fra. Ingen alarm !

Modsætningsvis virker e.g. Ur-alarmen (vækkeur) når lyden er slået fra (override). Hvem har erfaringer om dette ?

 • 0
 • 0
#6 Lars Andersen Hjorth

"... og så går det både ud over vores push med potentielt livsvigtige advarsler..." Hvis det er livsvigtigt, hvorfor benytter beredskabsstyrelsen så ikke CB? Jeg var ikke klar over at jeg kan overse potentielt livsvigtige advarsler fordi jeg ikke har installeret deres app. Cell-Broadcast beskeder er indlejret i Android, så det er vel den mest optimale måde at varsle på?

 • 15
 • 0
#10 Lars Meldgård

Der hvor jeg bor kommer sådanne varsler (røg, alarmer, oversvømmelse m.m.) simpelt på sms. Men det er måske for nemt... hvad går jeg glip af? Andet end en oplagt strømsluger funktion til min mobil? Og sirenerne i landet kan man alligevel altid høre (i fald at det er livsvigtigt nok)

 • 2
 • 0
#11 Thomas Jensen

App'en tilbyder vel flere muligheder. F.eks. kan du få relevante advarsler baseret på hvor du er henne lige nu hvis app'en har mulighed for at aflæse GPS'en eller man kan indstille hvad man ønsker at få at vide.

Man skal heller ikke undervurdere app'ens evne til at sende data tilbage til ejeren :-)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere