Samsung vil lade programmører gå fuld Linux på deres smartphones

Mobilproducenten håber med den nye Linux-app at give programmører muligheden for at kode på farten.

Samsung har netop annonceret, at selskabet vil lade alle, der ønsker det, køre Linux på deres flagskibsenheder Note8, Galaxy S8 samt deres Galaxy S8+ med en splinterny app, skriver The Register. Med en såkaldt DeX-station](https://www.samsung.com/us/mobile/mobile-accessories/phones/dex-station---black-ee-mg950tbegus/) kan man sågar køre Linux-desktop på enhederne.

Læs også: Linux på SD-kortet: Sådan redder vi gammel netbook med død harddisk

Samsungs foretrukne mobilstyresystem, Android, er allerede baseret på Linux, men Samsung fortæller nu, at selskabet arbejder på en Linux-app, der hedder Linux on Galaxy. Applikationen vil lade brugerne »køre deres furetrukne Linux-distribution på deres smartphones«, skriver den sydkoreanske mobilproducent.

Læs også: Dansk chrome-plugin lader dig køre de nyeste spil fra din gamle spand

Så snart brugeren har brug for en funktion, der ikke er i Android, kan vedkommende åbne appen og køre, hvad end han eller hun vil, i et Linux OS-miljø, skriver Samsung. Dermed vil applikationen tillade flere styresystemer at køre samtidig - på en smartphone.

Læs også: Uforudsigelighed afslørede Hyperthreading-fejl i Intel-processorer

Med denne nye app håber Samsung at tage en endnu større bid af markedet for udviklere med, hvad selskabet selv beskriver som »et fuldt funktionelt udviklermiljø, der har alle fordelene ved en stationær computer, men som er tilgængeligt alle steder«.

Læs også: Det ved vi om WPA2-sårbarheden: Android og Linux er mest udsatte

Med Linux på mobilen kan Linux-glade programmører kode på farten, men Samsung understreger, at der endnu er tale om et ‘work in progress’. Der er således ingen estimeret releasedato ude endnu.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Jensen

... men hvor mange er reelt produktive på håndholdte enheder? Og er problemet, at man ikke har adgang til de programmer man bruger på sine andre platforme, eller at man simpelthen bare ikke kan lave noget fornuftigt med en mikroskopisk skærm og intet tastatur? Bare det at skulle skrive denne kommentar på en tablet gør, at jeg har lyst til at rejse mig fra sofaen og tænde computeren...

 • 5
 • 0
#2 Jan Gundtofte-Bruun

Eller har de fundet en måde at "bryde ud af VM'en" for at tillade almindelige brugere at køre kommandoer "på metallet", udenfor Android?

"lets a Galaxy 8 run a Samsung-created desktop-like environment when connected to the DeX and an external monitor" - det lyder mere som en variant af en Sentio Superbook. Det lyder i hvert fald ikke som om man frit kan installere GoboLinux eller Fedora på sin telefon.

 • 1
 • 0
#5 Frithiof Andreas Jensen

Hvem gider kører en Linux distribution på deres mobiltelefoner alligevel?

En billig smartphone fungerer fint som et lille kontrolpanel. Man sparer en web-server ved at bruge mobilen direkte.

Penetration testing? Man sparer en RaspBerry Pi med et batteri inde i en kasse med ledninger - sådan noget som man jo ikke kan have med i toget i dag :)

 • 0
 • 0
#6 Ivo Santos

Hvem gider kører en Linux distribution på deres mobiltelefoner alligevel?

Mit mindste krav til en smart telefon er at hardwaren skal være lige så åben som det er på en almindelig pc, og derudover bør det være muligt at installere en hvilken som helst operativ system ligesom det er muligt med en almindelig pc.

Naturligvis vil en standard pc version af f.eks. Debian, eller OpenSuse ikke virke, men hvis mobil telefonerne rent faktisk var ligeså åben som en almindelig standard pc, så ville der sikkert også eksistere flere distributioner af alt fra Linux til Unix til hvad ved jeg som man kunne bruge på en hvilken som helst smart telefon.

 • 0
 • 0
#7 Tobias Volfing

Mit mindste krav til en smart telefon er at hardwaren skal være lige så åben som det er på en almindelig pc ...

Du stiller godt nok ikke høje krav. PC hardware er ikke særligt åbent.

Det kunne være dejligt med muligheden for at installere et vilkårligt operativ system, men det ville kræve at hardware producenterne gad udvikle drivere til alle de særlige komponenter der sidder i en telefon til alle mulige operativsystemer.

Der er heldigvis meget PC hardware med ganske fine open source drivere i dag, men en del er pga. reverse engineering og der findes også en rigtig god sjat der stadig kræver proprietære drivere.

 • 0
 • 0
#8 Christian Nobel

Det kunne være dejligt med muligheden for at installere et vilkårligt operativ system, men det ville kræve at hardware producenterne gad udvikle drivere til alle de særlige komponenter der sidder i en telefon til alle mulige operativsystemer.

Jo jo, men derfra og så til at alt er hermetisk lukket, adgang som root nægtet, og bootloader låst bag dobbeltlås er der langt.

Det burde f.eks. slet ikke være noget problem for den myriade af telefoner som i det store hele er baseret på samme chipsæt fra Mediatek.

Ud over telefoner findes der jo også et hav af tablets som kunne være rigtig snilde som linux maskiner.

Og for at gøre hånen total gider fabrikanterne ikke engang sikkerhedsopdatere.

 • 2
 • 0
#9 Erik Trolle

Jeg har lige bestilt en pendant til en Raspberry Pi bare lidt hurtigere og den hedder ODROID-C2 og der er lavet en Android til den, som man næsten lan læse ud af navnet. Men der er et firma i Silicon Valley, som hedder VolksPC har lave et combi OS med Android og en Debian version der er aktive samtidige. Der er ikke nogen telefon del i. Og man kan vælge Google fra hvis man vil.

Jeg kan ikke fortælle så meget om det, for jeg får nok maskinen og ca en måned. Jeg vil gerne væk fra x86 hardware efter jeg læste denne artikel: Version2 og det kører jo både MAC og Windows maskinerne på. Det gør mig meget usikker på hvad der sker i den lukkede verden. Så jeg vil hellere downgrade til noget der er Open Source.

Det der er vigtigt for mig er at video virker godt og den maskine skulle kunne klare 4K ved 60hz og det er mere end jeg har brug for. Jeg er ikke spiller og laver ikke meget der meget tungt på min maskine. Jeg laver IOT Home Automation til mig selv og jeg bruger her IBM's Node-Red og det sker i en browser og arbejdet sker på min server.

Jeg har lavet efterhånden en del Apps til Android og jeg syntes at det vil være smart at jeg kan køre dem på min desktop. Det er også kalender , noter og meget andet på min smartphone og min tablet, så for mig vil det være fint ikke at skulle skifte apparat for at lave ting, men bare kan skifte med en Hotkey. For mig er det en bedre løsning.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere