Samsung 12-dobler SSD-hastighed ved at droppe gamle harddisk-kommandoer

SSD-lagermedierne får nu sine helt egne indpakninger, som udnytter PCIe-bussen, og hvor firmwaren passer til chips i stedet for roterende diske.
Illustration: Jesper Stein Sandal

SEOUL. Topmodellerne blandt de pc'er og tablets, som kommer i butikkerne efter nytår, kan få en helt ny generation af SSD-lagermedier, som er de første, der får et format, der er skabt til flash-hukommelse og ikke til harddiske.

Det er ikke kun den fysiske indpakning, som bliver anderledes. Den næste generation vil nemlig være baseret på NVMe-standarden, og de første produkter vil komme på markedet i slutningen af 2013. Det oplyste Samsung på et internationalt pressemøde i Seoul, torsdag.

NVMe er en ny standard, som bygger på PCIe-bussen, som de fleste nok bedst kender fra grafikkort. Den gør det muligt at opnå langt større hastigheder for dataoverførsel end tidligere, og samtidig kan man undvære en række af de kontrolfunktioner, som er nødvendige for harddiske med mekaniske dele.

»Vi kan mindske responstiden ved blandt andet at fjerne en masse forældede kommandoer, som stammer fra harddiskene,« fortalte chefingeniør Keun-Soo Jo fra Samsungs udviklingsafdeling.

Det er ikke noget nyt, at SSD'er bruger PCIe. I dag bruger mange kompakte pc'er og tablets SSD'er, som benytter mSATA-formatet. Det er i praksis samme format, som er blevet brugt til at forbinde trådløse netværkskort med PCIe-bussen, men med diskprotokollen SATA lagt ovenpå.

Dimensionerne for mSATA SSD'er er ikke optimale for udnyttelse af pladsen. Derfor er der nu produkter på vej baseret på en ny standard, kaldet M.2 som er beregnet til at blive brugt i kompakte og krævende letvægtsmodeller af bærbare pc'er.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Samsung har netop lanceret de første enheder baseret på M.2-standarden, og de er ifølge Samsung cirka syv gange hurtigere end konventionelle harddiske og 2,5 gange hurtigere end SSD'er baseret på SATA.

Næste skridt, som kommer sidst på året, bliver SSD'er baseret på NVMe. Det er her, der især er sparet gamle diskkommandoer væk, og det kan ifølge Samsung reducere responstiderne fra 12 mikrosekunder med en SATA SSD til cirka ét mikrosekund.

Man skal dog ikke regne med at kunne opgradere sin pc med NVMe-baseret SSD. Det vil nemlig kræve et helt nyt chipsæt, og man kan heller ikke koble en NVMe-SSD til et PCIe-slot, fordi det kræver en helt anden synkronisering mellem bussen og enheden.

Det kommer også til at kræve en helt ny softwarestak med nye drivere. Gruppen bag standarden har allerede generiske drivere klar til de større styresystemer, men hver producent vil formentlig bygge videre på dem for at tilføje deres egne funktioner.

NMVe kommer - naturligvis - også til servere. I datacentret bruges PCIe allerede i blandt andet indstikskort med flash-hukommelse fra eksempelvis FusionIO, ligesom visse flash-baserede storagesystemer bruger PCIe internt.

»Men i serveren er der mange, der ikke har lyst til at bruge PCIe-indstikskort, fordi du skal afbryde strømmen, hvis du skal skifte det eller installere flere,« forklarede Keun-Soo Jo.

Illustration: Jesper Stein Sandal

Derfor vil NVMe komme i et format, som ligner typiske 2,5 tommer harddiske og på samme måde kan skiftes og installeres, mens systemet kører. Det vil også kunne understøtte almindelige harddiske, som vil kunne køre SAS eller SATA.

NVMe er designet til at udnytte den måde, SSD'er er opbygget på, så eksempelvis hver chip kan håndtere interrupts, ligesom køerne kan udbygges fra én kø med 32 kommandoer til 64.000 køer med 64.000 kommandoer, fordi man kan allokere kommandoerne til hver enkelt ledig chip.

Forbrugerne kommer formentligt i første omgang til at få systemer bygget på M.2-formgivningen, men dog i bund og grund stadig er SATA blot uden om SATA-controlleren. De første NVMe-drev vil formentligt mest være interessant for servere, hvor PCIe-indstikskort i dag er på tale, men vil senere også bevæge sig over i de mest krævende pc'er.

Samsung har betalt Version2's omkostninger til rejse og ophold i forbindelse med denne artikels tilblivelse.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Claus Jacobsen

fordelen ved mpci-e er jo netop at man omgår de båndbredde begrænsninger og latenstider der er ved sata-protokollen. - jo de har et stik der ligner hinanden, og strøm mæssigt ligner de også hinanden, men er absolut ikke det samme. Apple har implementeret mpci-e standarden som de eneste indtil de nye win-bærbare kommer for alvor. Lenovo's X1 og en lang række andre har brugt msata. (også dem der bruges til "hybridcache" i bærbare med et 16,24,32gb modul.

Revodrives har ikke været bootbare og bruger den traditionelle pci-e slot (altså ikke lige nogen der kan komme i en bærbar :) med mindre man laver en lille tilbygning til kassen )

 • 4
 • 1
#6 Martin Rasmussen

Revodrive gen3, er bootable; http://www.anandtech.com/show/4470/ocz-revodrive-3-x2-480gb-preview

Endelig findes der jo også sata standarder, der går imod højere hastigheder; http://www.anandtech.com/show/6294/breaking-the-sata-barrier-sata-expres... http://vr-zone.com/articles/sata-io-announces-sata-express/13270.html Op til 4GB/sec i den hurtigste version, hvor overstående altså kommer med skylake chipsetsne (9x Intel chipsets) - De kommer også i en "bærbar udgave"

 • 1
 • 0
#7 Jakob Damkjær

Ikke hastigheden (det er bare standarden så at tilskrive Samsung alt æren for det er en overdrivelse), og ps! den komme først "rigtigt" om 6-12 måneder i helt nye computere. Men de har pakket det ind i en lille pakke.... Som i fremtiden vil betyde noget for det meget begrænsede usecase hvor det betyder noget ?

Jeg stemmer for at ham der skriver overskrifter på version 2 skal ha en anden opgave på redaktionen for det er tydeligt at han mangler det sproglige kundskabs niveau til at sætte titler på artikler...

 • 5
 • 5
#9 Gert Agerholm

den komme først "rigtigt" om 6-12 måneder i helt nye computere

Som før skrevet findes det allerede i Macbook Air, er i praksis testet til hastigheder over SATA3, dvs. over 600MByte/s. Den nye Macpro kommer til efterår og får hastigheder på 1,2GByte/s.

Nu kan nogle så igen give mig Thunb Down fordi jeg skrev noget positivt om MAC. Mit første indlæg beskriver 100% neutralt hvad markedet tilbyder, alligevel er der 3 som mener at skulle give thunb down.

Jeg synes at modellen ved Computerworkd er god, her kan man kun give Thunb up", så slipper man for disse "øv bøv... han er også bare dum fordi....." vurderinger.

 • 5
 • 5
#10 Anonym

Jeg synes at modellen ved Computerworkd er god, her kan man kun give Thunb up", så slipper man for disse "øv bøv... han er også bare dum fordi....." vurderinger.

Du har fuldstændig ret. thumb down giver kun mening hvis det rent faktisk havde den indvirkning at "troll" indlæg automatisk bliver skjult, og selv der burde antallet holdes skjult. Der er lidt for meget Ekstrabladets Nationen over det som det er i dag.

 • 7
 • 0
#11 Jesper Sandberg

Den version Apple har, er ikke helt lige så hurtigt som den Samsung er ved at lave her, de siger i hvert fald at den er 2,5 gange hurtigere end en normal SSD. En normal SSD er begrænset til de 600 MBps fra SATA3.0, så det giver vel en hastighed på 1500 MBps.

Jeg synes det er en fin ordning med både thumbs up og down, det giver en balance i det hele. At folk generelt er trætte af Mac fanboys er jo ikke noget nyt.

Men jeg holder mig bare til min stationære der også har 1500 MBps :)

 • 0
 • 4
#13 Gert Agerholm

Den version Apple har, er ikke helt lige så hurtigt som den Samsung er ved at lave her, de siger i hvert fald at den er 2,5 gange hurtigere end en normal SSD

Hvis du kunne lokkes til at gå ind på Apple's hjemmeside og se spec. for den nye MacPro, så står der "Op til 2.5 gange hurtigere som SATA SSD", de kalder det PCIe Flash lager, så det er givet vis samme teknologi. Når den ikke er helt så hurtig i Air modellen skyldes givet vis langsommere flash. Jeg tror næppe at almindelig mainstream PCIe diske bliver 2,5 gange SSD på nuværende tidspunkt, det vil blive for dyrt. Det samsung gør er at præsentere en udstillingsmodel. Så samme måde som ved biler er udstillingsmodeller spækket med ALT ekstra udstyr, som dog ikke bliver "normal standard".

Samsung laver mange ting for Apple så lur mig om ikke dette er udviklet i fællesskab. Apple har så fået lov til at bruge det som de første, derfor kommer det først senere til "resten". Jeg vil tro at det er ret normal praksis.

 • 2
 • 0
#14 Martin Rasmussen

Ja, eller også får Gert bare thumbs Down, for at annoncere præcist samme teknologi som også findes til almindelige pc'er - eller i dette tilfælde for BÅDE mac og pc; "Kommer til at eksistere!" Det er på grænsen til fanboyisme når man skal gøre opmærksom på at det også kommer til sit "mærke", når der bruges standard komponenter. Skal vi også vide næste gang at den nyeste radeon gfx, OGSÅ passer til mac?

 • 0
 • 5
#15 Adam Tulinius

@Martin: Det interessante her er hvorvidt den omtalte teknologi allerede er at finde i eksisterende produkter. Det lyder som om du kender til andre produkter der også allerede har denne teknologi til menneskepenge?

Det er utroligt at man ikke bare kan have en saglig diskussion og udveksling af interessante anekdoter uden alt det her børnehavepjat med at angribe hinanden.

 • 3
 • 0
#16 Martin Rasmussen

Nu ville Gert gerne afspore debatten, med hvorfor han fik thumbs Down - hvilket jeg så svarede på - Ja, vi burde alle få thumbs Down for at diskutere noget der intet har med artiklen at gøre, pga. "nogle" føler sig trådt over fødderne at andre har givet dem thumbs Down.

Kodeordet for artiklen, mac, og mine før skrevne linjer, var at de "kommer". Altså, rent fremtidstingest - De findes ikke på markedet endnu, nogen af dem i sin NVMe form.

Hvis vi rent faktisk skal forholde os til artiklen, så kommer de kommandoer ikke til den mac version han nævner - der skal han ligesom ved pc afdelingen, mindst vente til Intels chip i 9x chipsettet kommer til at understøtte dette - Forhåbenligtvis, som jeg netop også skrev i et tidligere indlæg. AMD har jeg ikke været muligt at finde ud af hvornår de vil indfase SATA Express, NGFF(som altså også apple bruger i deres laptops), men det har stadig ikke rigtig meget at gøre med artiklen. Artiklen handler om at de vil implementere NVMe' standarden, som altså ikke giver bedre hastigheder ved sekventielle læse/skrive operationer, men kun adressere random io. Dette har hverken pc eller mac miljøet gjort endnu.

 • 2
 • 1
#17 Gert Agerholm

for at annoncere præcist samme teknologi som også findes til almindelige pc'er

Hvilke? Og hvorfor gør Version2 opmærksom på en tilsyneladende NY teknologi fra Samsung, hvis den åbenbaret allerede er udbredt, du har måske kendskab til mere end Version2?

Hvis du vil være saglig og hæve dig over "fanboy" niveau, så kom med eksempler, ellers er det jo "tom snak".

 • 1
 • 2
#20 Klavs Klavsen

Helt enig.

Jeg synes Thumbsdown er godt - hvis det bare krævede at man skrev en tekst også - som så passende kunne vises indrykket - under indlægget man gav en thumbs down. Det er nemlig træls at få thumbs down, uden nogen forklaring (hvis man ikke er en troll) - og hvis man så bare skriver "trolling" som tekst - så ved den der fik thumbs down, trods alt hvorfor - selvom de måske ikke selv anser sig some en troll.

 • 0
 • 0
#24 lArs hAnsen

Det var da nogenlunde det samme man gjorde da jeg var ung... fjernede den sløve MFM controller og satte disken direkte på AT-bussen, det kom til at hedde ATA.

Det var efter at man havde opgraderet MFM controlleren til en RLL controller som ikke bare var hurtigere men også gave 50% mere plads. Ikke dårligt at få opgraderet sin 20mb harddisk til 30mb. Det var jo oceaner af plads. Og så kunne man jo også få den lidt hurtigere ved at ændre interleave faktoren. Det var tider.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere