Samsung lancerer dyrere Raspberry Pi alternativ

Med et kompakt design, flere muligheder for tilslutning og bedre videohåndtering prøver Artik 10 at skille sig ud fra klassikerne Arduino og Raspberry Pi.

Samsungs Artik 10 er netop blevet prissat til 1000 kr. i forbindelse med, at det nu er muligt for forbrugere at forudbestille enheden. Det skriver PCWorld. Den er kun 4cm i længden og 3cm i bredden, men formår at pakke lidt bedre specifikationer end de billigere Raspberry Pi og kan tåle sammenligning med en moderne smartphone.

Udviklingsbrættet kan bruges som en erstatnings PC eller til håndtering af sensorer, men er særligt rettet mod udviklingen af droner og robotter.

Flere dimser for pengene

Med et Artik 10 bræt kan man tilslutte to kameraer, der optager video i hhv. 3 og 16 MP format, hvor Raspberry Pi kun har mulighed for at håndtere et enkelt kamera, der optager video i almindelig FullHD. Altså 2 megapixels.

Artik 10 har en stærkere GPU og understøtter afspilning af HD video med 60 fps, hvilket er dobbelt så højt som for den nyeste Raspberry Pi model. Der er også flere andre forbedringer i Samsungs produkt.

I Samsungs IoT serie findes også de endnu mindre Artik 1 og Artik 5, hvoraf sidstnævnte allerede kan købes nu. Hele serien blev annonceret for et år siden på en konference i San Francisco, men i mellemtiden har det kun været muligt for udvalgte samarbejdspartnere at få adgang til enheden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Bent Jensen

"at det nu er muligt for forbrugere at forudbestille enheden."

En enhed der koster mere end en tablet eller mindre bærbar, er vel ikke en konkurant til noget som koster 100 gange mindre. EN ARDUINO KLON KAN FÅET TIL 10 KR. Hvorfor skulle man give 1000,- kr for noget som kan mindre. Hvis vi snakker Video, så køb en Chormecast II til 300 kr med 2 måneder HBO, den kan meget mere, og alt software og app findes.

Hvor er det lige et produkt som dette passer ind, hvad kan det bruges til, hvor andre ikke har noget billigere og bedre ? Er software og hardware opensource og hvor mange udvikler til det ?

Er dette betalt reklame eller bare en hurtigt måde at klare sin månedes kvota af artikeler, ved at maskin oversætte nogen PR meddelelser.

Desuden kan den slet ikke købes endnu, kun forudbestilles og den er allerede 1 år forsinket, så måske skulle man vente til den er klar. Til den tid findes RP nok i en 4 eller 5 version som kan meget mere, og stadig til den samme meget billige pris. Der står også til forbruger, hvad er det lige at forbruger skal bruge sådan noget uden software og udvikling til. De er nok bedre tjent med en færdigt hyldevare som kan købes nu.

 • 3
 • 8
#5 Kurt Frederiksen

Hvis drivere er noget lukket skidt, så kan man ligeså godt lade være med at spilde tid på det..

Hvis det er open source går de meget stille med dørene. De har travlt med at tale om open data og open API o.s.v., så jeg vil antag at det ikke er open source.

Der er dog henvisninger til Debian og Fedora rund omkring. Mest i forbindelse med Artik 5.

Det ser ikke ud til at de på nogen måde er klar. Man kan ikke engang få fingre i et evalueringsboard p.t. Man kan kun forudbestille dem og der er ingen ETA.

Alt tyder på at denne slags artikler kun har til formål at få folk til at tøve med at gå videre med deres projekter og vente på at Artik 10 bliver klar til salg.

Mit gæt er at de er bange for at ende som Microsoft på mobiltelefon marked og nu kaster penge ud til disse salgsartikler i håb om at de kan bremse marked nok til at de kan blive klar og få deres del af kagen.

Min formodning er at Aduino og Raspberry ser ud til i store træk at have delt marked mellem sig på small-scale marked. Samsung forsøger nu at få fingre i volume-market, hvor open source ikke er så vigtigt, før de andre kan op-skalere deres produkter og også tage det marked.

 • 1
 • 0
#6 Tom Iversen

Det er altså ikke OK bare at sammenligne sig med Raspberry Pi. RPi har aldrig været kendt for performance. Det der gør RPi speciel er det enorme community der eksisterer omkring den - og dén slår Samsung ikke!

Sammenligningen skulle gå på nogle af de andre alternativer til RPi, og der er mange - for eksempel Odroid C2 og Pine64 som begge kigger på samme "marked" som Samsung's - men til en langt lavere pris. Nåja, så er der heller ikke kameraer med ...

 • 2
 • 0
#7 Christian Nobel

Næste gang man skal skrive en artikel her, vil det så være noget med at Porche lancerer et dyrere alternativ til VW Up, til en halv million kr.

Der er tale om to helt forskellige produkter - Samsungen som ikke kan købes (i modsætning til Pi'en, der er et aldeles konkret produkt) er prissat til 150$, dvs. over fire gange så meget, og har intet community bag sig.

 • 2
 • 0
#8 Kim Schulz

Virkeligt mærkelig sammenligning. RPi er et produkt lavet alene til hobby projekter og billig adgang til hardware at lege med i skole sektoren. At nogen bruger det kommercielt kan man kun undre sig over.

Artik platformene er lavet til et helt andet marked og slet ikke lavet for at være en lille billig løsning. Den bruges allerede i ganske mange produkter - man ved det bare ikke fordi der ikke lige er en "Artik inside" sticker på siden af æsken. Artik har mulighed for at koble sig ind i Artik Cloud hvor der kan udveksles data på tværs af devices til en lav pris (eller gratis ved lave krav). Artik 10 kører forøvrigt en tilpasset version af Fedora Linux v22 og den er opensource (pånær, så vidt jeg husker, binary blobs til SecureElement (SE/eSE)).

 • 0
 • 2
#10 Kim Schulz

Mine erfaringer med RPi er nu bestemt ikke at de er stabile og fejl-tolerante. Jeg ville personligt aldrig bruge dem i noget seriøst hvor stabilitet er kritisk, men til andre mindre projekter og lignende er de da fine. Jeg har forøvrigt været igennen en 12-15 RPi'er af de forskellige modeller hvoraf måske 3-4 er lagt til storskrald da cpu simpelthen kørte for ustabilt eller usb og/eller ethernet hardwaren var defekt. Ligeledes har PA været et irriterende element hvis man forventer at RPi skal kunne trække noget der bare kræver en lille smule juice. Angående EMC testing så er det mig bekendt et krav for overhoved at opnå CE-mærkning i EU (så vidt jeg husker pga EN61000-6-3/4 + EN61000-6-1/2). Hvis et produkt ikke har EMC testing (og ellers er i produktsegmentet der kræver det) så lyder det sgu til at det er noget kina-gøjl du har fat i.

 • 0
 • 4
#11 Christian Nobel

Mine erfaringer med RPi er nu bestemt ikke at de er stabile og fejl-tolerante.

Og mine erfaringer er så noget helt andet, og hvis man ser på hvor mange der bruges rundt omkring til seriøse projekter, så er der noget der tyder på du laver noget galt.

Det er kendt at løsningen med SD kort kan være følsom, men det er så et spørgsmål om at undgå swop og logning, evt. lave OS'et read-only.

Jeg har forøvrigt været igennen en 12-15 RPi'er af de forskellige modeller hvoraf måske 3-4 er lagt til storskrald da cpu simpelthen kørte for ustabilt eller usb og/eller ethernet hardwaren var defekt.

Og du har selvfølgelig brugt kvalitetsstrømforsyninger?

Især de første Pi'er med linieære regulatorer var kritiske på det punkt, men fra og med model + har det ikke være nær så kritisk.

Ligeledes har PA været et irriterende element hvis man forventer at RPi skal kunne trække noget der bare kræver en lille smule juice.

PA - mener du lyd?

Forventer du at der er en 100W effektforstærker i en Pi?

Angående EMC testing så er det mig bekendt et krav for overhoved at opnå CE-mærkning i EU (så vidt jeg husker pga EN61000-6-3/4 + EN61000-6-1/2). Hvis et produkt ikke har EMC testing (og ellers er i produktsegmentet der kræver det) så lyder det sgu til at det er noget kina-gøjl du har fat i.

CE mærket kan være for delkomponenter, eller for det færdige produkt - der findes mange byggeklodser som ikke er CE mærkede, fordi de indgår i en sammenhæng hvor slutproducenten så står for CE mærkningen - det behøver det ikke være dårlige produkter af af den grund.

Omvendt så kan man også risikere at få Kina produkter hvor CE mærkningen jo som bekendt betyder noget helt andet.

Men ok, jeg er sådan set ligeglad med hvad du gør, men mine og vist nok rigtig mange andres erfaringer er at RPi produkterne er ganske glimrende og stabile.

 • 2
 • 0
#12 Kurt Frederiksen

Den bruges allerede i ganske mange produkter - man ved det bare ikke fordi der ikke lige er en "Artik inside" sticker på siden af æsken.

Deres hjemmeside modsiger sådan set det du skriver. Her kan man ikke engang købe et evalueringsboard og slet ikke noget der tyder på at det på nogen måde er produktionsklar.

Hvis de kører officielt kører noget open source så overholder de ikke reglerne. Der er ingen information på hjemmesiden om GNU licens eller hvordan man får adgang til kildekoden.

I det hele taget mangler hjemmesiden alle de informationer der kendetegner et produktionsklart produkt med en fungerende kundebase. Det er selvfølgelig muligt du har ret og Samsung bare er specielt dårlige til at markedsføre deres produkt.

 • 1
 • 0
#13 Kim Schulz

Deres hjemmeside modsiger sådan set det du skriver. Her kan man ikke engang købe et evalueringsboard og slet ikke noget der tyder på at det på nogen måde er produktionsklar.

Nu behøver et produkt jo ikke at være offentligt til salg på internettet for at eksisterer. Virksomheder der laver produkter til konsum markedet shopper normalt ikke via internettet når de skal bruge den slags. Det er især i whitegoods branchen at Artik boards benyttes men er også på vej ud i wearables.

Hvis de kører officielt kører noget open source så overholder de ikke reglerne. Der er ingen information på hjemmesiden om GNU licens eller hvordan man får adgang til kildekoden.

Har du været logget ind og set de download sider, dokumenter osv osv der er når man er bruger af deres platform?

I det hele taget mangler hjemmesiden alle de informationer der kendetegner et produktionsklart produkt med en fungerende kundebase. Det er selvfølgelig muligt du har ret og Samsung bare er specielt dårlige til at markedsføre deres produkt.

Indenfor IoT er der primært 2 typer spillere - startups og så de store etablerede. De store etablerede er dem som indtil videre har haft adgang til Artik. Nu har de så lavet en side som også åbner op for det mindre marked hos startups, hobbyists osv.

 • 0
 • 2
#14 Peter Christiansen

Artiklen sammenligner Raspberry Pi med Arduino, hvorfor? Arduinoer er microcontroller udviklings boards, hvor en raspberry pi er en mini-computer.

To totalt forskellige segmenter, bevares de kan overlappe, men det er 2 forskellige markeder, hvor der ikke som sådan konkurreres indbyrdes. Lidt ligesom en skovl og en spade er til forskellige ting og ikke som sådan er konkurrerende produkter.

 • 3
 • 0
#15 Michael Weber

Næste gang man skal skrive en artikel her, vil det så være noget med at Porche lancerer et dyrere alternativ til VW Up, til en halv million kr.

Jeg synes nu godt, man kan sammenligne og sammenligningen kan give et indtryk af pris/ydelse ud fra en række præferencer.

Vi er nede i prisforskelle med rpi/artik, der næppe vil vælte et hobbyprojekt.

Der er tale om to helt forskellige produkter - Samsungen som ikke kan købes (i modsætning til Pi'en, der er et aldeles konkret produkt) er prissat til 150$, dvs. over fire gange så meget, og har intet community bag sig.

Om det er vigtigt, kommer vel an på om man er en hobbyist, der ønsker at understøtte et community eller en hobbyist, der har et konkret projekt på tegnebrættet.

Jeg kan læse at artik 10 slår rpi på hardware og dét har jeg ikke brug for.

 • 0
 • 0
#16 Kurt Frederiksen

Indenfor IoT er der primært 2 typer spillere - startups og så de store etablerede. De store etablerede er dem som indtil videre har haft adgang til Artik. Nu har de så lavet en side som også åbner op for det mindre marked hos startups, hobbyists osv.

Det er så mærkeligt de går i luften med hjemmesiden inden de er klar til at producere så meget som evalueringsboards. Det stemmer stadig dårligt med din udlægning. Man skulle forvente at de havde en overproduktion klar til i det mindste evalueringsboards. Så stor tror jeg ikke på at produktionen af evalueringsboards er at de ikke kunne klar det. Hvis de allerede leverer til de store etableret så vil en sådan produktion være i promiller.

Alt tyder på at disse boards ene og alene er vaporware. Lige netop interessante nok til at eksisterende kunder på deres små artik kort som efterspørger noget større vil vente på dem og ikke skifte til noget andet mens Samsung prøver at få styr på deres interne ting og finde ud af hvor de faktisk er på vej hen.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere