Samsung Galaxy S5 får avanceret fingeraftryklæser

Den kommende topmodel Galaxy S5 fra Samsung følger i iPhone-fodspor og får fingeraftrykslæser. Men det bliver med flere smarte funktioner, rapporterer medie med insider-kilder.

Kort før Samsung forventes at lancere den næste topmodel, Samsung Galaxy S5, har mediet Sammobile.com fået fingrene i saftige detaljer om den kommende telefon.

Sammobiles kilder hos Samsung fortæller således, hvordan S5-telefonen får en fingeraftrykslæser ligesom iPhone 5s, men med flere tricks oppe i ærmet.

Man kan således scanne op til otte fingre og give dem forskellige funktioner - så for eksempel højre pegefinger låser telefon op på normal vis, mens venstre pegefinger åbner kameraet med det samme.

Ligesom på iPhone er det hjem-knappen, der også vil læse fingeraftryk, men modsat Apples løsning skal man trække sin finger henover knappen for at aflæse fingeraftrykket. Det skal helst foregå med en ’flad’ finger, i et moderat tempo og med tørre fingre, før det virker, lyder meldingen, som altså ikke er officielt bekræftet af Samsung.

Som en ekstra gimmick bliver fingeraftrykket vist på skærmen, mens man fører fingeren over hjem-knappen.

Man kan også bruge fingeraftrykslæseren til at låse et særligt lukket område af telefonen op, hvor man kan gemme apps og indhold, andre ikke lige skal have fingrene i. Det er dog ikke et krav - man kan også vælge de traditionelle login-metoder som PIN-kode eller mønster.

Sikkerheden kan også få et løft når man browser, ved at telefonen husker brugernavne og adgangskoder, men kun giver automatisk adgang til en tjeneste efter et korrekt fingeraftryk er blevet scannet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Mark Jensen

Nu har jeg ikke set eventet, men hvordan kan det være at sikkerhed ikke er noget man gider diskutere mere?

Edit: nå, det var en gammel nyhed. Er der ikke kommet en ny efter eventet?

 • 0
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Det kræver en del viden og remedier at kopiere et fingeraftryk. Så selvom det ikke er urealistisk, er det altså ikke ligefrem let for en nysgerrig. I den praktiske dagligdag er en låsekode nemmere at aflure.

Selv om fingeraftrykket ikke giver en meget høj sikkerhed, kan det alligevel forbedre sikkerheden hos dem som ikke ellers gider skulle bøvle med en kode for at låse op. Måske også for dem som har nysgerrige mennesker omkring sig, som kunne lægge mærke til koden.

Netto tror jeg at fingeraftryk-scannere løfter sikkerheden for de fleste, så længe det ikke er for at skærme mod seriøse angreb, hvor det også er tvivlsomt om en almindelig smartphone pin er nok.

 • 1
 • 3
Johnnie Hougaard Nielsen

En tube sekundlim, et digitalkamera, en printer og en tube trælim. Det er så let at gøre at man skulle tro at det var løgn.

Dertil viden til at gøre det rigtigt, nogle forsøg, og det at få et godt fingeraftryk (de fleste bliver tværet ud). Nej, det er ikke nemt, men som pointeret heller ikke urealistisk. Jeg ved jo godt hvordan det fungerer.

Ofte er det meget nemmere at have øjnene på stilke, og måske selv sende et pip for at få offeret til at låse op, gerne i passende nærhed af et kamera i baggrunden.

Hvis der er brug for seriøs sikkerhed, passer det ikke sammen med almindelig smartphone brug. Med eller uden scanner. Men der er jo mange som ikke har kode på, og hvis de begynder at bruge fingeren, er det utvivlsomt et løft.

 • 0
 • 2
Mark Jensen

Jeg er enig i at fingeraftryk er langt bedre end ingenting. Jeg er i hvert fald glad for det på min telefon hvor jeg tidligere ikke havde kode. Jeg synes bare det er mærkeligt at alle dem der mente at da iPhone kom med det, så ville verden bryde sammen og der ville ligge afhukkede fingre i bunkevis over det hele, de er pludselig forsvundet fra forummet.

 • 1
 • 2
Johnnie Hougaard Nielsen

En afhugget finger virker vel ikke ved biometri?

Har du ikke set hvordan Mythbusters snød en "meget sikker" fingeraftryks scanner. Fidusen var at slikke på det falske aftryk, før det blev scannet. Om det virker ved alle scannere, ved jeg ikke, men der er langt fra at hardware prøver at detektere biologisk aktivitet, til at den ikke er nem at fuppe.

 • 3
 • 0
Mark Jensen

Afhuggede fingre og andre legemsdele er en reel bekymring ved biometrisk sikkerhed.
Især hvis det som beskyttes er af meget høj værdi.

De fleste folks smartphones klassificere dog næppe herunder.

Og derfor synes jeg det er morsomt at folk* enten skifter mening eller pludselig ikke længere er at finde herinde (eller andre steder). Jeg kan næsten ikke tolke det på anden måde end at det er ok med nye features, så længe det er ens yndlingsmærke der har implementeret det.

*Ikke nødvendigvis dig, men hvis man læser i indlæg omkring iPhone 5s, så er fingeraftryksscanner worst thing ever.

 • 1
 • 3
Johnnie Hougaard Nielsen

hvis man læser i indlæg omkring iPhone 5s, så er fingeraftryksscanner worst thing ever.

Apple gjorde den store fejl at de udbasunerede det som "highly secure". Ud over almindelig Apple-afstandtagen, var der altså tale om vildledende påstande, da det (i interesserede kredse) må kaldes almen viden at det er realistisk at kopiere fingeraftryk godt nok til at snyde en scanner.

Disse scannere er mest et komfort-spørgsmål, ved at være et alternativ til at skulle bruge en kode (eller lignende) hver gang. Ingen af delene giver høj sikkerhed, men skærmer dog en del ved almindelige tyverier og nysgerrigheds-snusen. De kræver en fokuseret indsats at aflure.

Jeg ville bestemt ikke anbefale Merkel at basere sin sikkerhed på sit fingeraftryk :-)

 • 2
 • 0
Mark Jensen

Apple gjorde den store fejl at de udbasunerede det som "highly secure".


Det kan du måske have ret i. Men det er nu også det at featuren var ligegyldig (fordi det var Apple der implementerede den?) hvor nu er den egentlig meget smart.

Jeg kan dog heller ikke helt se argumentet at det skulle være en dårlig ting bare fordi det ikke er sikkert nok til nationalbanken og at man så helt bør lade være. For manges vedkommende er det sikkert rigeligt til at beskytte deres kattebilleder og opskrifter de har fundet på Windows 8-maskinen.

 • 0
 • 1
Johnnie Hougaard Nielsen

Jeg kan dog heller ikke helt se argumentet at det skulle være en dårlig ting bare fordi det ikke er sikkert nok til nationalbanken og at man så helt bør lade være.

På det niveau er jeg helt enig.

Set i lidt større perspektiv, har Apple det "problem" at de mestendels leverer så god kvalitet, at det giver forventninger om at alt virker perfekt. Det bliver betydeligt skærpet af at Apple selv slår på stortromme for deres "banebrydende innovation", og "fantastiske produkter", også når det bare er ganske almindelige features, med ganske almindelige svagheder.

Antennagate og Mapgate er gode eksempler på at det giver en shitstorm når Apple-ting er lala eller dårligere. Selv om anti-Apple fanbois hopper på vognen med deres glade sange, kom kernen i en sådan shitstorm fra trofaste Apple-brugere der var skuffede, og klagede sig over produkter der ikke levede op til de forventninger som Apple selv satte.

Mapgate var blevet langt mindre hvis Apple havde været ærlige, og meldt ud at det var en god begyndelse, men stadig med mangler og fejl. Det havde været imod deres tilstræbte image, og havde da givet lidt hånlatter fra andre, men slet ikke i samme størrelsesorden som de voldsomme PR hug som den sag gav.

Tilsvarende blev antennagate langt større fordi Apple brugte lang tid på først at insistere på at telefonene var perfekte, og derefter spildte tid på at påstå at en software opdatering fixede det. Derved blev en mindre fejl til noget som prægede debatten i alt for lang tid. En bagvedliggende omstændighed er at Apple-antennerne slet ikke er specielt gode, men ofte får bundkarakterer når der sammenlignes.

Og nu kom de så med en "highly secure" scanner til fingeraftryk. Den påstand var så dum at den udløste fortjent kritik. Denne blev af anti-fanbois (som forventeligt) blæst op til afhuggede fingre, og andet snask. Hvis Apple for pokker bare havde lært af deres tidligere fejltagelser, og markeret det som en komfort-ting uden "høj sikkerhed", havde anti-fanbois haft meget mindre guf.

Samsung kan så sidde og grine i skægget, når Apple har taget shitstormen, og der ikke er så meget at råbe op over i denne omgang :-D En fingeraftryks-scanner er en "nice feature", men ikke det fantastiske som Apple forkyndte ved at gungre på en næsten tom tønde.

 • 1
 • 0
Mark Jensen

(...)

En fingeraftryks-scanner er en "nice feature", men ikke det fantastiske som Apple forkyndte ved at gungre på en næsten tom tønde.

Jeg er helt enig i at de har et problem med håndtering af problemer (hvilket er en af grundene til at jeg ikke kunne lide Apple for et par år siden). De var dog ude at undskylde mht. maps og viste i øvrigt alternative maps apps i App Store i en periode. Tim Cook er lidt mere nede på jorden end Steve var.

Jeg synes dog Apple fortjener ros for deres implementering som imo er bedre end både HTC's og Samsungs. Featuren virker kun hvis den ikke er til gene og er så usynlig som muligt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere