Prisgabet mellem SSD og harddiske er tæt på helt forsvinde om få år.
Sådan lød det fra Samsung på en præsentation på Samsungs SSD Global Summit i Seoul i Sydkorea i sidste uge.
Ifølge oc3d.net udtalte Samsung på konferencen, at prisen på en SSD på 512 GB vil være det samme i 2020 som prisen på en 1 TB harddisk i dag.
I Danmark koster for eksempel en typisk 512 GB SSD omkring 1000-1600 kroner i dag, mens en harddisk på 1 TB fås til 400-600 kroner.
Med udviklingen er forventningen, at SSD vil fortsætte med at blive mere og mere udbredt i PC'er som opstartsdisk, takket være overlegen ydelse, skriver digi.no.
Der er stadig tale om en fremtidsscenarie. Prisen per gigabyte er stadig væsentlig højere end for traditionelle harddiske.
Derfor dominerer harddiskene stadig der, hvor det er behov for høj lagringskapacitet til overkommelig pris.
64 eller 96 lag er nødvendig
Prisfaldet kræver blandt andet, at Samsung videreudvikler sin 3D-NAND-teknologi (også kaldet V-NAND), som gør det mulig at pakke data endnu tættere – i flere lag.
Samsung annoncerede 3D NAND med 48 lag sidste år, men det er først for nylig, at selskabet lancerede sine første SSD'er med denne teknologi.
Ifølge Extremetech er det nødvendigt at øge til 64 eller 96 lag før det er muligt at sænke prisen så meget som det nu er kommet frem.
I dag produceres Samsungs 3D NAND på 40 nanometer.
Samsungs priser på SSD-er er faldet fra omkring 1,17 dollar per gigabyte i 2012, til bare 0,36 dollar per gigabyte i dag.
Salget stiger
Salget af Samsung SSD'er er steget med 54 procent i løbet af de sidste fem år, mens smartmobilmarkedet er vokset med bare 19,1 procent i samme periode.
Samsung forventer at levere 23 millioner enheder i 2018, hvilket svarer til en vækst på 236 procent i løbet af to år.
Ifølge Samsung vil de langt de fleste SSDer de næste år være PCIe-baserte, mens SATA-baserte SSD'er er ved at blive udfaset – hvilket dog ikke er specielt opsigtsvækkende. Hele markedet for PCIe-baserte SSD-er vil udgøre ca. 111 millioner enheder i 2018, hvilket er en stor stigning fra niveauet på 33 millioner i 2016.