Tv-apparater er ikke bare blevet slankere og pænere at se på de seneste år. I stigende grad er stuens centrale møbel blevet i stand til at gå på nettet og dermed ændre måden, hvorpå vi fordøjer vores underholdning fra såkaldt flow-tv til on demand.
Det har derfor frustreret mange, at Danmarks Radios tv-kanaler endnu ikke er blevet fuldt tilgængelige via smart-tv-platformen, der bliver mere udbredt i danske hjem.
Ifølge public service-kontrakten er det licensfinansierede medie da også forpligtet til at være tilgængeligt på så mange platforme som muligt.
Smart tekst-tv ligger allerede i kablerne
I kulissen har DR siden 2012 kørt et pilotprojekt med den åbne HbbTV-standard (hybrid broadcast broadband tv), der kan levere internetbaseret indhold i kombination med det traditionelle tv-signal.
»Måden, det fungerer på, er ved en slags browser-funktionalitet. De data, der løber sammen med tv-signalet, er lidt a la tekst-tv-data, der kommunikerer med tv’ets internetopkobling og henter indholdet ned fra DR’s servere,« forklarer specialkonsulent hos DR Carsten Corneliussen til Version2.
Hbb-signaleringen ligger dermed allerede i kablerne hos mange tv-udbydere, og folk med Hbb-understøttede tv kan altså afprøve DR’s kommende smart-tv-platform hjemme i stuerne allerede nu. Dog stadig med et begrænset udbud af online indhold.
DR udfordret på public service-krav
Men Samsung, der er verdens største tv-producent, spænder ben. Den sydkoreanske elektronikgigant understøtter nemlig i øjeblikket ikke Hbb-signalet. I stedet har Samsung satset på en app-baseret løsning, hvorigennem brugeren kan få adgang til online indhold.
Det udfordrer DR’s mission om at være til stede der, hvor danskerne er, da mange hjem har et tv fra netop Samsung stående. Carsten Corneliussen har været med til at køre pilotprojektet, og ifølge ham kommer Hbb-teknologien heller ikke til at stå alene.
»På baggrund af, at vi skal være på mange platforme, er vi i færd med at finde ud af, hvordan vi løser den komplekse opgave. Og det vil formodentlig blive en kombination af både HbbTV og apps,« siger Carsten Corneliussen til Version2.
Hvorvidt DR vil være tilgængelig på Samsungs smart-tv, er endnu uafklaret.
»Samsung får jo et tilbud via vores HbbTV-udrulning, som de så kan vælge, om de vil åbne op for eller ej. Hvorvidt vi laver en app til Samsung-fjernsyn, kommer an på, om det er muligt at lave en app, der går på tværs af forskellige platforme, så den app også vil virke på alle andre tv'er,« siger Carsten Corneliussen til Version2.
Carsten Corneliussen begrunder valget af HbbTV-standarden med henvisning til, at Danmarks Radio ifølge public service-kontrakten er forpligtet til at gøre brug af åbne standarder og open source-teknologi, så vidt det er muligt.
DR har tidligere været udskældt for at nægte en privatperson at gøre en app tilgængelig, der gav adgang til stationens online DR Nu-portal via Samsungs smart-tv. Dengang lød begrundelsen, at DR af ophavsretsmæssige årsager ikke var sikre på, at det var tilladt.
Samsung er inden redaktionens deadline ikke vendt tilbage med et svar vedrørende firmaets planer for Hbb-understøttelse.
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hej Bo Dejligt at der er noget der virker. Der er dog normalt god grund til at gøre det så simpelt som muligt og det er vel ikke opfyldt med DR og Chromecast. Man skal jo bruge 3 forskellige enheder og et netværk for at se fjernsyn og det skaber en vis forvirring i sofaen. Hvem har har startet hvad på hvilke enheder? Irritation mod DR startede egentlig fordi deres app til Iphone og Chromecast er virkelig ustabil og jeg søgte noget simplere. Mvh Ulrik
Så vidt jeg har forstået er der visse smart-tv-producenter, som f.eks. sony, der har lavet app-adgang til en ud gave af den app hbbtv bygger på i deres tv app store, uden at den kræver signal, og så den kan startes blot med netadgang. Men der forskelle på hvad der muligt. Personligt er jeg selv gået over til Chromecast både DR TV, netflix og HBO, selvom mit samsung tv understøtter dem (som hbbtv og apps henholdsvis). Men jeg føler ikke at samsung giver en god oplevelse i forhold til den udvikling man ser på chromecast og airplay. TV platformene er bare så forskellige og bliver dårligt understøttet af producenter mht. opdateringer til styresystemerne.
Hej Bo Tak for svar trods min lange reaktionstid. Jeg ved godt at der er alterntive løsninger. Jeg bruger selv chromecast, men undrer mig alligevel over den manglende logik i smart tv løsningen fra DR. Andre der ikke er monopoler kan godt forstå det og indrette sig efter deres kunder. Mvh Ulrik
Hej Ulrik, blot fyi: du skriver i en 2 år gammel tråd. Og der er siden kommet Chromecast og Airplay og playstation apps til DR TV, så der mange alternativer til HBBTV løsningen, god fornøjelse. ;-) vh Bo
Jeg streamer alt TV og har derfor hverken antenne eller udbyder, som vist er en forudsætning for HbbTV kan virke? Hvad er det DR ikke forstår?
Samsung har overgivet sig, og frigiver tilsyneladende alligevle HbbTV til deres 2013 modeller: http://www.recordere.dk/indhold/templates/design.aspx?articleid=10979&zoneid=5
Tak for info. Bare ærgerligt at jeg så har en 2012'er ES model, dem vil de ikke gøre noget ved selv om der findes HbbTV applikationer såfremt man ikke bor i DK og har en dansk model, så TV'et kan.
Her med har Samsung så bekræftet at de er meget ligeglade med dem der ikke har den nyeste model. Hvis de tror at de har gjort noget godt, så har de rent faktisk for mig gjort det modsatte - bekræftet at jeg IKKE skal have Samsung igen, faktisk styrket min holdning. Jeg vil stadig mene at det kan ikke passe at man lader personer der har købt deres highend model i kulden bare fordi det ikke er nyeste model.
Bare ærgerligt at jeg så har en 2012'er ES model, dem vil de ikke gøre noget ved selv om der findes HbbTV applikationer såfremt man ikke bor i DK og har en dansk model, så TV'et kan.
Har du brugt dette hack, så kan du få DRs hbbtv til at virke på dit tv, ihvertfald en 40" es8005 model.
http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?f=24&t=28442
På Waoo settop kan man med se DR Nu akive.
@Martin Nielsen: Nu er du rimelig godt inde i HBB-Tv. Jeg har lige et dumt spørgsmål, som jeg ikke har fundet svar på andre steder. Er der noget til hindre, at man kunne bruge HBB-TV uden en tuner del i TV'et? Altså kunne f.eks. Philips lave en portal, hvor man kunne vælge HBB-TV indhold fra DR.dk - det er vel i bund og grund bare et link til HBB-TV løsningen??
Som udgangspunk vil du godt kunne bruge HbbTV uden en tv-tuner. Det er blot en hjemmeside på eks. dr.dk, så du skal kun kende linket og så skal browseren kunne fortolke HbbTV-koderne.@Martin Nielsen: Nu er du rimelig godt inde i HBB-Tv. Jeg har lige et dumt spørgsmål, som jeg ikke har fundet svar på andre steder. Er der noget til hindre, at man kunne bruge HBB-TV uden en tuner del i TV'et? Altså kunne f.eks. Philips lave en portal, hvor man kunne vælge HBB-TV indhold fra DR.dk - det er vel i bund og grund bare et link til HBB-TV løsningen??
Hvis du vil teste HbbTV på din computer, kan du installerer FireHbbTV i Firefox:https://addons.mozilla.org/fr/firefox/addon/firehbbtv/
Når den er installeret, vil du kunne besøge HbbTV sider:http://hybrid-tv-world.blogspot.dk/p/link-gallery.html
Jeg har løst mine fremtidige problemer med Samsung. Jeg skal aldrig have Samsung mere. Der har været en del bøvl med lytter i strømforsyningerne i nogle at deres fladskærme. Jeg har lige kigget i min Samsung DVB-C/T harddiskrecorder/bluerayafspiller. Den er nu næsten 2 år gammel, og lytterne er allerede ved at være syge. Flot siger jeg bare. mvh, Erik.
DRTV er da så ligegyldig, at jeg kun ser det, når jeg er tvangsindlagt til det. Det er fjernsyn i det hele taget; det har udviklet sig til vor kulturs uhelbredelige kræftsvulst, som James Baldwin forudsagde først 1960erne. Vi betaler årligt 280 DKK for at kunne se en række tv-kanaler incl. nogle få danske ved at gå på http://zattoo.com/dk/channels/ og koble pc til stor monitor/husalteret. Sammenlagt slider jeg måske seks timer fjernsyn om året! ... og kun, når jeg er i Spanien!
HbbTV er uløseligt bundet til TV-signalet. Dvs. dem som har valgt traditionelt TV-signal fra og streamer i stedet har ikke muligheden.
Det virker urimeligt at DR opkræver licens af streaming-brugere, men forbyder dem adgang til signalet. Det bliver værre endnu når politikerne kræver at streaming skal være slukket i halvdelen af tiden.
Det er vel ikke DRs opgave at tilgodese et koreansk firmas ønske om særrettigheder i Danmark. Luk op for en open sorce løsning så vil TV købere hurtigt finde ud af hvad de ønsker af deres TV. Problemet er ikke DRs men alene de TV producenter, som vil sælge til det danske marked.
Det er vel ikke DRs opgave at tilgodese et koreansk firmas ønske om særrettigheder i Danmark. Luk op for en open sorce løsning så vil TV købere hurtigt finde ud af hvad de ønsker af deres TV. Problemet er ikke DRs men alene de TV producenter, som vil sælge til det danske marked.
Og den løsning hedder HBB-TV. DRs løsning er bare ikke helt klar til "prime-time" endnu, og DR har derfor heller reklameret for den.
Det betyder desværre også, at alt for få folk for sat deres TV op med internetadgang. Der er solgt masser af HBB-TV kompatible TV indenfor de sidste to år, men desværre er alt for få af dem koblet på internettet, da folk ikke "har brug for internet". Hvis Hr. og Fru Jensen pludselig kan se Kontant, Bonderøven og Arvingerne direkte på deres TV, selvom de gik glip af sidst afsnit.
Hvad værre er, at mange Tv-forhandlere heller ikke ved, hvad HBB-TV er :-(
At implementering af en ny platform tager tid, og byder på udfordringer i funktionalitet, er vel normalt. Personligt har vi TVet stående i soveværelset, for at holde dagligstuen åben for musik og alt muligt andet end TV, som er en samværs killer i en dagligstue. Nyheder og serieprogrammer følger vi på enten IPad eller en laptop - vi er ikke bundet op til nogen pakke men bruger kun nettes mange udbydere af TV - mest DR og SV. Vi blev dødtrætte af alle de reklamefinansierede TV stationer, inklusive TV2. Det vil derfor glæde mig hvis DR baserer sig på den open source platform.
Jeg tror at en af de største årsager til at DR har kørt "beta" er, at den bagvedliggende platform ikke har kunne håndtere trafikken. Midt i januar i år skiftede de sidste programmer over på en ny platform, som Akamai står bag. Dermed har DR ikke kapacitetsproblemer og jeg tror at de nu er ved at flytte tjenesten ud af beta. Det vil højst tænkeligt også betyde at DR aktivt vil informere for tjenesten og mange flere dermed vil få øjnene op for muligheden.Og den løsning hedder HBB-TV. DRs løsning er bare ikke helt klar til "prime-time" endnu, og DR har derfor heller reklameret for den.</p>
<p>Det betyder desværre også, at alt for få folk for sat deres TV op med internetadgang. Der er solgt masser af HBB-TV kompatible TV indenfor de sidste to år, men desværre er alt for få af dem koblet på internettet, da folk ikke "har brug for internet". Hvis Hr. og Fru Jensen pludselig kan se Kontant, Bonderøven og Arvingerne direkte på deres TV, selvom de gik glip af sidst afsnit.
Jeg tror at en af de største årsager til at DR har kørt "beta" er, at den bagvedliggende platform ikke har kunne håndtere trafikken. Midt i januar i år skiftede de sidste programmer over på en ny platform, som Akamai står bag. Dermed har DR ikke kapacitetsproblemer og jeg tror at de nu er ved at flytte tjenesten ud af beta. Det vil højst tænkeligt også betyde at DR aktivt vil informere for tjenesten og mange flere dermed vil få øjnene op for muligheden.
Kapacitet og billedkvalitet er i hvert fald blevet forbedret de sidste par måneder, men navigationsmulighederne, inddeling af indhold i kategorier, billeder og tekst til programmerne osv. halter stadigvæk
I stedet for at være afhængig af diverse producenters forgodtbefindende kunne man jo vælge at tilkoble en dedikeret medie PC, hvilket giver den største fleksibilitet til at streame alt indhold fra egne servere og eller fra nettet via valgfri internetbrowser evt. suppleret med feks MediaPortal (open source/freeware), der har et plugin, der hedder OnlineVideos, der også kan streame alt indhold fra DR og TV2.
Denne løsning giver også nem mulighed for opdatering af codec m.v.
Per Thorsen - Dette er desværre en meget stakket frist. Mediecenter delen er så småt ved at uddø. Låst IPTV og krypterede FTA signaler gør desværre at det efterhånden er ved at være en temmelig vanskelig jungle at kravle ind i. WebTV er desværre ikke altid lige så let at implementere i et standardiseret interface. Derfor dør "Mediecenter PC'en" desværre lige så stille.(hvilket også ses af at verdens største leverandør af OS'er til PC'ere ikke har udviklet på den funktionalitet OVERHOVEDET de sidste 3-4 år. Der hvor den stadig har lidt muligheder er når man smider en android boks op i stedet for en full-blown pc - så har man muligheden for at bruge TV-udbyderens apps til live-TV (og de får en kontrolleret end-to-end løsning som er det de fleste rettighedshavere kræver) Det giver en lidt bedre betjening da de enten betjenes via remote eller en remote app fra en mobil eller tablet.
Som det er nu er den eneste "sikre" vej til at få live-TV på et mediecenter en Yousee DVB-C løsning. Men i samme øjeblik at man overgår til DVB-C2 så vil det faktisk med et slag gøre samtlige Mediecentre ubrugelige til andet end "lokal" indhold. Som det er nu er der ingen CI+ løsninger der kan bruges til PC, så boxer var de første der gik helt ud, og det er derfor en stakket frist. (men man skal da helt klart nyde det mens man kan :) )
Claus Jacobsen - Den løsning jeg taler om, er ikke en TV-card løsning, men blot tilkobling af en ASUS Eee Box eller lign. til dit TV via HDMI og med Bluetooth mus og minitastatur. Du får din internetbrowser op på TV'et og kan navigere normalt og streame Live TV, DR-NU og Bonanza fra DR. Der er ingenting låst her selvfølgelig.
Mht. til mediecenter ved jeg ikke, hvilken mediecenter løsning du henviser til, men MediaPortal er i den grad fortsat i live, og OnlineVideo plugin virker fortsat med DR NU og Bonanza. Jeg er dog lidt i tvivl om, hvordan dette plugin teknisk virker og lovligheden heraf. Skulle tiden rinde ud for dette plugin, kan man jo blot anvende browserløsningen, der fungerer udemærket.
Jeg nævnte ovenfor, at jeg var i tvivl om MediaPortals tekniske løsning for streaming af DR's indhold.
Efter nærmere tjek kan jeg nu se, at OnlineVideos naturligvis anvender DR's API (dr.dk/mu).
MediaPortal understøtter dog kun Windows platformen (fra version 1.6 ikke længere XP). Dog er der mulighed for at anvende XBMC som frontend og der linke MediaPortal til android tablets via aMPdroid.
http://wiki.xbmc.org/?title=Raspberry_Pi
løser mange problemer
Raspberry_Pi
Enig Peter Jensen. Uafhængighed af diverse TV- og Mediebox producenters manglende vilje til at implementere og opdatere deres softwareløsninger er vejen frem.
XBMC og MediaPortal er rigtigt gode alternative løsninger, der dog nok ikke lige er lige er for hr. og fru Jensen. De må så vente på TV-producenternes forgodtbefindende.
At gøre som en engelsk tv station(Channel 4), smid det på Youtube. Alle har en Youtube app....
Ideen er god - men det vil vist kræve nye love, da DR i så fald ville få reklameindtægter (da det ville være uansvarligt hvis det kun skulle være Google der tjente penge på reklamerne).At gøre som en engelsk tv station, smid det på Youtube.
Alle har en Youtube app....
DR skal åbenbart give lov til at udbydere må bruge deres HbbTV feed, for Stofa siger de ikke kan give adgang til DRs HbbTV fordi de ikke må for DR. Ville ellers være dejligt for os som har udstyret til det. Så hvis DR ønsker at folk skal have adgang til det, så burde de give Stofa lov.
For mig lyder det som om at Stofa vil have DR indhold ind på deres egen Stofa-brandede version af HbbTV. Her kan jeg godt forstå at DR siger pænt nej tak. På samme måde som Samsung ikke skal bestemme over DR, skal Stofa heller ikke. I Stofas sidste svar, lyder det ikke til at agenten forstår spørgsmålet eller har forstået HbbTV og at agenten derfor blot afviser og siger at det er DR.DR skal åbenbart give lov til at udbydere må bruge deres HbbTV feed, for Stofa siger de ikke kan give adgang til DRs HbbTV fordi de ikke må for DR. Ville ellers være dejligt for os som har udstyret til det. Så hvis DR ønsker at folk skal have adgang til det, så burde de give Stofa lov.</p>
<p><a href="https://da-dk.facebook.com/stofadk/posts/658676900823002">https://da-dk…;
YouSee sender DR's eget HbbTV og det er der ingen problemer i. HbbTV er så vidt jeg ved også tilgængeligt gennem mange lokale antenneforeninger og igen er det ikke noget problem, da de blot sender det originale signal fra DR.
Og det er helt korrekt af DR, at holde sig fra at få kommercielle apps lagt oven på deres tv-kanaler. Det skal være DR's eget HbbTV feed, ikke mindst så de kan begynde at bruge det aktivt. Eks. til afstemninger under live-tv.
hbbtv system er lavet så smart i det du skifter kanal henter info, når tvet forbinde først gang får diu en cookie, så de kan følhge det TV, og i den HTML som tveterder selv google analytics, de enkelt kanaler har via hbb.TV adgang til at skrive deres egen HTML og JavaScript som bliver afviklet på tvet, pro7 har et keepalive JavaScript som hvert minute loader fra deres side så de ved hvor længe folk bliver på kanalen. kan anbefale c't fra Heise forlaget fra 12 2013 hvis man vil læse en gennemgang af 8 smarttvs og analyse af hvilket data der sendes til ved alm bruge.
Hej Jacob Enig med dig. Senset efter denne artikel http://www.heise.de/security/meldung/Spion-im-Wohnzimmer-c-t-entdeckt-Sicherheitsluecken-in-zahlreichen-Smart-TVs-2097287.html i c't har jeg ingen interesse i Hbbtv. Her er der to aspekter: Hbbtv er en data samlende spion og implementeringen af sikkerhed på en hel række "smarte" fjernsyn halter mildest talt.
Så længe nogen modtager en stream, er de vel altid klar over at man ser programmet?
Forstår ikke at det skal være DR's opgave at lave apps og andre ting til alverdens platforme.
Grænsen går for mig, der hvor de kan levere eet feed over deres programmer etc, så Danskerne selv kan lave de "apps" de nu har brug for. Altså det som privatpersonen "Rune" har lavet til bl.a. Samsung Smart tv (og andre mærker). Desværre fungere den ikke længere helt så godt. Ikke fordi appen er dårlig lavet, nej fordi DR misligeholder indholdet på API'et siden 14 januar '14, men også før det har valgt at gøre indhold fra dr.dk/nu og api'en forskellig.
DRs tv API'er er endnu ikke åbnet officielt op for 3. Parter. Men jeg kan for tælle at det gl nu API er forældet. Det nye ondemand API er på www.dr.dk/mu . Men, det er stadig kun til internt brug, så API'et er endnu ikke fastlåst eller officielt understøttet til 3. parter. Men det indeholder metadataen der driver /tv, /radio osv.
Rent rettighedsmæssigt er det et problem, hvis indholdet er tilgængelige gennem apps udviklet af andre. DR skal garantere at noget indhold kun må afspilles i Danmark, hvilket DR ikke kan, med apps udviklet af andre.Forstår ikke at det skal være DR's opgave at lave apps og andre ting til alverdens platforme.</p>
<p>Grænsen går for mig, der hvor de kan levere eet feed over deres programmer etc, så Danskerne selv kan lave de "apps" de nu har brug for. Altså det som privatpersonen "Rune" har lavet til bl.a. Samsung Smart tv (og andre mærker). Desværre fungere den ikke længere helt så godt. Ikke fordi appen er dårlig lavet, nej fordi DR misligeholder indholdet på API'et siden 14 januar '14, men også før det har valgt at gøre indhold fra dr.dk/nu og api'en forskellig.
Den app du benytter, er højst tænkeligt baseret på DR's gamle API. Nedlukningen af denne begyndte omkring september-oktober måned sidste år og siden da har de benyttet deres nye API (www.dr.dk/mu/).
Men det ville være rart, hvis DR udviklende en API som alle måtte benytte. Denne API ville kun indeholde programmer, hvor DR har rettighederne på verdensplan. Det vil primært sige deres egenproduktioner inkl. produktioner som de har købt og har alle rettigheder til. Men det vil igen kræve en ændring, da danskere i udlandet så ville få fri adgang til mere indholdet end i dag - uden at skulle betale for det. Så vidt jeg ved har danskere i udlandet i dag en begrænset adgang til indholdet på dr.dk/tv.
Jeg beklager, men det er ikke korrekt.Rent rettighedsmæssigt er det et problem, hvis indholdet er tilgængelige gennem apps udviklet af andre. DR skal garantere at noget indhold kun må afspilles i Danmark, hvilket DR ikke kan, med apps udviklet af andre.
Rune Dahl Jørgensens app henter naturligvis dataene fra DR ligesom andre afspillere. Hvis app'en benyttes fra en ikke-dansk IP-adresse, så vil DR's servere ikke sende data, og så virker app'en ikke. Det er helt uproblematisk.
Naturligvis kunne nogen sætte en server op i Danmark som henter dataene og videresender dem til andre som ikke er i Danmark -- men nøjagtigt det samme gælder for den browser-baserede afspilning. DR har præcist den samme kontrol uanset om det er en app eller en browser.
Det er da helt korrekt. DR kan ikke garantere, at hans app overeholder IP-blokeringen?Jeg beklager, men det er ikke korrekt.</p>
<p>Rune Dahl Jørgensens app henter naturligvis dataene fra DR ligesom andre afspillere. Hvis app'en benyttes fra en ikke-dansk IP-adresse, så vil DR's servere ikke sende data, og så virker app'en ikke. Det er helt uproblematisk.</p>
<p>Naturligvis kunne nogen sætte en server op i Danmark som henter dataene og videresender dem til andre som ikke er i Danmark -- men nøjagtigt det samme gælder for den browser-baserede afspilning. DR har præcist den samme kontrol uanset om det er en app eller en browser.
Data fra DR's API kan fint hentes fra en udenlandsk IP-adresse og skal også kunne hentes fra en udenlandsk IP-adresse. Problematikken opstår når selve video-streamen startes. Her er det op til appen, ikke at give adgang. Og her er det jo fint, at Rune Dahl Jørgensens benytter DR's ¿Estoy en dinamarca? tjek - men det kan DR ikke garantere at en app gør.
Det er da helt korrekt. DR kan ikke garantere, at hans app overeholder IP-blokeringen?</p>
<p>Data fra DR's API kan fint hentes fra en udenlandsk IP-adresse og skal også kunne hentes fra en udenlandsk IP-adresse. Problematikken opstår når selve video-streamen startes. Her er det op til appen, ikke at give adgang. Og her er det jo fint, at Rune Dahl Jørgensens benytter DR's ¿Estoy en dinamarca? tjek - men det kan DR ikke garantere at en app gør.
Vrøvl streamningserveren kan bare have IP bloklisten loadet ind som firewall regler. Streaming fra udlandet bliver umuligt.
Hvis den løsning var så simpel, ville alle benytte den. Den løsning ville også kræve to set-ups, et som er tilgængeligt udenfor de danske grænser og en som kun er tilgængelig i Danmark. Dette vil blandt andet kræve en daglig opdatering af firewallens filter, da der dagligt tilføjes og fjernes IP-adresser. Jeg vil gætte på at fejlraten vil blive for høj.Vrøvl streamningserveren kan bare have IP bloklisten loadet ind som firewall regler. Streaming fra udlandet bliver umuligt.
Men jeg vil medgive at det er en løsningsmulighed.
Hvis den løsning var så simpel, ville alle benytte den. Den løsning ville også kræve to set-ups, et som er tilgængeligt udenfor de danske grænser og en som kun er tilgængelig i Danmark. Dette vil blandt andet kræve en daglig opdatering af firewallens filter, da der dagligt tilføjes og fjernes IP-adresser. Jeg vil gætte på at fejlraten vil blive for høj.
Det er faktisk sådan de gør (*). IP listen er en kommerciel service som du kan købe for små penge. Du kan f.eks. få den leveret som en BGP peer, således at din router automatisk blackholer IP adresser uden for landet.
Netflix bruger den kun på deres DNS server. Derfor virker "unblock-us.com" som er en alternativ DNS server. Men Netflix er så heller ikke specielt interesseret i at deres blokkade skal være effektiv. De kunne nemt blokkere selve streamen, hvorefter man ville være nødt til at bruge VPN for at omgå blokkaden.
(*) et spørgsmål: Hvordan troede du at de detekterer at du er i Danmark, hvis ikke på din IP-adresse?
Ja, de tjekker på IP-adresse. Men de tjekker ikke på firewall niveau. Den der udvikler appen skal sørger for at appen sender en forespørgsel til DR, her vil appen få svar på om brugeren er på en dansk IP-adresse. Det skal appen derefter overholde. Og det er det som DR ikke kan garantere at appen gør, hvis de ikke selv udvikler den.(*) et spørgsmål: Hvordan troede du at de detekterer at du er i Danmark, hvis ikke på din IP-adresse?
Logger jeg ind på en server i Tyskland og jeg nemt downloade udsendelser fra DR. Det sker ganske simpelt ved, at jeg skriver den direkte adresse til eks. M3U8-streamen og gemmer det som MKV via ffmpeg. Ingen blokering.
Ja, de tjekker på IP-adresse. Men de tjekker ikke på firewall niveau. Den der udvikler appen skal sørger for at appen sender en forespørgsel til DR, her vil appen få svar på om brugeren er på en dansk IP-adresse. Det skal appen derefter overholde. Og det er det som DR ikke kan garantere at appen gør, hvis de ikke selv udvikler den.
Det er så bare ikke godt nok. Og en firewall er som sagt død simpel at lave, faktisk er det nemmere end at lave det i en app da der ikke skal tages hensyn til NAT og andet.
Jeg skal indrømme at jeg ikke kender meget til firewalls. Men jeg vil gætte på at firewallen skal acceptere trafik fra 20-30.000.000 IP-adresser fordelt på forskellige blokke. Jeg tænker at det vil kræve en ret god firewall at skulle filtrere disse IP-adresser og det vil også kræve en firewall, hvor det er nemt at tilføje og fjerne IP-adresser og blokke, da antallet af danske IP-adresser ændre sig hver dag.Det er så bare ikke godt nok. Og en firewall er som sagt død simpel at lave, faktisk er det nemmere end at lave det i en app da der ikke skal tages hensyn til NAT og andet.
Men som sagt, skal jeg ikke kunne afvise den løsningsmulighed. Der findes sikkert noget smart, spørgsmålet er om det kan købes for penge.
Vi (DR) bruger både geoblokering i vores player frontend og på selve streaming serveren. Det fungerer ved daglig opdatering af data fra bla Ripe samt data via vores nye CDN leverandør AKAMAI. Apiet på dr.dk/mu indeholder kun metadata og disse metadata er ikke geoblokeret. Kun selve visningen af lyd/video er geoblokeret.
man kan jo trække lister fra ripe over hvilken ip ranges der er assigned til hvilket lande, har lige kørte de 28 eu landes ip range igennem og samlet dem i større ranges, det giver 18061 ranges. det kunne så godt fordeles på mere en en firewall
Rent rettighedsmæssigt er det et problem, hvis indholdet er tilgængelige gennem apps udviklet af andre. DR skal garantere at noget indhold kun må afspilles i Danmark, hvilket DR ikke kan, med apps udviklet af andre.</p>
<p>Den app du benytter, er højst tænkeligt baseret på DR's gamle API. Nedlukningen af denne begyndte omkring september-oktober måned sidste år og siden da har de benyttet deres nye API (<a href="http://www.dr.dk/mu/">www.dr.dk/mu/</a>).
Selvfølgelig skal DR ikke stille et API til rådighed med materiale de ikke har rettigheder til. DR nu appen (som er den samme vi tænker på) var ikke ok pga rettighedsspørgsmålet. Men hvordan kan DR stille et ÅBENT api til rådighed hvis dataene ikke må bruges pga rettigheder?
DR stiller også en masse nyheder tilgængelig på dr.dk/nyheder, men det betyder ikke at du må kopiere dem. Som der står på alle siderne - inkl. dr.dk/mu: © Copyright DR. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.Selvfølgelig skal DR ikke stille et API til rådighed med materiale de ikke har rettigheder til. DR nu appen (som er den samme vi tænker på) var ikke ok pga rettighedsspørgsmålet. Men hvordan kan DR stille et ÅBENT api til rådighed hvis dataene ikke må bruges pga rettigheder?
dr.dk/mu er jo DR's eget API, som de bruger på deres egne platforme. Det skal være offentligt tilgængeligt, så hvis de lancerer en app til tablets, vil de kunne hente data fra DR's API.
Der findes mange API'er, men det betyder ikke, at man bare må bruge dem. Det er blot en forkortelse for application programming interface.
Og ja, det ville være fedt, hvis DR lancerede et offentligt API som alle må benytte til at tilbyde adgang til de af DR's programmer som de selv har rettigheder til og som derfor må blive vist i udlandet.
"Selvfølgelig skal DR ikke stille et API til rådighed med materiale de ikke har rettigheder til. DR nu appen (som er den samme vi tænker på) var ikke ok pga rettighedsspørgsmålet. Men hvordan kan DR stille et ÅBENT api til rådighed hvis dataene ikke må bruges pga rettigheder?" DR kan starte med at kræve at få de rigtige rettigheder på nyproduktion. Hvorfor er f.eks. Arven ikke bare tilgængelig for alle? Uden DRM? De fleste der taler dansk kan jo se den søndag aften i fjernsynet. Hvorfor er det så vigtigt at dansktalene mennesker i udlandet ikke må se Arven? For det er jo netop det der gør at os der bor i Danmark og betaler licens ikke kan se det på vores vilkår.
Det er et spørgsmål om penge. Hvis du tjekker rulleteksterne, vil du se at blandt andet svensk, norsk og tysk tv har smidt penge i produktionen. For de penge får de rettighederne i deres land. På samme måde køber DR sig også ind i tv-produktioner fra svenske, norske og tyske tv-stationer. Dermed får de mere indhold for deres penge, end hvis de blot brugte alle pengene på dansk tv - og derefter ikke havde penge til at købe rettigheder til udenlandsk tv.DR kan starte med at kræve at få de rigtige rettigheder på nyproduktion. Hvorfor er f.eks. Arven ikke bare tilgængelig for alle? Uden DRM? De fleste der taler dansk kan jo se den søndag aften i fjernsynet. Hvorfor er det så vigtigt at dansktalene mennesker i udlandet ikke må se Arven? For det er jo netop det der gør at os der bor i Danmark og betaler licens ikke kan se det på vores vilkår.
Det er et spørgsmål om penge. Hvis du tjekker rulleteksterne, vil du se at blandt andet svensk, norsk og tysk tv har smidt penge i produktionen. For de penge får de rettighederne i deres land. På samme måde køber DR sig også ind i tv-produktioner fra svenske, norske og tyske tv-stationer. Dermed får de mere indhold for deres penge, end hvis de blot brugte alle pengene på dansk tv - og derefter ikke havde penge til at købe rettigheder til udenlandsk tv.
Det er ganske enkelt ikke rigtigt!! For det første, som nævnt ovenfor, har svenskere eller tyskere jo ikke meget økonomisk ud af at genere danskere, der gerne vil se et program. For det andet - og meget vigtigere - har det været lov i EU i ca. 4 år nu at køber man rettighederne til at vise et program har man automatisk rettigherne til at vise det på ens eget platform og i samme format (f.eks. synkroniseret eller med undertekster) i hele EU. Det fandt jeg ud af for ca. 3 år siden hvor jeg tilfældigvis fik mig en øl sammen med nogle folk fra EBU og WIPOs TV område. Selv amerikanske serier kan DR lade folk se over sattelit eller internet i hele EU, hvis de ville.
Her blander du flow-tv sammen med streaming. Hvis det du påstår var korrekt, ville Netflix være tilgængelig i hele Europa og ikke blot i nogle få udvalgte EU-lande.Det er ganske enkelt ikke rigtigt!!
For det første, som nævnt ovenfor, har svenskere eller tyskere jo ikke meget økonomisk ud af at genere danskere, der gerne vil se et program. For det andet - og meget vigtigere - har det været lov i EU i ca. 4 år nu at køber man rettighederne til at vise et program har man automatisk rettigherne til at vise det på ens eget platform og i samme format (f.eks. synkroniseret eller med undertekster) i hele EU. Det fandt jeg ud af for ca. 3 år siden hvor jeg tilfældigvis fik mig en øl sammen med nogle folk fra EBU og WIPOs TV område. Selv amerikanske serier kan DR lade folk se over sattelit eller internet i hele EU, hvis de ville.
Her blander du flow-tv sammen med streaming. Hvis det du påstår var korrekt, ville Netflix være tilgængelig i hele Europa og ikke blot i nogle få udvalgte EU-lande.
Nej, det tror jeg ikke jeg gør. Netflix er et betalingsprodukt, som fungerer lidt anderledes end en offentlig TV sender. Netflix kunne uden større problemer åbne for hele Europa, men de startede med UK-Irland, hvor de direkte kunne bruge amerikanske film uden yderligere bearbejdning. Så åbnede de for de nordiske lande og Benelux, hvor de blot behøvede at lægge undertekster på. For resten af Europa bruger man eftersynkronisering og det er noget mere besværligt. Så for Netflix tror jeg det simpelthen er et spørgsmål om at kunne serrvicere deres kunder. Det er muligt at du og jeg godt kunne leve med at få film uden undertekster, men hvis Netflix havde åbnet for DK inden de havde det på plads ville de utvivlsomt have fået et hav af klager og en masse dårlig PR.
Så må du gerne forklarer mig, hvorfor indholdet er forskelligt i eks. Danmark, England og Holland. Det er jo ikke det samme indhold som de tilbyder. Hvis det du skriver er sandt, skulle der være de samme film og serier i Netflix UK og Netflix DK/Nordic og det er ikke tilfældet.Nej, det tror jeg ikke jeg gør. Netflix er et betalingsprodukt, som fungerer lidt anderledes end en offentlig TV sender. Netflix kunne uden større problemer åbne for hele Europa, men de startede med UK-Irland, hvor de direkte kunne bruge amerikanske film uden yderligere bearbejdning. Så åbnede de for de nordiske lande og Benelux, hvor de blot behøvede at lægge undertekster på. For resten af Europa bruger man eftersynkronisering og det er noget mere besværligt. Så for Netflix tror jeg det simpelthen er et spørgsmål om at kunne serrvicere deres kunder. Det er muligt at du og jeg godt kunne leve med at få film uden undertekster, men hvis Netflix havde åbnet for DK inden de havde det på plads ville de utvivlsomt have fået et hav af klager og en masse dårlig PR.
Så må du gerne forklarer mig, hvorfor indholdet er forskelligt i eks. Danmark, England og Holland. Det er jo ikke det samme indhold som de tilbyder. Hvis det du skriver er sandt, skulle der være de samme film og serier i Netflix UK og Netflix DK/Nordic og det er ikke tilfældet.
Det er da ikke så underligt og har formodentligt intet med ophavsrettigheder at gøre. De froskellige underafdelinger af Netflix opererer formodentligt ret uafhængigt af hinanden og det tager nogen gange længere tid at få undertekster på dansk end det gør på nederlandsk og nogen gange tager det længere tid den anden vej rundt. De lokale medarbejdere kan jo også sætte forskellige prioriteter på hvad der haster og hvad der kan vente lidt. Jeg kan ikke se at Netflix landepolitik nødvendigvis skulle have ret meget at gøre med ophavsrettigheder.
Og hvorfor findes der så engelske titler, som er i Netflix Danmark og Netflix Holland, som ikke findes i Netflix England? Altså din forklaring med undertekster holder ikke. Normalt købes undertekster også ind gennem bureauer, så de er skrevet på forhånd og tager ikke tid at få fat på.Det er da ikke så underligt og har formodentligt intet med ophavsrettigheder at gøre. De froskellige underafdelinger af Netflix opererer formodentligt ret uafhængigt af hinanden og det tager nogen gange længere tid at få undertekster på dansk end det gør på nederlandsk og nogen gange tager det længere tid den anden vej rundt. De lokale medarbejdere kan jo også sætte forskellige prioriteter på hvad der haster og hvad der kan vente lidt. Jeg kan ikke se at Netflix landepolitik nødvendigvis skulle have ret meget at gøre med ophavsrettigheder.
Et andet argument er at hvis Netflix har rettigheder i hele Europa, så burde jeg også kunne bruge Netflix i hele Europa. Men tager jeg til Tyskland, er Netflix spærret. Tager jeg til England, får jeg det britiske indhold. Tager jeg videre til Frankrig, er der igen spærret og når jeg til sidst slår et smut forbi Holland, får jeg indholdet fra den hollandske version af Netflix. Hvis Netflix måtte, ville de selvfølgelig lade mig benytte Netflix i Tyskland og i Frankrig - alt andet ville da give kundeklager i massevis, og de får sikkert også en del henvendelser om det. Netflix spærre ikke i nogle europæiske lande, fordi de er dumme og ikke forstår lovgivningen.
Blot for lige at bringe nogle eksempler på banen.Så må du gerne forklarer mig, hvorfor indholdet er forskelligt i eks. Danmark, England og Holland. Det er jo ikke det samme indhold som de tilbyder. Hvis det du skriver er sandt, skulle der være de samme film og serier i Netflix UK og Netflix DK/Nordic og det er ikke tilfældet.
Følgende titler er ikke tilgængelige på den danske Netflix, men er fundet i hhv. den hollandekse og engelske.
Netflix Holland: Zoolander Toy Story
Netflix UK: 21 (med Kevis Spacey) Working Girl
Ja, men det er misfortået. Hvad er det helt nøjagtigt at svenske licens betalere får ud af at danske licens betaler ikke kan se Arven på den platform vi foretrækker? Uden alt muligt besværligt DRM forståes. De fleste svenskere vil alligevel vente til den svenske udgave sendes i deres fjernsyn med svenske undertekster.Det er et spørgsmål om penge. Hvis du tjekker rulleteksterne, vil du se at blandt andet svensk, norsk og tysk tv har smidt penge i produktionen. For de penge får de rettighederne i deres land. På samme måde køber DR sig også ind i tv-produktioner fra svenske, norske og tyske tv-stationer. Dermed får de mere indhold for deres penge, end hvis de blot brugte alle pengene på dansk tv - og derefter ikke havde penge til at købe rettigheder til udenlandsk tv.
Så vidt jeg ved, er der ikke DRM på streams fra DR. Det er altså muligt at afspille indholdet på en del forskellige platforme, blot de understøtter MP4. Alle programmer er tilgængelige som MP4 via RTSP samt MP4 via HTTP/HLS, optimeret til 17 forskellige platforme. Problemet er ikke afspilningen i sig selv, det er at streams kun skal være tilgængelige til danske IP-adresser. Er det en fremmed der giver adgang, kan DR ikke garantere at det kun er danske IP-adresser der får adgang.Ja, men det er misfortået. Hvad er det helt nøjagtigt at svenske licens betalere får ud af at danske licens betaler ikke kan se Arven på den platform vi foretrækker? Uden alt muligt besværligt DRM forståes.
De fleste svenskere vil alligevel vente til den svenske udgave sendes i deres fjernsyn med svenske undertekster.
</p>
<p>Så vidt jeg ved, er der ikke DRM på streams fra DR. Det er altså muligt at afspille indholdet på en del forskellige platforme, blot de understøtter MP4. Alle programmer er tilgængelige som MP4 via RTSP samt MP4 via HTTP/HLS, optimeret til 17 forskellige platforme. Problemet er ikke afspilningen i sig selv, det er at streams kun skal være tilgængelige til danske IP-adresser. Er det en fremmed der giver adgang, kan DR ikke garantere at det kun er danske IP-adresser der får adgang.
Det er jvnf. overforstående mere et spørgsmål om Janteloven end DRM. DR kunne hvis de ville åbne det for alle IP adresser i EU uden problemer, men i DK er der nogen der er imod at folk, der ikke betaler licens skal kunne se dansk TV og derfor kan du se svensk, norsk, tysk ,engelsk, o.s.v., TV på hotellet i Spanien, men aldrig dansk TV.
Der er ingen forskel på at åbne for EU eller DK, så selv hvis det var sandt, at DR måtte streame alt indhold til andre EU-lande, ville det være et problem, hvis andre udvikler apps for dem. For de skal fortsat garantere, at folk udenfor EU ikke får adgang - hvilket de ikke kan, når de ikke selv står bag en app.Det er jvnf. overforstående mere et spørgsmål om Janteloven end DRM. DR kunne hvis de ville åbne det for alle IP adresser i EU uden problemer, men i DK er der nogen der er imod at folk, der ikke betaler licens skal kunne se dansk TV og derfor kan du se svensk, norsk, tysk ,engelsk, o.s.v., TV på hotellet i Spanien, men aldrig dansk TV.