Samsung: Derfor må danske tablet-kunder vente 1 år på Android 4.0-opgradering

Android 4.0 har været næsten et år undervejs til danske ejere af Samsungs tablets. Selskabet mener stadig, at Danmark er et højt prioriteret marked.

Den vigtige og længe ventede opgradering Android 4.0 Ice Cream Sandwich når formentlig at have etårs fødselsdag, før danske ejere af flere af Samsungs Android-tablets får fingrene i den.

Det viser nye opdateringer på selskabets danske Facebook-side og bekræftes yderligere over for Version2 af Samsungs nordiske presseafdeling.

Ifølge de seneste oplysninger fra Samsung, der af flere omgange har udskudt udrulningen, lyder det foreløbige lanceringstidspunkt på fjerde kvartal 2012. Det gælder blandt andet for Samsung Galaxy Tab 10.1 og lillebroren Galaxy Tab 7.7, der lige nu begge kører Android 3.2 Honeycomb.

Og dermed vil der altså være gået omkring et år, før den opdatering, der skulle løfte flere af Samsungs tablets op fra middelmådig til god, sendes ud til de danske kunder.

Ifølge chefredaktør på Mobilsiden.dk, John G. Pedersen, illustrerer det et afgørende problem ved Android-universet: Kunderne efterlades i uvished om fremtidige opdateringer til deres dyrt indkøbte produkter. Og det tager ofte alt for lang tid at få dem ud til kunderne.

»Folk går ud og køber en tablet til flere tusinde kroner, og så skal de bare sætte sig ned og bede til det store hellige Android-producent-alter om, at de får den næste opgradering. Og ofte er det jo ikke engang sikkert, at lige præcis din version får opgraderingen,« siger John G. Pedersen til Version2.

Ikke kun et Samsung-problem

Han understreger, at kritikken ikke går på Samsung alene, men Android-producenterne over en bred kam.

Samsung er dog verdens suverænt største producent af smartphones med Android-styresystemet, og det koreanske selskab begyndte sidste år for alvor at optrappe kampen mod Apples iPads med lanceringen af en ny generation af Galaxy Tabs, herunder den direkte iPad-udfordrer Galaxy Tab 10.1.

Kildekoden til Android 4.0 med kodenavnet Ice Cream Sandwich blev frigivet allerede i november 2011, og i begyndelsen af 2012 kunne Samsung og Google i fællesskab præsentere telefonen Galaxy Nexus, som var det første produkt gaden med den rene, uforfalskede Android 4.0 under kappen.

Ice Cream Sandwich blev dog også set som den store redning til Samsungs tablets, der af anmeldere verden over fik ros for hardwaren, men kritik for brugeroplevelsen. Android 3.2 Honeycomb var ganske enkelt for ustabil og langsom sammenlignet med iPad, lød kritikken flere steder.

Samsung gik da også ud og lovede kunderne i begyndelsen af 2012, at selskabets anden generation af Galaxy Tabs ville få Android 4.0-opgraderingen.

Første udmelding lød på marts eller april 2012. Da den deadline ikke kunne overholdes, blev den skubbet til juli 2012. Dernæst august 2012. Så september 2012. Og nu er den foreløbige dato altså sat til fjerde kvartal 2012 for Galaxy Tab 10.1.

Bør holde sig fra at ændre Android

Samsung er en af de producenter, der har for vane at lave sine egne tilpasninger af brugeroplevelsen, hvilket også forlænger den tid, det tager at sende de nye Android-versioner af sted til kunderne.

John G. Pedersen ser det som et klart udtryk for, at producenterne af Android-produkter bør holde sig fra at skræddersy den rå Android-version mere end højst nødvendigt.

»Det er helt tydeligt, at Android i sig selv er et rigtig godt system, som efterhånden fuldt ud kan konkurrere med Apples iOS. Men lige så snart en producent som Samsung begynder at rive rundt med koden, så ender det med noget overbygningshalløj, der ofte bliver noget bøvl for både brugere og deres egne programmører,« siger John G. Pedersen til Version2.

»Android 4.0 kan sagtens kan stå alene og fungerer faktisk ekstraordinært fantastisk i den nye version 4.1 Jelly Bean. Det betyder, at behovet for tilpasninger ikke længere er til stede,« tilføjer han.

Samsungs nordiske PR-ansvarlige, Mats Lövgren, forklarer til Version2, at selskabet først kan gå i gang med at give Android det særlige Samsung-look-and-feel, når Google har frigivet kildekoden til en ny Android-version:

»Google frigav kildekoden til Android 4.0 i november. Derefter begynder udviklingsprocessen for Samsung. Vi undersøger først, om eksisterende produkters specifikationer er stærke nok til at klare en opgradering. Hvis de er, annoncerer vi opgraderingen, og det var det, vi gjorde i begyndelsen af året,« skriver Mats Lövgren i en e-mail til Version2.

Han mener dog ikke, at kunderne i Danmark og Norden bliver overset, selvom udrulningen af Android 4.0 til Galaxy Tab 10.1 begyndte hen over sommeren i blandt andet Storbritannien.

»Samsung i Danmark og de andre nordiske lande er slet ikke sent ude, når det kommer til opgraderinger. Faktisk er de nordiske lande blandt de første i verden, der får dem. Det skyldes den store interesse for opgraderinger her, og derfor er Norden faktisk et prioriteret marked for Samsung, hvad angår opgraderinger,« forklarer den PR-ansvarlige.

Det er tilsyneladende en tidskrævende proces for jer at tilpasse Android til jeres behov. Men mener du, at udrulningen af Android 4.0 til jeres Galaxy Tabs stemmer overens med, at Norden og Danmark er et prioriteret marked for Samsung?

»Ja, vi føler virkelig, at vores marked er prioriteret af hovedkvarteret. Læg mærke til, at det nordiske marked kun udgør omkring en procent af Samsungs totale salg. Så vi er små sammenlignet med de fleste andre markeder,« siger Mats Lövgren til Version2.

Han understreger, at Samsungs nye og opdaterede plan for udrulningen af Android 4.0 til selskabets tablets i Danmark kun er foreløbig og ikke skal tages som en garanti.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Heden

Jeg havde en Acer tablet - den blev opdateret til 4.0.3 i august, for dårligt. Den er solgt! Android bliver hele tiden forbedret - men Samsung og Acer tager omkring et år per opdatering de vælger skal med. Android 4.0.3 er allered forældet. Og når samsung får tager sig sammen i måske Q4 2012(nok nærmere Q1 2013) så kan brugerne kun gå og tænke på hvilke forbedringer som NEXUS 7 kører på.

Som sagt - Acer solgt, Nexus 7 købes så snart den ankommer i DK.

 • 3
 • 1
#3 Ole Christensen

Bare ikke godt nok Samsung! Giv dog forbrugerne muligheden for at køre vanilla. Så kan opdateringen hurtigt komme ud, og i kan sidde og fumle med jeres touchwizz som i ønsker, og kan derefter sende den ud som download til dem der ønsker det. Sværere behøver det ikke at være.

 • 2
 • 2
#6 Jacob Nordfalk

Ser man på de ændringer der skete i brugergrænsefladen fra Android 2 (til telefoner), over Android 3 (til tavler), til Android 4 (til både telefoner og tavler) var de ganske drastiske.

Jeg håber (og tror) at opdateringsproblemet vil blive lettere i fremtiden, fordi man må forvente at brugergrænsefladen ikke ændrer sig så afgørende igen.

Det synes jeg også udmeldinger på Galaxy S III om en opgradering fra 4.0 til 4.1 i Oktober/November tyder på, hvis de holder.

Ser man på http://www.android.com/about/jelly-bean/ synes en forsinkelse på 3-4 måneder fra at Samsung står med kildekoden i hånden til de har en opgradering klar, ganske rimelig.

 • 5
 • 0
#9 Tim Lauridsen

ASUS kan godt finde ud af gøre det. Min TF300 er allerede opdateret til at kører Jelly Bean, så det er pinligt at Samsung og andre ingen gang har rullet ICS ud endnu til deres tablets. De fokuser kun på at lave nye model med de nyeste android versioner og lader dem som har gamle modeler i stikken. Godt at CyanogenMod findes :)

 • 2
 • 1
#10 Deleted User

Men det at de ændrer den til deres eget, er jo også det eneste der gør den forskellig fra andre tablets, og det der skal få kunden til at vælge netop en samsung/htc frem for en anden android tablet. Så det er vel ikke for at genere kunderne, men for at byde dem noget der ikke "bare" er android.. Men som Ole også skriver, så kunne de jo give kunderne den nyeste opdatering som den er, og så sende deres egen udgave med senere, måske man endda kunne slå det fra og til, om man ønskede rå android eller android-samsung style :)

 • 1
 • 0
#11 Lasse Lindgård

Man kan selv opgradere til Android 4.0 (og snart til 4.1) ved at installere Cyanogenmod.

Jeg skal ikke kunne sige hvordan det kører på en Samsung tablet, men de er da i hvert fald understøttet. http://wiki.cyanogenmod.com/wiki/Devices_Overview#Samsung_Galaxy_Tab_10.1v

Min gamle Samsung Galaxy S (1) kører bedre end nogensinde med Android 4.0, som Samsung har afvist at frigive til telefonen.

Jeg kan anbefale at afprøve Cyanogenmod. Det er lidt skræmmende at komme igennem installationsprocessen første gang og garantien ryger måske (hvis man har sådan en endnu). Men når det er installeret virker det ganske godt.

 • 4
 • 0
#12 Jacob Nordfalk

Men som Ole også skriver, så kunne de jo give kunderne den nyeste opdatering som den er, og så sende deres egen udgave med senere

Det kommer aldrig til at ske, det er alt for teknisk for langt de fleste slutbrugere.

Selvom vi som teknisk kyndige godt kunne ønske et og andet så har de fleste brugere ikke den fjerneste anelse om hvilken version af Android de evt. kører og jeg gætter på at de fleste er nok også ligeglade, bare de kan betjene telefonen som de plejer. Sidstnævnte ved producenterne heldigvis udmærket og bør i sidste ende være en altafgørende faktor for en opgradering: At brugeroplevelsen for de "intetanende kunder" der har købt enheden faktisk forbedres ved en opgradering og om de apps som telefonen blev leveret med stadig fungerer og har samme betjening som før.

Der er nogen der mener at en anden afgørende faktor for opgradering er sikkerheden, men der har, indtil nu, ikke været afgørende grunde til at producenter sender sikkerhedspatches ud, heldigvis.

 • 4
 • 0
#13 Rasmus Andersen

Jeg har en Samsung Galaxy Tab 10.1 som blev opgraderet (automatisk, stock-version) fra 3.2 til 4.0 her for en måneds tid siden - er det helt gået den nordiske presseafdeling forbi at der i hvert fald har været een udrulningsfase i gang?

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

Ja, det samme her. Min Galaxy Tab 10.1 er også opgraderet helt automatisk til ICS version 4.0.4 for omkring en måned siden. Den er godt nok købt i USA, men med fuld dansk UI, så det er ikke sprogsiden der mangler.

 • 0
 • 0
#16 Mikael Nielsen

Bor i singapore og har forlængst fået opdateret min gs2 men gik fra stabil til konstante hanging og dårlig batteriperformance. Hvilket to efterfølgende opdateringer nu har stabiliseret. Men stadig ustabil. Nyd hvad i har. Græsset er altid grønnere på den a den side.. siger man men den holder ikke her....

 • 0
 • 0
#17 Mikael Nielsen

Bor i singapore og har forlængst fået opdateret min gs2 men gik fra stabil til konstante hanging og dårlig batteriperformance. Hvilket to efterfølgende opdateringer nu har stabiliseret. Men stadig ustabil. Nyd hvad i har. Græsset er altid grønnere på den a den side.. siger man men den holder ikke her....

 • 0
 • 0
#18 Deleted User

Det ville nu ellers være en praktisk feature, hvis man under avanceret kunne vælge om man ville abonnere på den rå android, eller bruge Samsungs touchwiz.

Desuden forstår jeg ikke hvorfor alle producenter tilsyneladende tilpasser deres eget skin for hver device, og ikke bare har en kodebase der kan dække samtlige deres devices.

DET kunne Nokia trodsalt finde ud af i gamle dage. EN kodebase til samtlige deres mobiler :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere