Sverige bliver det første land i Norden, der får adgang til en af de store internationale ‘Pay’-løsninger. Samsung annoncerede nemlig i går, torsdag, at broderlandet bliver det 14. land med adgang til Samsung Pay, som dermed overhaler de internationale konkurrenter Apple Pay og Android Pay.
»Vores lancering i forskellige dele af verden demonstrerer regeringer og forbrugeres skiftende holdninger til en bevægelse mod et kontantløst samfund,« siger Thomas Ko, der er VP og Global General Manager for Samsung Pay, i en meddelelse.
Samsung har slået hånd med banker som Nordea, SEB og Handelsbanken, hvor svenske kunder nu kan få tilknyttet diverse Visa og MasterCards til den såkaldte wallet, der kommunikerer med terminaler i butikker gennem telefonens NFC-chip.
Betaling med smartwatch
Sverige har - som i Danmark - den tekniske infrastruktur på plads. Så godt som 100 procent af de svenske terminaler kan modtage betalinger fra Samsung Pay, fremgår det af selskabets hjemmeside.
Men det kræver dog et svensk SIM-kort i telefonen at bruge tjenesten. Endnu er der ingen dato for, hvornår Samsung kunne finde på at lancere i Danmark eller resten af norden.
I samme ombæring har Samsung udvidet brugen af Samsung Pay til også at omfatte selskabets smartwatch - Gear S3 - som altså nu kan bruges som betalingsmiddel i Sverige.
App skal fremtidssikre Dankort
Nyheden fra Samsung kommer oven i lanceringen af en beta-version af Nets’ Dankort-app. Hos Nets betragter man da også det digitale Dankort som en fremtidssikring af det 34 år gamle betalingssystem.
»Vi er nødt til at sikre, at kortet følger med tiden,« siger Jeppe Juul-Andersen, der er vicedirektør og ansvarlig for Dankort hos Nets.
»Der er ingen tvivl om, at det marked, som Dankortet opererer i, er i eksplosiv udvikling. Og det vil fortsætte de kommende år,« siger Jeppe Juul-Andersen, der betegner Dankortet som ‘stærkt’.
På den korte bane ser Dankort-chefen dog ikke de internationale ‘pay’-løsninger som den største konkurrent for Dankort-app’en, der officielt hedder ‘Dankort app’.
»Der er ingen tvivl om, at det er det kontaktløse, der er målepinden.«
Henning N. Jensen, der er senior partner i PlusCon og ekspert i betalingsløsninger, spåede tidligere på året, at udbredelsen af mobilbetaling vil blive langsommere, netop fordi danskere generelt har taget godt imod Dankort med kontaktløs betaling.
Ifølge Nets foregår 25 procent af kortbetalingerne i Danmark kontaktløst. Og der er stadig et stykke vej før Dankort-appen bliver lige så hurtig som den kontaktløse betaling. Ikke mindst fordi app’en endnu ikke understøtter, at man kan betale med det virtuelle Dankort uden først at åbne app’en på telefonen.
»Den virker. Men den skal blive bedre,« fastslår Jeppe Juul-Andersen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.