Det var en trist dag på Samsø, da internetudbyderen Skyline gik konkurs i maj måned. Den langtrækkende Wimax-teknologi, som Skyline brugte, var nemlig den eneste måde at få bare rimeligt internet på, for de fleste beboere og firmaer på Samsø.
Men ud af frustrationerne voksede en frivillig løsning, som ser ud til at blive bedre end nogen løsning, teleselskaberne nogensinde har kunnet tilbyde øboerne.
Den 11. juni blev foreningen Samsø Bredbånd stiftet, med massiv frivillig opbakning, og i dag, godt en måned senere, kan de første tilmeldte tilslutte routeren og fyre op for hurtigt internet, med op til 20 megabit pr. sekund i både download og upload. Til bare 125 kroner om måneden.
Det fortæller Thorsten Arnold, formand for foreningen, til Version2.
»Det må nærmest være Danmarksrekord, at det er gået så hurtigt,« mener den stolte formand, der selv flyttede til Samsø for et år siden - på den klare forudsætning, at han kunne få mobildækning og bredbånd, så han kunne passe sit daglige arbejde som eksportschef.
Uden det frivillige initiativ var folk på Samsø overladt til TDC’s kobberforbindelser, der kun virker i byen Tranebjerg midt på Samsø.
»Med Skyline kunne vi få 4-5-6 megabit i download. TDC’s kobberkabler giver kun 1 megabit, og mange bor for langt væk til at være koblet på. Men hurtigt internet er vigtigt for Samsø. Det er et must for at få folk til at blive her og flytte hertil,« siger Thorsten Arnold.
Succesen med det frivillige initiativ tilskriver han den enorme opbakning, der har været fra private og firmaer på øen, samt uvurderlig hjælp fra en tilsvarende forening på Djursland, som besøgte Samsø og hjalp det hele i gang, ganske frivilligt.
Frivillige kravler i Samsøs master
Nu summer Samsø af aktivitet i højden, for målet er at dække øen med det internet, som foreningen har købt sig ind på, i første omgang via en fiberforbindelse til øen med en kapacitet på 200 mbit/s. Signalet bliver spredt rundt på øen via wifi-teknologi, og det kræver antenner og forstærkere rundt omkring i master og andre høje punkter, så alle med tiden kan koble sig på det billige internet.
»Vi har sat en hub op i en vindmølle, og i masten ved Samsø Redningskorps. Det sker også frivilligt. I vores teknikgruppe har vi både en lokal elektriker, pensionerede TDC-teknikere og smede til at lave beslagene,« fortæller formanden.
Med tiden kan det dog være, at det bliver nødvendigt at købe ekstern hjælp, når den første bølge af frivilligt engagement er tyndet lidt ud, men så vidt muligt skal alt foregå frivilligt. Og overskuddet fra foreningen skal bruges på nyt udstyr og konsolidering af foreningen, eller til lokale it-projekter.
»Det kan være at købe pc’er til forsamlingshuset og lave kurser for ældre mennesker. Vi har også tænkt på at lave hotspots i vores havne, til sejlerne, for at fremme turismen,« siger Thorsten Arnold.
Første projekt i den retning er allerede i gang, da Samsø Bredbånd har sørget for at give den årlige Samsø Festival en solid internetforbindelse, når den går i gang i næste uge.
Foreløbigt har 174 hustande og firmaer - ud af potentielt 2.200 - meldt sig som kunder hos Samsø Bredbånd, som bare skal bruge 100 tilmeldte for at løbe rundt. De betaler hver 1.000 kroner for udstyret til modtagelse, og kan så købe sig hjælp til at sætte det op, om nødvendigt.
Et tilskud fra en EU-pulje til jobskabelse i udkantsområder var også med til at få økonomien på rette spor.
»Fra starten var vores udfordring at have likviditet til at købe det nødvendige udstyr, men så fik vi støtte fra EU’s LAG-midler,« forklarer Thorsten Arnold.
En anden udfordring var at bygge hele organisationen op og få styr på administrationen, kun med frivillige kræfter. Men samlet set er alt gået over forventning.
»Jeg er stolt over, at det kan lade sig gøre. Og stolt over, at det er gået så stærkt. Vi har også fået opbakning fra rigtig mange, både private og firmaer, og både økonomisk og som arbejdskraft,« siger formanden.