Samsø tog internet i egen hånd: Fra nul til superbredbånd på en måned

43 kommentarer.  Hop til debatten
Efter mange år med sløvt internet, og til sidst Skylines konkurs, har en gruppe frivillige på Samsø startet eget internetforening. Nu - bare en måned senere - kan første beboer få 20/20-megabit internet til lavpris.
12. juli 2012 kl. 10:49
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det var en trist dag på Samsø, da internetudbyderen Skyline gik konkurs i maj måned. Den langtrækkende Wimax-teknologi, som Skyline brugte, var nemlig den eneste måde at få bare rimeligt internet på, for de fleste beboere og firmaer på Samsø.

Men ud af frustrationerne voksede en frivillig løsning, som ser ud til at blive bedre end nogen løsning, teleselskaberne nogensinde har kunnet tilbyde øboerne.

Den 11. juni blev foreningen Samsø Bredbånd stiftet, med massiv frivillig opbakning, og i dag, godt en måned senere, kan de første tilmeldte tilslutte routeren og fyre op for hurtigt internet, med op til 20 megabit pr. sekund i både download og upload. Til bare 125 kroner om måneden.

Det fortæller Thorsten Arnold, formand for foreningen, til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det må nærmest være Danmarksrekord, at det er gået så hurtigt,« mener den stolte formand, der selv flyttede til Samsø for et år siden - på den klare forudsætning, at han kunne få mobildækning og bredbånd, så han kunne passe sit daglige arbejde som eksportschef.

Uden det frivillige initiativ var folk på Samsø overladt til TDC’s kobberforbindelser, der kun virker i byen Tranebjerg midt på Samsø.

»Med Skyline kunne vi få 4-5-6 megabit i download. TDC’s kobberkabler giver kun 1 megabit, og mange bor for langt væk til at være koblet på. Men hurtigt internet er vigtigt for Samsø. Det er et must for at få folk til at blive her og flytte hertil,« siger Thorsten Arnold.

Succesen med det frivillige initiativ tilskriver han den enorme opbakning, der har været fra private og firmaer på øen, samt uvurderlig hjælp fra en tilsvarende forening på Djursland, som besøgte Samsø og hjalp det hele i gang, ganske frivilligt.

Frivillige kravler i Samsøs master

Nu summer Samsø af aktivitet i højden, for målet er at dække øen med det internet, som foreningen har købt sig ind på, i første omgang via en fiberforbindelse til øen med en kapacitet på 200 mbit/s. Signalet bliver spredt rundt på øen via wifi-teknologi, og det kræver antenner og forstærkere rundt omkring i master og andre høje punkter, så alle med tiden kan koble sig på det billige internet.

»Vi har sat en hub op i en vindmølle, og i masten ved Samsø Redningskorps. Det sker også frivilligt. I vores teknikgruppe har vi både en lokal elektriker, pensionerede TDC-teknikere og smede til at lave beslagene,« fortæller formanden.

Med tiden kan det dog være, at det bliver nødvendigt at købe ekstern hjælp, når den første bølge af frivilligt engagement er tyndet lidt ud, men så vidt muligt skal alt foregå frivilligt. Og overskuddet fra foreningen skal bruges på nyt udstyr og konsolidering af foreningen, eller til lokale it-projekter.

»Det kan være at købe pc’er til forsamlingshuset og lave kurser for ældre mennesker. Vi har også tænkt på at lave hotspots i vores havne, til sejlerne, for at fremme turismen,« siger Thorsten Arnold.

Første projekt i den retning er allerede i gang, da Samsø Bredbånd har sørget for at give den årlige Samsø Festival en solid internetforbindelse, når den går i gang i næste uge.

Foreløbigt har 174 hustande og firmaer - ud af potentielt 2.200 - meldt sig som kunder hos Samsø Bredbånd, som bare skal bruge 100 tilmeldte for at løbe rundt. De betaler hver 1.000 kroner for udstyret til modtagelse, og kan så købe sig hjælp til at sætte det op, om nødvendigt.

Et tilskud fra en EU-pulje til jobskabelse i udkantsområder var også med til at få økonomien på rette spor.

»Fra starten var vores udfordring at have likviditet til at købe det nødvendige udstyr, men så fik vi støtte fra EU’s LAG-midler,« forklarer Thorsten Arnold.

En anden udfordring var at bygge hele organisationen op og få styr på administrationen, kun med frivillige kræfter. Men samlet set er alt gået over forventning.

»Jeg er stolt over, at det kan lade sig gøre. Og stolt over, at det er gået så stærkt. Vi har også fået opbakning fra rigtig mange, både private og firmaer, og både økonomisk og som arbejdskraft,« siger formanden.

43 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
38
25. juli 2012 kl. 13:31

Jeg har selv fået tilbudet fra Waoo om at skifte til dem fra Yousee, men "desværre" havde de ikke nok tilmeldinger >.<. Så jeg hænger på min 25/5 til ca 300 i måneden indtil videre.

Men synes da kun at det er fedt at et privat initiativ kan få sparket gang i sådan noget her, men ville dog mene at 200 Mbps er lige småt nok. Altså hvis at bare en brøkdel af øens beboere sidder og bruger max kan sådan en forbindelse jo hurtigt være fyldt ud :P

39
26. juli 2012 kl. 10:26

men ville dog mene at 200 Mbps er lige småt nok.

Tværtimod. Der skal rigtigt meget trafik til for at belaste en 200 Mbit/s forbindelse fuldt ud konstant. Det er jo ikke sådan at alle brugere bruger deres fulde hastighed 100% hele tiden. Så selv om du har 100 brugere der har mulighed for at download med 20 Mbit/s, så vil det være de færreste der gør det konstant. Hvis du downloader konstant med 20 Mbit/s, så kan du hente ca. 9 Gb data i timen. Det vil med andre ord tage dig lidt over et døgn at fylde en harddisk på 250 Gb.

40
26. juli 2012 kl. 10:55

Det er selvfølgelig korrekt, men er der fx mange folk der kører server, kører BT etc så belaster det jo også forbindelsen. Godtnok primært på upload siden men stadigvæk.

43
26. juli 2012 kl. 14:18

Check de grafer jeg linker til. Du behøver ikke gætte, du har statistik for et netværk med 1600 lejligheder tilsluttet.

Korrekt Baldur. Selvom man ikke sådan lige kan sammenligne et kablet netværk med et trådløst, så er brugermønstret sammenligneligt, da brugerne jo i realiteten ikke ved hvilken type net de kører på (og de er vel i princippet også lidt ligeglade, bare de får hvad de betaler for..)

Netudbyderen har jo også forskellige muligheder for at begrænse P2P trafik. F.eks. ved at sætte antallet af tilladte sessioner ned. De fleste andre typer trafik end P2P åbner typisk ikke ligeså mange sessioner. Udover det er der også andre metoder.

41
26. juli 2012 kl. 11:02

Kommer jo også an på netsturkturen. Hvis det hele spredes via 802.11G eller N, så er båndbredden jo relativt begrænset ud til de enkelte knudepunkter. Dermed vil der også være større chance for at overbelaste den forbindelse, end internetforbindelsen ud i verden.

37
17. juli 2012 kl. 11:06

Det er ikke bare Samsø. Også det syfynske øhav har siden 2004 selv etableret sig med WiFi. De store selskaber leverer kun i de store byer!

30
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den fre, 07/13/2012 - 07:02

Den samlede båndbredde ude hos den enkelte er i princippet det samme som den enkeltes forbindelse. Det skal bare sættes rigtigt sammen. Det er deres backbone-forbindelse som er flaskehalsen. De kan aldrig få hurtigere forbindelse, end hvad de må deles om, op mod backbone. Det kan styres, hvis de vil, så der under spidsbelastning tildeles båndbredde til alle.

Jeg er mest interesseret i at høre noget om svartider ( ping ), når et sådant net er under spidsbelastning.

36
13. juli 2012 kl. 22:30

@Thomas

Jeg er mest interesseret i at høre noget om svartider ( ping ), når et sådant net er under spidsbelastning.

Her har du smokeping grafer for et netværk med 1600 tilsluttede lejligheder (ca. 4000 mennesker) og 500 Mbit/s backbone: http://bolignet.farummidtpunkt.dk/cgi-bin/smokeping.cgi?target=Internet.IT-borger

Som det ses, så er der fin ping på alle tidspunkter af døgnet.

Hvis man ser et halvt år tilbage ser det mindre pænt ud. Det skyldes ikke manglende kapacitet, men en udbyder som var mindre skarp når det kom til at udbedre fejl i nettet (*). Man ser også en grim ting fra midten af maj som skyldes en routingfejl. Trafikken blev simpelthen sendt på en omvej på vej til IT-borgers server, som vi bruger som målepunkt.

På Samsø er deres svage punkt helt klart WIFI-teknologien. Deres 200 Mbit/s backbone er alt rigeligt.

(*) En server der skulle fordele kapaciteten ligeligt imellem beboerne havde en dårlig effekt...

35
13. juli 2012 kl. 18:23

@Thomas, svartider afhænger Jo af hvordan du dimensionerer nettet. Hvis din backbone f.eks er 100 Mbit/s, så er der jo en begrænsning på, hvor mange kunder du kan tillade med en 20/20 Mbit/s forbindelse hver. Da de aldrig belaster forbindelsen 100% konstant hele tiden, så kan du faktisk have en del kunder, men det er klart at man vil ramme loftet på et tidspunkt. Specielt på de tidspunkter af døgnet, hvor alle brugerne benytter forbindelsen samtidigt. Ligesom et kabel-TV net, eller en gammeldags hub, så er WiFi et delt medie. Der er begrænsning på, hvor mange der kan sende/modtage på samme tid. Da ingen brugere er ens, kan én bruger i princippet ødelægge det for andre. Derfor ser du også udbydere, som Stofa, Dansk Kabel-TV og YouSee, have det de kalder for "fair use" politik på deres hurtige forbindelser.

29
13. juli 2012 kl. 01:51

Hvor stor er den samlede trådløse båndbredde ved en wifi løsning?

19
12. juli 2012 kl. 14:42

Jeg tror meget på tanken om andelsbevægelses-lignende bredbånd. Både på landet og i byerne. Det ser ud til at kunne levere "bedre og billigere" bredbånd overalt, enten med wifi-teknologi eller fiber-teknologi. Djurslands net og aflæggere gør det på landet, boligforeningernes netværk som Parknet og lignende gøre det i byerne.

Alt i den gode gamle andelsbevægelses- og Venstre-ånd med at man slutter sig sammen på demokratisk facon i en forening.

Måske kunne man i byerne lave en hybrid-løsning med fiber og wifi på den sidste strækning (ala Djursnets).

Der er nogen i Sønderjylland ca 10 km nord for grænsen der har været i aviserne med en løsning til manglende Skyline-tjenester - men jeg kan ikke lige finde et link nu. Der var også en landmand der beklagede sig meget over at internet er en nødvendighed for at være landmand, men der var ikke garanti for at der kunne leveres ordentligt bredbånd på landet, og det foreslog han så at det skulle cirka "staten" så garantere.

31
13. juli 2012 kl. 11:02

Jesper bare synes SE's løsning er ret dyr, og ikke særlig stabil, på Kegnæs som du selv nævner.

p.s. Arbejder du for SE siden du reklamerer for dem hele tiden? :)

34
13. juli 2012 kl. 17:50

Kan kun sige at fiber fra SE er super stabilt og billigt. Jeg har ikke haft et eneste nedbrud eller manglende forbindelse til nettet i de 3 år jeg har haft forbindelsen. Ihvertfald ikke hvad jeg har kunne registrere.. Har 90/90 Mbit/s til 499,- pr. måned og får snarere 100 Mbit/s eller mere (kan ikke måle det, da min firewall kun har 100 Mbit/s interface.)

32
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 07/13/2012 - 11:07

Jeg syntes da ikke Waoo priser er dyre: http://waoo.dk/internet/Prisindeks (og nej jeg arbejder ikke for waoo)

23
12. juli 2012 kl. 15:20

SE har ikke fiber i hele Sønderjylland endnu. Men de arbejder på det..... Og nej, de graver det ikke ned, hvis der ikke er nok tilslutning....

28
13. juli 2012 kl. 00:37

SE forventer at dække alle husstande med fiber i regionen i 2016. De har dog ændret strategi, sådan at de vælger at grave fiber Ned, hvor der er størst tilslutning, først..... Men det er vel også meget forståeligt.

18
12. juli 2012 kl. 14:36

Jo, Parknet er også nået til Vestebro - samt bl.a. Islandsbrygge, Valby, Kongens Enghave/Sydhavnen, Brønshøj, Indre Amager, Nivå, Greve, Tåstrup, samt naturligvis Østerbro og Frederiksberg.

Min egen boligforening er netop kommet med i Parknet, og man må sige at de leverer varen: 563/287 Mbit/s med 2 ms - i primetime (http://speedtest.net/result/1984745846.png)

Hvis de kr. 60.000 er for meget for jeres forening, så snak med naboforeningerne...

20
12. juli 2012 kl. 14:54

Jeg undersøger det lige igen med Parknet på Vesterbro, og vender det med min ejerforeningsbestyrelse. Men vi har yousee i ejendommen, så det er nok op ad bakke. En løsning med en wifi kunne måske være en rimelig billig løsning her. Måske kunne Parknet eller andre lave en sådan løsning.

Jeg mener stadig det er et problem at du ikke kan få individuelle løsninger på hurtigt bredbånd i København. TDC havde en rimelig hurtig superløsning på kobber, men den kan jeg ikke få ordentlige oplysninger på, og dem jeg har hørt har bestilt, har måtte aflyse bestillingen, fordi TDC ikke kunne/ville levere.

Mit andet problem er midt i Parknets basisområde på Nørrebro - og de 60.000 kr er såfremt vi laver noget sammen med naboejendommen. Men vi har ikke råd. Faktisk ville en Wifi 300 Mbit/s wifi også sagtens kunne løse problemet her for en langt billigere penge.

33
13. juli 2012 kl. 12:34

Wifi-løsninger er vist ikke noget Parknet gør sig i - overhovedet! Og andre udbydere har da også brænde nallerne på den slags.

Angående prisen for tilslutning, så handler det jo meget om, hvor langt der er til nærmeste tilsluttede ejendom, samt hvilke tilgængelige fibre der eventuelt ligger i jorden i forvejen. Kr. 60.000 lyder altså ikke af så meget - med mindre der altså er tale om en forening på en enkelt eller to opgange.

Men selv ved én opgang på 10 boliger, ville udgiften altså være tjent hjem på 4 år i forhold til eksempelvis en fullrate 12/1 ADSL-forbindelse til kr. 199 - og så er der jo oven i købet tale om en forbindelse på 50+/50+. Og ved to opgange (som ved to små foreninger), så skal det jo kun to år til...

I min egen forening kan de historiske udgifter for den nuværende fiberforbindelse til Parknet opgøres til lidt over kr. 400.000 - og med 267 boliger svarer det altså til lidt over kr. 1.500 på bolig.

Med andre ord: Kan I skrabe bare 40 boliger sammen, så burde I kunne blive lige så tilfredse som os ;-)

11
12. juli 2012 kl. 13:23

Keld Simonsen har ret. Det er baseret på Wifi-teknologi, og Djurs-nettene har været behjælpsomme både i sonderings- og etableringsfase. Men skulle der være andre rigtigt kyndige derude blandt jer læsere. så finder vi nok et lille hus til en hobby-ferie, og jeg lover en god gang wine-and-dine eller tre-) At starte en sådan teknisk opbygning midt i en ferieperiode er noget af en udfordring. Kontakt mig bare på dorte.toft1@gmail.com.

I øvrigt finder I vores hjemmeside på http://net4samso.dk - og ja. Jeg er involveret. Kom til at sige ja til en bestyrelsespost, da jeg nysgerrigt mødte frem til den stiftende generalforsamling. Jeg holder mig dog stort set til, hvad jeg har nogenlunde forstand på, nemlig kommunikation inklusive hjemmesiden, hvis uhyggeligt flittige web-master Ernst har rundet de 70 og selv står på hotspots på Tunø, hvor han også er med bag den årlige jazz-festival.

Min nuværende TDC-hastighed i sommerhytten? Omkring 500-600 kb og på en solrig dag, hvor folk har andet for sig end at gå på nettet, kan jeg nå op på de omkring 900 kb. Jeg er i øvrigt blandt de meget heldige i yderområdet! Men man betænker sig mere end 1 gang, før man uploader f.eks. fotos og før man downloader større stykker software.

12
12. juli 2012 kl. 13:29

Jeg har nu rettet misforståelsen med 4G kontra wifi i artiklen. Beklager fejlen.

vh.

Jesper, Version2

9
12. juli 2012 kl. 13:19

... Det er muligt at få langt mere end 1-2 Mbit i byerne på Samsø (også uden for "hovedstaden"), men fra TDC, og ikke til de gode lave priser som nævnt.

men det meste af samsø er tyndt befolket, og disse har nok væsentlige problemer med at få noget der ligner fornuftige hastigheder.

Feks står min forbindelse pt i nordby (på samsø) med:

Forbundet ADSL synkronisering:Op Bitrate:16511/900 Kb/s

Men det er fedt at projektet er kommet afsted, og i luften, der har været snakket om det længe :)

7
12. juli 2012 kl. 13:09
  • vil hastigheden ofte være væsentligt under den mulige hastighed, man mere eller mindre lover. Men 125 kroner pr. måned er billigt under alle omstændigheder, hvis man ser bort fra at det ikke vil være anvendeligt til noget som helst fornuftigt i 28 dage om måneden, nemlig når forbrugsgrænsen er nået, så i virkeligheden er det nok nærmere ekstremt dyrt.
17
12. juli 2012 kl. 14:21

vil hastigheden ofte være væsentligt under den mulige hastighed, man mere eller mindre lover.

Her er trafikken fra et net med 1600 husstande tilsluttet: http://bolignet.farummidtpunkt.dk/cgi-bin/mrtg-rrd.cgi/fiber.html

Som det ses af overskriften så er det en 500 Mbps forbindelse men hvis Samsø får 2000+ brugere har de også råd til at opgradere.

Modsat Samsø, så har Farum Midtpunkt valgt at give alle fri adgang til at bruge den fulde båndbredde. Der er indlagt gigabit i samtlige lejligheder. Der er ingen forbrugsgrænser og ingen regler om at du ikke må bruge nettet på en bestemt måde. Der er massere der kører bittorrent og hvad de nu har lyst til. Og alligevel kan du se på grafen, at der er massere af fri båndbredde.

Vi har en server til at lave automatiske hastighedstest op imod IT-borger en gang i timen. Det fungerer ved at den tager tid på en download af en stor fil fra it-borger.dk. Resultatet bliver plottet ind på en graf her: http://bolignet.farummidtpunkt.dk:8080/fmchart/speed/day/itborger og http://bolignet.farummidtpunkt.dk:8080/fmchart/speed/month/itborger

Som det ses, så er det muligt at downloade med 400-500 Mbps det meste af tiden og hastigheden kommer i praksis aldrig under 200 Mbps.

Så skal man sige noget om Samsøs 200 Mbps til 174 husstande så er det nok snarere at de har skudt over målet. Alternativt kan de kopiere vores koncept, som går ud på at siden vi har betalt for båndbredden, så kan vi ligeså godt lade vores beboere bruge den. Vi sparer ikke en øre på at linjen ligger ubrugt hen.

10
12. juli 2012 kl. 13:20

.. der er ingen udbyder der ikke oversælger, det er fakta :)

8
12. juli 2012 kl. 13:13

Hvilken forbrugsgrænse? De lejer sig ind på en 200 Mbits fiberforbindelse...

5
12. juli 2012 kl. 11:21

Det lyder som om det er Djurslands Net der er på sppil, http://djurslands.net/ Jeg synes det er en rigtig god løsning. Er Djurslands Net i gang med at hjælpe andre steder, hvor der nu er behov efter Skyline gik rabundus? Måske kunne de bruge denne løsning i Søbnderjylland?

Jeg bor i et andet udkantsområde, nemlig Vesterbro i København. her er det også helt umuligt at få en god internetforbindelse til en rimelig penge. Det er meget svært at få over 1 - 2 Mbit/s i upload. Måske kunne Djurslands net hjælpe os halvsvenskere?

15
12. juli 2012 kl. 14:04

@Keld

Alt efter hvilken andel/ejer forening du bor i lyder det da sært at I ikke kan få hurtigere net. Jeg bor selv lige rundt om hjørnet (Sydhavnen), og har 20/20 Mbit for 99,- om måneden (mulighed for 100/100 til 499,-). Der er da et utal af firmaer der leverer fiber forbindelser til hele København.

Det var nok noget jeg ville tage op på næste generalforsamling.

14
12. juli 2012 kl. 13:49

NGRI, der forsyner Samsø med el, har udtalt, at man ikke vil lægge fiber på øen. Jeg har tænkt på, hvad nogle landmænd gjorde på Gotland, altså selv grave fiber ned, men jeg fornemmer ikke, det er en løsning for Samsø. På den anden side, kunne det måske være en hjælp i visse tilfælde.

6
12. juli 2012 kl. 12:43

Keld: Faa fat i parknet.dk. Jeg har lige faaet leveret 50/50mbit til 65kr/mdr (det kraever dog at din ejendom/forening er med paa den).

16
12. juli 2012 kl. 14:13

Jeg mener altså ikke Parknet leverer på Vesterbro. De skal jo have fiber i vejen. Og jeg har også prøvet Parknet på Nørrebro, til en lille forening. De vil have 60.000 for at føre fiber 15 m. Dette selv om der allerede er fiber i huset - det må Parknet bare ikke bruge. De skal grave fortovene op og lægge nye rør og kabler. Jeg mener der både er fiber og fremføringsrør og ubrugt sort fiber i det der allerede ligger inde i huset - men det er kommunens og det må Parknet da ikke benytte - det er jo unfair konkurrence at benytte kommunen til noget som helst der kan konkurrere med TDC:-) Så TDC kan beholde deres dominerende markedsstilling i hovedstadsomåmrådet og udsulte halvsvenskerne. Imens lider borgerne og erhvervslivet - måske ikke lige så meget som det stakkels folk i Sønderjylland, men det er atså en hæmsko af de større for København og omegn.

4
12. juli 2012 kl. 11:18

Skal vi ikke bare kalde det Wifi - ser på deres hjemmeside ud til at være udstyr fra Ubiquiti de bruger og det kører 5,3ghz, så det eneste de har fra telia er nok backbone forbindelse.

Jeg har faktisk overvejet at lave lidt af det samme hos mine forældre som er blevet ramt af samme problem, desværre kommer jeg nok til at mangle de frivillige (da jeg ikke selv har mulighed for at stå for den daglige drift)

1
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den tor, 07/12/2012 - 11:00

Telias 4G er jo "velsignet" med en meget lav forbrugsgrænse, som kan give problemer med forbrug af f.eks. streamingtjenester

/edit/ Dog vil jeg ønske dem tillykke med at de hurtigt har etableret en løsning så øen ikke bliver afskåret IT mæssigt.

3
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den tor, 07/12/2012 - 11:17

Så mangler vi bare en bestemt teleanalytiker der råber op fordi at lokalekræfter ødelægger det for andre Tele selskaber ;-)

Gad vide om Telia ville være med til at lave det i andre områder? Det kunne jo potentielt kannibalisere deres egne produkter