Samlet regning: NemID koster 871 millioner

Prisen for udvikling og fem års drift af NemID er nu kommet frem. Ud af en samlet regning på 871 millioner kroner, skal staten punge op med 218 millioner.

Regningen for udvikling og drift af danskernes nye fælles logon-løsning, NemID, løber de næste fem år op i 871 millioner kroner. Det fremgår af materiale, som Computerworld har fået aktindsigt i.

Men i og med, at NemID netop er tænkt som logonløsning både til det offentlige, til netbanker og til andre private virksomheder, bliver DanID's faktura også delt ud mellem de forskellige aktører.

Læs også: DanID bruger falske argumenter for prisstigning på digital signatur

»Udgangspunktet for DanID's forretninger er, at halvdelen kommer fra bankerne, 25 procent fra det offentlige og 25 procent fra private virksomheder," siger centerleder Palle H. Sørensen fra IT- og Telestyrelsen til Computerworld.

De 871 millioner kroner er ikke faktiske omkostninger, men tal i et budget-bilag til kontrakten mellem DanID og staten. Her fremgår det, at de 359 millioner kroner går til infrastruktur, personale og administration, mens 265 millioner kroner tænkes brugt på ?OTP, platform og enheder?, hvor OTP - one time password - blandt andet dækker over de engangskodekort, der skal sendes ud i en stadig strøm til brugerne.

Ifølge IT- og Telestyrelsen dækker dette blandt andet over udvikling og drift af softwareløsningen samt administration og udsendelse af nøglekort.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Morten Friesgaard

Fatter så heller ikke at politiet har bestilt et "dokumentdelings" system (polsag) til 150 mio, men så lige istedet kommer til at koste 425 mio (indtil videre).

Der nogen der et eller andet sted scorer kassen på alle disse elendige systemer.

 • 0
 • 0
#4 John Vedsegaard

Hos f.eks. Nordea skal man efter at have indtastet brugernavn og de 2 passwords, yderligere bekræfte betalinger pr. SMS, den med SMS bekræftigelse overflødiggør rent faktisk nemId fuldstændigt, eller fjerner de sikkerhedsmæssige begrundelser for overhovedet at have det...

Tilbage er kun at nu har vi det fordi det kan laves.

 • 0
 • 0
#8 Kenneth Myren

Man har brugt systemet i vores naboland sydpå men der udfases det nu af sikkerhedsgrunde. På Postbanks hjemmeside står der (i uddrag); "Foruden den klassiske iTAN (den med papkortet) tilbyder vi to særligt sikre TAN-løsninger, mobileTAN og chipTAN. Vigtig oplysning; iTAN-løsningen ophører"

Så det ER en mindre sikker løsning vi har valgt her i DK. link: http://www.postbank.de/-snm-0184330283-1290154518-047cc0000d-0000001106-...

 • 0
 • 0
#9 John Vedsegaard

Du skriver: "Det er vel ikke overflødigt at du kan nøjes med 1 login til samtlige kommunale, regionale og statslige websystemer?"

Det er jeg på ingen måde enig i, tvært imod det er både mere usikkert, i form af at hvis nemid går ned går hele samfundet ned. Desuden at man er nødt til at have det ene af sine passwords liggende på papir, og at man kan bruge sit personnummer som login. Derudover den værste, skulle det en dag blive hacket, vil stort set hele Danmark gå i sort og hackeren vil have adgang til samtlige Danske systemer og oplysninger om alle. Et login kan aldrig være lige så sikkert som mange via forskellige systemer. Reelt giver nemid en hacker mulighed for at lægge hele Danmarks it ned i et enkelt hack.

Så sikkert det kan jeg nu ikke lige få øje på!

Selvfølgelig vil det i teorien være "nemt" at komme på de forskellige offentlige systemer, men er sådan er det bare ikke, man kunne lige så godt have lavet et system hvor man skulle sende en SMS og derefter modtage et midlertidigt password via SMS eller mail. Det ville være mere sikkert og væsentligt nemmere, da man ved samme lejlighed kan lave en udløbsperiode på f.eks. 3 minutter. SMS/Mailløsningen kan jo nemt laves så man via et enkelt klik er logget på. Ét klik er nemmere end at taste 2 passwords og et brugernavn ind.

Nemt? Tja, hvis man syntes det er "nemt" at slæbe rundt på hele stabler af papir og taste utallige tegn ind efter at have rodet alt det papir igennem - så er det nemt.

Så nemid nej tak!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere