Samlet EA-strategi hjælper Grønland ind i ny, digital æra

Grønland har verdens største andel af EA-certificerede indbyggere. Og god Enterprise Architecture er også helt nødvendig, når den store ø mod nord er i gang med den største it-udbygning i landets historie. Kom med EA-Eksperten John Gøtze bag kæmpeprojektet.

Hvordan sikrer man, at en ny borgerportal, større udbredelse af telemedicin og udrulningen af NemID på Grønland lykkes?

Spørger man John Gøtze, der er chefredaktør for Journal of Enterprise Architecture og partner i EA Follows, kræver det en stram og konkret Enterprise Architecture (EA).

»Hvis Grønland skal nå i mål med deres store udrulning af en lang række offentlige it-satsninger, skal sådan noget som uddannelse, projektledelse og programledelse selvfølgelig følge med, når både økonomien og målsætningerne skal nås. Og her er EA jo yderst vigtig,« siger John Gøtze til Version2.

Han skal den 1. november holde et oplæg på Dansk IT’s årlige EA-konference om, hvordan Grønland er i gang med at udvikle deres samfund digitalt. Her vil han i detaljer gennemgå, hvorfor en stærk EA-implementering er så vigtig i tilfældet Grønland.

Flest EA-certificeringer i verden

Selvom Grønland fra et geografisk synspunkt er et svært land at udrulle en digitaliseringplan i, så ser man ifølge John Gøtze allerede tiltag, som borgerne har efterspurgt længe. For eksempel kan grønlænderne nu digitalt søge om jagttegn, og de kan bruge NemID på det grønlandske selvstyres borgerportal. Også udbredelsen af telemedicin er vigtig i Grønland, fordi det er dyrt at sende en lægehelikopter ud i de mindre bygder.

Men faktisk går det ret godt med Enterprise Architecture-anvendelsen i Grønland. Selvom det også er sagt med et smil på læben, så er der faktisk 12 personer i Grønland, som er certificeret i EA.

»Og det er jo meget godt ud af 56.000 mennesker. Derfor plejer vi at sige, at Grønland er det land i verden, hvor den procentvise del af EA-certificerede er størst,« fortæller John Gøtze til Version2.

Der bliver satset på EA

Og faktisk har de i Grønland lavet en lokal forening for EA, og anerkender dermed EA som en disciplin, der skal ses som en sammensmeltning mellem business, strategiplanlægning og teknologi.

»Det er da godt at se, at man i Grønland investere i stærkere projektledelse med henblik på både det teknologiske og det budgetorienterede. Det ses tydeligt ved, at det lokale konsulentliv har fået en sand opblomstring de seneste år i Grønland,« siger John Gøtze til Version2.

Og han fortsætter:

»EA benyttes også strategisk hos den nationale teleleverandør Tele Greenland, som med et nyt søkabel har oprustet den digitale infrastruktur og nu sikrer at alle bosteder med mere end 70 indbyggere forsynes med bredbåndsinternet og GSM mobiltelefoni‚«.

EA-implementering indgår som en del af det grønlandske selvstyres samlede IKT-strategi, som de ruller ud mellem 2011 og 2015. Her diskuteres også brugen af computere i de grønlandsk hjem, samt hvordan man sikre unge grønlændere en uddannelse ved nemmere ansøgningerne gennem offentlige it-systemer.

Version2 er mediepartner på Dansk IT’s EA-konference, der foregår torsdag den 1. november i København. Du kan læse mere om konferencen her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Steen Montgomery-Andersen

Jeg syntes ikke helt beskrivelsen af teleforholdene stemmer overens med virkligheden!

Efter at Grønland er blevet knyttet sammen med Canada og Island via søkabel, er kvaliteten af internet væsentlig forbedret!

Vi har dog stadigvæk relativt høje priser...!

  • 0
  • 0
John Gøtze

Hej Steen, Jeg er helt enig! Jeg fik ikke artiklen til gennemsyn inden publiceringen, og mener ikke jeg snakkede om "omstillingscentraler. Har foreslået journalisten dette: EA benyttes også strategisk hos den nationale teleleverandør Tele Greenland, som med et nyt søkabel har oprustet den digitale infrastruktur og nu sikrer at alle bosteder med mere end 70 indbyggere forsynes med bredbåndsinternet og GSM mobiltelefoni.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere