Tænk den tanke, at det værste der sker, et terrorangreb i Sverige, og det kunne have været forhindret med den kortlægning som telelogning bidrager med.
Sådan skriver bl.a. rigspolitichef i Sverige Dan Eliasson, rigsadvokat Anders Perklev og generaldirektør for økonomisk kriminalitet Eva Håkansson i en kronik på Dagens Nyheter - en kommentar der fremlægger deres syn på konsekvenserne af en EU-dom, som kort før jul erklærede udifferentieret masseovervågning ulovlig.
»Vi er alvorligt bekymret over konsekvenserne af EU-dommen om opbevaring af data. Den har udhulet vores mulighed for at bekæmpe kriminalitet og beskytte den nationale sikkerhed. Sverige kan ikke tabe yderligere terræn i forhold til kriminalitet,« skriver de svenske politichefer.
Politilederne peger på, at det efter dommen bliver vanskeligere at opklare alvorlige lovovertrædelser.
»Teleoplysningerne er ofte den første og eneste indgang, som vores myndigheder har til efterforskningen,« siger de og nævner, at eksempelvis adgangen til hvilke mobiltelefoner, der har været koblet op i et bestemt kriminalitetsramt område, forsvinder.
Teleoplysningerne anvendes mange gange i efterforskning af narkotika- og våben, voldsforbrydelser, seksuelle overgreb, økonomisk kriminalitet og smugling.
»For os er abonnements-, sessions- og lokationsdata ofte afgørende for at forebygge, opdage, efterforske og bevise overtrædelser,« skriver politicheferne og understreger, at EU-dommen var et hårdt slag imod deres kriminalitetsbekæmpende indsats.
En lignende udmelding er herhjemme kommet fra justitsminister Søren Pape Poulsen, der i en skriftlig udtalelse også har understreget, hvor væsentlig logningsdata er for politiet og samtidig har afvist, at fratage politiet 'et centralt værktøj til bekæmpelse af grov kriminalitet – før vi har et nyt system på plads':
»Logning er et centralt efterforskningsredskab for politiet i kampen mod bl.a. bande- og narkokriminalitet, drabsmænd og terrorister,« fremhævede Søren Pape Poulsen.
Læs også: Justitsminister forsvarer tele-overvågning: Logningen er for central til, at vi kan ophæve den
Ifølge den svenske politiledelse har dommen åbnet for, at visse teleoperatører ikke længere vil hjælpe 'i den udstrækning de faktisk skal'.
»En strafferetlig efterforskning kan derfor stå eller falde med, hvad en enkelt operatør, efter eget skøn, vælger at gemme og videregive,« skriver de og mener samtidig, at nogle kriminelle søger hen til de operatørere, der er mest påholdene med at udlevere data.
I praksis er EU-dommen derfor en succes for de kriminelle, skriver de.
Også sværere at forhindre forbrydelser
Ikke bare efterforskning men også det præventive arbejde vil blive vanskelliggjort, mener cheferne.
Det vil blive sværere 'at forhindre forbrydelser mod den nationale sikkerhed,' skriver cheferne.
De slår samtidig fast, at det haster med at finde en juridisk sikker løsning, der omfatter datalagring. Målet for dem er, at myndighederne stadig kan få fat i logningsdata, når de efterforsker kriminalitet.
Politicheferne gør også i indlægget opmærksom på, at indholdet af borgernes kommunikation med sms, email og opkald ikke loggges og at myndighederne ikke har fri adgang til dem, men kun, når der er mistanke om alvorlige lovovertrædelser.