Samdata-formand: It i folkeskolen er uambitiøst

21. oktober 2014 kl. 16:082
It burde være i højsædet i den danske folkeskole, men er i stedet henvist til bagerste række. Sådan lyder kritikken fra Samdatas formand Thomas Bisballe, der finder ambitionsniveauet alt for lavt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Til trods for indtrædelsen af programmering i folkeskolen, fylder it alt for lidt i klasselokalerne. Det er meldingen fra HK Samdatas formand Thomas Bisballe i en leder.

Samdata-formanden kritiserer i kontante vendinger, at it er reduceret til en birolle i Fysik og Kemi, samtidig med at lærerne ikke får tilbudt nogen undervisning, men må forsøge at »tigge sig til noget efteruddannelse,«

»Ambitionsniveauet er i skærende kontrast til den verden, vi er omgivet af, og især den fremtid vi er på vej mod,« skriver Bisballe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge lederen, er it-færdigheder ikke bare relevante at lære, hvis man drømmer om en karriere som programmør. I dag og i fremtiden kræver alle jobs nemlig et it-kendskab lyder det.

»Mekanikeren skal forstå bilens elektronik. Sygeplejersken er omgivet af stadig mere elektronik, og arkitekter er på vej ind i en fremtid, hvor deres visioner skabes i en computer og printes i 3D,« forklarer Bisballe.

Hos den faglige forening så man gerne, at Danmark efterfølger eksemplet fra England og Estland. Begge lande har indført konkrete tiltag der skal give skolebørnene kode-erfaring fra en meget ung alder.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. oktober 2014 kl. 08:02

I mange skoler i dag, betyder IT i undervisningen, at man har digitaliseret den traditionelle undervisning, men man har endnu ikke fået øjnene op for, hvilke nye muligheder, der kommer med IT.

I stedet for bøger har man nu e-bøger, tavlen er blevet til et smartboard, og stilehæftet er blevet til en iPad.

Næste trin - og der hvor det begynder at give værdi - er når fristilen bliver til en interaktiv fortælling, når fysikforsøget laves ved at måle på sensorer, og når geometri er virkelighedens figurer i stedet for figurer i en bog.

Det kan lade sig gøre. Værktøjerne findes; det handler bare om at finde nok lærere og skoleledere, der tør gentænke deres undervisning.

(Disclaimer: Jeg arbejder i et firma, som lever af at undervise lærere i at anvende programmering i undervisningen )

1
21. oktober 2014 kl. 22:25

Helt generelt synes jeg at der skal være IT læring i folkeskolen. Men foregår det på den rigtige måde ?

F.eks. så skal de selv medbringe computer. De skal skrive opgaver på computer og aflevere den udskrevet. De lærer med andre ord ikke at skrive i hånden. Stile osv. skal ikke længere være skrevet i hånden. Hovedregning er vist også passé. Nu bruger de bare en lommeregner.

Men er det den måde man lærer på ? Skal man ikke kravle før man kan gå ?

Og hvis det er det man kalder IT i undervisningen, hvad lærer de så reelt om IT ? (Andet end at bruge et godkendt tekstbehandlingsprogram med stavekontrol)

Jeg lærte om IT ved bla. at programmere (Comal 80). På den måde fik jeg forståelse af hvordan computeren arbejder. Det har jeg efterfølgende selvfølgelig brugt meget i mit professionelle virke, men absolut også til at forstå "ikke" computer tings opførsel (f.eks. vaskemaskine proppet med elektronik).