Salget af pc’er styrtdykket med 10 procent på et år

Antallet af solgte pc’er dykker hastigt, viser salgstallene for 2013. Verdens største computerproducent er nu Lenovo, der har væltet HP af tronen.

Der røg 316 millioner computere over disken i 2013 kloden rundt, vurderer analysehuset Gartner, men det kan pc-producenterne ikke rigtig glæde sig over. Året før solgte de nemlig væsentligt flere, så salgstallene for ’traditionelle’ computere er faldet med hele 10 procent på et år, ned til 2009-niveau. Det skriver Bloomberg.

I løbet af 2013 fik kinesiske Lenovo også overhalet HP som verdens største pc-producent. Ser man kun på de sidste tre måneder af 2013, fik Lenovo forbedret forspringet og kunne prale af en global markedsandel på 18 procent, mens HP må nøjes med 16 procent.

Dell forbedrede også sit salg og fik knap 12 procent af markedet, mens det så skidt ud for de to næste på listen: Acer og Asus. Et fald på henholdsvis 16 og 19 procent i salget, i forhold til samme periode i 2012, betød, at Acer fik knap 8 procent af verdensmarkedet, mens Asus landede på 6,5 procent.

Der er mange bud på forklaringer på, hvorfor salget af pc’er falder så kraftigt nu, efter nærmest ubegrænset vækst siden den personlige computer blev lanceret. Tablets har overtaget en del af markedet, og der er ikke samme grund til at opgradere en for eksempel tre år gammel bærbar computer som tidligere, fordi den stadig kan løse de fleste opgaver tilfredsstillende. Også Microsofts satsning på en helt ny brugergrænseflade i Windows 8 får af nogle skylden for det faldende salg. Omvendt kan den endegyldige pensionering af Windows XP, som fra april i år ikke længere vil blive sikkerhedsopdateret, skubbe til indkøb af ny hardware hos de mange på verdensplan, som har holdt fast i det 13 år gamle styresystem indtil nu.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Michael Eriksen

Branchen er jo helt klart selv skyld i at sidde i suppedasen. Den har forsømt at forny sig selv siden definitionen af ATX formfaktoren engang midt i 90'erne. VIA prøvede et halvhjertet forsøg med mini-ITX formatet, men ambitiøst var det jo ikke.

Hvis man prøvede seriøst lavede man et ARM koncept a la Olimex' A10-LIME (http://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A10/A10-OLinuXino-LIME/open-sou...)ville der være en mulighed. A10-LIME er heller ikke rigtigt skruet sammen - den skal have alle konnektorer på en flade og en ATX-agtig bagplade så man kan lave alle mulige hardware varianter til samme platform.

 • 2
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Siden udviklingen nåede niveauet med dual core og HD video, er der ikke sket en disse, som kan motivere folk til den "dårlig vane" at kassere en fungerende maskine, for at købe en ny. Så i virkeligheden er det blot et kunstigt højt salg, der falder til et mere rimeligt niveau, og hvor gadget-kløe nu primært afhjælpes med tablets og smartphones.

En del af problemet er Windows bindinger, der har holdt hardware leverandører tilbage. Fx ville en logisk udvikling have været konkurrence på skærmopløsning, men det ville give Windows brugere bøvl med alt for lille skrift. Hardware er ved at nå til det niveau hvor en computer til desktop brug blot er en lille billig dims, som bliver indbyget i skærmen (som de mange AIO systemer, ofte med Android). Tilsvarende når der er kommet gang i salget af Chromebook, der igen dropper den Windows-bagage som er ved at være for tung og kompleks til almen brug. Hvorfor betale licens til Microsoft for at køre en browser og et par apps?

 • 5
 • 0
Jarle Knudsen

Her er hvad Steve Ballmer havde at sige om iPad for blot 3,5 år siden (!):

I think people are going to be using PCs in greater and greater numbers for many years to come [...] there will exist a general purpose device that does everything you want, because most households can't afford to own five devices per person.

http://www.youtube.com/watch?v=VWkRgNTJZuM

Virkelig fremsynet... O_o

 • 4
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Arhh, syns måske det er for tidligt at sige at PC'en er død

Den stråmand er der heller ikke mange som kæmper for. Til gengæld viser statistikkerne konstante stigninger i pc salg frem til år 2011. Nu har de været fald to år i træk. Kurven er knækket, og intet peger på noget der kan genoplive væksten. Eller hvad? Til gengæld er der store stigninger i tablet salg, især når vi også medtager den glidende overgang til store smartphones.

Den tid hvor en traditionel Windows/Mac pc (et 30-40 år gammelt koncept) er den selvfølgelige måde at klare sit IT behov på er slut. Selv om det givet ikke dør de næste mange år, vil konceptet i stigende grad blive noget for brugere med særlige behov.

 • 3
 • 1
Christian Bruun

Arhh, syns måske det er for tidligt at sige at PC'en er død. Der er i hverfald solgt dobbelt så mange PC'ere som tablets.

Enig. Og det er langt mere interessant at måle hvor mange hjem der har en computer versus andre dimsedutter, og hvor hvor meget tid der bruges på hvert apparat, og eventuelt også, om hustanden vil købe en ny computer hvis den gamle gik i stykker. (Min PC er fra 2008, og den fungerer fint)

Støvsugeren er heller ikke død, selvom salget er stagneret. Folk køber en ny støvsuger når den gamle går i stykker.

 • 2
 • 1
Jesper Hededam

Jeg er måske ikke helt objektiv i denne sag, men jeg mener at det primært er Windows 8 der er skyld i et dårligere salg. Det er bare ikke en god interface, og bærbare med touchscreen som main input bliver aldrig populære, man bliver for træt i armene af at sidde og vifte dem rundt i luften. Jeg tror ikke at det bliver meget mere optimalt en keyboard og mus når det kommer til computere.

Det hjælper så heller ikke at man er oftest er tvunget til at acceptere Windows 8 og ikke kan få Windows 7 hvis man vil ud og have en ny computer i dag. Det er kun de få med den nødvendige tekniske indsigt, som kan købe en Windows 8 bærbar og afinstallere systemet og installere Windows 7 eller Linux, som kan undslippe Windows 8 i dag.

De skulle prøve at give folk et valg mellem Windows 7 eller 8, så tror jeg salget ville rette sig op og det vil også fungere som den ultimative benchmark/test af Windows 8 for Microsoft.

 • 4
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Eller også skulle man gøre win 8 til det naturlige valg.

Rygterne peger på at Microsoft vil søge at bruge Windows 9 til at rette op på hvor dårligt det er gået med Windows 8. Altså lidt som med Windows 7 der hjalp Microsoft videre fra den udskældte Vista. Image-mæssigt tror jeg at Microsoft har tabt slaget om at gøre Windows 8 populært, selv om jeg nu ikke tror at den kølige modtagelse er en hovedårsag til at pc salget viger.

Hovedproblemet for Windows 8 er i virkeligheden ikke at det er dårligt, men at forholdsvis få har brug for kompleksiteten og de gamle traditioner i denne historiske platform. Når behovet er ret enkelt, bliver Windows til noget uinteressant, noget der bare er der for at kunne starte en browser, og måske et par andre programmer. Anonymt og uden at skulle kræve opmærksomhed med underlige ændringer. Hverken omkring hardware eller software har pc platformen præget fremdriften omkring almen brug af computere i de sidste adskillige år. Ud over gennem browseren, kommer der jo næsten ingen nye applikationer (til det brede marked) der kan køre på pc.

Noget så uoriginalt som en bil-analogi.... Windows er som en stor SUV, der kan klare mange ting. Helt ude af trit med det normale transportbehov, hvor noget billigere og lettere er bedre. Smartphones, tablets og clouds stormer frem fordi det matcher de flestes behov bedre. Vækst-platformen Chromebook er ikke så meget en konkurrent til legacy pc platformen, men snarere et keyboard-centric tablet-agtigt koncept, der måske har en chance for at blive stort.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere