Salget af Chromebooks er eksploderet i USA

30. december 2013 kl. 08:2615
2013 har været et fantastisk år for Googles webbaserede Chrome OS-styresystem. Hver femte solgte bærbare computer i USA var en Chromebook, lyder et skøn for året.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når Microsoft engang efter nytår får ny topdirektør, er der bekymringer nok at kaste sig over på Windows-fronten for Steve Ballmers efterfølger. Og i løbet af 2013 er en ny trussel kommet blæsende ind på scenen: Chrome OS.

Ifølge Amazon.com ligger to billige Chromebooks nu meget stabilt i top-3 over de meste solgte bærbare computere, mens en analytiker fra NPD Group vurderer, at Chromebooks fra januar til november stod for hele 21 procent af det samlede salg af bærbare i USA. Hver tiende solgte computer eller tablet var en Chromebook, hvilket svarer til en 50-dobling i forhold til året før. Det skriver amerikanske Computerworld, hvor journalist Gregg Keizer udpeger Chromebook-opblomstringen som rigtig dårligt nyt for Microsoft.

I 2008 og et par år derefter oplevede Microsoft på samme måde et angreb mod Windows som det dominerende styresystem på en personlig computer. Dengang blev billige netbooks med Linux pludseligt et hit, hvilket fik Microsoft til at genoplive Windows XP, tilbyde det meget billigt til pc-producenterne og lave regler for, hvad deres netbooks måtte rumme af hardware. Missionen lykkedes, så de fleste netbooks hurtigt blev solgt med Windows og derefter døde ud som fænomen.

Men denne gang har Microsoft ikke et modsvar til Googles stigende succes med Chrome OS, der groft sagt blot består af en Chrome-browser, der forbinder brugeren med Googles tjenester.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsoft har ikke på samme måde et cloud-baseret styresystem, der kan køre tilfredsstillende på en billig bærbar computer med skrabet hardware. Google tilbyder også Chrome-styresystemet gratis, mens Microsoft traditionelt skal tjene penge på selve styresystemet. I stedet har Microsoft fundet det nødvendigt med en stor reklamekampagne, hvor Chromebooks bliver svinet godt til. Det viser bare, at Microsoft er bekymrede over truslen, lyder analysen.

Chromebook-truslen kommer på et tidspunkt, hvor Microsoft i forvejen kæmper hårdt for at få bredt Windows ud på smartphones og tablets, men uden den store succes hvis man sammenligner med Android og Apples markedsandele.

Lægger man salgstal sammen for alle tablets og traditionelle personlige computere solgt i USA, var der Windows på 34 procent af dem i 2013 – et fald på en femtedel i forhold til året før. Tablets udgjorde 27 procent af det samlede salg, og langt de fleste af dem var fra Apple.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
3. januar 2014 kl. 16:08

Var det Sun Microsystems der kom med profetiet om små terminaler og store regnemaskiner over internettet en gang for 10-15 år siden?

Teknikken var faktisk også til stede - den var blot lidt bøvlet og så lidt klodset ud, men det var der også så meget andet. Der manglede dog forretningsmodellen eller overbevisning at folk ville betale for at abonnere på softwareservices.

Thin Clients og Windows Maskiner, der er totallåst af sysadmin, kender vi fra hverdagen på kontoret. I takt med at styresystemerne blev bedre OG folk ikke fik lov til at pille oplevede man faktisk at det fungerede mere stabilt (dog ikke altid som man selv ville).

Nu gør Google det næste fix gratis.

At Hardware er billigt - ja hvem forventer den samme quality of build som fx. MacBook eller Lenovo X af en Cromebook til dkk 1.500?

Det er et tastatur og en rigtig browser. billigt, nemt, convinient. At Microsoft siger at Google Apps ikke viker offline hører fortiden til. Det gør de.

En Cromebook er ikke noget til Raspberry Pi fraktionen. Der skal ikke installeres OS, drivere, packages og konfigureres.

Hvor mange kan i dag konfigurere et emailklientprogramm til IMAP over SSL/TSL? Hos Google skal man 3 ting

 1. emailadresse
 2. password
 3. "Accepter"

Og at de fleste ikke kan eller vil gennemskue 3) er en helt anden diskussion.

5
30. december 2013 kl. 12:08

Hver femte solgte bærbare computer i USA var en Chromebook, lyder et skøn for året.

Det må tilføjes at NPD gør rede for at dette tal gælder for salg gennem forhandlere, og altså ikke direkte salg fra leverandøren. Det vil fx sige at det ikke tæller med når Apple sælger mange pc i deres butikker, eller hvis storkunder går direkte til producenten, så det er nok lidt overestimeret med de 21% af hele markedet.

2
30. december 2013 kl. 10:19

I stedet har Microsoft fundet det nødvendigt med en stor reklamekampagne, hvor Chromebooks bliver svinet godt til.

Dårlig reklame (for Chromebooks), er bedre end ingen omtale.

Chrome OS, der groft sagt blot består af en Chrome-browser, der forbinder brugeren med Googles tjenester.

Ja Chrome OS er groft sagt en Chrome-browser, der kan det samme som alle andre Chrome-browsere på Windows maskiner. Altså er den ikke bundet til Googles tjenester.

10
1. januar 2014 kl. 15:04

Det kan ikke rigtigt ses på Statcounter. Dog er der stor fremgang i Chrome OS udbredelsen Nov-Dec 2013. USA Nov 0.13% Dec 0.25% World Wide Nov 0.04% Dec 0.07%

12
1. januar 2014 kl. 15:53

Det kan ikke rigtigt ses på Statcounter.

Hvis du vil nærlæse Statcounter tallene, skal du se på desktop (uden tablet og console) på ugebasis. Så er den seneste tids USA udvikling noget tydeligere, med en faktor 3 i de sidste få uger, og en ca. 10-dobling i løbet af 2013.
 1. 2013-36 0.11
 2. 2013-37 0.12
 3. 2013-38 0.12
 4. 2013-39 0.13
 5. 2013-40 0.14
 6. 2013-41 0.13
 7. 2013-42 0.13
 8. 2013-43 0.14
 9. 2013-44 0.15
 10. 2013-45 0.15
 11. 2013-46 0.16
 12. 2013-47 0.17
 13. 2013-48 0.18
 14. 2013-49 0.19
 15. 2013-50 0.35
 16. 2013-51 0.44
 17. 2013-52 0.48

Jeg vil dog sige at web browsing er en for usikker målestok her, da en ikke lille del af Chromebook markedet er skoler, hvor der må forventes at være stramme regler for hvad der er godkendte sites. Uden Statcounter på YouTube (education), Google Docs, store medier, eller myndigheder, kan en skoleelev bruge en masse tid på en Chromebook uden at Statcounter opdager noget.

7
30. december 2013 kl. 14:04

Har lige set "MS-reklamen". Det ligner da nærmest bagvaskelse. Ligesom "Get the facts"-propagandaen i sin tid. Er det virkelig lovligt? Det er i hvert fald ynkeligt!

11
1. januar 2014 kl. 15:40

Har lige set "MS-reklamen". Det ligner da nærmest bagvaskelse. Ligesom "Get the facts"-propagandaen i sin tid. Er det virkelig lovligt? Det er i hvert fald ynkeligt!

Microsoft er ikke den rette til at fremsætte denne privacy kritik (hvilke idioter sender crash dump information til central server uden TLS? Ja, det gør MS åbenbart..).

Men jeg synes ikke at der er nogle væsentlige faktuelle fejl i videoen. Når dine ting ligger i Google cloud, kan Google (og NSA) overvåge dig. Det er en feature ved produktet.

Om du er ret meget bedre stillet med en Windows PC er en anden sag (heldigvis er der andet end Windows PC'ere og Chromebooks), men det er blot udtryk for den IT-sikkerhed som vi generelt tilbydes i dag. Post-Snowden har vi et desperat behov for sikre produkter, og det er altså ikke Chromebooks.

13
1. januar 2014 kl. 16:01

Men jeg synes ikke at der er nogle væsentlige faktuelle fejl i videoen.

Når jeg helt velovervejet brugte ordet løgn, er det ikke på grund af det manipulerende spin, men især en usandhed som "Without WiFi, it doesn't do much at all".

I øvrigt må en Chromebook være glimrende til at køre Office 365, hvis nogen hellere vil have data hos Microsoft. Hvem vil være "Microshafted"? :-)

(Forresten ser det ud til at Dell i deres Chromebook kan køre med noget lokal "cloud", for dem der tror på at de har bedre sikkerhed ved at have den fysiske server stående).

8
31. december 2013 kl. 13:47

Lovligt i USA.. herhjemme ikke rigtig, eller er det, hvis det er facts du oplyser, men er heldigvis ikke udbredt, det klæder også firmaerne bedre at fortælle, hvad de selv er gode til og ikke, hvad andre ikke er gode til. Ville elske at få en lidt highend chromebook når nemid javascript endelig er klar..

9
31. december 2013 kl. 15:17

Lovligt i USA..

Microsoft har jo hyret Mark Penn, som er kendt for ganske svinske politiske kampagner, et område hvor løgnehistorier blot er almindelig marketing. Trist hvis det skulle lykkedes ham at trække tech marketing ned på det niveau, i stedet for at det skal handle om konkurrence på produkternes stærke sider. Foreløbig er der ikke noget der tyder på at Microsofts gentagne forsøg på at bide Google i anklerne gør andet end at udstille hvor desperate de er.

3
30. december 2013 kl. 11:50

I stedet har Microsoft fundet det nødvendigt med en stor reklamekampagne, hvor Chromebooks bliver svinet godt til.

Jeg har mistanke om at Microsoft har skudt sig selv i foden, fordi de ikke nøjes med at være negative, men direkte påstår noget forkert. Altså regulær løgn, når de vil bilde mulige købere ind at en Chromebook er ubrugelig uden Internet forbindelse. Det kan siges at det var rigtigt for første iteration af Chromebook for fire år siden, men siden da er der kommet masser af apps som kan køre offline.

Realiteten nu om dage er dog at at en hvilken som helst forbrugerorienteret computer, også med Windows, er alvorligt handicappet uden Internet-adgang.

Kampagnen bliver ikke bedre at af Microsoft fremhæver at fx Photoshop ikke kan køre på en Chromebook. Hvis jeg skulle udnytte dette krævende produkt, ville det med garanti ikke blive på en computer der koster $200-300, der forresten til mere basal billede-redigering har fine værktøjer tilgængelige.

1
30. december 2013 kl. 09:35

Her er det vel vigtigt at påpege at ChromeOS også er Linux. Dog er det naturligvis ikke Ubuntu eller lignenede, men alligevel.