Udkantsdanskere får 10 procent af lovet båndbredde

Videnskabsministeren kræver garanti for, at også Udkantsdanmark får mindst 10 megabit mobilbredbånd i nyt frekvensudbud. Det er en tiendedel af ministerens eget mål for 2020.

Det bliver først til marts næste år, at de danske teleselskaber kan byde på frekvenstilladelser i 800 MHz-båndet. Til gengæld vil videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) have de vindende teleselskaber til at garantere, at Udkantsdanmark også får mobilt bredbånd med hastigheder på mindst 10 Mbit/s.

»Dækningskravet i de kommende tilladelser i 800 MHz-frekvensbåndet skal være med til at sikre, at Danmarks bredbåndsmålsætning for 2020 om 100 Mbit/s til alle opfyldes. Det her er et godt skridt på vejen til, at vi sikrer, at alle – også i yderområder af landet – i 2020 har adgang til lynhurtigt bredbånd, som er en af forudsætningerne for vækst i vores samfund,« siger Charlotte Sahl-Madsen i en meddelelse.

Ministeren forholder sig ikke til, at de krævede 10 megabit kun er en tiendedel af regeringens egen ambition om 100 megabit-forbindelser til alle i 2020, men forestiller sig en model, hvor de vindende selskaber skal sikre, at brugerne i udvalgte postnumre i det mindste kan få en bredbåndsforbindelse på 10 Mbit/s inden udgangen af 2014.

»Lige nu er det vigtigste, at alle får adgang til en bredbåndsforbindelse, hvor hastigheden er anvendelig for borgere og virksomheder. Frem mod 2020 må vi så kigge på, om der skal iværksættes yderligere tiltag for at nå de 100 Mbit/s, som er målsætningen i 2020,« siger Charlotte Sahl-Madsen i meddelelsen

Den endelige udformning af reglerne og auktionsmaterialet forventes sendt i høring til efteråret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Gert Agerholm

Hvis vi ser hastigheden hvor med udviklingen foregår, så er 8,5 år lidt af en evighed. Jeg vil nok betvivle at udsagnet 10Mbit i 2020 er det man kalder lynhurtig. Allerede i 2011 ville jeg ikke sige 10MBit internet forbindelse er lyn hurtig. Hvad så med den 30Mbit synkron forbindelse jeg har, er det "lynlynlynhurtig" :-) Og ja, den er via fiber og ikke trådløs, men det viser måske potentialet i fiber kontra trådløs.

Det er fint at man vil sikre udkanterne. Teleselskaberne tænker (selvfølgelig) på hvad der økonomisk kan betale sig, så det er godt at der er krav fra staten som vil tilgodese dem som ellers bliver overset.

 • 3
 • 0
Jan Friberg

Jeg kan næppe tro at det er 100mbit MOBILT bredbånd der er målet. Det vil være svært at opnå i praksis, især i byen. (Med mindre der kommer en celle per lygtepæl.) For at få 100mbit til slutkunnen på landet er det nok nødvendigt at grave fiber ned.

 • 0
 • 0
Peter Andersen

Jeg skal ikke nævne firma her,men købte en trådløs forbindelse,blev garanteret 3.2Mb ned,men den kunne,med div.hastighedstests,kun snige sig op på max 10% af det lovede og oftest kun 1%,fik dog opsagt forbindelsen uden problemer,men mener ikke Middelfart indre by skulle være udkants Danmark,en konkurrende udbyder leverede samme forbindelse og der har jeg aldrig været under 4Mb.

 • 0
 • 0
Michael Jensen

Jeg har (betaler for) en 10 mbit adsl nu, men der kan kun komme 4 mbit igennem

Hvis du kun får 4mbit, skal du brokke dig, for mener lovgivningen kræver at du ser min 50% af det lovede (kabel hastigheden). Jeg fik selv halveret min båndbredde (og mindre betaling til følge) fordi der ikke kunne leveres det lovede.

Også lidt skræmmende at vide at når man bor under 20km fra rådhuspladsen i København at man bor i udkantsdanmark. I hvertfald når definitionen er bestemt af hvilke kabel hastigheder man kan få tilbudt.

 • 0
 • 0
Carl-eddy Skovgaard Larsen

Jeg bor også 'langt ude på landet' (i Valby - 4 km fra Rådhuspladsen). Jeg fik min hastighed sat op til 20mb - såkaldt gratis, men kan kun modtage 8.
Det ER altså surt at man ikke i (næsten) centrum af København kan få dem til at gøre noget ved det. Jeg kan i øvrigt heller ikke få kabel tv, med mindre grundejerforeningen vil betale for at der nedlægges kabler. Til orientering bor vi i villakvarteret nord for Folehaven.

 • 0
 • 0
Bruno Juel Pedersen

Jeg bor med "erhvervsfibre" på 3 sider af boligen, og kan alene få 8/1 på kobber. TDC vil ikke levere fiber, da de ikke mener at være forpligtiget til at levere på ervervsfibre, men alene på gamle DONG fibre. Imens kan jeg så få op til 8/1 på det gamle kobber max 500 meter fra centralen, som jeg kan se fra stuevinduet!

 • 0
 • 0
Peter Valdemar Mørch

Hvis man kan få en 10 Mbit/s inden udgangen af 2014, så er der 6 år til 2020. Og dermed er der en 8-dobling i sigte pga Moore's lov. Så kommer vi op på 8 Mbit/s. Det er da ret tæt på de 100 Mbit/s, og dermed er det da nogenlunde efter planen, er det ikke?

Hvis de så faktisk kan levere 10 Mbit/s i virkeligheden inden udgangen af 2014, hvilket jeg også tvivler lidt på.

 • 0
 • 0
Kim Kristensen

@Jan Friberg: Det er helt rigtigt - målet ikke er ikke 100 mbit mobilt bredbånd, men 100 mbit alm. bredbånd/ADSL.

Men gad vide hvad der sker med planen om hurtigt internet til alle, nu vi får ny regering. Nogen der har hørt noget nyt?

Til jer som har problemer med mobilt bredbånd kan jeg kun anbefale min egen hjemmeside om mobilt bredbånd samt IT- og telestyrelsens hjemmeside med data over alle antenne master i Danmark: mastedatabasen

 • 1
 • 0
christopher roelann

Ja det er godt nok strengt af staten ikke at leve op til det som de siger, men det er jo ikke noget nyt :) Men det med bredbånd forbindelse skal bare være iorden for alle, da Danmark's fremtid afhænger af vores internetforbindelse, vi er et land det tjener størstedelen af vores penge som servicevirksomheder, og dertil er en tilgangen til bredbånd & mobilt bredbånd med en skarp hastighed uundværlighed.

Synes helt klart vi skal have nogle master op i udkantsdanmark, så vi kan forsyne hele Danmark med lynhurtigt internet.

 • 1
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere