Sagsøger Microsoft: »Windows sluger 50 pct. af pladsen på min Surface«

Windows, Word og Excel sluger halvdelen af pladsen på en Microsoft Surface-tablet med 32 gigabyte lager. Det er en amerikansk kunde så utilfreds med, at han sagsøger selskabet.
Illustration: Mikkel Meister

En advokat fra Los Angeles er blevet så skuffet over Microsofts nye Windows-tablet, Surface, at han nu sagsøger selskabet. Det skriver Associated Press.

Andrew Sokolowski hedder advokaten, og han kan overhovedet ikke se det rimelige i, at hans nyindkøbte Surface med 32 gigabyte lager - det lover reklamerne - i praksis kun har 16 gigabyte til rådighed.

Årsag? Den præinstallerede Windows RT samt programmer som Word og Excel æder omtrent halvdelen af pladsen på Surface, og dermed er der altså kun cirka 16 gigabyte tilbage. Dem fik Andrew Sokolowski lynhurtigt fyldt op med musik og dokumenter, skriver Associated Press.

Advokaten vil derfor have Microsoft til at ændre formuleringen i sine reklamer og betale erstatning for den reklamekampagne, han mener er fejlinformerende.

Microsoft: Kunder forstår, at de kun får den halve plads

I en udtalelse hævder Microsoft, at der ikke er fugls føde på sagsanlægget:

»Kunderne forstår udmærket, at styresystemet og præinstallerede applikationer reducerer den samlede mængde frie lagerplads,« skriver Microsoft ifølge Associated Press.

Microsoft har tidligere beskrevet pladsproblematikken på sin hjemmeside. Her kan man også læse, at der er omtrent 45 gigabyte ledig lagerplads på 64-gigabyteversionen af Surface, når den lige er pakket ud af æsken.

Surface blev lanceret i USA i slutningen af oktober, men er endnu ikke kommet til Danmark.

Hvad mener du? Er det rimeligt at sælge en tablet, der kun har den halve lagerplads til rådighed i forhold til den annoncerede? Giv dit besyv med i debatten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (57)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Mads Buch

Det er også velkendt, at hvis man køber en android telefon med 16GB, så er en del reserveret til styreystemet, ligeledes med iPhone.

Det gælder i virkeligheden for ~alle enheder man kan købe.

Hvis jeg køber en ny computer med 500GB harddisk, så ved jeg udemærket godt, at windows viser ~~450GB, og samtidig bruger de første 20GB på operativsystemet.

 • 8
 • 10
#3 Morten Christiansen

Kunderne forstår udmærket, at styresystemet og præinstallerede applikationer reducerer den samlede mængde frie lagerplads,« skriver Microsoft

Microsoft har tidligere beskrevet pladsproblematikken på sin hjemmeside..

man skulle da mene det er at handle i ond tro fra Microsoft side, så kan man da sige hvad man vil..

 • 6
 • 4
#4 Martin Nielsen

Det ville være fair, hvis det tydeligt fremgik, hvor meget ledig plads man kan forvente på enheden.

Som udgangspunkt kan jeg godt forstå amerikaneren, da en 32 GB Surface kan lyde meget bedre end eks. en 16 GB iPad. Men hvis forskellen reelt er 3 GB ledig plads, ville man måske vælge en iPad i stedet - eller et helt tredje produkt.

 • 16
 • 2
#6 Anonym

Kan man ikke begynde at stille krav til brugerne om, at de rent faktisk sætter sig ind i hvad, de anskaffer sig?

Når jeg køber en Laptop med 500 GB harddisk, regner jeg da ikke med, at der er 500 GB fri plads. Der er en 476 GB plads, hvoraf Windows og bloatware optager en 20 GB, så jeg kun får 406 GB fri plads.

Hvad ender vi med at skulle skrive i disclaimers ? "Må ikke anvendes som åbner til alkoholiske og ikke-alkoholiske drikke" - "Det er en tablet! Jeg har INGEN planer om at bruge den som øloplukker!".

Der står allerede på chips poser, at "produktet KAN være faldet sammen", og på visse ammunitionspakker, at "det er usundt at indtage blyprojektiler".. Skal der nu også til at stå "Vi gør opmærksom på, at operativsystemer og andet installeret software optager plads på enheden, hvorfor den tilgængelige dataplads afviger fra den på emballagen angivne mængde" ?

Jeg arbejder ikke for Microsoft og mener også, at Windows fylder for meget.. Jeg er bare imod, at man skal fraskrive sig en masse ting. Som en tidligere kollega engang skrev i en Disclaimer : "Vi fraskriver os ansvaret for Jang-Tse flodens oversvømmelse af lavtliggende områder"

 • 6
 • 15
#7 David Rechnagel Udsen

Ja, hvorfor forstår alle mennesker ikke hvad et styresystem er?

Når du køber en bærbar, så hedder den vel heller ikke Lenovo 500GB, vel? 32GB-delen er jo en del af navnet på Microsoft Surfaces 32GB-udgave. Så må man vel regne med at det betyder noget i henhold til brug.

 • 15
 • 0
#9 Thomas Daugaard

Når jeg køber en Laptop med 500 GB harddisk, regner jeg da ikke med, at der er 500 GB fri plads. Der er en 476 GB plads, hvoraf Windows og bloatware optager en 20 GB, så jeg kun får 406 GB fri plads.

Alle iOS og Android baserede tablets bruger en forholdsmæssigt uvæsentlig del af lagerpladsen på et device - som nogen skriver, er det ca. 1,5 GiB for iOS - Android ved jeg ikke med. Det er - worst case - groft sagt 10% af den samlede ledige plads (en iPod touch 16 GB har ca. ~14 GiB ledig OOTB).

Tilsyneladende bruger Windows RT + Word/Excel altså op imod 50% af lagerpladsen.

Dét er ikke rimeligt, set i lyset af, at det er en tablet med en i forvejen meget sparsom mængde lagerplads.

Den 500 GB harddisk der sidder i en random bærbar computer har alle dage været kendt som den binære størrelse, hvor der reelt kun er 479 GiB tilgængelig når det repræsenteres som et decimaltal, så vidt jeg husker.

Sådan har det været siden tidernes begyndelse. Det har det ikke med SSD'ere. Min 120 GB SSD har 119 GiB ledig med NTFS. Det ér anderledes med SSD'ere og især tablets med ditto.

 • 7
 • 2
#10 Rene Lauridsen

uanset hvor mange analogier vi bruger for at retfærdiggøre (i dette tilfælde MS) "anprisninger" så har han jo en pointe. på specifikationerne bør det fremgå hvor meget fri plads der er efter den medfølgende software er installeret. vi har bare altid været vant til at specs er overdrevet/teoretisk på hardware.

 • 7
 • 1
#11 Jesper Frimann

Det ved jeg ikke om er helt rigtigt.

Jeg mener at overhead'et på iPads er cirka 10%. På min søns ipad 1(64GB) er der 58 GB, til apps og på min kones Ipad 2(32GB) er der cirka 29GB, og det er kun temp filer fra Safari af 'system', programmerne der tælles med under 'bruger' plads. Det synes jeg er 100% ok, jeg føler mig ikke snydt, så 10% er helt fint for mig. Men 50%, som der skrives her i artiklen virker altså lidt som bondefangeri.

// Jesper

 • 11
 • 1
#12 Thorvald Johannes Pedersen

Jeg tror det afhænger af hvem man er. Jeg tror ikke at alle der køber en laptop med 500 GB harddisk, ved at der reelt kun er 480 GB. Jeg kan faktisk ikke engang huske hvorfor det er sådan. De fleste ved nok at styresystem og programmer fylder noget. Men jeg har det faktisk lidt sådan med små mobile enheder (hvor tablet så kommer ind i en gråzone) at hvis jeg køber en mobil telefon med 16 GB plads, så forventer jeg lidt at der er 16 GB til mine egne data og egne programmer. Dvs. at jeg forventer lidt at de 16 GB er efter at styresystem og præinstallerede programmer er installeret. På ældre mobiltelefoner hvor der er 50 MB intern plads - er det så også inkl. styresystem m.v.??? (Eksempel Nokia X3-02.5 som er min nye telefon).

 • 3
 • 1
#13 Casper Thule Mathiasen

32GB = 32GB hardware. Køber man en enhed med et styresystem, køber man også installeret programmer, men stadig med 32GB hardware.

I forhold til, at iOS måske kun fylder 10%, så er det da fuldstændigt ligegyldigt, i forhold til om det er OK eller ej. Hvis man forlanger at MS skriver det, så skal Apple også. Der kan ikke være gradbøjning i, hvor mange % styresystemet må fylde i forhold til plads, som brugeren kan lege med.

 • 4
 • 9
#15 Gert Agerholm

Jeg tror det er de færreste der forstår sig på lagerplads. Og især når man er vant til hos selskaber som Apple, at når der står 32GB på produktet, så får du også det (iOS tager op imod 1,5GB plads).

Ja ja, Windows RT kan lidt mere end iOS, men det er ikke rimeligt at det skal fylde så meget.

Helt enig. Jeg tror at problemet skyldes at Windows RT er "for meget" Windows og "for lidt" tablet. Filosofien bag Windows 8 og deres "mobile fætre" er at de skal give ens oplevelse og stort set ens brugerflade. I princippet en fin tanke, men jeg tror at teknikken dags dato ikke er klar til den filosofi. Endvidere kan man efter min mening ikke sige at man bruger tingene ens. Der må faktisk godt være en forskel så længe det er intuitivt og nemt at gennemskue. Jeg har ikke brug for en "full fat" MSOffice på en tablet så længe jeg kan udveksle informationerne.

Hvis dette er oddsene for Windows RT og deres mobile platform, så tror jeg desværre at de har misset muligheden for at blive en større spiller på markedet. Jeg tør næsten ikke tænke på hvad vi har vi vente når de kommer med deres tablet med komplet Windows 8.

Gad vide hvem hos MS der er ansvarlige for sådanne beslutninger.

 • 3
 • 0
#16 Jeppe Toustrup

Jeg tror det afhænger af hvem man er. Jeg tror ikke at alle der køber en laptop med 500 GB harddisk, ved at der reelt kun er 480 GB. Jeg kan faktisk ikke engang huske hvorfor det er sådan.

Harddisk producenterne regner én kilobyte som at være 1.000 bytes, hvor imod operativ systemer regner med én kilobyte = 1.024 bytes. Når det bliver ganget op til en 500 GB disk, giver det en difference på ~34,3 GB. Man har senere lavet måle enheden kibibyte (KiB) som er specificeret til at være = 1.024 bytes. Det kan man støde på i nogle henseender, og så kan man være sikker på der går 1.024 bytes per kilobyte.

 • 3
 • 0
#18 Gert Agerholm

I forhold til, at iOS måske kun fylder 10%, så er det da fuldstændigt ligegyldigt, i forhold til om det er OK eller ej. Hvis man forlanger at MS skriver det, så skal Apple også. Der kan ikke være gradbøjning i, hvor mange % styresystemet må fylde i forhold til plads, som brugeren kan lege med.

Du har i princippet ret at der ikke skal være forskel såfremt noget skal beskrives via love. Men der er en meget stor "morals forskel" om man bruger 10 eller 50% af pladsen. Endvidere er det utroligt dumt gjort at MS ikke at gøre opmærksom på det. Som bruger ville jeg godt kunne acceptere 10% "spild plads", men ved 50% slipper de ikke godt fra det. Det skaber i høj grad negativt omdømme og det kan være næsten umulig at komme af med igen, så MS underminerer selv deres omdømme ved at agere på den måde. Og hvis der er noget de ikke kan tåle i tablet markedet, så er det negativ omtale.

 • 7
 • 0
#20 Anonym

Nej, den hedder Lenovo XT2 m. 500 GB.

Hvis jeg anskaffer en Tablet32GB, forventer jeg, at der sidder et 32GB memory modul, hvor OS tager en del af pladsen op. Sådan har det også været med håndholdte computere siden 2002. Compaq 64MB brugte fx. 32MB til Windows CE.

Jeg ville hellere se, at man kunne fjerne al bloatware'n og derved få mere plads.

 • 2
 • 0
#21 Morten Christiansen

det er lidt det jeg mener, lagerplads bør være baseret skøn i forhold til hvad et operativsystem fylder, 32gb er ok plads men ikke når vi taler om windows..

der ud over kan man kun vente på resten af opdateringerne til windows som endnu ikke er frigivet, så forventningerne kan blive endnu lavere med pladsen..

som sagt ond tro og fuldt bevidst fra microsoft når de selv kommer med udmeldelser om at bruger ved og microsoft kender til problemet..

 • 3
 • 0
#22 Anders Hybertz

Er dette ikke lidt i samme kategori, som de seneste års diskussion omkring salg af diverse bredbåndsprodukter med garanteret op-til hastighed.

For teknologi nørder, der kan læse mellem linierne og stille de rigtige spørgsmål, før der afgives bestilling, er det ikke det store problem - vi vil bare gerne bagefter være nogle brokkehoveder :)

Men for ikke teknologi kyndige, kan denne form for ikke korrekt bruger information, betyde at man ikke får det som man har betalt for, eller får en dårlig oplevelse med vare.

Godt nok er antal giga bit og giga byte i denne analogi lidt som at sammenligne æbler og bananer, men på bundlinien synes jeg det alle dage kan kategoriseres som kreativ markedsføring.

 • 4
 • 0
#24 Jesper Poulsen

Den 500 GB harddisk der sidder i en random bærbar computer har alle dage været kendt som den binære størrelse, hvor der reelt kun er 479 GiB tilgængelig når det repræsenteres som et decimaltal, så vidt jeg husker.

En harddisks størrelse er målt med SI-præfikser og ikke binære præfikser.

En computer melder i binære præfikser og derfor synes der at være mindre plads når disken er genkendt af OS'et. Det er ikke tilfældet. Pladsen er den samme.

 • 1
 • 2
#25 Jakob Damkjær

Argumentet med 500 GB HD er ret begrænset...

Der er jo netop 500 GB... hvis det var et acceptabelt argument ifht 16GB Windows RT 8 plus office install på 32GB surface ville det svare til at Windows plus office fyldte 250 GB... Mener du det ville være acceptabelt ?

(Og selv det argument er ret tyndt da 250 GB stadig er en absurdo mængde data hvor 16 GB ikke er det i de download HD film hurtigere end real time tider vi lever i...

Enig i at man bør skrive det ved alle dimser eller måske en tvungen markering af hvor meget base install fylder når det overstiger mere end 20% af lagerpladsen.

 • 4
 • 0
#30 Rune Ploug

Man må og skal skære over kam med disse grove misbrug af den almene forbrugers informations rettigheder før køb af produkter. Om det er en tablet eller internet bredbånd så gælder det at vise det viste afviger mere end 10-20% fra det faktiske i mere end 10-20% af tiden så det direkte vildledning eller bevist oversalg af en vare. Det jo helt sikkert at denne tablet ikke kan sammenlignes med rigtige tablets åbenbart lige som ADSL og 3/4G ikke kan sammenlignes med rigtig internet som så VDSL og ADSL under 1 km fra centralen, fiber eller kabel-tv internet(fiber til din bygning). Det er fuldkommen ude af proportioner af virksomheder kan lobby politikere, dommere og andre forbrugerbeskyttende institutioner og på den måde fuldkommen forvrænge brugernes opfattelse af hvor meget de i praksis får for deres penge fordi nogle producenter slet ikke kan levere eller konkurrer på de markeder de gerne vil så de "skriver reglerne om" ved at bruge grumset marketing der kan sælge forældet software eller hardware.

Det er helt, helt tydeligt at den er gal her. Jeg er lidt i chok over der ingen anmeldelser jeg har læst der ikke har havlet kritik ned over denne åbenlyse lemfældighed med sandheden:

Det svarer til at sælge 20/2Mbit internet og så kun levere 10/1Mbit som er et billigere produkt de fleste også sælger. Eller nå nej det jo lovligt i danmark!

 • 6
 • 2
#31 Anders Sørensen

Forestil dig, at du køber en bil med plads til hele familien. Når den så leveres, er det ekstra udstyr i - kopholder, læder armlæn, "racersæder", automatgear etc, så der er mindre plads, end hvis bilen, havde været uden sæder, uden rat, uden pedaler, etc. Det er vist lige en sag for forbrugerombudsmanden.

 • 0
 • 10
#32 Jeppe Toustrup

Nej. Harddiskproducenterne regner en kilobyte til at være 1024 bytes, men en megabyte til at være 1000 kilobytes. Og en gigabyte til at være 1000 megabytes. Og en terabyte til at være 1000 gigabytes.

Det tror jeg ikke på, desuden giver det da ikke nogen mening at de skulle bruge forskellige faktorer til 'kilo' og 'mega' betegnelserne. Se eventuelt wikipedia omkring det.

 • 1
 • 1
#34 David Anker

Vi har allerede et system som har været brugt længe og især anvendes inden for fødevarer. Du køber et glas med sild, vægt=800g, lagen fylder så noget 300g og sildene resten. Det er noget alle klar over, men man har muligheden for, direkte på emballagen, at se den netto mængde sild man får med og ikke kun de 800g.

 • 8
 • 0
#35 Tom Risager

Jeg er godt klar over at annoncer ikke kan tages for pålydende, men 50% mindre til rådighed end der står på pakken er ikke OK, når Microsoft udemærket ved at størrelsen i GB er en vigtig købs-parameter.

 • 6
 • 0
#37 Jakob Møbjerg Nielsen

I forhold til hvad plads i dag koster producenterne, forstår jeg ikke at MS ikke har valgt at tage tyren ved hornene, tryne alle andre konkurrenter på denne front, og så lancere tablets med eksempelvis 128GB+.

De må længe have vist hvad systemet ville fylde, og mon ikke de også har tænkt tanken at nogen ville føle sig snydt, jvf. deres oplysningsside? 16GB fra 128GB tror jeg ikke nogen ville brokke sig over, for der ville stadig være tæt på dobbelt så meget plads, som nærmeste konkurrent.

 • 3
 • 0
#38 jorn andersen

Jeg føler at det bør paalœgges producenterne at oplyse prœcist hvad lagerkapaciteten er paa den dims man køber har. jeg er af den opfattelse, hvis jeg køber en tablet med 32gb lagerkapacitet, saa har jeg 32gb til min raadighed. styresystemet er jo en integreret del af maskinen, uden dette er maskinen til ingen nytte. Det er ligegyldigt om styresystemet forbruger 10% eller 50%, det er stadig snyd at sœlge en maskine hvor op til halvdelen af kapaciteten er forsvundet. I det aktuelle tilfœlde med MS-tabletten hvor styresystemet koster 16GB, hvad gør man hvis man køber tabletten med 16GB kapacitet? saa har man reelt ingen kapacitet til raadighed!!!!! MVH jorn

 • 3
 • 1
#42 Michael Bisbjerg

Flere issues:

 • Updates, anyone? .. Temporary filer?.. Alt muligt andet crap du som bruger ikke kan undgå, som jo æder løst af pladsen.. Det må jo siges at være med fra udpakning.. Så angivelsen skulle måske være: "32 GB, Mellem 0 og 16 GB Ledigt"..

 • Chips der går i stykker reducerer den ledige diskplads... Så hvis en lille del af din lagerplads går i stykker, så lukkes den af og bruges ikke. Resten af flash-rammen er fortsat brugbar (thank god), men reducerer altså pladsen... Du kan risikere at der er røget en eller flere bits før du får produktet i hånden.... Så betegnelsen burde vel være "Surface 31-32 GB"?

 • 2
 • 0
#43 Deleted User

Jeg kan ikke se hvorfor I piver over, at styresystemet optager plads på den beskrevne disk, det gør styresystemer. Piv dog i stedet over, at Windows RT fylder så meget, helt generelt...

 • 3
 • 8
#44 Deleted User

[quote]men en megabyte til at være 1000 kilobytes. Og en gigabyte til at være 1000 megabytes. Og en terabyte til at være 1000 gigabytes.

Det tror jeg ikke på, desuden giver det da ikke nogen mening at de skulle bruge forskellige faktorer til 'kilo' og 'mega' betegnelserne. Se eventuelt wikipedia omkring det. [/quote]

Det er heller ikke korrekt. Har lige checket den (totale) plads på et Seagate Barracuda 2TB med chkdsk. Der er 1953512447 KB = 1953512447*1024=2000396745728 bytes, dvs. de bruger 1000 for hver præfix.

Der kan selvfølgelig være diskproducenter der regner anderledes

Edit: Quotes kan åbenbart ikke nestes :-(

 • 0
 • 0
#50 Theis Blickfeldt

Hold nu op... Deklerationen beskriver det hardware som sidder i produktet. Hvis det ikke er ok, så vil jeg også have oplyst CPU'ens clockfrekvens fratrukket de clockcycles som operativsystemet optager, for det beskriver jo rent faktisk den regnekraft jeg har til rådighed. Det samme gælder RAM'en. Jeg vil da samtidig kræve internethastigheden fratrukket overhead. Og hvis jeg er i rigtigt dårligt humør, så kontakter jeg mit teleselskab og kræver komensation for alle de minutter og sekunder hvor der har været tavshed i mine telefonsamtaler. Jeg har jo trods alt købt en pakke med 10 timers TALETID, så hvorfor skal der fratrækkes den til hvor ingen faktisk taler? Samtidig kan jeg måske sagsøge producenten af min meget meget gamle 8GB HDD for at der ikke er plads til Windows 8 på den. Jeg var da fuldt ud i den forventning at de 8GB var ud over det styresystem man måtte vælge at lægge på den.

Hvis bare der snart var nogen, som ville sætte foden i jorden og stoppe vandvidet om at glemme almindelig sund fornuft og lovgive istedet.

Oh. And btw. Hvorfor er der ingen der har sagsøgt producenterne af low-end android smartphones, med 2GB hukommelse, hvor styresystemet tager de 1,9GB. Det er 95% af hukommelsen som er optaget af styresystemet!!! Kom i gang og giv advokaterne noget at lave...

 • 3
 • 7
#51 Poul Pedersen

Ordet er vel nærmere "designfejl" !

Og det ord burde være det første man kommer på når man arbejder med et Microsoft produkt. Det har erfaringen i hvert fald vist, deres marketing kan ikke rigtigt klandres for at være gode til at spare på sandheden, for det er nu engang deres job.

 • 2
 • 2
#52 Jakob Damkjær

Hold nu op... Deklerationen beskriver det hardware som sidder i produktet. Hvis det ikke er ok, så vil jeg også have oplyst CPU'ens clockfrekvens fratrukket de clockcycles som operativsystemet optager, for det beskriver jo rent faktisk den regnekraft jeg har til rådighed.

Hvis windows konstant brugte 50% af CPUen ville det være relevant at skrive. Så din pointe falder lidt til jorden.

Det eksempel med at forsøge at installere win 8 på en 8 GB HD er ligegyldigt da der står i specsne til windows 8 at det mindst skal ha 20 GB ledig harddiskplads så det er en solid fejl 40 du er ude i der.

Windows RT kan du ikke købe som download det kan du kun få medfølgende en windows surface og et par andre der heller ikke nævner det. Så når det benytter halvdelen af lager pladsen til OS og base install apps så er det noget der burde være gjort opmærksomt på i hardware specs, da det er en relativt meget større del af lagerpladsen end normalt.

Køre det selv via bootcamp og der er faktisk ret ok selv om der er et par issues med random gfx driver crashes men ud over det så er det en fin nytænkning af OSet men de burde ha sagt det for hvis man lige skal ud og købe lidt ekstra lagerplads så er den pris man troede man handlede på baggrund af ikke oprigtig. Man ville ha en ca 25-30 giga til lagerplads med musik video og apps man fik en betydelig mindre mægde end det.

 • 3
 • 3
#53 Jesper Stein Sandal

Der må i givet fald også være en sag mod Apple for markedsføringen af Macbook Air.

http://store.apple.com/dk/browse/home/shop_mac/family/macbook_air

Her står ret tydeligt "11 inch: 64 GB" som betegnelsen for den lille model, altså navnet på produktet.

Så vidt jeg har kunnet finde frem til, så har folk med 128 GB-versionen cirka 110 GB fri, så det vil sige, at en 64 GB Macbook Air reelt har 46 GB ledig.

Og en 32 GB ville have lige så lidt eller mindre plads ledig end en Surface.

Så i sidste ende afhænger det vel af, om man mener, at Windows RT er mere som iOS eller mere som OS X.

Både Apple og Microsoft burde dog gøre opmærksom på, at den ledige diskplads er mindre end lagermediets rå kapacitet - specielt når vi er nede i de størrelser.

 • 1
 • 5
#55 Adam Duus-Boolsen

@Jesper Poulsen: Det er der også; halvdelen bliver bare brugt Office pakken. Jeg er sikker på at det står advokaten frit for at afinstallere denne, hvis han hellere vil bruge pladsen på noget andet, ligesom med al anden software...

 • 0
 • 2
#56 Hans Dalsgaard Jensen

Til reference: En MacBook Air med en "128 Gb" SSD har 121 Gb (121 332 826 112 bytes) kapacitet. OSX Mountain Lion fylder ca. 13 Gb. Men PC'er sælges vel sjældent med specifikation af, hvormeget OS, applikationer og fx bloatware fylder.

Anderledes på en tablet. På en iPad "64Gb" er der 57,2Gb til rådighed til start, på en iPad "32 Gb" er der 28,0 Gb. Købte jeg en Surface "32 Gb" og fandt ~16 Gb til rådighed, ville jeg føle mig snydt.

 • 2
 • 0
#58 Hans Dalsgaard Jensen

@Thomas: Hvis vi kom under 2/3 af nominel ville jeg tænke "Hvad foregår der lige her?" Når vi kommer under/omkring nominel af en 'mindre' model (32 vs 16), så er vi over i kategorien 'markedsføringstricks' - jeg er klar over at Surface ikke kommer i en 16 Gb model (og det er så tydeligt hvorfor), men "Surface 32 Gb" sammenholdes vel bl.a. med 16 Gb hhv 32Gb iPad.

 • 2
 • 0
#59 Andreas Andersen

Jeg synes 32 GB er lidt til en tablet... men når det så er sagt er der både en USB port og en microSDXC slot. Så det er let og billigt at udvide kapaciten, plus at du kan have flere SD kort med forkellig data på at skifte imellem. Surface er efter hvad jeg kan læse også meget tæt integreret med skydrive, hvor man har yderligere et par GB.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere