Sagen afsluttet: Linux er vinderen i krigen mellem SCO og Novell

Unix-striden mellem Novell og SCO Group er nu afsluttet. SCO Group står som den store taber i sagen, der kunne have fået alvorlige konsekvenser for Linux-verdenen med det modsatte udfald.

SCO Group er ikke den retmæssige ejer af en stribe omstridte Unix-patenter.

Det har dommer Ted Stewart nu slået fast én gang for alle, og dermed er den syv år lange retssag mellem det konkursramte selskab SCO Group og Novell om rettighederne til Unix-patenterne nu endegyldigt afsluttet.

Med SCO som den store taber.

Det er både er en sejr for Novell, men også for open source-verdenen, som med en blanding af forbløffelse og væmmelse har betragtet sagen fra sidelinjen siden 2003.

SCO Group hev oprindeligt Novell i retten, fordi selskabet i 1995 overtog en række serviceaftaler på Unix fra Novell. Ifølge SCO var det også en del af aftalen, at Novell samtidig skulle overdrage Unix-rettighederne til SCO. Det skete aldrig, og dermed har SCO ikke haft noget at komme efter, har dommeren nu slået fast.

Også i flæsket på IBM

Men det er samtidig en sejr for open source-verdenen, idet SCO havde tænkt sig at benytte sit ejerskab over Unix-rettighederne i en sag mod IBM, som har bidraget væsentligt til udviklingen af Linux-kernen.

Ifølge SCO Group har IBM anvendt dele af Unix-styresystemet i sit bidrag til Linux-kernen. Hvis SCO Group var den retmæssige ejer af rettighederne til Unix, ville SCO's ophavsret dermed muligvis være krænket. Men det er SCO Group altså ikke.

Det samme blev slået fast i slutningen af marts, men dengang nægtede SCO Group at give sig.

»Det er et tilbageslag, men det er ikke ovre,« sagde advokat Stuart H. Singer fra SCO Group dengang til AP.

**Læs også: **SCO taber efter årelangt slagsmål: Novell ejer Unix

Sagen vakte stor opsigt, da SCO søsatte den for syv år siden. Fra begyndelsen stod det nemlig klart, at selskabet havde tænkt sig at bruge patenterne til at kræve erstatning fra firmaer, der leverede eller brugte Linux, hvilket kunne have bremset udbredelsen af Linux.

Sagen SCO mod IBM er stadig ikke afsluttet, men SCO's chancer ser ganske givet ikke særligt gode ud.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Flemming Frandsen

SCO har bevist bluffet fra dag 1, de har hele tiden snakket om deres "værdifulde IP" uden at uddybe hvad der var tale om.

SCO har f.eks. hevet ikke-kyndige journalister ind og vist dem header filer med fejl koder som "bevis" på at IBM har kopieret kode fra UNIX ind i Linux.

Det er godt at SCO snart går væk, men det er ca. 7 år for sent.

  • 0
  • 0
#9 Eskild Nielsen

Var det ikke Baystar, der investerede i SCO på Microsofts anbefaling?

Der var vist lidt flere krummelurer i den sag. Som jeg husker det, fungerede Baystar som diskret mellemmand imellem et medlem af Microsoft toppen og SCO.

desuden så købte Microsoft vist også nogle SCO licenser for et større beløb uden at Novell fik deres 95%, etc etc.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere