VIA sætter netbook-processor i kompakte servere

13. januar 2010 kl. 15:3112
Chipproducenten lancerer en server, som bygger på selskabets Nano-processor, der er bedst kendt fra netbooks-markedet. Serveren er beregnet til at fungere som Windows- eller Linux-server i mindre firmaer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Chipproducenten VIA forsøger nu at få sin Nano-processor ind på markedet som et alternativ i små servere til mindre firmaer. Hidtil har Nano primært været brugt netbooks.

Den nye server, M'Serv S2100, vil blive solgt som et OEM-produkt. Det vil sige, at VIA overlader det til andre it-leverandører at tilpasse serveren, som VIA foreslår vil kunne bruges til backup, storage eller som mellemled til cloud-baserede tjenester. Det vil ifølge VIA kunne bruges i små firmaer eller på hjemmekontoret.

Nano er en 64 bit processor baseret på x86-arkitekturen. Det vil sige, at VIA's server vil kunne køre både Windows, Linux og flere andre styresystemer. Men til gengæld med et betydeligt lavere strømforbrug end med konventionelle serverprocessorer som eksempelvis Intels Xeon-processorer.

VIA's Nano er én af udfordrerne til Intels Atom-processor, som ligeledes er en x86-processor med lavt strømforbrug. VIA hævder dog med Nano at bringe blandt andet understøttelse for virtualisering og kryptering med ind på markedet, når det gælder de kompakte processorer og små servere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

VIA er ganske vist ikke først med en Nano-baseret server. Dell har således også udviklet en server baseret på Nano, men der er tale om en server beregnet til særligt krævende datacentre. Dells XS11-VX8 er nemlig en ultrakompakt server, som skal gøre det muligt at klemme ekstra mange servere ind i et datacenter, der er i bekneb for plads og strøm.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. januar 2010 kl. 16:04

Det kunne så være interessant at vide, præcis hvad et "betydeligt lavere strømforbrug end med konventionelle serverprocessorer" er?

Kan det konkurrere med en hjemmelavet server med et integreret Via bundkort?

2
13. januar 2010 kl. 21:21

njaa den skulle jo gerne ligge på Atom-nveau så med et par diske skulle den jo gerne ligge omkring de 20-40W under brug. Men nu har Supermicro rent faktisk rigtige embeddede servere på markedet baseret på Atom og har sådan set haft det længe. Endda med egenudviklede bundkort, så der er både masser af Disk-porte og dual gigabit til "embedded" applikationsservere. Vi ser dem bare ikke rigtigt her i DK.

4
14. januar 2010 kl. 09:49

@Flemming Hvad står sådan en bundkortsfætter i?

7
14. januar 2010 kl. 17:46

De nævnte Atom boards bruger 945GC chipset, som sluger temmelig meget strøm (væsentligt mere end selve Atom processoren). I forhold til strømforbruget er det bedre at vælge boards med 945GSE chipset, som er det chipset som bruges i Atom netbooks.

9
14. januar 2010 kl. 20:22

Yepper, jeg har 3 VIA C7 maskiner i drift lige nu med MSI Fuzzy CX700 boards:

http://us.msi.com/index.php?func=proddesc&maincat_no=388&prod_no=1186

Med et CF kort til at boote på og et par wifi kort trækker hele maskinen lige omkring 10W.

Jeg kunne godt tænke mig at vide hvor meget tab der kommer fra den byzantinske ATX strømforsyning, den er en skam at der ikke er flere motherboards der kan køre på ureguleret 12V.

10
15. januar 2010 kl. 02:42

"...er en skam at der ikke er flere motherboards der kan køre på ureguleret 12V."

En picoPSU til alm. ATX er tæt på. Den fylder ikke andet end som et ATX stik, men fødes af en DC-"mursten" på fx 12 V. Jeg har kørt med et par stykker, og de er geniale. Pas dog på med om de har det ekstra firbens 12 V stik nogle MB kræver (typisk Intel strømslugere).

http://www.mini-box.com/s.nl/sc.8/category.13/.f

Som alt muligt andet interessant udstyr fås det næppe i DK. Mine er købt i DE og UK.

11
15. januar 2010 kl. 18:31

Jeg bruger også picoPSU'er, det er dog kun de større og dyrre modeller der kan regulere 12V og samtidig levere en fornuftig strøm 12V, men hvis man har reguleret 12V kan man bruge de små modeller.