Sådan virker den danske Linux-stick

Danske Linos har netop lanceret Linux på en USB-nøgle. Der findes tilsvarende løsninger, men ikke så gode, mener producenten.

Det er tanken, at Linux på en USB-stick fra danske Linos kan gøre det ud for en bærbar computer.

Den 24-årige datamatiker Jimmy Thomsen er direktør i enkeltmandsselskabet og har sammen med freelancere udviklet produktet ovenpå Linux-distributionen Debian.

USB-sticken er blevet lanceret som en slags bærbar-computer med OpenOffice, Thunderbird og Firefox til de mest almindelige kontorbehov. Brugerdata og programinstallationer bliver gemt på sticken i data- og program-partitioner.

»Vi har ikke skrevet sourcekode om. Vi har tilføjet nogle af vores egne programmer, og så har vi tweaket forskellige indstillinger,« siger han til Version2.dk.

Tweakingen består blandt andet i at forhindre operativsystemet i at opsamle data om hardware som eksempelvis netværkskort. Og så er der ingen swap-partition på Sticken, da det ville gå for langsomt. I stedet er der et mindstekrav om 256 mb ram på 'værts-maskinen', USB 2.0 - igen for hastighedens skyld - og en clockfrekvens på mindst 400 mhz.

»De 256 mb vil være nok i det fleste tilfælde til at køre både en office-pakke, browser osv. Og der er en ram indikator, der hele tiden viser, hvad du har tilbage af ram, så den skal man lige holde øje med, det fremgår også af dokumentationen,« siger han.

Valget af Debian-platform begrunder Jimmy Thomsen med, at det er en 'ren' Linux-distribution, som ikke er blevet modificeret af en anden virksomhed.

»Debian er utrolig lightweight, og vi har så valgt at tilpasse den til livet på denne her Linux Stick, så den kan tages med rundt,« siger han.

Godt nok findes der også andre Linux-distributioner blandt andet en udgave af Mandriva-distributionen, som kan køres fra en USB-nøgle, men Linos har gjort det bedre, mener han:

»Jeg følte, vi kunne skabe et bedre produkt, det var udgangspunktet. Mandriva er tungt at danse med, og der er ikke lige så mange software-pakker med, som der er til Debian. Altså, det er næsten ubegrænset, jeg tror, der er 18.000 pakker som standard, så det er et ret stort repository af software,« siger han.

Debian-installationen tager ca. 2 GB plads, og fås på tre forskellige sticks. En på 2GB, en på 4 GB og en på 8 GB. Forskellen er, hvor meget plads der er til rådighed for data og programmer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Alexander Frederiksen

Hvad er det lige der vindes her, som gør det interessant?

Nu har jeg i et par år haft en knoppix på en usb-stick, jeg kan ikke se hvorledes dette projekt adskiller sig, bortset fra nogen har smidt det nødvendige image på for mig?

Anyone?

 • 0
 • 0
#2 Peter Makholm Blogger

Kunne da være meget rart med lidt en uddybning af hvad det egentlig er for en ekstraværdi Linos tilføjer, ud over et ændret baggrundsbillede.

Er det bare et image lavet med Debian Live med nogle passende udvalgte debian-pakker alt efter størelsen, eller er der noget reelt ny værdi? Der er ikke noget på Linos' websted der antyder at det teknisk set er mere end bare et image lavet med Debian Live.

 • 0
 • 0
#3 David Konrad

VI synes også det virker lidt magert. VI faldt over denne passage på hjemmesiden :

"Sæt den i en computer, start fra den, og snart sidder man i sit eget operativsystem med egne programmer, dokumenter, musik, billeder og film. Fuldstændig som hvis man havde en bærbar computer med sig. "

Den er jo sjov. Man HAR vel en computer hvis ikke med sig, så hos sig, hvis man har noget at sætte USB'en i.

 • 0
 • 0
#4 Peter Makholm Blogger

David Konrad skriver:

Den er jo sjov. Man HAR vel en computer hvis ikke med sig, så hos sig, hvis man har noget at sætte USB'en i.

Joohhh, men man har ikke sine egen programmer, data og opsætning. Jeg mener at den passage er et ganske godt salgsargument for et usb stick-koncept.

 • 0
 • 0
#5 Torben Mogensen Blogger

Såvidt jeg kan forstå, er pointen, at denne USB-Linux skal bruges på skoler i eksamenssituationer, hvor man gerne vil have kontrol med, hvilke programmer, eleverne har til rådighed, og specielt gerne vil forhindre adgang til Internet eller anden form for kommunikation. Endvidere mindsker man risikoen for, at elevernes PCer går ned eller ikke kan printe på skolens printere osv.

Eleverne får udleveret USB-nøglen ved eksamensstart og afleverer deres opgave på samme. Der skal selvfølgelig være nogen, der går rundt og checker, at alle PCerne bliver bootet med nøglen, så den ikke bares sættes i en allerede bootet computer. Alternativt laves nøglen krypteret, så man ikke uden videre kan skrive til den uden at boote fra den. Jeg ved ikke, hvilken model Linos har tænkt sig.

Selvfølgelig betyder det, at eleverne på forhånd skal lære at bruge Linux-værtøjerne, men det skulle ikke være et uoverstigeligt problem.

 • 0
 • 0
#6 Gert Agerholm

Det er ikke et spørgsmål om nytænkning i teknisk forstand, her er der ikke noget nyt. Det nye er måden at anvende det på. Skolerne har mulighed for at få en færdig skrædersyet løsning til eksamen, som kan anvendes på alle maskiner (hvis de kan boote fra USB). Det kræver derfor ikke megen forberedelse.

 • 0
 • 0
#7 Gert Agerholm

Selvfølgelig betyder det, at eleverne på forhånd skal lære at bruge Linux-værtøjerne, men det skulle ikke være et uoverstigeligt problem.

Det tror jeg ikke er nødvendigt, det jeg har set er browser baseret. Det eneste er at "eksamen applikationen" skal være system uafhængig. Jeg har set noget af det fungere i Firefox.

 • 0
 • 0
#8 Martin Bolbroe

Jeg benytter mig selv af DSL(Damn Small Unix) som kan køres fra alle medier(næsten), så helt nyt er det jo ikke. Men ellers lyder det meget inspirerende alt sammen, at man sådan kan f.eks. kan eksaminere på en ny måde... Meeeen hvordan er det lige med eksamener f.eks. i folkeskolen hvor man måske har 50-100 elever som alle skal have en USB nøgle. Hvor er værktøjet der lige multikopierer 100 eksamensopgaver, krypteringsnøgler, sikkerhedsfeatures osv. ud på 100. Hvis man skal sidde og boot'e 100 gange tror jeg hurtigt man går død i processen.

 • 0
 • 0
#11 Thomas Lønskov Luther

Jeg undrer mig stadig over at skolerne ikke har fattet at det eneste rigtige i skole regi er tynde klienter!

Det tror jeg der er en ganske simpel årsag til at de ikke har fattet, nemlig at det ville indebærer at skolen skulle ud og købe hard og software til det. Ved blot at satse på en USB stick og sige til eleverne at de kan jo bare tage deres eget udstyr med, fralægger de sig en stor økonomisk investering (plus der skal noget knowhow til at sætte det op rigtigt). En USB pen koster ikke ret mange basseører pr. styk.

Men ja, en flok tynde klienter (evt. 'blot' til dem der ikke lige har råd til en bærbar) ville være en rigtig god løsning, men der er formentlig stadig lang vej endnu :-/

Mvh Thomas

 • 0
 • 0
#12 Christian Nobel

..nemlig at det ville indebærer at skolen skulle ud og købe hard og software til det..

Da ikke nødvendigvis.

På klientsiden kan skolerne bruge (og genbruge) gamle ikke-levende-op-til-tidens-krav computere. Ud med harddisk osv. og så lad dem lave PXE boot over nettet.

På serversiden hedder det LTSP og det stiller ikke specielt store krav.

/Christian

 • 0
 • 0
#15 Dennis Krøger

Jeg spekulerer egentlig bare på, hvor er sourcen ?

Det behøver ikke nødvendigvis være frit tilgængeligt på deres hjemmeside.

I handelsbetingelserne tilbyder de at give kildekoden med hvis man skriver det, men jeg er ikke sikker på at det er nok;

Hvis man distribuerer GPL-programmer kommercielt, så skal man, som jeg læser licensen, enten distribuere kildekoden sammen med programmet, eller ledsage programmet med et tilbud til alle (inklusive folk der ikke har købt det) om at man kan modtage kildekoden uden at skulle betale mere end prisen af distribueringen. Tilbuddet skal gælde i 3 år.

Hvis du vil være sikker, kan du jo kontakte dem, og bede om kildekoden, mon ikke der er nogle der har købt sticken uden at udbede sig source?

 • 0
 • 0
#16 Michael Rasmussen

[b]Dennis Krøger[/b]

I handelsbetingelserne tilbyder de at give kildekoden med hvis man skriver det, men jeg er ikke sikker på at det er nok;

Hvis man distribuerer GPL-programmer kommercielt, så skal man, som jeg læser licensen, enten distribuere kildekoden sammen med programmet, eller ledsage programmet med et tilbud til alle (inklusive folk der ikke har købt det) om at man kan modtage kildekoden uden at skulle betale mere end prisen af distribueringen. Tilbuddet skal gælde i 3 år

Der findes helt sikkert GPLv3 kode i distributionen, hvorfor ovenstående ikke er korrekt. Læs nedenfor.

Hvor har du forøvrigt de 3 år fra?

Corresponding Source conveyed, and Installation Information provided, in accord with this section must be in a format that is publicly documented (and with an implementation available to the public in source code form), and must require no special password or key for unpacking, reading or copying

 • 0
 • 0
#17 Dennis Krøger

Jeg ved ikke hvilke udgaver der er i distributionen, men du har helt sikkert ret i at GPLv3 også skal følges for de komponenter der er under den. Til gengæld kan jeg ikke se hvordan den udvalgte del (Sidst i sektion 6) er relevant overhovedet, den fortæller bare at den source kode (og Makefiles m.m. som "Installation Information henviser til), ikke må være beskyttet mod brugerens egen adgang. Den relevant sektion her er sektion 6. b) i GPLv3:

b) Convey the object code in, or embodied in, a physical product (including a physical distribution medium), accompanied by a written offer, valid for at least three years and valid for as long as you offer spare parts or customer support for that product model, to give anyone who possesses the object code either (1) a copy of the Corresponding Source for all the software in the product that is covered by this License, on a durable physical medium customarily used for software interchange, for a price no more than your reasonable cost of physically performing this conveying of source, or (2) access to copy the Corresponding Source from a network server at no charge.

GPLv2 udgaven er sektion 3.b):

b) Accompany it with a written offer, valid for at least three years, to give any third party, for a charge no more than your cost of physically performing source distribution, a complete machine-readable copy of the corresponding source code, to be distributed under the terms of Sections 1 and 2 above on a medium customarily used for software interchange; or,

(Den har ingen krav til support perioden, og ingen krav til mediet.)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere