Sådan vil Roskilde Festival aflaste presset mobilnet med wifi til 20.000 brugere
I 2011 var der så mange deltagere på Roskilde Festival, som brugte smartphones, at mobilnetværket hos blandt andre teleselskabet 3 ikke kunne håndtere den store belastning, og festivalgæsterne derfor blev frustrerede over manglende adgang til internettet.
Nu vil Roskilde Festival benytte 2012 som forsøgsår til at oprette et wifi-netværk, som skal give festivalgæsterne internetadgang.
Det trådløse netværk bliver tilgængeligt ved en række hotspots på festivalpladsen, men festivallen vil begrænse antallet af brugere til maksimalt 20.000.
»2012 bliver et opstartsår, og det er derfor vi begrænser det til 20.000 brugere, fordi vi skal være sikre på, at vi kan håndtere det,« siger talskvinde Christina Bilde fra Roskilde Festival til Version2.
Festivallen er de seneste år begyndt at tilbyde mere information til gæsterne via internettet og applikationer til smartphones, men det har knebet med at levere tilstrækkelig adgang via mobilnetværket.
»Antallet af deltagere med smartphones stiger, så på den her måde håber vi også at kunne aflaste noget af den belastning, der er på teleselskabernes netværk,« siger Christina Bilde.
Teleselskaberne opruster tilsvarende og har i flere år opsat midlertidige mobilmaster på festivalområdet. Efter sidste års problemer har 3 også lovet at forsøge at undgå nye problemer med opstilling af endnu flere master for at sikre kapaciteten.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Historien belyser ikke det mest interessante problem.
Lad os sige, at teleselskaberne i alt kan bruge 100 Mhz af deres frekvenser på mobile master ved roskildefestivalen. Så vil der ihvertfald maksimalt være 400 Mbit/s til rådighed (shannons grænse)uanset system. Fordelt på 40.000 deltagere giver det 10 kbit/s pr. deltager. Nu er alle ikke aktive samtidigt, men der skal på den anden side også¨afsættes frekvenser til telefoni.
Defor forstår jeg godt, at der sættes WIFI op. Også her er båndet begrænset, men man kan bedre genbruge frekvenserne på flere spots. HVor meget giver WIFI så i alt i forhold til teleselskaberne? Jeg aner det ikke.
Jeg kender ikke de præcise forudsætninger, men det rigtige regnestykke kunne være interessant, og jeg tror måske, at teleselskabernes dækning er mindre end anført ovenfor. De har simpelthen ikke frekvenser til at dække en så stor samling mennesker, der både bruger telefoni og data.
Er der i øvrigt ikke op til 100.000 samtidige deltagere til festivalen.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Problemet er primært antallet af mobiltelefoner pr kvadratmeter og, men det her er ren spekulation at mobilantennerne på roskilde ikke er permanente og dermed ikke lige så effektive.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nej, det er ikke spekulation, at de ekstra master ikke er permanente. Det gør dem heller ikke mindre "effektive". Begrænsningerne ligger i selve mobilsystemernes og mobiltelefonernes modulering. Den kan man jo ikke lave om til en begivenhed som roskildefestivalen. Moduleringen er indrettet til at give dækning ud i en vis afstand ved overgangen til næste celle. Det er her Shannons grænse kommer ind i billedet. Og den er formentlig ca. 4 bit/s pr. Hz. Med dagens teknologi er vi nok ikke over 2.
Med Smartphones er trafikken i mobilnet steget markant. Men der er ikke blevet væsentlig flere frekvenser til rådighed. Derfor kan problemet med mobilnet ved en begivenhed som Roskildefestivalen simpelthen ikke løses. 3 har været ude og sige, at de sætter 4 flere master op i år og dermed i alt 9. Det vil række som en s.... i h...... Derfor er det fornuftigt at sætte WIFI op. Men rækker det ?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg ved godt de ikke er permanente, det var ikke det jeg spekulerede i ;-). Men du mener ikke at mobile antenner er mere ineffektive end permanente? Min viden om mobilsignaler er ret begrænset, men god nok til at forstå at det er næsten umuligt at lave gode dataforbindelser når koncentrationen af mobiltelefoner pr. kvadratmeter er så høj.
Gratis Wifi ville være fedt, men hvordan skulle fordelingen af betalingen mellem teleselskaberne så være? Dem der havde mange kunder betalte mere end de få? Jeg synes det er en udemærket løsning, og jeg håber da at RF får nogle af deres udgifter betalt af teleselskaberne. 35,- for en uges forbrug er ikke højt sat i min optik, især ikke hvis det fungerer godt ;-)
- more_vert
- insert_linkKopier link
Mon ikke de 20.000 pladser til WIFI i Roskilde først bliver solgt til udlændinge, der vil undgå de høje takster for international roaming.
Jeg mener stadig, at mobilselskaberne i fællesskab burde tilbyde en gratis aflastning af mobildata via WIFI, så nettene helt kunne dedikeres til telefoni og SMS/MMS.
Se bare hvordan det går ved folkemødet på Bornholm:
http://www.tv2bornholm.dk/?newsID=62015
http://www.tv2bornholm.dk/?newsID=62038
Og det er det rene "barnemad" i forhold til Roskildefestivalen.
- more_vert
- insert_linkKopier link
I øvrigt koster adgangen til WIFI 35 kr på festivalen. Burde teleselskaberne ikke sørge gratis for WIFI, når de nu ikke kan klare trafikken på mobilnettene ?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Med mindre du arbejder på et sikret netværk hvor du selv har styr på hver eneste punkt i forbindelsen mellem de enheder du arbejder med så er et netværk ikke sikkert. Dette gælder uanset om det er et trådløst netværk eller ej.
Konklusionen er derfor at du ikke bør benytte usikre protokoller til at kommunikere vigtig information hen over et sådan netværk.
Mailservere kan f.eks. sættes op med krypteret login og ktrypteret data og bør også køre med dette. Dette gælder også for andre protokoller.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Der er ingen point i at kryptere netværkene, da alle der er på samme netværk vil kunne aflæse trafikken. Så folk der skal benytte det kan godt gøre sig klart at trafikken kan aflyttes. Derudover er det trivielt at begrænse klienter til at benytte g/n, der findes masser af dual band routere i hjemme-netværksklassen som kan køre begge dele samtidigt.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Er det ikke et problem, at der kan sniffes pakker fra alle de programmer der logger ind fra folks smartphones automatisk? Data er jo ukrypteret, ikke? Eller det ikke et problem?
Mht netværk, så kører hvert wifi vel på sit eget private netværk uden routing imellem wifi klienter?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Er det ikke et problem, at der kan sniffes pakker fra alle de programmer der logger ind fra folks smartphones automatisk? Data er jo ukrypteret, ikke? Eller det ikke et problem?
Sådan er det med trådløse netværk, hvor du får en captive portal for at kunne logge på. F.eks. i lufthavne og andre offentligt steder. Sørg for at din klient (web, mail osv.) selv krypterer og brug aldrig tjenester, hvor du indtaster brugernavn/password i klar tekst, f.eks. POP3..
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg har set løsninger hvor ssid er "Mit net - koden er asdfghjk" og en CP bagved.
Eller hvor koden opslået på skilte hvor der er dækning.
Vil radioen kunne aflyttes i sådan en opsætning? Sørg for at din klient (web, mail osv.) selv krypterer og brug aldrig tjenester, hvor du indtaster brugernavn/password i klar tekst, f.eks. POP3..
Men en end-to-end kryptering er selvfølgelig den enste rigtige løsning.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Alle der deler samme pre-sharedkey kan lytte til hvad der foregår på radioen. Så det er i praksis det samme som et åbent netværk.
Jeg forstår stadig ikke behovet for at kryptere dataforbinelsen til det lokale accesspoint. Enten er det vigtig data og så skal man sørge for at beskytte det eller også er det ikke. Det er en halvhjertet løsning at kryptere det fordi folk ikke selv kan beskytte sig.
Alle googles services benytter ihvertfald secure authentication, de fleste også secure data.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Men det ved man ikke om alle ens andre smartphone apps gør, og de logger dig automatisk ind når du er på nettet. Så folk risikerer at andre sniffer deres login oplysninger til alle mulige tjenester og programmer, selvom folk ikke starter programmeene. De kører i baggrunden og syncer data alligevel.
Men ved ikke hvor mange programmer der kører usikker login? Bruger selv altid en vpn til mit hjem net, hvis jeg logger på et offentligt net.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Ove, du kan vel sætte din smartphone op til at køre VPN op mod en server du selv har sat op, hvis du vil være sikker.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvis du bruger services på din telefon til at overføre kritisk information som du ikke ved om er sikrede så er det din egen skyld. Det eneste rigtige at gøre er at lade være med at bruge disse apps fra din telefon hvis du er usikker på det.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Mht netværk, så kører hvert wifi vel på sit eget private netværk uden routing imellem wifi klienter?
Det er nu ikke standarden. Men der er selvfølgelig ikke noget i vejen for at tildele /30 net til alle klienter, og ikke lade router/AP route mellem klienterne.
Det er kun et spørgsmål om opsætning.
Et større problem er at alle kan lytte med på radioen.
Hvis der køres WPA(2) på radioen burde det vel ikke være noget problem, men jeg er ikke sikker på hvorvidt der ved WPA benyttes separate nøgler til hver klient.
Bruges der separate nøgler er det selvfølgeligt ikke noget problem.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Da man skal registrere sig på en hjemmeside over wifi fra starten (captive portal) vil der ikke være kryptering slået til på Wifi netværket.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Sorry for dobbelt post. Mobil v2 har vist et issue der ikke sikrer mod dobbelt post.
Btw så kan man heller ikke redigere fra mobil v2, kunne ellers være smart :-)
- more_vert
- insert_linkKopier link
Vil det blive som et stort åbent wifi netværk, eller vil der være data kryptering på de bits der flyver i luften?
Jo vigtigt at vide for brugerne om andre kan lytte med på deres data trafik.
Men hvis de har nogle folk med rigtigt godt forstand på wifi, kan udbytte de protokoller der er tilgængelige og kan opsætte kanaler og sende styrker fornuftigt, så skal det nok kunne fungere.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Ummidelbart vil jeg tro det bliver et stort åbent netværk. Dels sluger sikkerhed båndbredde og dels er det meget udbredt med brug af captive portals på gratis trådløse net. Se f.eks. Commute Net som de bruger i s-togene.http://en.wikipedia.org/wiki/Captive_portalEDITH siger: Det kommer til at koste 35,- og har en captive portal:http://roskilde-festival.dk/nyhed/singlenews/faa-wifi-paa-aarets-festival/
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det er noget af en opgave at lave et så stort trådløst netværk. Hvis én enhed på et AP benytter 802.1b, så begrænses andre enheder på AP til denne hastighed, selvom de kan køre 802.11g. Med mindre RF bruger AP'ere der kan håndtere den problematik. Kunne også være spændende at høre om de vil bruge en eller anden enhed der begrænser båndbredden til de enkelte enheder til f.eks. 512 Kbit/s. 20.000 brugere kan jo godt trække en hel del data...
- more_vert
- insert_linkKopier link