Sådan vil Microsoft gøre Windows 7 uundværlig i virksomheder

Hvad får en virksomhed ud af at skifte til Windows 7? Da det nye styresystem blev sluppet løs, præsenterede Microsoft de ændringer, der skal gøre Windows 7 til et sjovere bekendtskab for it-afdelingen.

En hel del virksomheder så aldrig lyset i Windows Vista og kører stadig med det otte år gamle Windows XP. Men det kan være en stakket frist, for i løbet af de kommende år vil Microsoft indskrænke supporten af XP, ligesom styresystemet ikke er kendt for en høj, grundlæggende sikkerhed.

Ved lanceringen af Windows 7 i dag torsdag, fortalte Microsoft-folkene, hvorfor man efter deres mening skal springe fra XP eller Vista til Windows 7.

Produktchef for Windows, René Giese, fremhævede en række funktioner, som han mente ville gøre livet lettere for de it-ansvarlige.

»Med Applocker kan man for eksempel helt præcist bestemme, hvilke applikationer der må bruges på en computer, eller hvad der må installeres. Det kan være al software fra et bestemt firma, eller en helt bestemt version af for eksempel Acrobat Reader, hvis der skulle være sikkerhedsproblemer med den version,« forklarede han.

Den slags indstillinger kan klares centralt med gruppepolitikker, og andre muligheder for at administrere firmaets pc'er fra central hold har også fået en overhaling. En opdatering af det image, som bruges på virksomhedens maskiner, kan for eksempel ske dynamisk ved blot at tilføje nye applikationer eller indstillinger.

Sikkerhed er blevet nemmere
En anden forbedring, som Microsoft gerne ville fortælle om, er nemmere brug af sikkerhedsfunktioner. Bruger man Windows Server 2008 R2, kan man droppe VPN-forbindelser og i stedet bruge funktionen Direct Access, uanset hvor man er.

Det er også blevet sikrere at være glemsom. Bitlocker-værktøjet sørger for, at USB-nøgler bliver krypteret, så det ikke betyder noget, hvis nøglen bliver glemt i lufthavnen. Der findes en del tilsvarende løsninger til kryptering fra andre firmaer i forvejen, men det er ikke et problem at lade forskellige sikkerhedsløsninger leve side om side, lovede Microsoft.

»Og skulle en medarbejder glemme kodeordet, kan it-afdelingen låse den op med en overordnet nøgle, som gælder for hele virksomheden,« forklarede René Giese.

Forstyr ikke it-afdelingen

Ellers er en af kongstankerne i den nye Windows-aftapning, at it-afdelingen skal forstyrres så lidt som muligt. En række små guides og hjælpefunktioner skal gøre det muligt for brugeren selv at løse mange af de mere trivielle problemer, uden at it-afdelingen bliver forstyrret.

Er der problemer med en driver, vil styresystemet kunne forklare, hvor balladen er opstået, samtidigt med at det linker til løsningen. På samme vis kan Windows 7 give råd om, hvorfor computeren bruger lang tid på at lukke ned, og hvad brugeren kan gøre for at hjælpe, for eksempel afinstallere en applikation, der driller.

»Der er mange indbyggede guider i Windows 7, men it-afdelingen kan også selv lave guider og bygge dem ind. Det giver en mere ensartet platform i firmaet, når alle løser problemerne på samme måde,« lød det fra produktchefen.

En lille, irriterende ting i det daglige er også blevet luget ud. Nu husker Windows, hvilken printer man bruger på hvilke netværk. Slæber man en bærbar computer rundt mellem hjem og arbejde, skifter Windows således automatisk standardprinter i forhold til, hvor man befinder sig.

Otte millioner betatestere
Alt i alt regner Microsoft-folkene med, at det bliver uden de store problemer at opgradere. I forhold til Vista, hvor der manglede mange drivere, eller gamle applikationer ikke kunne køre, har Microsoft gået med livrem og seler med Windows 7.

»Vi har lært af problemerne med Vista. Denne gang har vi involveret samarbejdspartnerne langt tidligere i processen. Og så har vi haft den største beta-test i it-historien. Otte millioner betatestere i 113 lande, heraf omkring 40.000 i Danmark, har testet Windows 7,« sagde Kamilla Jørning Roost, ansvarlig for Windows til erhvervskunder.

Samtidigt kan de applikationer, der bare ikke vil fungere under Windows 7, få en virtuel udgave af Windows XP at boltre sig på i stedet.

Ifølge en rundspørge, Microsoft har foretaget blandt sine erhvervskunder, vil 30 procent af virksomhederne skifte til Windows 7 inden for seks måneder, mens over halvdelen vil have opgraderet om et år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Christian E. Lysel

Applocker er en erstatning af "Software Restriction Policies" som havde en frygtelig grænseflade og var fyldt med flere sårbarheder, http://hype-free.blogspot.com/2008/10/limitations-of-software-restrictio... som envidere ej kunne styre på versions nummere (hvis man ikke bruge checksum)

BitLocker ligner en erstatning af EFS der kom til Windows 2000 og frem. Selv http://www.truecrypt.org/ kan bruges.

Huske printer ... IBMs connection manager har kunne huske dette i mange år.

Direct Access er en VPN forbindelse, ergo droppes VPN forbindelser ikke! Dog virker det ikke med enheder der ikke er meldt ind i ADet, fx en home edition, eller en håndholdt enhed. Dog er det rart at se IPv6 tages i brug.

Der er intet nyt, intet de ikke selv eller leverandører ikke har lavet før ... ergo er det ikke uundværligt.

 • 0
 • 0
#4 Jan E. Sørensen

Som amerikanerne siger. If it ain't broken - don't fix it.

Så deter nok stadig kun nørderne, der ønsker at få slettet deres harddisk for at "op"gradere til Windows 7.

Jeg vil stadig råde mine kunder til at blive på XP, hvis de ikke har et specifikt behov, der bedst kan dækkes af W7.

Desuden vil jeg råde alle til at vente et lille års tid, til de fleste fejl er rettet og der er skrevet drivere til W7 - hvis man altså skal opgradere.

De fleste af os skal bruge tid og opmærksomhed på vort arbejde - ikke på at sætte os ind i nye IT modeluner.

MVH Jan - der ikke mener, at nyt altid er godt

 • 0
 • 0
#5 Jan Lange

Hvorfor vente ? Jeg har kørt Windows 7 siden beta versionerne og jeg kan kun sige at det duer. For en gang skyld har Microsoft lavet noget der bare virker. Vi skal tilbage til Windows 2000, for at finde noget der virkede lige så godt som Windows 7. Så se nu bare at komme igang med at opgradere til Windows 7. Driverne er i pakken og hvis ikke, så er det på tide at smide dit gamle hardware ud. Hvem gider sidde og efterinstallere drivere på XP ? Alternativt, så gå dog tilbage til OS/2, det er efterhånden stabilt.

 • 0
 • 0
#6 Ove Andersen

Det er en temmelig konservativ mening du har der.. Det lyder mere som fornemmelser og følelser end erfaringer du laver dine anbefalinger på?

Jeg har selv prøvet Windows 7 på lidt forskelligt hardware, og har ikke umiddelbart fundet noget som ikke virker. Vista drivere virker ganske fint, både 32 og 64 bit.

Dine udtalelser lyder som noget der passede for 3 år siden, da Vista blev frigivet. Da var problemerne flere:

1: De gik et versionsnummer op (XP = 5.1, Vista = 6.0), og mange drivere var derfor lavet til at skulle brokke sig, da de ikke var lavet til andet end version 5.x af Windows. Windows 7 er version 6.1, derfor ikke dette problem denne gang.

2: Vista var det første desktop Windows OS der havde en 64 bit version. Mange tænkte, 64 bit - hey.. Det lyder cool! Men facts var, at 64 bit driverunderstøttelsen var meget mangelfuld i starten. Dette skræmte mange væk, men i dag er det efterhånden et sjældent syn med gammelt/ikke funktionelt software/drivere på 64 bit. Igen, Vista 64 bit drivere skulle fungere fint i 7 64 bit.

3: Alt tyder på, at MS har brugt mange erfaringer fra Vista til 7, så mon ikke det kommer til at køre rimeligt glidende.. Jeg har i hvert fald ikke selv hørt om nogen der har haft problemer indtil videre..

4: De tør frigive server versionen (Server 2008 R2, v. 6.1) samtidigt med 7 (v 6.1), så de må stole rimeligt meget på dette OS. Vistas server søster, Server 2008 (v. 6.0), blev først frigivet 15 mrd. efter Vista (v. 6.0), så der vidste de tydeligt vis godt at der var noget at arbejde på..

Kører selv Server 2008 R2 (180 dages free trial) når jeg skal bruge Windows, og det kører godt..

 • 0
 • 0
#9 Ove Andersen

Hvordan skulle de ellers kunne anbefalde folk Direct Access?

Tja, DirectAccess er også supporteret af Windows Server 2003 R2, men det er jo klart der er nogle bindinger mellem 7 og Server 2008 R2.

Men alligevel, så viser det jo noget om, at systemet er modent nok til at de tør lade servere portere til det også. Tror ikke de frigiver et halvfærdigt server OS, blot for at folk kan få DirectAccess ;)

 • 0
 • 0
#10 Ove Andersen

Det er ikke korrekt, XP findes også i en 64 bit version for Itanium og x86

Hehe rigtigt nok, men det nåede vist aldrig rigtigt nogen vejne.. Betragter snarere XP 64 bit som et proof-of-concept os, eller noget i den stil :D Derfor jeg ikke lige tog det med..

Og den liste er jo heller ikke den endegyldige sandhed, bare lige nogle af mine løse tanker om, hvorfor 7 har en chance for at være mere bruger klart fra starten end Vista havde.. Så rolig nu :)

 • 0
 • 0
#12 Ove Andersen

Hehe tja, det er muligvis det eneste nye for dig.. Man må håber for MS, at nogle folk kan se andre ting der er værd at opgradere for, for ellers bliver det da en begrænset succes. Heldigvis kan man prøve det gratis i 90 dage (180 dage for Server 2008 R2)[1], og så må man selv udforske det og bestemme :)

Hør nu lige her, jeg prøver hverken at forsvare Windows 7 eller lignende.. Er alligevel Linux fyr..

Jeg ønsker blot at folk skal have nogle facts at forholde sig til, frem for at blive afskrækket af fordomme og holdninger, som måske/måske ikke holder vand..

Så er det op til folk selv, om de kan lide deres te tyk eller tynd. Det er jo også subjektivt hvornår teen er det ene eller det andet..

[1] http://www.microsoft.com/danmark/nyt/product/default.aspx

 • 0
 • 0
#14 Jan E. Sørensen

Ove Andersen: Du har fuldstændig ret.

Men det ændrer ikke på at brugerne skal spilde en masse tid på at lære et nyt styresystem - der ikke giver dem store fordele - at kende.

Den største omkostning ved at skifte brugergræseflade er gerne oplæring/jkurser/uddannelse. Ikke selve licensen.

Så jeg vil hellere kaldes konservativt tænkende end at påføre mine klienter en masse omkostninger, som de ikke får nok ud af.

MVH Jan

 • 0
 • 0
#15 Kristian Larsen

Mange har efterhånden proklameret at "nu" kan man godt tage RTM udgaven af Windows i brug, men det viste sig jo at folk tog fejl med W2K [quasi ubrugeligt inden SP1, SP2 var også ret stabiliserende], WXP [SP1 manglede klart fra RTM og SP2 ændrede grundlæggende på systemet] og WV [SP1 skulle flytte systemet fra ultra langsomt til langsomt kategorien]. Hvorfor skulle det være anderledes med W7?

Derudover kan man spørge sig hvilke business benefits der er? Flere og flere ting kører via webapp's eller bliver integreret i andre applikationer (ie SAP integration i Notes osv.) og det gør OS'et mere og mere irrelevant (vi er vel reelt der hvor rigtig mange efterhånden kan udføre alle deres arbejdsopgaver på en standard linux desktop hvis det skulle være).

Digital convergence og medarbejdernes krav om uafhængighed peger også mere i retning af centraliseret computing såsom VDI, Application streaming etc. - W7 bli'r med andre ord "ligegyldig".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere