Sådan vil lille dansk webfirma bruge ni millioner i venturekapital

29. juni 2012 kl. 11:1310
Iconfinder gik fra hobbyprojekt til iværksætteri - og så landede en check på ni millioner kroner fra Vækstfonden. Nu skal tjenesten bankes op til en global succes.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er potentiale i at samle ikoner og gøre det nemt for udviklere at finde frem til det helt rigtige.

Det mener i hvert fald Vækstfonden, som for en måned siden valgte at skyde ni millioner kroner i firmaet Iconfinder.com.

Pengene kom ikke som en overraskelse, men alligevel var det en fantastisk dag, da aftalen kom i hus, fortæller Martin LeBlanc Eigtved. Han byggede hjemmesiden i sin fritid i 2007, men gjorde det siden til et fuldtids-iværksætterprojekt sammen med to partnere, Steffen Thilsted og Nick Bruun.

»Vi havde arbejdet på at rejse venturekapital i ni måneder, og Vækstfonden var en af de første, vi talte med. Så det var en fed fornemmelse, da det gik igennem,« siger han til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Iconfinder vandt iværksætterkonkurrencen Venture Cup i foråret 2011, og derefter fik de unge stiftere blod på tanden. Det blev til en snak med Vækstfonden i august, men forhandlingerne blev sat på hold, fordi de ville til Silicon Valley og skabe kontakter og rejse kapital.

Det blev til et halvt år, hvor Iconfinder-folkene var med til konferencen Demo og kom til optagelse hos udklækningsprojektet Ycombinator, dog uden at gå videre. Kun tre procent af ansøgerne kommer videre til programmet, forklarer han.

Hjemvendt fra USA kom der igen gang i dialogen med Vækstfonden, som altså valgte at skyde ni millioner kroner i Iconfinder.

»De kunne se, at vi havde forbedret vores businessplan siden sidst. Men så går der lang tid med due dilligence-processen og papirarbejdet. Vi måtte som founders bruge al vores tid på det, i stedet for på produktet,« siger Martin LeBlanc Eigtved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skal der laves om på nu, hvor kapitalindsprøjtningen giver mulighed for at udvide. I dag har Iconfinder.com to udviklere, en ansat til marketing og den slags, og så Martin LeBlanc Eigtved, der fremover regner med at kunne bruge halvdelen af sin tid på selve produktet, og resten af tiden på papirarbejde.

»Vi har fået ansat en programmør og er på udkig efter flere. Vi regner med at være i alt 6-7 stykker i løbet af i år,« fortæller han.

Skal tjene penge på salg af ikoner

Nu skal Iconfinder nemlig bankes op på et nyt niveau, hvor der også kommer en kommerciel overbygning. Hvor alle ikoner på hjemmesiden i dag er gratis at downloade, under forskellige licenser, skal tjenesten nu have en betalingsafdeling også.

»Det er det primære, vi skal arbejde med nu, så designerne ligesom i iTunes for eksempel kan tage en dollar for et ikon. Så kan folk blive lokket til af de gratis ikoner, men vælge at betale, hvis de skal bruge det til en opgave for en kunde,« siger Martin LeBlanc Eigtved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle af ikonerne er nemlig under licenser, der kun tillader ikke-kommerciel brug, og for få kroner vil man kunne springe hen over hele licens-forvirringen, forklarer han.

»Det kan være svært at sætte sig ind i, hvad en GPL-licens betyder i forhold til en Creative Commons. Så er der nok nogle, som hellere bare vil betale,« lyder hans forklaring på denne forretningsplan.

Et andet indsatsområde er søgemaskinen på siden. Den primære konkurrence, når udviklere er på jagt efter ikoner, er nemlig fra Google Images, der jo har en ret veloptimeret søgemaskine bag sig.

»Der er mange ting bag facaden, som vi skal have gjort bedre. Når man i dag søger på 'apple', kan det både være et æble og firmaet Apple, så vi skal have arbejdet med taksonomi og forbedret vores søgemaskine,« siger Martin LeBlanc Eigtved.

I dag har Iconfinder.com 1,1 millioner unikke besøgende fra hele verden hver måned, og planen er at fordoble det tal på et år. Siden skal med tiden helst op at ramme 10 millioner brugere globalt.

'Vi skal holde fokus'

Imens skal tjenestens grundlægger i gang med et nyt kapitel i sit iværksætterliv, hvor det ikke bare er et par unge fyre i et lille kontor, men en ambitiøs virksomhed med millioner på kontoen, som vokser frem.

»Det er et andet game, vi skal i gang med. Kompleksiteten bliver højere, og ansvaret bliver større. Hvis ikke produktet fungerer og vi får flere brugere, hjælper det ikke med nok så meget bestyrelsesarbejde og investorer. Så vi skal holde fokus. Jeg får så mange e-mails nu, at jeg skal fastsætte tider, hvor jeg svarer på dem, for at kunne fastholde mit fokus,« siger Martin LeBlanc Eigtved.

En ny portion penge er i øvrigt på vej. Opholdet i Silicon Valley gav nemlig afkast i form af en amerikansk investor, der også gerne vil sætte penge i firmaet. Dog ikke så mange som Vækstfonden kom med.

»Det er et mindre beløb, men vi tog dem af andre grunde end kroner og øre. De har et stort netværk og kan hjælpe os med at udvikle produktet,« fortæller Martin LeBlanc Eigtved.

Martin LeBlanc Eigtved sammen med de to partnere, Steffen Thilsted og Nick Bruun.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
2. juli 2012 kl. 12:54

Rigtig flot site, og umiddelbart god brugervenlighed. Jeg mangler dog i den grad en avanceret søgning, hvor jeg fx kan søge efter facon (kvadratisk, højt, bredt), lave AND-søgninger i stedet for kun OR osv.

10
11. juli 2012 kl. 11:41

Avanceret søgning er på vores todo-liste!

8
2. juli 2012 kl. 10:23

Jeg har brugt det site i et par år nu uden at vide at det var danskere bag det... Det har virket super for mig når jeg skulle finde ikoner til diverse hjemmeside (og andre ting).

Held og lykke med pengene og projektet. :-)

4
29. juni 2012 kl. 16:21

Der skal lyde et stort tillykke til iconfinder, med den pose penge de tre har fået tildelt.

Jeg har været på iconfinder.com i dag, og er godt tilfreds med indtrykket. Som app udvikler er det en fordel med købsadgang til veldesignede ikoner.

Held & lykke med opgaven til iconfinder - vi er uden tvivl en del udviklere, der får god brug af resultatet.

/pjbruun

1
29. juni 2012 kl. 15:05

Selvom jeg har lidt svært ved at se det nyskabende og innovative i ikon søgning så skal der alligevel lyde et tillykke til holdet. Dog skulle de nok lige kigge på deres søgefunktion - Har lige prøvet den og flere gange bliver jeg mødt med fejlbeskeder om at jeg ikke har adgang til søgningen.

2
29. juni 2012 kl. 15:55

Hej Michael. Hvilken fejl-meddelelse får du? Får du at vide at der ikke er ikoner til det indtastede søgeord eller en anden type fejl?

5
29. juni 2012 kl. 22:13

@Martin - Jeg oplevede flere gange at få en stort set helt blank side med en fejl der sagde noget i stil med "You don't have permission to access this document" eller noget i den dur.

6
30. juni 2012 kl. 14:59

Ok, så tror jeg at jeg ved hvad det er. Det er rettet.

3
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den fre, 06/29/2012 - 16:03

jeg har heller ikke oplevet nogle problemer med søgninger