Sådan vil DMI håndtere op mod 2 gigabit/s trafik under stormen

14 kommentarer.  Hop til debatten
Sådan vil DMI håndtere op mod 2 gigabit/s trafik under stormen
Illustration: Version2.
DMI har forberedt webserverne på stormen, så hjemmesiden kan klare op til to gigabit/s trafik.
5. december 2013 kl. 12:30
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, er det ikke kun supercomputeren, som har travlt i stormvejr. DMI's hjemmeside er i forvejen Danmarks femte mest besøgte websted, og trafikken stiger voldsomt, når Danmark bliver ramt af storm.

»Ved oktoberstormen var vi ude i at have opbrugt båndbredde på den ene af vores to internetforbindelser, så jeg måtte sætte en cacheserver op på den anden, så vi kunne klare belastningen,« fortæller systemadministrator Eivind Bengtsson fra DMI til Version2.

DMI har to internetforbindelser med en båndbredde på hver én gigabit pr. sekund, og samlet nåede trafikken op på lige omkring 1,6 gigabit/s under stormen i oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I dag kan det være, at den bliver lidt højere, for medierne har gjort meget ud af stormen. Jeg har prøvet at udnytte vores to internetforbindelser symmetrisk, så der nu er to cacheservere på hver. Så jeg har også øget med én cacheserver. Det gjorde jeg allerede i går,« forklarer Eivind Bengtsson.

Han er også selv på arbejde i dag, selvom han normalt skulle have holdt ferie, men på den måde slipper de it-driftsfolk hos DMI, som skal holde DMI's andre systemer kørende, for også at skulle holde øje med hjemmesiden.

DMI har også forberedt sig i tilfælde af, at trafikken bliver større, end båndbredden kan håndtere.

»Skulle vi løbe ud i, at internetforbindelserne bliver mættede, så kan vi pille funktionalitet af siden. Vi har for eksempel et kort på forsiden, hvor man kan zoome og panorere. Det kan vi pille af, og så kan vi spare båndbredde, som vi kan bruge til at vise varselsinfo i stedet. Vi håber ikke, at vi kommer derhen, men hvis vi nærmer os kanten, så kan vi pille det af, inden vi propper til,« siger Eivind Bengtsson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den symmetriske opsætning med to cacheservere på hver af de to internetforbindelser, forventer Eivind Bengtsson, at dmi.dk vil kunne klare tæt ved de samlet to gigabit/s trafik, som forbindelserne giver mulighed for.

»Lige her klokken 11 lå vi på cirka én gigabit/s, men det plejer at stige, når stormen rammer de store byer. Når folk mærker, at det blæser udenfor, så skal de også lige ind og se, om det passer på hjemmesiden,« siger Eivind Bengtsson.

Stormen, der i Danmark har fået navnet 'Bodil', er dog heldigvis ikke en snestorm, for det plejer at sætte endnu mere pres på webserverne end en almindelig dansk efterårs- eller vinterstorm uden sne.

»Vi ved, at snestorme er dem, der giver mest belastning, fordi folk gerne vil se både vind og nedbør. Efter oktoberstormen bestilte vi mere båndbredde, fordi vi forventer, at der også vil komme nogle snestorme. Det var vi dog ikke fået leveret endnu, fordi vores internetudbyder skal levere nogle flere routere, men vi forbereder os på, at det godt kan blive til mere trafik til vinter,« fortæller Eivind Bengtsson.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
Tue Skaarup
6. december 2013 kl. 07:31

Respekt for at DMI i det mindste forberedte sig på den større trafikbelastning. Det gjorde cph.dk åbenbart ikke og dsb.dk og rejseplanen.dk har tidligere haft samme mas.

Mindre respekt for at dmi.dk ikke følger helt grundlæggende retningslinier for front-end optimering af websider. Især med den betydelige mængde trafik dmi.dk oplever, ville det være bedre at fikse årsagen til hovedpinen (front-end optimering), end at tage flere hovedpinepiller (øget båndbredde, cache-servere etc.).

Groft anslået kunne dmi.dk spare 60-80% på båndbredden, blot ved simpel optimering. Heraf nok 30-40% ved en meget lille indsats. Samtidig ville brugeroplevelsen forbedres ganske betydeligt.

5
Jan E. Sørensen
5. december 2013 kl. 15:00

Lige nu er der flere minutters svartid på DMIs varsler og "Vejret lige nu".

Det er bare ikke i orden!

MVH Jan - der bor ude på landet

7
Jesper Stein Sandal
5. december 2013 kl. 15:13

Jeg har heller ingen problemer med dmi.dk eller Byvejr.

DMI oplyser, at de har fjernet nogle faneblade på vejrkortet, fordi de ellers stod og loadede i baggrunden.

9
Claus Rasmussen
5. december 2013 kl. 15:14

DMI fungerer skam fint nok. Det kan være din lokale ISP som har problemer. :-)

10
Jesper Nielsen
5. december 2013 kl. 16:57

Her er DMI meget langsom til at vise forsiden, har ikke opdaget problemer med andre sider. Kan det være nogle af alle de reklamer de samtidig vil vise der gør siden langsom.

12
Jesper Nielsen
5. december 2013 kl. 20:05

Jeg er i tvivl om hvad jeg mener om reklamer på hjemmesider, på den ene side er de med til at der er indtægter til at drive hjemmesiden. Men at en "skattebetalt" side som DMI er plastrer sådan til med reklamer er jeg meget i mod.

Så er vi ude i at man skal til at skal til at vurderer om hver enkelt side man besøger må vise reklamer eller ej men dertil er ikke kommet til det endnu.

Jeg er af den type der godt kan finde på at klikke på reklamer på en side jeg syntes godt om for at hjælpe. Jeg donerer også sommetider til de sider og projekter jeg bruger meget eller på anden vis finder "værdige".

Heldigvis er de fleste reklamer på hjemmesider endnu ikke så forstyrende som på TV, hvor afbrydelser af programmer gør, at jeg ikke ser de kanaler hvor det finder sted.

8
Ove Andersen
5. december 2013 kl. 15:14

Heller ikke noget problem her. Alle sider svarer på ms.

Måske der ligger et træ og klemmer Jans kabel et sted.

1
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den tor, 12/05/2013 - 13:01

til spidsbelastningsperioderne som denne storm (ala Azure, EC2, Google osv)?

Jeg skal ikke gøre mig klog på om det er billigere eller dyre, men kunne godt tænke mig at høre lidt mere om valgt af løsning på at håndtere den store mængde af trafik.

3
Poul-Henning Kamp
5. december 2013 kl. 13:48
blogger

til spidsbelastningsperioderne som denne storm (ala Azure, EC2, Google osv)?

For det første ville det flytte data meget længere væk fra brugerne.

For det andet er DMI koblet på Forskningsnettet, så de får båndbredden til meget rimelige penge.

For det tredje, når to (Varnish! :-) servere kan klare opgaven og man i forvejen kører sin egen supercomputer i kælderen, er det ret begrænset hvad der kan være af fordele ved "cloud" og andre Spin-Som-Service "teknologier".

4
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den tor, 12/05/2013 - 14:47

For det andet er DMI koblet på Forskningsnettet, så de får båndbredden til meget rimelige penge.

Ahh den havde jeg lige glemt.

Undre mig dog over at jeg har fået "thumbs down" på min kommentar, det er vel et relevant spørgsmål taget outsourcing, offshoring osv med i betragtning...

Desuden skal der jo også noget udstyr til i den anden ende til at kunne håndtere at servicere indholdet (Varnish til trods)

2
Michael Hansen
5. december 2013 kl. 13:27

Med en seriøs fiber udbyder (ikke TDC), koster en 1Gbit/s fiber med transit nu ikke det vilde (~5K pr md, her giver vi ca. 3.5K for 500Mbit/s flatrate transit ud, steppet op til 1Gbit var ikke stor, men vi havde ikke behov for det her. 500Mbit/s var ca. 500kr/md dyere end en 200Mbit/s for at sætte det i perspektiv).

Derudover kan de jo bruge forbindelsen til så mange andre ting, ud over deres website.