Sådan undgår staten nye Polsag-skandaler

6. februar 2012 kl. 07:5711
Gennemarbejdede risikovurderinger, klare regler for projektstatus og fokus på at bryde udviklingen op i mindre bidder. Det er dagsordenen for Statens IT-projektråd, som skal gøre nye fiaskoer mindre sandsynlige.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Justitsminister Morten Bødskov (S) mener, at staten med det IT-projektråd, der blev oprettet sidste år, i dag er langt klogere, end da det nu skrottede Polsag-system blev sat i søen i 2007.

»Polsag er et eksempel på et af de it-projekter, som blev sat i søen i en tid, hvor man ikke havde den erfaring og viden, som har ført til de nye regler og etablering af Statens IT-projektråd med eksperter fra både private og offentlige virksomheder,« skriver han i sin pressemeddelelse om lukningen af de over 400 millioner kroner dyre it-system.

Ministeren sætter sin lid til, at projektrådet, som begyndte sit arbejde sidste år, kan forhindre eller formindske de statslige it-skandaler.

»I dag kan større statslige it-projekter derfor først iværksættes efter Statens IT-projektråds grundige vurdering af projektets risikoprofil,« fremhæver pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men kan et nyt projektråd med deltagelse af it-chefer fra det private erhvervsliv forhindre, at staten slår så store skæverter som Polsag i fremtiden. Formanden, Mogens Pedersen, kommitteret i Finansministeriet, giver ingen garantier.

»Men vores opgave er at gøre det mindre sandsynligt, at det sker,« siger han.

Statens IT-Projektråd har ikke haft Polsag på dagsordenen. Rådet ser på nye it-projekter i staten, inden de bliver sendt i udbud. Mogens Pedersen kender dog i kraft af sin stilling i Finansministeriet godt til Polsag, men han vil ikke kommentere beslutningen om at skrotte det.

Derimod giver han gerne et indblik i it-projektrådets arbejde. Principperne bag det er velkendte og ikke spor nye, for mange af anbefalingerne til nye it-projekter har været kendt i mere end ti år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Men nu har vi et bedre beredskab til at sætte vægt bag vores krav til nye it-systemer,« siger Mogens Pedersen.

Ingen røde lys endnu

Foreløbig har en halv snes projekter været igennem rådet. Ingen af dem har fået rødt lys fra eksperterne.

»Men der har været tilfælde, hvor man ikke havde fået lavet alt det arbejde, man skulle. Vi lægger vægt på grundig forberedelse af projekterne,« siger projektråds-formanden.

Han henviser til, at it-cheferne fra det private erhvervsliv har deres eget renomme at tage hensyn til, hvis et projekt, som de har sagt god for, går galt.

Først og fremmest går Mogens Pedersen og de øvrige rådsmedlemmer op i, at der er udarbejdet grundige risikoanalyser af nye it-projekterne. Hvis et projekt ser særligt risikabelt ud, kan rådet vælge at anbefale et eksternt review.

Desuden forsøger rådet at sørge for, at projekterne ikke bliver for store, eller at de kan deles op i mindre bidder.

»Det er også ødelæggende for gennemførelsen af projekterne, hvis det tager for lang tid at få dem op at køre,« siger Mogens Pedersen.

Desuden skal projekterne med jævne mellemrum rapportere status til Digitaliseringsstyrelsen, som også er sekretariat for Statens IT-projektråd. Også i dag er der krav om en rapportering af fremskridtene i de største projekter, men fremover bliver den mere stringent og enklere at skabe sig et overblik over på tværs af projekterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig fremhæver Mogens Pedersen, at rådet tager it-projektledere fra andre dele af staten med til at risikovurdere projekterne.

»Det giver et større fællesskab i staten. Næste gang, projektlederne selv skal stå i spidsen for et projekt, så er de selv mere opmærksomme på, hvad de skal være opmærksomme på,« siger Mogens Pedersen.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
7. februar 2012 kl. 15:19

Kommer der en version på dansk også?

Lad mig forsøge at hjælpe, og samtidigt beklage det manglende citat i mit forrige indlæg.

Famous last words = Sjovt sitat lige inden katastrofen rammer... i dette tilfælde ønskede jeg at referere til:

projektledelsen er jo ikke anderledes end at bygge et hus"

OP = original poster = Jakob Peterhänsel (beklager at hans tekst ikke blev citeret). Change impact = de konsekvenser en ændring vil have. Change management = hvordan ændringer og forespørgsler af samme håndteres. Cost of materials = materialkostnad Prototyping = det at lave en midlertidig og foreløbig udgave af et produkt, typisk for at teste designprincipper og funktionalitet.

Den linkede artikkel kan nemt oversettes ved hjælp af Google Translate:http://translate.google.com/translate?sl=en&tl=da&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.analisi-disegno.com%2Friflessioni%2FSoftwareDevelopmentIsDesignAndCommunication.htm&act=url

8
6. februar 2012 kl. 19:54

Citaterne fra IT-projektrådet, som citeret, er fuldstændigt utroværdige.

Hvor sandsynligt er det, at 10 projekter får grønt lys ?

  • forhistorien siger, at det er helt usandsynligt.

Hvor sandsynligt er det, at mere kontrol, flere reviews, mere xxxx virker?

  • forhistorien siger, at det er helt usandsynligt.

Jeg, og andre, har påpeget et METODEN er kilden til problemerne. Nogle peger på Agile, andre kalder det prototyper og iterativ udvikling.

Den egentlige kilde er den angrebsvinkel som staten har valgt (startende med administrationsdepartementet og nu med frygt for retssager for "manglende ligestilling" af leverandører). Den juridiske angrebsvinkel er måske uangribelig i en retssag, men det giver altså ikke brugbare systemer.

SÅ, der skal virkelig modige ændringer på banen ....

6
6. februar 2012 kl. 18:15

Risikovuerderingen skal foregå løbende, det er hovedløst kun at kræve det ved projektstart.

Hvorfor er der ingen der har ville tage tyren ved hornene og skrive et krav ind i leverandør kvalifikationerne at de skal benytte et anerkendt projektstyrings system fx. PRINCE2 ?

og så faktisk implementere det til en tilstrækkelig detaljegrad med proaktive kvalitetstest undervejs.

Det er ikke IT mægsig inkompetance det er projektstyringskompetance, at systemet "ikke virker" først bliver opdaget når det er lige op over at det skulle leveres er under al kritik og burde få alle der har haft med styreingen af projektet at gøre fyret på gråt papir.

4
6. februar 2012 kl. 10:27

Samme dag som det blev meldt ud, at min misteren ville lukke POL-SAG projektet skrev Computerworld en udmærket artikel, der beskrev hvordan både det finske og det svenske politi havde valgt Siebel som rammesystem. Det kan indføres i små bidder og til meget rimelige penge. Er Danmarks politi så meget anderledes, at vi skal opfinde vor egen dybe tallerken hver gang? Send Rigspolitichefen på en studietur til Helsinki og Stockholm.

3
6. februar 2012 kl. 09:55

Næste store IT-projekt er det såkaldte smartgrid, hvor man i al beskedenhed skal flytte folks elforbrug fra vindsvage perioder til perioder med stærk blæst. Hvad sker der, hvis det kuldsejler? Eller lover erfaringen med Polsag godt?

2
6. februar 2012 kl. 09:39

Det er bare sørgeligt. For at føje spot til spe skal alle pensionister nu henvende sig via Borgerservice.dk! Det er er en skændsel, når den aktive del af befolkningen ikke kan finde ud af at lave og bruge systemer som POLSAG, Amanda og de mange andre. Hvordan kan man så være så ubeskrivelig indskrænket og tro, at den del af befolkningen, der ikke er vokset op med edb, skulle kunne selv. Dem på den anden side (der skulle respondere på det) har da stadig store problemer med det.

1
6. februar 2012 kl. 09:34

.. at der skal bruges så mange penge på fejl-projekterede IT projekter. Der er jo, i bund og grund, tale om projektledelse! Ja, det er IT/Software, men projektledelsen er jo ikke anderledes end at bygge et hus eller en storebæltsbro! Selvfølgelig ser vi da bygninger hvor man efterfølgende kan se ting der kunne være bedre, men man river da ikke bygningen ned eller lader den stå ubrugt hen ved 90% færdiggørelse.. ;-)

9
7. februar 2012 kl. 13:47

Jeg kan ikke helt gennemskue om OP er er dansk ironi eller bare trolling ;) Der er desværre nogle relevante forskelle mellem udfordringene man møder som projektleder i et bespoke software-projekt og dem man møder ved at konstruere et typehus eller en standard bro. Udover det faktum at de fleste kunder og projektledere har betydelig sværere ved at definere rammer og å forholde sig kritisk og konstruktivt til rent abstrakte konstruktioner end til fysiske konstruktioner, er der signifikante forskelle i change impact and management, cost of materials and prototyping og meget annet:http://www.analisi-disegno.com/riflessioni/SoftwareDevelopmentIsDesignAndCommunication.htm

7
6. februar 2012 kl. 18:25

Ja, det er IT/Software, men projektledelsen er jo ikke anderledes end at bygge et hus eller en storebæltsbro!

Det er min opfattelse at dette udsagn meget vel kan opsummere hvorfor de store projekter så ofte går galt. Man kan ikke bygge en bro lidt ad gangen og ganske langsomt øge belastningen eller længden. Derfor består projektet bag et brobyggeri efter vandfaldsmodellen med en designfase der er rent skrivebordsarbejde, en implementeringsfase der primært består i at implementere designet og i bedste fald en fase hvor man evaluerer og opdatere de modeller der vise sig fejlagtige. Eventuelt opfulgt med nogle kampagner for at få folk til at ændre deres kørselsvaner.

IT er anderledes. For det første handler det mere om processer end om egentlige produkter og for det andet er der bedre mulighed for at sige stop undervejs og stadigvæk opnå nytte af det allerede udførte arbejde. Det første punkt er næsten det vigtigste, det gør at vi kan ofte kan starte med at få folk til at ændre processer og dernæst tilføje den underliggende IT.

Men det kræver at udbudsprocessen ikke kræver at der foreligger en kravsspecifikation og man bare vælger den billigste der med et tilpas overbevisende stemme siger at de kan overholde kravsspecifikationen til punkt og prikke.

5
6. februar 2012 kl. 18:06

"Ja, det er IT/Software, men projektledelsen er jo ikke anderledes end at bygge et hus eller en storebæltsbro!"

Nu er det jo fundamentalt anderledes at udvikle software end det er at bygge huse og storebæltsbroer. Hvis du angriber det på samme måde, så er du nok i større risiko for at ende med et projekt til 0.5 mia og en minister der siger stop.

Det er dejligt at høre at der er mere fokus på at få brudt projekterne ned i mindre klumper. Jo hurtigere vandfaldsmodellen kan blive lagt i graven, jo bedre - hvis der stadig nogle derude og tror på den, så prøv at læs "The Design of Design" af Fred Brooks, forfatteren til klassikere som "the mythical man-month" og "no magical silver bullet".

Men ellers, ja, der er vist ingen tvivl om dyb IT-mæssig inkompetence både hos aftager og leverandør.