Sådan undgår du Edge, dataindsamling og wifi-deling i Windows 10

5. august 2015 kl. 15:5514
Hvis du ikke vil have Windows 10 til at pille ved dine standardprogrammer eller automatisk logge på åbne hotspots, så skal du ikke klikke for hurtigt gennem installationen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft er stadig i færd med at rulle opgraderingen til Windows 10 ud til flere millioner Windows-brugere, som har sagt ja til at få den gratis opgradering fra Windows 7 og 8.1. Men når opgraderingen er næsten overstået, kan det betale sig at tøve et øjeblik.

Der er nemlig et par standardindstillinger i Windows 10, som du bør ændre, hvis du ikke har ubetinget tillid til, hvordan Microsoft eksempelvis behandler dine browserdata.

Når selve opgraderingen er installeret, får du præsenteret et skærmbillede, hvor Microsoft beskriver nogle af de standardindstillinger, selskabet gerne vil have, du bruger i Windows 10. Hvis du blot klikker videre på 'Brug Hurtigkonfiguration', så får du standardindstillingerne.

Hvis du gerne vil se præcis, hvilke indstillinger der bliver lavet, så skal du klikke på 'Tilpas indstillinger'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dernæst får du en række skærmbilleder, hvor du kan ændre de forskellige indstillinger. Det første skærmbillede handler om indsamling af dine kalender- og kontaktdata til Microsoft. Det er en funktion, som først og fremmest er nyttig, når den digitale assistent Cortana kommer på dansk.

Microsoft spørger også om indtastnings- og håndskriftdata. Det handler om at gøre Windows 10 bedre til at genkende håndskrift, hvis du bruger en pen, og om at tilpasse din personlige ordbog.

Annonce-id'et er til de applikationer, du kan installere fra apps-butikken i Windows, hvor Windows giver mulighed for at give app-udviklerne et særligt annonce-id i stedet for dit Windows-id.

Endelig kan de samme apps få adgang til din placering ud fra de oplysninger, der er tilgængelige for Windows.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På det næste skærmbillede får du mulighed for at fravælge, at Microsofts browsere kan sende data til Microsoft. Den ene indstilling bruges af et filter, der skulle øge sikkerheden, men forudsætter altså at sende visse data til Microsoft. En lignende indstilling bruges til at hjælpe med at finde frem til sider, man besøger ofte eller er mest relevante ud fra, hvilke sider man normalt besøger.

Det er også her, du kan ændre indstillingerne for wifi-assistenten, hvor du kan vælge, om du vil forbinde automatisk til åbne hotspots, som andre Windows-brugere tidligere har koblet sig på. Tilsvarende kan du også vælge, om du vil koble dig automatisk på netværk, som dine venner deler via wifi-assistenten.

På det næste skærmbillede får du en oversigt over nogle nye standardapps, som Microsoft gerne vil have dig til at bruge. Hvis du ikke ændrer disse indstillinger, så får du eksempelvis den nye Edge-browser som din standardbrowser.

For at ændre indstillingerne skal du klikke på 'Lad mig vælge mine standardapps'.

Hvis du eksempelvis foretrækker en anden billedfremviser, videoafspiller, browser eller afspiller til lydfiler, så skal du fravælge Microsofts standardforslag.

Hvis du senere vil ændre nogle af indstillingerne for standardapplikationer, så kan du gøre det ved at gå ind i startmenuen, vælge 'Indstillinger', vælge 'System' og vælge menupunktet 'Standardapps' i venstre spalte.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
6. august 2015 kl. 13:58

Må indrømme at jeg kørte min backup af Win 8.1 ind igen både min gamerspand og Surface Pro 3 i går. Der er IMO alt for mange små kinks og bugs jeg ikke orker, når nu 8.1 kørte glimrende. Prøver sikkert igen om et år :)

12
6. august 2015 kl. 13:58

Må indrømme at jeg kørte min backup af Win 8.1 ind igen både min gamerspand og Surface Pro 3 i går. Der er IMO alt for mange små kinks og bugs jeg ikke orker, når nu 8.1 kørte glimrende. Prøver sikkert igen om et år :)

10
6. august 2015 kl. 06:47

Er det det kun mig der tænker ups, den vil jeg gerne have en gang til? Hvordan kan man ændre disse indstillinger, når man kom til at vælge "Hurtig konfiguration" i første omgang?

2
5. august 2015 kl. 16:56

Microsoft sørger endda for at du automatisk får Candy crush installeret. :D

1
5. august 2015 kl. 16:23

Forestil dig dette: Du har en ven på besøg og da I sidder og slår maver efter den sædvanlige konsulent-løn-sushi-takeaway-nihilisme tager han stolt sit nyindkøbte overflødighedshorn af en tablet frem og udbryder:

- Og jeg har lige installeret den nye Windows 10!

Du kigger lidt mistænksomt på ham, og tænker "åh gab". Din ven fortsætter:

- Den har f.eks. den her fede nye Edge browser, den skal du lige se, den kan alt muligt, den gemmer helt automatisk alle dine indtastninger i skyen, det bar smart. Åh, forresten, hvad er dit wifi-password?

FORTVIVLELSE!! Hvad svarer man? At han ikke må få ens adgangskode, når han bruger Windows 10? Spørger man ind til hans "Wifi Sense" indstillinger? Spiller man død? Flår man kablet ud af sit access point og kaster det ud af vinduet og si'r at vi desværre ik har wifi længere? Skifter man helt spontant emne?

7
5. august 2015 kl. 20:32
14
7. august 2015 kl. 15:23

Måske tilføje _optout til gæstenetværkets SSID oveni.

Det er da latterligt at MS vil ham mig til at navngive mit netværks-ID med endelsen _optout for at jeg skal undgå deres crap :-(

Forestil jer alle de små firmaer der nu kommer til at give alle u(mulige) adgang til deres netværk.

Glæder mig (ikke) til at se de forskellige måder det bliver udnyttet på i fremtiden....

5
5. august 2015 kl. 19:48

Har selv to netværk, et til mig og mine egne enheder. Og et åbent gæste netværk hvor andre kan gøre som de vil.

//Mikkel

4
5. august 2015 kl. 19:31

Er en god ven og sørger for han bruger en lokal konto og ikke hans Microsoft konto, så er der ikke den problemstilling.

3
5. august 2015 kl. 17:19

Det er ikke så svært Benjamin: Lån hans tablet og tast selv dit wifi-password ind. I samme omgang fjerner du fluebenet med 'videredeling' af dette netværk.

Hvis vennen senere forsøger at videredele netværket, skal han taste dit password igen (og det kender han jo ikke).

8
5. august 2015 kl. 21:11

Det er ikke så svært Benjamin: Lån hans tablet og tast selv dit wifi-password ind. I samme omgang fjerner du fluebenet med 'videredeling' af dette netværk.

"videredeling" er ikke slået til som standard. Der er en del misinformation som circulerer om denne feature.

WiFi-Sense er slået til som standard. Det giver dig mulighed for automatisk at forbinde til Internet over de netværk dine kontakter har delt.

Når du forbinder til et WiFi og taster netværkskoden så kan du vælge at dele netværksadgangen med outlook/facebook/... kontakter. Det sker IKKE automatisk.

Din ven kan ikke senere gå ind og dele netværket. Det er kun på forbindelsestidspunktet det kan ske.

6
5. august 2015 kl. 20:19

Du ved godt at man kan trække plaintext koden ud?