Sådan tog udviklere website som gidsel

23. september 2013 kl. 10:4331
Iværksætteren Bjarke Myrthu skyndte sig at ændre alle administrator-passwords, da udviklerne truede med at lægge hans hjemmeside ned. Læs, hvordan det alligevel lykkedes dem at tage sitet offline.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

To freelance-udviklere på Cayman-øerne har taget websitet storyplanet.com som gidsel, da de mener, virksomheden bag skylder dem penge for to måneders udvikling.

Direktøren i Storyplanet, Bjarke Myrthu, afviser kategorisk den udlægning, så det er ikke kun fordi hans fly til New York er forsinket, at tonefaldet er påvirket, da Version2 fanger han på telefonen.

»Det er ret irriterende. Ikke mindst fordi jeg har måttet lære the hard way, hvordan man skal håndtere den slags situationer,« siger Bjarke Myrthu til Version2.

Han forklarer, at den uheldige situation er opstået, fordi virksomheden er i likviditetsproblemer

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg meddelte CTO, at vi var ved at løbe tør for penge, og at udviklerne skulle sættes på standby - og at vi selv gik ned på 0 i løn. Desværre forsvandt CTO'en herefter, og udviklerne påstår, at de ikke har fået noget at vide,« forklarer Bjarke Myrthu til Version2.

Ifølge Bjarke Myrthu blev han herefter præsenteret for et krav på en større sum penge for to måneders udvikling, men sitet er ikke blevet opdateret, og det er heller ikke udspecificeret på fakturaerne, hvad udviklerne skulle have lavet.

»De vil heller ikke svare på, hvad de rent faktisk har lavet, men er blot vendt tilbage med et 'har du nogen penge til os'. Så får jeg en mail fra et hollandsk inkassofirma, hvor jeg pænt svarer, at vi ikke har fået leveret noget og derfor ikke anerkender, at vi skylder dem penge,« siger Bjarke Myrthu til Version2.

Sådan trak udviklerne stikket

Selve Storyplanet-appen er hostet på tjenesten Heroku, kundernes filer ligger hos Amazon, og databasen er hostet hos ClearDB. Den naturlige reaktion fra Bjarke Myrthu var herefter at ændre kodeordene til alle de nævnte tjenester, men desværre var det ikke helt nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er lykkedes udviklerne at få Heroku overbevist om, at de skulle genåbne deres adgang, da kontoen er oprettet med en af udviklernes email-adresser. Desværre hjælper det ikke, at det hele er betalt med mit kreditkort,« siger Bjarke Myrthu.

Alt er dog tilsyneladende ikke tabt. Storyplanet-direktøren har angiveligt backup af både kode, database og værktøjer, så lige nu arbejder han på at finde kræfter, der kan hjælpe med at stykke stumperne sammen på ny - og håbet er at være online igen om en uges tid.

»Jeg har ikke været god nok til at manage det her. Jeg skulle have taget action på et tidligere tidspunkt. Jeg lærer så management the hard way. Lige nu har jeg det lidt som i en drøm, hvor jeg står midt på hovedbanegården uden tøj på.«

Version2 forsøger at indhente en kommentar fra de omtalte udviklere.

31 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
11. oktober 2013 kl. 09:19

Skete der mere i denne sag?

Eller er "seriel fairness" i virkeligheden bare en dårlig undskyldning for at bringe en halv historie?

29
25. september 2013 kl. 12:28

Eller skal denne historie også bare have lov til at hænge i luften, lige som mange andre partsindlæg gennem tiderne?

Imo er seriøs journalistik (men det er åbenbart ikke noget der eksisterer i dette årtusinde) at følge en historie helt til dørs - ellers er det bare en halv sandhed.

30
25. september 2013 kl. 19:34

Jeg var begyndt at tænke det samme. Især når v2 anvender princippet seriel fairness.

21
23. september 2013 kl. 13:55

Jeg er også lidt henne i den afdeling, at hvis du ikke betaler din elregning, så lukker elselskabet altså for strømmen

Skal vi sammenligne æbler og citroner? Eller hvad med pærer og nødder?

Skal det forstås at deres CTO stadig er væk? Og er den person der er CTO også CFO? Hvor Bjarke Myrthu kun er CEO?

På den lyst side fra Bjarke Myrthu har han adgang til databasen og kundens data. Og en "backup" fra Heroku med koden. Burde det så ikke være rimelig lige til?

Kan godt være vi lever i en international verden, men du kan da godt talke ordentligt når du bliver interviewet.

Hvor herre bevares.

Det han siger er ikke forkert, men en konstatering af hans nuværende situation.

Samtidig er det sku også lidt underligt at disse udviklere ikke kommer på banen hvis de har rene linjer. Og hvorfor ville de ikke specificere hvad det er de angiveligt har arbejdet på i to måneder. Men bare siger "giv os x antal kroner".

Selvfølgelig kan det være fup, uden at se deres "krav" på det papir de sendte det på. Men det må man ud fra artiklen gå ud fra at det er sådan det nogenlunde har foregået.

Det en spændende sag. Da jeg kender andre firmaer der snildt kan ende i samme situation, fordi de ikke tænker sig bare en smule om inden de gør noget. I ved godt hvem i er hvis i tilfældigvis ser artiklen og kommentaren ,)

27
23. september 2013 kl. 16:08

Idet deres firma ligger på Cayman Islands er det jo ikke sikkert de læser version2

Det lyder som om at disse to udviklere har været knyttet til virksomheden i længere tid. Det handler vel om interesse.

Firmaet hedder: storyplanet.com? Og direktøren er dansker?http://lmgtfy.com/?q=storyplanet.com+denmark

Hit nummer 3 får jeg artiklen til version2.

eller forstår dansk.

Google translate DK -> ENG

A large web project with a Danish background is - right now - driven completely into the ditch. Two freelance developers namely pulled the plug on the website Storyplanet.com in protest over what they think is missing wages.</p>
<p>It writes the webpage Danish director Barry Myrthu, in an email alert to users of Storyplanet.com.</p>
<p>"As you might have noticed, is Storyplanet.com currently down. The explanation is that our servers and code have been taken hostage by two freelance developers who have worked for us before. They claim we owe them a large sum of money, and they will not recover Storyplanet.com, unless we pay them, "writes entrepreneur Bjarke Myrthu.</p>
<p>According to his message to the users the dispute arises from work that was never delivered, and Storyplanet.com not want to pay for. And certainly not under the kind of threats and blackmail. Therefore, there is no prospect of a quick resolution to the conflict.</p>
<p>See also: San Francisco's IT manager convicted of password-hostage</p>
<p>"There is no constructive dialogue with these people that keep our code as a hostage, so we can not say when this crazy situation will be resolved," writes Barry Myrthu.</p>
<p>Storyplanet.com is a tool for photographers, journalists and others who want to create interactive stories in an easy way. A large beta testing was going up to the final launch, with users as Time Magazine, Berlingske and many others. They can now all have lost their content if we fail to recover data or reach an agreement with the hostage-takers.</p>
<p>A visit to Storyplanet.com directs therefore currently users of the company's blog, which is not affected by the two developers hostage-action.

Det da forståeligt. Men det kan være det bare er mig der tænker sådan.

Ord som "hostage-action" springer da i øjnene.

28
23. september 2013 kl. 17:30

Skriver du udfra en teori om at alle er lige vilde med at ordne deres sager i pressen. Jeg har forståelse for at folk ikke nødvendigvis har lyst til at dele deres lønproblemer med offentligheden. Direktøren indrømmer jo direkte at han ikke havde penge til at betale udviklerne...

16
23. september 2013 kl. 13:05

Version2 må mere på banen her - også selvom de "kun" har fat i den ene side.

Hr. Myrthu må jo kunne fremvise kontrakterne for Version2, så der kunne komme klarhed om ejerskabet af IP, kode, etc.

Hr. Myrthu må jo også kunne fremvise fakturer og lign., så vedkommendes argumentation kan underbygges - specielt hvis det skal være grundlag for en transatlantisk twist om aftaler.

Samtidig må Hr. Myrthu jo kunne angive navnet på den "forsvundne" CTO, som Version2 så kunne få en forklaring fra og derved belyse siden fra dens anden side... imens de forsøger at få kontakt til udviklerne for at få belyst den tredje side af sagen.

Når vi har de informationer kan det jo faktisk blive en interessant sag at læse om og noget man faktisk kan lære noget af.

Pt. er det bare en "rant" fra en, der sikkert har indset problemet med oursourcing uden opfølgning!

14
23. september 2013 kl. 12:56

»Jeg meddelte CTO, at vi var ved at løbe tør for penge, og at udviklerne skulle sættes på standby

Er Version2 sikker på at direktøren er i sin gode ret til at "sætte udviklerne på standby"? Altså bare ophøre med at betale dem?

Har udviklere ingen rettigheder? Foreligger der ikke en kontrakt?

Man kan da ikke bare sådan ophøre med at betale og så hyle op og beklage sig i pressen når modparten ikke bare uden videre finder sig i den behandling.

15
23. september 2013 kl. 13:02

Man kan da ikke bare sådan ophøre med at betale og så hyle op pg beklage sig i pressen når modparten ikke bare uden videre finder sig i den behandling.

Jeg er også lidt henne i den afdeling, at hvis du ikke betaler din elregning, så lukker elselskabet altså for strømmen. Men det kan jo sagtens være, at Storyplanet har retten på deres side, vi ved det bare endnu ikke, fordi vi kun har deres version af historien. Vi mangler version 2 ;-)

/ Carsten

12
23. september 2013 kl. 12:52

Fordi man har sin forretning registreret i Cayman Islands kan man jo godt klare den fra sin bopæl i Hedensted.

11
23. september 2013 kl. 12:47

...noget andet er at mobbe folk. Der er mange fordømmende ord, der bliver leveret her. Iværksætteren er nu så klog som han er, og vi kan bare konstatere endnu engang, at de(n) kloge narrer den mindre kloge.

Såfremt man har ansat nogle i sit firma er det - sandsynligvis - arbejdsgiveren, der har ophavsretten. Hvis man entrerer med at andet firma som leverandør, skal man naturligvis sikre sig ophavsretten til det man betaler for. Hvis ikke - tja - så er det leverandøren/udviklerne der har den. De to udviklere på Cayman Island er næppe ansat i iværksætterens biks.

Jeg glæder mig til at læse interviewet med dem.

10
23. september 2013 kl. 12:43

Bjarke Myrthu skriver: "Desværre forsvandt CTO'en herefter, og udviklerne påstår, at de ikke har fået noget at vide"

Påstår Bjarke Myrthu noget andet? Umiddelbart lyder det ikke til det, da CTO'en "forsvandt". Skulle udviklerne have grund til ikke at fortsætte det igangværende arbejde? Hvordan har faktureringen foregået hidtil mht. udspecificering? Denne her historie trænger til at blive belyst fra flere sider.

5
23. september 2013 kl. 12:00

"Version2 forsøger at indhente en kommentar fra de omtalte udviklere."

Så Version2: Vent da med at udgive artiklen, indtil i har fået en kommentar fra udviklerne, eller i hvert fald ved, at de ikke ønsker at udtale sig. Sådan gør man normalt i journalistik.

Lige nu står vi med 2 artikler, der begge udlægger historien som at udviklerne har taget hjemmesiden som gidsel. I begge tilfælde konkluderes denne udlægning udelukkende udfra udtalelser fra den ene part. Det er sgu for tyndt.

/ Carsten

6
23. september 2013 kl. 12:23

Sådan gør man normalt i journalistik.

Tak for belæringen. Fsva. trykte medier har du ganske ret, mens mange online-medier i lang tid har lænet sig op ad "seriel fairness"-begrebet, som du blandt andet kan høre praktiseret i DR's morgenradioaviser.

Vh Morten, redaktør, Version2

22
23. september 2013 kl. 13:57

Kan du løfte sløret for hvor du har det udtryk fra?

Udtrykket stammer fra Version2's tidligere redaktionschef Rolf Ask Clausen, der foranlediget af ovenstående har skrevet flg. til mig:

"Det er et (implicit, red.) løfte til læsere og kilder: Vi dækker fair (giver både part og modpart mulighed for at komme til orde), men bringer kommentarer i den rækkefølge, vi får dem."

Vh Morten, Version2.

25
23. september 2013 kl. 14:18

Udtrykket stammer fra Version2's tidligere redaktionschef Rolf Ask Clausen, der foranlediget af ovenstående har skrevet flg. til mig:

Aha, altså et begreb RAC har fundet på, næppe svaret på livet, universet, og alt det der.

"Det er et (implicit, red.) løfte til læsere og kilder: Vi dækker fair (giver både part og modpart mulighed for at komme til orde), men bringer kommentarer i den rækkefølge, vi får dem."

Og hvis vi så skal være helt kyniske, hvor er nyhedsværdien (endsige værdien) af denne historie, som ind til videre drejer sig om et stort set ikke eksisterende firma, hvis "direktør" stort set ikke har styr på noget som helst, og hvor der ingen teknisk forklaring er, eller partsindlæg fra modparten?

Umiddelbart virker det mere som om Storyplanet har prøvet at score noget billig reklame, der i den grad har givet bagslag, og som får "direktøren" til at fremstå som en .........

Måske "direktøren" kunne løfte sløret for om der overhovedet er betalt så meget som en eneste krone til de to udviklere, eller om de har udviklet gennem længere tid, på forventet efterbevilling, og så er blevet bravt mopsede da de blev "sat på stand-by".

Som det er nu er det vist mest en historie der er passende for puderummet i SFO'en.

20
23. september 2013 kl. 13:53

serial ikke seriel

23
23. september 2013 kl. 14:08

serial ikke seriel

https://www.google.com/search?q=%22serial+fairness%22

Desværre. Google giver kun 37 hits på "serial fairness" med a i stedet for e (husk paranteserne)

Iblandt de 37 hits ser jeg ingen relevante match. Der er nogle sange, en reperationsmanual til noget udstyr fra Husqvarna, et patent samt abstracts for et par akademiske artikler, men intet der forklarer begrebet eller sætter det i en journalistisk sammenhæng.

Edit: mens jeg skrev ovenstående svar til Lars Jensens indlæg, kom version2 med forklaringen

8
23. september 2013 kl. 12:37

Tak for belæringen.

Velbekomme :-) Det er også fint nok, men det her var så artikel nr. 2 i samme historie uden modpartens indlæg.

/ Carsten

4
23. september 2013 kl. 11:59

Hvis han har backup og installerer den uden "samtykke" fra udviklerne kan han risikere at bryde deres ophavsret - med mindre han har købt ophavsretten af udviklerne - noget mange glemmer. Så han aner virkelig ikke hvad han laver...

7
23. september 2013 kl. 12:25

I Danmark tilkommer ophavsretten arbejdsgiveren, og ikke udviklerne. Så der tror jeg ikke udviklerne har noget at komme efter.

9
23. september 2013 kl. 12:39

I Danmark tilkommer ophavsretten arbejdsgiveren, og ikke udviklerne. Så der tror jeg ikke udviklerne har noget at komme efter.

Det er kun hvis der foreligger et ansættelsesforhold.

Denne her sag virker jo temmelig betændt, da opgaven øjensynligt var udliciteret til to freelance-udviklere på Cayman-øerne, hvorfor ophavsrettighederne som udgangspunkt må formodes at være udviklernes - men det afhænger helt af (den givetvis ikke lavede) kontrakten.

Og så virker det endnu mere betændt, at der i det hele taget er blevet brugt udviklere på Cayman-øerne - har "direktøren" måske en ide om at, hvis Storyteller skulle gå hen og blive andet end en pinlig historie, så skulle det i hvert fald ikke medføre beskatning i Danmark?

3
23. september 2013 kl. 11:58

"Direktøren" i Storyplanet - som er i likviditetsproblemer - så måske "Direktør" er at tage munden lidt for fuld.

CTO - suk - og tænk så "forsvandt CTO'en herefter" - wow.

"det hele er betalt med mit kreditkort" - virkelig et verdensfirma, der må mindst være ansat CEO, CTO, CIO og hvad har vi ellers.

"Jeg har ikke været god nok til at manage det her." - bingo.

"Jeg skulle have taget action på et tidligere tidspunkt." - bingo.

"Jeg lærer så management the hard way." - bingo.

" Lige nu har jeg det lidt som i en drøm, hvor jeg står midt på hovedbanegården uden tøj på." - Direktørens nye klæder, frit efter HC Andersen.

1
23. september 2013 kl. 11:12

Han mister fuldstændig alle point i min bog af empati ved at snakke sådan her: "Jeg har ikke været god nok til at manage det her. Jeg skulle have taget action på et tidligere tidspunkt. Jeg lærer så management the hard way. Lige nu har jeg det lidt som i en drøm, hvor jeg står midt på hovedbanegården uden tøj på."

Kan godt være vi lever i en international verden, men du kan da godt talke ordentligt når du bliver interviewet.

13
23. september 2013 kl. 12:54

Jeg kunne ikke være mere enig, det var præcis det samme jeg bed mærke i!

2
23. september 2013 kl. 11:41

Enig