Sådan sletter du dine data mens myndighederne slås om omstridt database

19. marts 2015 kl. 09:0215
Kulturministeriet erkender, at Rigsarkivet under gældende lovgivning ikke kan kræve en kopi udleveret af DAMD-databasen, der gemmer på ulovligt indsamlede medicinske oplysninger om danskerne. Lægeforening kræver omgående databasen slettet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Rigsarkivet har ikke hjemmel i dansk lovgivning, hvis det vil have udleveret en kopi af den omstridte almenmedicinske database DAMD til de statslige arkiver. Det erkender Kulturministeriet i et brev sendt til Patientdataforeningen.

Igennem syv år har læger indtastet oplysninger i den nu lukkede database, som dokumenterer patienternes helbred med alt fra kønssygdomme til psykiske lidelser, der blev registreret af læger i Region Syddanmark.

Men databasen må ifølge persondataloven kun gemme oplysninger om fire specifikke sygdomme og er derfor af blandt andre Datatilsynet blevet erklæret ulovlig.

Rigsarkivet har i mellemtiden erklæret hele registrets indhold for bevaringsværdigt, og dermed er myndigheden forpligtet til at sikre en kopi, der kan gemmes til eftertiden. Argumentet for at bevare databasen trods den muligvis ulovlige indsamling er, at databasen indeholder omfattende oplysninger om danskernes sundhed, som kan være værdifulde for forskerne.

Ingen lovhjemmel i eksisterende bekendtgørelser

I brevet til Patientdataforeningen erkender ministeriet, at det selv fejlagtigt har angivet, at Rigsarkivet i kraft af en bekendtgørelse var i sin gode ret til at kræve en kopi af databasens indhold udleveret. DAMD falder ifølge ministeriets brev således i øjeblikket ikke ind under en gældende bekendtgørelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eftersom Rigsarkivet har erklæret DAMD-registret for bevaringsværdigt vil det derfor være nødvendigt at udstede en ny bekendtgørelse for at få fingrene i databasen, hvilket er præcis det, Rigsarkivet har i sinde at gøre.

Men nu har Praktiserende Lægers Organisation (PLO) fået nok og opfordrer Region Syddanmark til omgående at slette databasen.

»Det kan nu læses sort på hvidt, at Rigsarkivet ikke har hjemmel til at bevare en kopi af databasen i nogen eksisterende bekendtgørelse. Jeg vil derfor opfordre Region Syddanmark til omgående at slette databasen,« siger PLO’s formand Bruno Melgaard Jensen.

Region guider til sletning af persondata

Kulturminister Marianne Jelved har i sagen om DAMD haft svært ved at beslutte hvilket ben, hun skulle stå på. Indledningsvist forsøgte hun således at forhindre Rigsarkivet i at kræve udlevering af databasen, men vendte i februar pludselig på en tallerken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun mente ikke, det sømmede sig for en minister at blande sig i, om der blev gemt informationer om ulovligheder begået i det offentlige og derfor fremsatte hun i stedet et lovforslag, der skal sikre, at databasen ikke må tilgås de næste 120 år.

Hos Region Syddanmark har man i sinde at tilintetgøre databasen lokalt, så snart sagen er afklaret i Folketinget og hos Rigsarkivet. I mellemtiden har regionen offentliggjort en guide til at fjerne sine oplysninger fra databasen på nettet.

Her et uddrag af guiden:

Sikker Digital post (Kræver NemID)
Du kan blive slettet fra databasen ved at sende en anmodning via forsiden på regionens hjemmeside (www.regionsyddanmark.dk).
Nederst på siden klikker du på: Skriv til Regionen.
På næste side klikker du på: Skriv sikkert til Region Syddanmark med Digital post

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så kan du med NemID logge dig på en sikker forbindelse, hvor du kan sende en besked til Region Syddanmark.
Det er tilstrækkeligt at skrive følgende i beskeden:

1. ”Jeg ønsker at få slettet mine oplysninger i DAMD”
2. Navn
*
*3. Postadresse

4. CPR-nummer.
CPR-nummeret er nødvendigt for, at databehandleren kan identificere de korrekte oplysninger i DAMD.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
19. marts 2015 kl. 17:08

Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor det skal være nødvendigt at anmode om sletning af ulovligt gemte data.

Hvad hjælper en sletning overhovedet når de ikke kan garantere hvorvidt dataene er blevet kopieret.

13
19. marts 2015 kl. 14:36

Ingen problemer med NemId. Men den (posteditoren) kom med nogle sære forslag til emne: "Uhm", "Jeg er også utryg", "Cigarklipper", "Jeg har også en Neutrofon" og andre, jeg ikke kan huske. Hvor i alverden hentede den de dybt underlige forslag fra? Hvis en anden borger har skrevet sit personnumer i mente, risikerer jeg så at få vist forslaget? "Cigarklipper" stammer i hvert fald ikke fra mig. Måske er det bare browseren, der "gør sig nyttig"?

12
19. marts 2015 kl. 13:52

Så er det en ulovlig database som patienterne aktivt skal gøre noget for at få deres data slettet? Det er bevist ulovligt og den skal slettes...

hvorfor skal det ikke være omvendt? Send en email med E-boks til samtlige borgere som er registreret i databasen.

"Der er sket en fejl. Vi har indsamlet data ulovligt, men vi kan måske bruge data'en. Hvis du vil give regionen data'en så skal du gå ind på denne side etc."

Så tror jeg måske der vil være under 1% som ikke er slettet inden måneden er omme!

11
19. marts 2015 kl. 12:55

Det er tilsyneladende digital post i det hele taget. Andre med det samme eller det kun min konto?

10
19. marts 2015 kl. 12:52

Fejlmeddelelse

Din forespørgsel kunne desværre ikke gennemføres. Prøv følgende for at løse problemet:

Luk alle browser-vinduer og åbn et nyt
Log på igen og gentag din forespørgsel

Hvis fejlen er gentagende kan du prøve igen på et senere tidspunkt, da e-Boks hele tiden bliver overvåget og eventuelle problemer forsøges løst hurtigst muligt.

9
19. marts 2015 kl. 12:37

Hej, jeg skal lige korrigerer artiklen for man får det indtryk at det kun er patienter som bor i Region Syddanmark som er registeret!

Region Syddanmark har blot hosted databasen, alle landets læger har indberettet til databasen. Så selvom du bor på Bornholm, skal du stadig skrive til Region Syddanmark for at få slettet dine data.

Lidt cripi, men sådan er det!

7
19. marts 2015 kl. 10:59

Hvis man i 7 år ulovligt har indsamlet oplysninger, vel at mærke af folk i en betroet stilling og som sikkert har lært om korrekt omgang med personfølsomt indhold. Samt at der dertil er en myndighed som udstikker et ulovligt krav om bevaring af disse data(hvilket vel teknisk set bliver til magtmisbrug. Og der oven i købet er et ministerie som siger god for det hele.

Hvem er/vil så blive politianmeldt for dette?

Svaret er sikkert - Ingen.

Det er sgu efterhånden blevet lidt svært at forklare vores børn og indvandrere at de skal opføre sig ordentligt, når systemet selv fejler på alle niveauer :(

15
20. marts 2015 kl. 10:09

Det kan godt være at der er nogen der bliver politianmeldt, men der kommer med statsgaranti ikke noget ud af det og sagen henlægges efter en tid.

Som sædvanligt vil ingen blive straffet for ulovlig overvågning når det foretages af det offentlige system eller af store firmaer. Det er helt uden risiko for dem.

Det er kun hvis du som privatperson eller lille firma overvåger nogen ulovligt at du bliver straffet hårdt.

Hvis en privatperson installerede et program på en læges PC som ulovligt opsnappede og gemte oplysninger om patienternes diagnoser hos lægerne, så kan jeg garantere dig for at vedkommende kom ind og ruske tremmer.

Men altså.... Når kriminalitet begåes af det offentlige eller store firmaer, så er der aldrig nogen der bliver straffet.

Sådan ønsker de danske vælgere at det skal være for de stemmer tilsyneladende hvert 4. år på de politikere som opretholder dette system.

5
19. marts 2015 kl. 10:13

"Efter en længere periode, hvor borgerne har kunnet anmode om sletning af ulovligt indsamlede personlige oplysninger i DAMD databasen, kan det nu konstateres, at over 99% af befolkningen ikke har ønsket, at deres data skulle slettes.

I erkendelse af befolkningens ønske om yderligere overvågning, har Kulturministeren nu valgt at lovliggøre hele DAMD databasen med tilbagevirkende kraft.

Kulturministeren udtaler til DR: Vi er glade for den brede tilslutning til DAMD fra befolkningen, og vi vil nu gå igang med at sikre, at disse vigtige data replikeres i et tilstrækkeligt omfang, så de kan bevares for eftertiden. Ministeriet har allerede modtaget henvendelser fra de fleste danske forsikringsselskaber, der beredvilligt har tilbudt hjælp med opbevaringen."

6
19. marts 2015 kl. 10:40

Det løber mig koldt ned af ryggen, når jeg overvejer hvor sandsynligt dit satiriske indlæg faktisk er.

2
19. marts 2015 kl. 09:28

Er der nogen her der overhovedet har fået en skriftlig bekræftelse fra Region Syddanmark på at de kriminelt indsamlede personlige oplysninger om dem er blevet uigenkaldeligt slettet?

Undertegnede har selv været ovenstående procedure igennem for en måneds tid siden, men har stadig intet svar modtaget på kravet.

4
19. marts 2015 kl. 10:04

Jeg har også fået svar, men der gik mere end en måned. Jeg rykkede dem pr. mail, men mon dog det havde nogen betydning.

3
19. marts 2015 kl. 09:37

Ja der er adskillige som har fået svar, mig selv undertegnede.

1
19. marts 2015 kl. 09:28

Det meget fint at regionen har gjort det "nemt" at få sine data slettet med NemID, men hagen står jo nederst på siden...

Vigtigt: Derkan gå op til 30 dage før sletningen er foretaget og du modtager en kvittering.

I tilfældet, at Rigsarkivet opnår tilladelse efter man har indsendt sin anmodning, men endnu ikke er blevet udført, så det vel bare "bad luck"?

Og hvordan med ens børn? Mon de godtager at jeg laver en samlet anmodning mig selv, inklusiv børn, via mit nemID efter som de jo slet ikke er gamle nok, til selv at have sådan noget fancy udstyr?

8
19. marts 2015 kl. 11:04

I tilfældet, at Rigsarkivet opnår tilladelse efter man har indsendt sin anmodning, men endnu ikke er blevet udført, så det vel bare "bad luck"?

Jeg spekulerede over det samme og spurgte derfor Region Syddanmark. Her er svaret:

Når Rigsarkivet er klar til at modtage en arkiveringskopi af databasen vil der blive meldt en dato ud, hvorefter der vil blive lukket for henvendelser mhp. Sletning. Alle de henvendelser, der er modtaget inden denne dato vil blive behandlet, og data vil blive slettet.