Sådan skal dine klik med musen spare kommunerne for 106 millioner

29. oktober 2012 kl. 07:466
Sådan skal dine klik med musen spare kommunerne for 106 millioner
Illustration: Lars Refn.
6 ud af 10 melder stadig flytning på posthuset frem for på nettet. Men fra 2013 skal der spares millioner ved at tvinge dig til tasterne, når du vil i kontakt med kommunen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Borgerne skal bruge computeren endnu mere fra 2013, når de vil i kontakt med det offentlige. Hvis man melder flytning, bestiller et nyt sundhedskort eller indmelder sit barn i børnehaven på nettet, kan det allerede fra næste år sparer kommunerne for 106 millioner om året.

Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort rapport om digitalisering i den offentlige sektor, som Version2 har fået aktindsigt i.

»Vi kan se ud fra vores tal, at der er et godt fundament til at presse samfundet i en yderligere digital retning, fordi flere og flere bruger de selvbetjening. Og med lovgivningen i hånden bliver den proces nemmere,« siger Katja Prause Lundbech, chefkonsulent for Kontoret for Digitalisering og Borgerbetjening i KL.

Den omfattende rapport, der er udarbejdet af The Boston Consulting Group, deler digitaliseringen op i fire bølger, hvoraf den første skyller ind over kommunerne ved årsskiftet. Den samlede besparelse for mere end 30 forskellige områder vil i 2015 løbe op i 593 millioner om året.

Endnu større kommuneindsats

Men det er ikke kun borgerne, som skal sidde mere foran skærmen, også kommunerne skal gøre det endnu mere attraktivt at bruge nettet i kontakten med det offentlige. Det kan ifølge Katja Prause Lundbech ske ved flere oplysningskampagner om, at nettet giver 24 timers adgang til at melde eksempelvis flytning, der alene vil kunne spare kommunerne for 55 millioner om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I forhold til gevinstpotentialet, så kræver det jo, at kommunerne gør en indsats, hvis de skal hente besparelser i rapporten, som jeg vurderer er ret nemmere at nå. Altså at kommunerne i endnu højere grad hjælper borgerne til at anvende de digitale kanaler,« fortæller Katja Prause Lundbech til Version2.

Hun afviser desuden, at der er tale om nogen tvangsdigitalisering, fordi eksempelvis 97 ud af 98 kommunerne har en digital løsning til at melde flytning. Men selvom stort set alle kommuner tilbyder at anmelde flytning over nettet, så henter 6 ud af 10 stadig den klassiske flyttemappe på posthuset, viser rapporten.

For at styrke den kommunale del af digitaliseringen, har flere kommunerne indført det, de kalder en digital ambassadører, der ifølge KL sikrer, at de ansatte på kommunekontorer får et godt overblik over, hvordan teknologien bag deres mange løsninger virker.

»Det vil med stor sandsynlighed også føre til, at kommunens ansatte bliver bedre til selv at opdage nye muligheder for den digitale kontakt. Måske andre praksisser eller mere brugervenlige udfyldningsformularer,« siger Katja Prause Lundbech til Version2.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
29. oktober 2012 kl. 16:15

Det er altså trættende at blive ved at læse den slags varm luft.

Hvad med at skynde sig at implementere et af forslagene, og gøre det reelt målbart. Man behøver ikke at gennemtrumfe det for 98 kommuner for at finde ud af det.

Hvis man har haft bare lidt med service/help-desk at gøre, er det oplagt at der ikke skal være mange spørgsmål fra borgerne via telefon eller mail, før den forretningsplan falder fuldstændigt fra hinanden.

Dette her lyder som ren ønsketænkning, og det kan virkeligt undre at KL finder det i sin interesse at kolportere dette.

Men det er selvfølgeligt voldsomt irriterende at folk tilkendegiver deres mening om de digitale løsninger ved at vælge den manuelle løsning i stedet. . . .

4
29. oktober 2012 kl. 12:58

Jeg har flere gange forsøgt at komme i kontakt med kommunen pr mail, når jeg ikke kunne gennemskue systemet, men de svarer aldrig. Så indtil de bliver bedre til at sende mails eller får en vejledning med de rigtige svar, må jeg desværre stadig henvende mig personligt.

Og hvis nogen her måske har en ide, så er det fordi jeg skal melde en anden flyttet. Jeg lejede tidligere en del af min lejlighed ud, men han her flyttet og jeg vil derfor gerne selv melde ham for flyttet og meget gerne se, hvem der er registreret til at bo på min bopæl.

5
29. oktober 2012 kl. 14:41

Du kan forhåbentlig ikke melde flytning for en anden - i så fald er der noget helt galt.

3
29. oktober 2012 kl. 10:59

Har prøvet at flytte digatal 2 gange, første gang virkedet det slet ikke. Anden gang, var jeg jeg nød til at gå på kommunen, da det ikke "var gået igennem i nu". Det er ikke kun mig som har haft den oplevelse, og dette er for en simpel øvelse, hvordan skal det så gå med noget mere kompliceret ?

Forstå det dog, vi vil gerne bruge den digitale verden, og indberette og kontakte kommunen digital. Men det SKAL virke og det SKAL være nemmere og hurtigere ind at gå på kommunen. Man kommer jo SIDST i køen hvis man skriver en mail, men ikke hvis man møder op eller ringer.

Se på eksemplet skat, det virker og er nemmere.

Andre eksempel. Hvis man skal hente blanketer digital skal man have Adobe Reader installeret, og kan ikke bruge en anden læser.

Sendte et brev til kommunen, ved hæftet E-Mail i odt format (openoffice) de kunne ikke læse det, og mente at det var mit problem. Måtte henvise til folketingsbeslutningen om formater, før deres EDB afdeling fandt en løsning.

2
29. oktober 2012 kl. 10:57

Er der nogen der har forslag til sanktioner mod dette tvang. Hvad sker der hvis man kan f.eks. ikke 'kan' melde flytning.

1
29. oktober 2012 kl. 10:13

[quote] Hun afviser desuden, at der er tale om nogen tvangsdigitalisering, fordi eksempelvis 97 ud af 98 kommunerne har en digital løsning til at melde flytning [/qoute]