Sådan skal danske ID-beviser digitaliseres

11. december 2018 kl. 16:038
Sådan skal danske ID-beviser digitaliseres
Illustration: Rigspolitiet.
Digitaliseringsstyrelsen har taget hul på digitaliseringen af danskernes ID-beviser, og kørekortet bliver det første. DigiTech har talt med vicedirektør Adam Lebech om projektet, der forventes klar inden 2021.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danskerne skal i fremtiden kunne tilgå deres kørekort og andre ID-beviser via deres mobil ved at indtaste en kode eller med fingeraftryk på en app. Sådan lød det fra innovationsminister Sophie Løhde tilbage i september.

»I dag har de fleste en smartphone, og den er blevet en fast del af mange danskeres hverdag. Mange bruger mobilen til for eksempel at betale regninger i netbanken, se deres lønseddel i e-Boks eller overføre penge med MobilePay. Mobilen har nærmest erstattet pungen, og derfor giver det god mening at få kørekortet på mobilen, så det altid er lige ved hånden,« udtalte hun dengang i en pressemeddelelse.

Nu er Digitaliseringsstyrelsen startet på projektet med at digitalisere danskernes ID-beviser, og kørekortet bliver det første.

Udover Digitaliseringsstyrelsen er Justitsministeriet, Rigspolitiet, og Transport- Bygnings- og Boligministeriet involveret i projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DigiTech har talt med Digitaliseringsstyrelsens vicedirektør, Adam Lebech, om projektet, der forventes klar inden udgangen af 2020.

»Vi er i gang med de første analyser, hvor vi både henter inspiration fra Finland og fra vores egne projekter, eksempelvis Nem-ID-nøgleappen, hvor man både har en mobil app og en infrastruktur bag. Vi har endnu ikke lavet en præcis beskrivelse af, hvad der skal i udbud og hvornår,« siger Adam Lebech til Version2's søstermedie DigiTech.

I Finland er man længere fremme i processen med et lignende projekt, hvor den finske styrelse for transport og sikkerhed, Trafi, har kørt et pilotprojekt fra december 2017.

*Vil du gerne læse den fulde version?
Så er vores nye PRO-medie DigiTech måske noget for dig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DigiTech er målrettet professionelle, der arbejder med offentlige it- og digitaliseringsprojekter. Både på kunde- og leverandørsiden.*

Bestil et gratis prøveabonnement her og se, om DigiTech har flere artikler, du kan bruge.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
24. november 2020 kl. 09:50

Overså billedteksten på DR - 45 millioner!!

7
24. november 2020 kl. 09:30

https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/nu-kan-du-faa-digitalt-koerekort-paa-mobilen

Man græmmes, for hvorfor skal vi da poste penge i noget så latterligt som et digitalt kørekort.

Et kørekort havde sin berettigelse i gamle dage, da politiet på stedet kunne se om en bilist havde ret til at fremføre køretøjet, men det har i det 20'nde århundrede udspillet sin rolle, da politiet altid er online, og dermed også adgang til at se hvilke rettigheder en given borger har.

Det eneste det drejer sig om er at personen kan identificeres.

Hvis der nu fandtes bare et minimum af begavelse i statsapparatet, så brugte man i stedet krudtet på en gang for alle at få løst dels uhensigtsmæssighederne i CPR systemet, dels at lave et nationalt ID kort (med billede) til brug for al identifikation.

Men næh nej, det er meget smartere at sætte strøm til et fortidslevn - og guddødemig om man ikke vil udvide farcen til det såkaldte sundhedsbevis, som i bund og grund ikke er andet en fysisk manifestation af CPR nummeret.

Hvor mange penge spilder vores samfund på den slags pjat - eller ligger der en kynisk betragtning bag om at man nu kan indkassere endnu flere dummebøder fordi appen går i baglås, og hvad har vi?

6
13. december 2018 kl. 13:16

Kørekort APP er blot en ekstra mulighed for os. Det fysiske kort har du fortsat. Det fysiske kørekort skal du fortsat have med dig når du krydsr landegrænsen.

I DK kan du så vælge at lade dit kørekort blive hjemme i skuffen og så have det digitalt med dig. Så nej, du skal ikke afelvere eller få annulleret dit rigtige kørkort. du skal faktisk beholde det..

5
13. december 2018 kl. 12:08

Hvis vi lægger alt på telefonen, bliver vi ekstremt sårbare overfor at få den hacket/stjålet/løbe tør for batteri/... og vi skal altid have klodsen med os. Jeg nyder at kunne tage på stranden kun med et kørekort og et dankort, der intet fylder og fint klarer et vandpjask.

Hvilke fordele prøver man at høste, der kan opveje denne kolossale ulempe?

Når nyhederne dagligt handler om nedskæringer rundt omkring, forstår jeg virkelig ikke prioriteringen af vores skattekroner.

3
12. december 2018 kl. 16:26

Et kørekort er også mindre end en smartphone. Og bruger ikke strøm.

2
12. december 2018 kl. 12:41

så kan man forestille sig, at der skal uddeles bøder for at have et fladt batteri (lige som med billetter, klippekort og rejsekort på genial-phonen). Eller vil strisserne til at gå rundt med en powerbank i bæltet?

1
12. december 2018 kl. 04:05

Jeg ved ikke, hvad de her digitaliserings-freaks tænker på; men det at have en ID faktor, der ikke er digital, er helt eksistentiel i et digitaliseret samfund.

Danskerne skal i fremtiden kunne tilgå deres kørekort og andre ID-beviser via deres mobil ved at indtaste en kode eller med fingeraftryk på en app. Sådan lød det fra innovationsminister Sophie Løhde tilbage i september.

Hvis dette er rationalet, så er det farligt. Hvis man kan tilgå basale ID'er via kompromiterede teknologier, så er der ingen afskærmning længere. Fingeraftrykket er digitaliseret. Kørekortet er digitaliseret.

Fingeraftryk er i øvrigt en biometrisk faktor, der gang på gang er bevist usikker.

Man kan selvfølgelig også bare holde op med at kalde kørekortet for et "ID-bevis" og bare kalde det for et "kørekort". Så giver det måske fin mening at kunne "tilgå via en app".