Sådan sikrer Saxo Bank teknisk at daglig valutahandel for milliarder sker med ekspresfart
Med handler for 11 milliarder kroner dagligt på internationale valutamarkeder får ændringer selv på de sidste decimaler i kurserne står betydning. Derfor er det en afgørende forudsætning for Saxo Banks handelsplatform, at de opdaterede priser når hurtigst muligt frem.
»10 gange i sekundet får vi opdaterede priser fra 25 forskellige finansielle institutioner. Dem sammenligner vi og finder den bedste pris, som vi tre gange i sekundet opdaterer til vores kunder,« forklarer CIO Ashley Latham fra Saxo Bank til Version2.
Handelsplatformen er udviklet hos Saxo Bank i Danmark, men valutapriserne kommer fra både Tokyo, New York og London. Derfor skal dataene gennem tusindvis af kilometer fiberkabel.
Når Saxo Bank skal finde den bedste pris og sende den videre til kunden, så skal forsinkelsen være så lille som mulig, så der ikke når at ske væsentlige ændringer fra den kurs, kunden køber til hos Saxo Bank, og den pris, Saxo Bank efterfølgende kan handle til.
»Vi er nødt til at arbejde inden for en tidsramme, der måles i millisekunder, og både netværkets latency og stabilitet er kritisk. Vi er nødt til at være tilgængelig 24 timer i døgnet seks dage om ugen, hvor de finansielle markeder er åbne,« siger Ashley Latham.
Nedetid i blot nogle få sekunder kan indebære betydelige udsving i priserne. Platformen kan tage hensyn til forsinkelse hos enkelte af de 25 dataleverandører, så softwaren kan nøjes med at vælge ud fra de leverandører, der leverer stabilt, indtil problemerne er løst.
Priserne hentes fra hele verden, og det stiller særlige krav til netværket.
»Når vi henter data fra Japan til London, kan det tage et par hundrede millisekunder, og så er der ingen plads til ekstra forsinkelser. Hvis vi skulle bruge det offentlige internet, så ville data skulle forbi 10 til 30 hops for at komme fra Asien til København,« siger Ashley Latham.
Derfor bruger Saxo Bank netværksleverandører, som kan hjælpe med at skyde fiberoptiske genveje på tværs af kloden. Mellem Europa og resten af verden bruger Saxo Bank MPLS, som gør det muligt at følge en på forhånd defineret rute gennem netværket, så der ikke for hvert knudepunkt bruges tid på at finde det næste knudepunkt.
»De fysiske begrænsninger er lysets hastighed og den vej, du tager. Til Saxo Bank har vi eksempelvis to redundante ruter fra København til London. Den med de korteste svartider går København til Hamborg, Amsterdam og derfra til Storbritannien. Den anden går over Sjælland til Rostock, Berlin, Frankfurt og gennem Eurotunnellen,« forklarer managing director Søren Petersen fra Interoute Danmark til Version2.
Interoute leverer de dedikerede fiberforbindelser til Saxo Bank i Europa, hvor dataene transporteres adskilt fra de øvrige kunder på deres egen bølgelængde gennem fiberkablerne. Derudover leverer Interoute også de internationale forbindelser til resten af verden i samarbejde med lokale partnere.
»København til London kan vi klare på 10 til 11 millisekunder. For 15 år siden kunne internettet slet ikke konkurrere med det. I dag har de store internetudbydere peering med hinanden, men det handler ikke kun om lave svartider, men også at kunne få den fulde kapacitet og hurtigt at kunne fejlsøge og udbedre fejl,« siger Søren Petersen.
Saxo Bank har forbindelser med en kapacitet på 10 gigabit/s med redundans, som altid sørger for at vælge den forbindelse, der sikrer den hurtigste vej mellem datacentrene i København og Storbritannien. Selve datamængderne er enkeltvis ikke store, men samlet stiller de betydelige krav til kapaciteten.
»Det er små pakker, men vi laver analyser på mellem 30.000 og 50.000 produkter, som vi forhandler, hvor vi fem gange i sekundet får en ny pris, som vi skal lagre. Så det løber op,« forklarer Ashley Latham.
Til trods for de mange datapunkter, så fylder de data, som Saxo Bank arbejder med, blot 70 terabyte. Det er mange data for realtidsanalyse, men ikke ekstremt i forhold til andre organisationer, som arbejder med Big Data-analyse. Dataene behandles parallelt fordelt over flere servere for at sikre høj oppetid, så andre servere kan tage over, hvis en server har problemer.
Med data fra mange leverandører og et stort realtidssetup sker der dagligt små forstyrrelser som eksempelvis en leverandør som ikke kan levere data, men til trods for redundans kan der også ske sjældne, større afbrydelser.
»Der var på et tidspunkt nogen, som gravede vores fiberkabel over, samtidig med at et andet kabel blev gravet over på den anden side af København. Det er heldigvis ekstremt sjældent, og det er derfor, at vi sikrer, at vi kan få data flere steder fra,« siger Ashley Latham.
