Sådan sikrer du virksomhedens bærbare pc'er mod tyveri

Bærbare pc'er er lette at have under armen ? også for tyveknægte. Samtidig er de svære at bolte fast på skrivebordet. Forsikring & Pensions ekspert giver her fem gode råd til, hvordan du undgår at få stjålet virksomhedens bærbare computere.

Det er lige en postgang for sent for de tre skattecentre i Vestjylland, der i weekenden fik stjålet et betragteligt antal bærbare pc'er.

Men til andre it-chefer, der stadig har de ansattes bærbare pc'er i god behold, bringer Version2 her en række gode råd til, hvordan de små arbejdsredskaber sikres bedst muligt.

Brancheforeningen Forsikring og Penisions konsulent i skadeforebyggelse Maiken Skriver Poulsen forklarer, at it-chefen og virksomheden bør sætte ind på to fronter for at undgå en situation som den, skattecentrene i Thisted, Struer og Herning i weekenden, blev udsat for.

»Den første er at sikre den fysiske adgang. Låse, ståldøre, sikringsskabe og fastboltning af udstyr er alt sammen med til at sinke tyvens adgang. Dertil kommer et alarmsystem, der reagerer hurtigt og effektivt,« siger Maiken Skriver Poulsen.

Men netop bærbare pc'er udmærker sig ved at være så små, at det kan være svært at bolte dem effektivt til faste genstande i virksomheden. Ifølge Maiken Skriver Poulsen findes der wire-systemer på markedet til at føre igennem et dertil indrettet øje i pc'en, men ingen af de eksisterende løsninger kan overleve en boltsaks.

Derfor råder hun it-cheferne til at lægge alle bærbare, der ikke tages med hjem, i et særligt sikringsskab.

»Saml de bærbare ind og læg dem i sikringsskabet hver dag efter arbejdstids ophør. Der findes allerede smarte løsninger med indbyggede ladestationer og det hele, som blandt andet skolerne bruger i stor stil,« siger Maiken Skriver Poulsen.

Alternativt anbefaler hun at lægge it-udstyret i et særligt sikret rum.

»Hvis nu skattecentrene havde låst de bærbare inde i et alarmovervåget lokale med gitter for vinduerne, stålplade og to låse i døren, så havde chancen været større for, at pc'erne ikke var væk i dag,« siger hun videre.

Endelig henviser hun til supplerende foranstaltninger såsom mærkning af alt udstyr, så det er sværere for tyvene at afsætte og lette for politiet at efterforske. I samme kategori lægger hun tågesikring og videoovervågning, der også kan være med til at sænke forsikringspræmien på it-udstyret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Svend Lyngsø

Jeg mangler, at hun skriver om en sporingssikring på maskinerne, så man får at vide hvor den er, når man går på Internet. Samtidig kan man slette alt på dem, for det er ikke særlig betrykkende at skat får stjålet computer.

 • 0
 • 0
#2 Hans Schou

En laptop er en dims man tager med sig, og den befinder sig således ikke sted med skudsikre vinduer etc. Så disse "gode råd" kan ikke bruges til noget, i den aktuelle sag om Skat. Hvis alle medarbejdere enten tog deres laptop med hjem, eller havde en stationær PC, var det ikke sket.

Det der er vigtigt, er om harddisken er krypteret. Det er kun dem der har noget at skjule, som har brug for kryptering, og det må Skat siges at have.

 • 0
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

Problemet med at samle alle de bærbare PC'er et sted er, at det gør det nemmere for tyvene: De skal kun bryde ind et sted, og selv om en alarm går, kan tyvene sagtens nå at proppe en snes bærbare ned i en sæk og slippe væk, inden vagterne kommer.

Det vil være bedre at fordele de bærbare rund omkring i bygningen, men i lokaler eller skabe med alarm. Dermed kan tyvene kun nå at snuppe et par stykker, inden de skal skynde sig væk.

Ulempen ved den strategi er, at flere døre, skabe og vinduer bliver ødelagt ved et indbrud, og reparation af disse kan nemt komme til at overstige værdien af de stjålne ting. Men hvis udbyttet for tyvene er ringe, er risikoen for gentagne tyverier mindre.

Man kan også mindske gensalgsværdien af de bærbare: Mærk dem på en måde, så spor af fjernede mærker er tydelige og grimme (eller graver mærkerne ind i kabinetterne). Farv dem evt. lyserøde med grønne prikker -- det mindsker ikke deres anvendelighed, men bestemt deres sortbørsværdi.

Men den allerbedste løsning er selvfølgelig at lade medarbejderne tage deres bærbare PC'er med hjem. Det var også anbefalingen hos os, inden multimedieskatten satte en stopper for det. De fleste har valgt at bide multimedieskatten i sig og tage den bærbare hjem alligevel, men nogle enkelte har i protest valgt at lade dem låse inde, når de går hjem.

 • 0
 • 0
#5 Maciej Szeliga

Bærbare Tynde Clienter... billigt nemt og ingen lokale data. Enhver netbook kan bruges. Ja, det virker... kræver bare en 3G "pind". Hvis man ikke arbejder mobilt fra udlandet er det en fantastisk løsning... og kan omgå skatteproblemet, den kan kun bruges arb. mæssigt. Jeg har brugt Asus EeePC 901 (den med flashdisk) til formålet.

 • 0
 • 0
#6 Jimmy Christiansen

Det bedste vil jeg mene er at samle det i et passende rum med en boksdør i, som nævnt i artiklen. En almindelig sikringsdør er ikke nødvendigvis nok. Eks.: www.herning-pengeskabsfabrik.dk/produkter.asp?id=9&title=Boksdøre

Når man gør det, skal man dog huske at se på om murene er sikre nok. En murstensvæg kan være nemmere at bryde igennem end en boksdør.

På den måde behøver man ikke købe et specielt skab med ladestationer mm.

 • 0
 • 0
#7 Christian E. Lysel

et alarmsystem, der reagerer hurtigt og effektivt

Er der nogen der kan anbefale et sådan vagtfirma ... alle firma'er jeg har været ansat i, har haft forskellige vagt firmaer, der alle havde det til fælles at de minimum brugte 30 minutter på at reagere på en alarm.

I et af tilfældende gik jeg og lede efter vagten og hans hund ... til sidst opgav jeg og måtte vente ude ved hans bil.

I det værste tilfælde sad jeg og ventede en 1 time, på vagten, hvorefter jeg gik.

 • 0
 • 0
#8 Thomas Ammitzbøll-Bach

Det næste er, at vagten plus hund foretager ikke en anholdelse, hvis tyven/tyvene modsætter sig en civil anholdelse. Så ringer han til Politiet.

Jeg har hørt tyve sige, at når de ser lommelygten gennem ruderne, så har de stadig 15 minutter, før betjentene dukker op.

Jeg tror, at der skal være tale om kronjuvelerne, hvis en alarm skal skræmme tyve væk.

Thomas

 • 0
 • 0
#9 Jimmy Christiansen

En alarm skal ikke skræmme tyve væk. Den skal skire at politiet kan nå at komme frem inden tyvene kommer ind. Så når vi som her taler om et højværdi mål. Så skal man have en kombination af god fysisk sikring og alarm. Eks. giver denne boksdør: http://www.herning-pengeskabsfabrik.dk/frames/produktview.aspx?id=57 Minimum 40 minutter til at politiet kommer frem. Og jeg går ud fra at alarmen vil gå nogle minutter før man når frem til selve boksdøren; når man bryder ind i selve bygningen.

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Er vi ikke ved at etablere sikringsrum, der koster væsentlig mere end prisen på et par bærbare?

Hvad med at koncentrere sig om primært: at sikre at data på den bærbare ikke kan misbruges (f.eks. ved kryptering og/eller VDI løsning).

Og sekundært: mindske de bærbares værdi på det sorte marked. F.eks. ved som nogen har foreslået, at male dem polkaprikkede, eller tydelig gravere firmanavn i dem.

 • 0
 • 0
#11 Johan Brinch

[quote]Det er kun dem der har noget at skjule, som har brug for kryptering, og det må Skat siges at have.[quote]

Lad mig lige præcisere det til: Det er kun dem der har noget at skjule for en indbrudstyv, som har brug for kryptering, og det må Skat siges at have.

Alle der bruger en computer, enten privat eller i forbindelse med en virksomhed, vil med høj sandsynlighed have noget på den de ikke ønsker delt med en tyv (private informationer, en Facebook cookie, kildekode, en pagefile, log filer, mv.).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere