I Sverige har efterretningsvæsenet i halvandet år lyttet med på al internettrafik, der passerer Sveriges grænser - og dermed også meget dansk internettrafik. Og i USA diskuterer politikerne i disse dage en ny lovgivning, der ved hjælp af mere overvågning skal stoppe brud på ophavsretten.
Alligevel er der mange danskere, som gør det meget let for andre at læse med i deres e-mails ved ikke at sende dem i en ’tunnel’ krypteret med SSL. Det fortæller Peter Larsen, direktør for Larsen Data, som i mange år har drevet GratisDNS.dk.
»Det er ikke default at bruge SSL-certifikater mellem mailserverne, så det skal du bede din mail-leverandør om. Vi begyndte selv på det, da den svenske lov om overvågning trådte i kraft, og en svensk kunde bad om kryptering,« siger Peter Larsen til Version2.
Men selvom det er nemt for mail-leverandørerne at slå til, er det ikke alle der bruger det, ligesom kunderne typisk heller ikke er opmærksomme på det, fortæller han.
Hos mail-leverandøren skal der bare sættes et hak i feltet med kryptering, før trafikken mellem de forskellige mailservere bliver beskyttet mod nysgerrige øjne. Men skal en e-mail holdes privat, skal den selvfølgelig beskyttes hele vejen fra afsender til modtager.
»Man skal også selv huske at kryptere forbindelsen mellem hjemmecomputeren og mailserveren, ellers hjælper det ikke ret meget, og så skal e-mails også hentes af modtageren med kryptering. Hvis ikke alt det er overholdt, kan andre lytte med undervejs,« siger Peter Larsen.
Bruger man en webmail-udbyder som Gmail, vil kontakten til disse servere normalt ske med kryptering som standard, eller også kan den slås til. Forbindelsen skal køre via https-protokollen under hele sessionen, ikke bare ved login.
En anden mulighed er at kryptere indholdet i e-mailen, men det koncept, som kræver en digital signatur, har aldrig vundet stor udbredelse i Danmark.
I Danmark har mailudbyderne siden 2002 været forpligtet til at registrere alle e-mails med IP-adresser på afsender og modtager, mens indholdet ikke bliver gemt. Det skete med vedtagelsen af logningsbekendtgørelsen, der også indførte en registrering af hver 500. pakke internettrafik. Loven er under ny forhandling i disse dage, men justitsministeren kan ikke samle et flertal for at forlænge den nuværende ordning.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.