Dine data tages som gidsel hvis hosting-leverandør går konkurs: Sådan sikrer du dig

Når it-leverandører går konkurs, kan data være svære at hente hjem igen, advarer it-advokat og råder i stedet virksomheder til at sikre sig på forhånd med en særlig aftale.

Det kan virke tillokkende med billige tilbud om at få hosted sin hjemmeside. Men nogle gange ender kunderne med at betale en langt højere pris, hvis hosting-udbyderen går konkurs, sådan som det skete for Solid Media Group den 30. november i år.

Kunderne risikerer nemlig at ende i en konkurs-klemme hvor det kan være svært, dyrt og i nogle tilfælde umuligt at få sine data tilbage.

Web- og hosting-leverandøren Solid Media Groups servere med data blev efter konkursen overtaget af firmaet Danaweb, som gav de op til 2.500 tidligere kunder en meget kort tidsfrist indtil den 10. december at betale for en ny hosting-aftale. Ellers ville deres data blive slettet.

»Det er surt, at jeg har forudbetalt mine hosting-aftaler. Når firmaet så går konkurs, er pengene jo spildt, og jeg skal igen betale til en ny hosting-partner,« siger Nanette Vabø, en af Solid Media Groups tidligere kunder, til Computerworld.

Konkurssituationer kan forhindres ved at data bliver spejlet et sted, lyder det fra it-advokat Martin von Haller Grønbæk Illustration: bvhd

Men der er hverken noget ulovligt eller fordækt over den praksis ifølge it-advokat hos Bird&Bird Martin von Haller Grønbæk. Tværtimod er kunderne heldige overhovedet at få et tilbud om at kunne få deres data tilbage fra en hosting-udbyder efter en konkurs.

»Normalt lukker de bare det hele ned, fordi der ikke er nogen, som gider at byde på det,« siger han til Version2 og sammenligner det med, at et varelager går konkurs.

Har du har varer liggende på lageret efter konkursen, så har du ikke uden videre ret til at låse dig ind og få adgang til dem. På samme måde gælder det, når man har data liggende hos en hosting-udbyder.

Jagten på den billigste pris, får dig til at overse dårlige vilkår

Det er nok de færreste, der kan forudsige, om deres hosting-leverandør går konkurs.

Derfor er det vigtigt, at sikre sig med de aftaler man indgår, før det når dertil, lyder rådet fra it-advokaten. For mens private forbrugere er rimeligt beskyttede mod dårlige vilkår, så må man som erhvervsdrivende selv vurdere, om vilkårene tager højde for en konkurs eller ej.

Vigtigst er det, at der løbende bliver taget backup af data, og at hosting-tjenesten måske endda bliver spejlet hos en tredjepart. Går den første udbyder konkurs, vil ens data stadig ligge hos en anden udbyder, der kan fortsætte tjenesten.

»Nogle udbydere har aftaler, der forhindrer konkurssituationer ved at data bliver spejlet et sted. Men det er ikke gratis,« siger Martin von Haller Grønbæk.

Hvis man styrer en webshop, bør det ikke kun være data, men hele webshop-løsningen, der bliver spejlet hos en tredjepart. Således vil shoppen også kunne køre videre i tilfælde af konkurs.

Henter man løbende kopier af data ned til ens egne systemer, er det vigtigt at de kommer i det rigtige format.

»Udfordringen er, at skal du hente data ned i et format, som kan anvendes et andet sted relativt umiddelbart, så det ikke koster tid og penge at konvertere,« siger it-advokaten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kenneth Schack Banner

Nå, jeg må erkende jeg ikke er overrasket over dataen går tabt.. Det næste bliver vel en artikel om at hvis ens eksterne harddisk fejler, så er det os en selv der må betale for at redde den data og ikke producenten af harddisken.. Vel derfor man anbefaler folk at lave den der backup de færreste laver.. Nå men lad os gå til sagen.. En billig løsning uden at være discount er at købe en Asustor nas server og lade den hente dataen Jeg ved ikke lige med mysql, men filerne på webserveren kan den snildt hente og det gør jeg selv.. Bruger dog ikke mysql, men blot filerne.. Dernæst kan jeg anbefale en VPS, såsom Digitalocean så kan man jo få et ssl certifikat ved lets encrypt og får en rigtig hurtig webside som understøtter sftp! (Det gør Servage fx ikke selvom de siger de er førende).. og så er servages ikke med SSD.. Det er digitaloceans.. Det næste bliver nok valg af harddiske til nasen og der vil jeg anbefale Western digital red.. Man ender jo nok med at bruge nas serveren til flere funktioner for virksomheden.. og man behøver jo ikke åbne nogle porte ud af til og så er der jo endnu mindre chance for at den bliver hacket..

 • 0
 • 5
#3 Gert G. Larsen

Den rigtig billige løsning, hvis vi vil beholde discount-webhotellet og den kurs, er vel to rigtig billige webhoteller hos hver sit firma, og så noget simpelt scriptværk på begge webhoteller, der skubber/hiver backup lidt frem og tilbage. Det bliver sikkert ikke en køn backup-løsning, men hvis prisen er det centrale, kan det nok være en helt ok løsning.

Edit: antaget at interne servere er sparet helt væk, og antaget at websitet alligevel fylder mere end hvad backup til email kan håndtere på forsvarlig vis.

 • 1
 • 0
#5 Erik Gravgaard

I tilknytning til min gode ven og kollega, Martin von Haller's gode indlæg, vil jeg blot tilføje, at udover at man sikrer sig at alle data ligger et andet sted end hos hosting-leverandøren (evt. i escrow hos tredjepart), bør man også sikre sig at alle de relevante brugernavne og passwords kan tilvejebringes, eller måske til stadighed er overdraget.

En kurator i et konkursbo kan jo ikke umiddelbart finde de oplysninger. Medarbejderne er sendt hjem og brugernavne og passwords ligger jo i sagens natur (forhåbentlig) jo ikke og flyder på skrivebordet.

Og at have adgang til data, som måtte ligge utilgængelige, beskyttet af passwords, kan næsten være mere frustrerende.

 • 1
 • 0
#8 Jan Ferré

Det er lidt sjovt at tænke på, at hovedopgaven for en hosting-udbyder jo reelt er at levere en ordentlig netforbindelse. Resten kunne man klare lige så godt selv.

En PC med Linux og en 3-4 TB disk burde kunne rumme selv ganske velvoksne 'small business' webservere - og for en omkostning af vel under 10.000 kr. Så ret beset er det vel ikke noget problem at lave backup til den server, man har stående hjemme. Selv med en ADSL-forbindelse vil backup være ret overkommelig (data skal flyde den 'rigtige' vej). Og hvis konen ikke bryder sig om, at maskinen skal køre i soveværelset hele natten, kan man jo bare slukke den.

Det store problem er naturligvis at aktivere backup'en, hvis hosting-leverandøren gør konkurs. Men et trin 1, der hedder: Start en ny webservice hos en ny leverandør med teksten "Tekniske problemer - vi vender snart tilbage". Det vil nok kunne redde renoméet. Og så må man jo finde et sted at bringe sin server hen, hvor upload af data kan ske med en fornuftig hastighed, så man rent faktisk vender tilbage snart.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere