Sådan ser it-truslerne ud i 2013 – hvem tør du stole på i cyberspace?

Illustration: leowolfert/Bigstock
Politisk motiveret hacking, spionage og udnyttelse af de systemer, vi normalt stoler på, er nogle af de ting, vi kan forvente at se på it-sikkerhedsfronten i 2013 ifølge sikkerhedsfirmaet Kaspersky.

Truslerne mod it-sikkerheden har det seneste år udviklet sig mere i retning af noget, man ville forvente fra Hollywood-film – med politiske blokader mod hjemmesider og statsstøttet hacking. Men hvordan kommer det til at se ud i 2013?

Spørger man sikkerhedsfirmaet Kaspersky, så bliver det fortsat hacking foretaget af store aktører som nationer og løst definerede grupper som Anonymous, der vil dominere. Men for den enkelte bruger bliver det sværere at beskytte sit privatliv i cyberspace.

Kasperskys top-10 for 2013:

1) Målrettede angreb og cyberspionage. Her går de kriminelle ikke efter alle, de kan få ram på, men derimod efter én bestemt person eller organisation. Målet er ofte fortrolige oplysninger fra firmaer.

2) Hacktivisme. De politisk motiverede angreb mod både store og små private firmaer og offentlige myndigheder vil fortsætte i 2013. I Danmark var angrebet mod 3F's hjemmeside i forbindelse med overenskomstkonflikten ved restauranten Vejlegaarden et eksempel på denne type angreb.

3) Nationalstater bag angreb i cyberspace. Det er knap nok nogen hemmelighed længere, at USA og Israel stod bag Stuxnet-ormen, som ramte et iransk atomanlæg i 2010. Men flere lande bruger hacking til blandt andet at udføre industrispionage i stor skala.

4) 'Bundestrojaneren'. Politimyndigheder over hele verden har tidligere været bagud, når det gjaldt it, men flere steder har myndighederne indhentet udviklingen og er nu begyndt at bruge værktøjer som spionprogrammer, der bliver installeret på mistænktes pc'er, for at aflytte dem.

5) Malware i skyen. En sky vil ofte i kraft af stordriftsfordele være mere sikker end en løsning, som en enkelt mindre virksomhed kan vedligeholde. Men en sky er også et stort, saftigt mål for kriminelle. Samtidig kan it-kriminelle også udnytte skytjenesterne til deres egne formål.

6) Vores privatliv. Vi bliver bedt om at dele oplysninger, som tidligere var private, med et stadig større antal virksomheder og organisationer, som lagrer dem i it-systemer, som bliver hacket. Samtidig vokser bekymringen for, at vi afgiver for mange oplysninger til firmaer, som sælger dem videre til parter, vi ikke selv kender.

7) Falsk tryghed. Kryptografisk signerede certifikater har været én af grundpillerne i den sikkerhed, vi har forsøgt at opbygge på internettet, men der har været flere eksempler på, at hackere har kunnet udstede deres egne certifikater eller har stjålet certifikater fra organisationer, vi normalt ville stole på.

8) Afpresning. Ifølge Kaspersky har malware, som tager brugerens pc eller data som gidsel med kryptering, spredt sig fra Rusland. Hidtil har vi i resten af Europa hovedsageligt set mere klodsede forsøg på at bedrage brugerne.

9) Malware til Mac. Der er stadig relativt få eksempler på malware til Mac OS X, men antallet stiger, og der er også dukket mindre spektakulære, men målrettede angreb op specifikt til Mac.

10) Mobil-malware. Det er hidtil især gået ud over Android, som står for 90 procent af den mobile malware, hvor den primært er kommet fra alternative markeder for apps, som er populære i visse lande. Kaspersky forventer at se flere eksempler på mobil malware, som vil bruge drive-by-angreb, hvis brugeren eksempelvis besøger en hjemmeside og har et sikkerhedshul.

Hele listen inklusive top-10 for 2012 kan ses i et blogindlæg på Kasperskys hjemmeside.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Ove Larsen

Stuxnet ramte ikke kun iranske atomanlæg - men inficerede tusindvis af virksomheders maskiner - og oprydningen har stået på - siden og kostet rigtigt mange millioner af $. Så en af truslerne må vel være spilloff fra staters malware i deres 'cyberkrig'. Og som i alle andre krige - er det civile der skal tage de største tab.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere