Sådan ser indmaden i Playstation 4 ud

Illustration:
Med den nye Playstation 4 er Sony skiftet tilbage til x86-processorer, med CPU og GPU fra AMD. Styresystemet er en tilpasset udgave af FreeBSD.

Æraen med Cell-processorer i Sonys spillemaskine Playstation er slut. I stedet er Sony nu med lanceringen af Playstation 4 skiftet til helt normale x86-processorer, som man også finder i Mac- og Windows-computere - og i ærkekonkurrenten Xbox One. Mere præcist en Jaguar-processor fra AMD med otte kerner, som er bygget sammen med en Radeon-grafikchip. Der er 1.152 kerner til grafikberegningerne.

På softwaresiden kører Playstation 4 på styresystemet Orbis OS, der skulle være baseret på open-source-systemet FreeBSD, som Version2-blogger Poul-Henning Kamp er med til at udvikle. Der er dog ingen tegn på, at man kan omdanne en Playstation 4 til en kraftig FreeBSD-maskine.

Læs også: PlayStation 4 kører open source-styresystemet FreeBSD

Playstation 4 kom på gaden i dag, og hos iFixit.com tog det ikke mange sekunder, før en maskine var indkøbt og skilt ad. Her kan du se lidt af indmaden:

Illustration: iFixit.com

Harddisken i Playstation 4, en helt standard 2,5-tommer 500 gigabyte 5400 RPM-model, kan skiftes ud ganske let. Man skal blot fjerne en enkelt skrue, konstaterer iFixit, samt finde en ny harddisk, som har plads til mindst 160 gigabyte, og som ikke er over 9,5 millimeter tyk. Til gengæld kan man ikke tilslutte eksterne harddiske via USB til Playstation 4.

Illustration: iFixit.com

Der er otte gigabyte RAM i alt - fire gigabyte på hver side af printkortet (markeret med orange). CPU og grafikchip er bygget sammen i en såkaldt APU fra AMD (rød markering).

Illustration: iFixit.com

Processoren afleder varmen til denne solide radiator (heat sink), som sammen med en blæser sørger for, at maskinen ikke overopheder. Målet har været at få mindre larm fra køling end i Playstation 3.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Der er dog ingen tegn på, at man kan omdanne en Playstation 4 til en kraftig FreeBSD-maskine.

Eftersom en Playstation 4 i grove træk er en almindelig relativt billig gamer-PC er det helt korrekt ikke særligt sandsynligt at den kan omdannes til noget der kan kaldes kraftigt efter den journalistiske målestok.

Til gengæld virker det ganske sandsynligt at det vil lykkes nogen at installere et alternativt styresystem på en Playstation 4. Men det eneste praktiske formål jeg kan forestille mig med sådan en operation er at kunne køre piratkopierede spil, der er ikke nogen ide i at købe en Playstation 4 frem for en PC hvis man har et andet formål end at spille Playstation 4 spil.

  • 4
  • 6
#7 Deleted User

Ifølge de første anmeldelser er PS4 konsoller ikke egnede som mediecentre. Man har ihvertfald ikke haft succes med at afspille lokale filer. Man kan kun hente via Sony store og Netflix. Indtil videre synes konklusionen at være, at en PC er bedre. Eller Xbox One måske? Læg ihvertfald mærke til det inden i handler. Selvom PS4 ikke har kraftig hardware, så er der stadigvæk nytænkning i den. F.eks. at CPU og GPU er ligeværdige i programmeringsmæssig forstand og har fælles addresserum. De nye konsoller har også 8 ægte cpu kerner. Mon ikke det er grunden til at Battlefield 4 udnytter en PC cpu næsten 100%? Det er et af de første PS4/Xbox One/PC spil. Nu kommer der nok efterspørgsel efter 8 kerners pc'ere?

  • 0
  • 0
#8 David Rechnagel Udsen

Ifølge de første anmeldelser er PS4 konsoller ikke egnede som mediecentre. Man har ihvertfald ikke haft succes med at afspille lokale filer. Man kan kun hente via Sony store og Netflix. Indtil videre synes konklusionen at være, at en PC er bedre. Eller Xbox One måske? Læg ihvertfald mærke til det inden i handler.

Tja, Xbox 360 blev populær blandt gamers, fordi den var en sand spillemaskine, hvorimod PS3'eren var lidt eksperimentel. En CELL-processer, en Blu-ray-afspiller og en generel kompliceret indmad. Det gjorde PS3'eren dyr og tabte derfor salg til Xbox 360'eren.

Så Sony må have tænkt; hvordan slår vi 360'eren? Hvordan får deres kunder til at opgradere til en PS4 fremfor en ny Xbox? Samtidigt ligner det at Microsoft har tænkt på det modsatte. Og man kan se at Xbox One'en har fået mindre fokus på det at spille spil, og mere fokus på at være et mediecenter. De har sikkert tænkt at PS3'eren er grunden til at Blu-ray slog HDDVD, fordi folk faktisk kunne købe en Blu-ray-afspiller ret billigt. Med andre ord; der er salg i en billig mediecenter-maskine.

Dette har på sin vis vent billedet om denne generation. Men dog så voldsomt. Hvorimod Xbox 360'eren var super simpel og PS3'eren så kompleks at det nærmest først er nu at udviklerne kan udnytte den fuldt ud, så er Xbox One'en og PS4'eren stort set ens. Men på smådetajler er Xbox One'en en smule mere kompliceret end PS4'eren, især fordi den konstant skal have et andet styresystem klart til når du vil se film fremfor at spille spil.

Men når alt det er sagt, så vil jeg anbefale alle at vente. Konsoller er ikke så gemmentestet som de var i gamle dage. I dag kan man bare sende et patch ud første dag og fikse det således. Hvis du havde sendt din konsol ud i 1990erne med en grov fejl, så ville det være en katastrofe, fordi du skulle have alle konsollerne tilbage.

F.eks. så har med første dags-patchet til PS4'eren gjort det muligt at se DVD-film, så af en eller anden grund var slået fra. Selvom at hardwaret sagtens kan læse en DVD-skive.

Jeg kan sagtens forestille at PS4'eren får softwareændringer der gør til et mediecenter igen. Fordi det kræver næppe hardwareændringer.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere