Sådan ser det nye, vendbare USB-stik ud

3. april 2014 kl. 11:3534
En ny USB-standard er på vej, og nu er organisationen bag standarden klar med billeder af de nye stik og porte, som kan være klar i løbet af 2014.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I stedet for et væld af forskellige størrelser og typer af USB-stik skal fremtiden byde på bare én slags, som er lille, vendbar og har samme format i begge ender af kablet.

Sådan lyder det fra The USB Implementers Forum, der står bag USB-standarden og nu er ved at være klar med en afløser for det allestedsnærværende stik. For første gang viser organisationen nu billeder af, hvordan det nye stik forventes at blive - med forbehold for ændringer, inden standarden bliver støbt i beton.

Modsat i dag, hvor hver ende af et USB-kabel har forskellige stik, oprindeligt for at undgå kortslutning, vil den næste USB-standard som udgangspunkt have samme stik i begge ender. Og ligesom Apples Lightning-stik vil man kunne vende stikket begge veje.

For at kunne bruge samme stik til både mobiltelefoner og computere bliver den nye USB-port i sagens natur noget mindre end den nuværende standard-USB-port. Samtidig bliver den maksimale båndbredde hævet fra 5 gigabit pr. sekund til 10 gigabit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye USB-standard får navnet Type C, hvor Type A kort fortalt er det oprindelige USB-stik, og Type B er det klassiske, lidt mere kvadratiske stik til at tilslutte for eksempel printere og scannere.

Ifølge The Verge bliver Type C-standarden færdiggjort i midten af 2014 og vil være klar til produktion senere på året. Men hvor hurtigt pc-producenterne begynder at udstyre deres hardware med den nye port, er uvist og afhænger i klassisk hønen og ægget-stil af, hvad det vil kunne bruges til af udstyr.

34 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
34
6. april 2014 kl. 16:41

hvad er der smart ved det bliver SCART om igen hvor man ikke kunne forlænge ude skal have adaptere imellem

33
5. april 2014 kl. 11:28

.... og mon ikke det hele bliver overhalet af induktiv opladning....

27
4. april 2014 kl. 09:48

Jeg oplever ofte at skulle vende USB stikket 2 gange, før det passer, så det bliver godt at det er vendbart. :)

Jeg er dog helt ligeglad med om det har samme stik i begge ender.

25
4. april 2014 kl. 07:54

Få lige vendt om på han og hun på de stik.

14
3. april 2014 kl. 15:20

Ihvertfald ikke til telefoner. EU har netop vedtaget anti-Apple forslaget der siger at alle mobiltelefoner SKAL have en mini-USB hunstik af den gamle type. Lobbyens mål var alene at skade Apple, og politikernes samlede hjernekraft kunne ikke regnde den ud.

Hvis EU havde tænk på forbrugerne, og i stedet sagt at opladeren skulle have standard USB port til opladning (det har Apple's opladere, og stort set alle andre), så kunne man have sat det stik i telefonen man ville, og kunderne kunne beholde laderen. Nu må telefonleverandører gerne levere opladere med fastsvejset kabel, så de skal skrottes når EU vedtager ny standard.

Så i første omgang skal man huske at det nye stik er strengt forbudt i telefoner i EU, indtil der kommer en lovændring.

26
4. april 2014 kl. 08:33

Pudsigt nok har jeg aldrig smidt så få opladere ud som efter jeg gik over til Apple. Min første iPhone-oplader fra 2007 bruges flittigt den dag i dag (blot med nyt Lightning-kabel forstås). Havde jeg brugt andre telefoner var opladeren røget ud hver eneste gang.</p>
<p>Måske er det i virkeligheden slet ikke Apple, der er problemet...

Man kan godt se/høre det er mange år siden du sidst har set en telefon der ikke kommer fra Apple. Min første smartphone (HTC legend, købt sommeren 2010) havde lader og kabel hver for sig - præcis lige som Apple. HTC har så undervejs skiftet stikket i telefonenden, konens gamle HTC touch havde et stik, min Legend et andet og konens nyere Sensation XL et helt tredje. Med Sensation XL (og de andre modeller fra den periode) gik HTC over til samme stik som jeg nu har i min helt nye LG G2. Samsung bruger mig bekendt samme stik og dermed er tre af de største Android-baserede producenter enige om et stik.

Ihvertfald ikke til telefoner. EU har netop vedtaget anti-Apple forslaget der siger at alle mobiltelefoner SKAL have en mini-USB hunstik af den gamle type. Lobbyens mål var alene at skade Apple, og politikernes samlede hjernekraft kunne ikke regnde den ud.</p>
<p>Hvis EU havde tænk på forbrugerne, og i stedet sagt at opladeren skulle have standard USB port til opladning (det har Apple's opladere, og stort set alle andre), så kunne man have sat det stik i telefonen man ville, og kunderne kunne beholde laderen. Nu må telefonleverandører gerne levere opladere med fastsvejset kabel, så de skal skrottes når EU vedtager ny standard.

Ideen med direktivet er netop at alle producenterne tvinges til at have samme stik. Det betyder at du kan købe en iPhone i dag (eller rettere når reglerne træder i kraft) og senere købe en android-baseret telefon og bruge samme oplader OG kabel, hvis du ønsker det (eller omvendt - android nu og iPhone senere).

Personligt er jeg da glad for at jeg ikke længere skal have en hel bunke med USB kabler til alverdens forskellige enheder!

32
4. april 2014 kl. 19:49
19
3. april 2014 kl. 16:26

...politikernes samlede hjernekraft kunne ikke regnde den ud.

Hm.. du mangler lige " omkring hjernekraft - "hjernekraft". En politikers styrke er primært kontrol af ord, skriftlige såvel som mundtlige. Don Juan (Spanien)/Don Giovanni (Italien) er et fint eksempel blot i en lidt anden rolle.

Et dansk eksempel de fleste kan huske er "uld i mund"...http://da.wikipedia.org/wiki/Poul_Nyrup_Rasmussen

15
3. april 2014 kl. 15:34

Ihvertfald ikke til telefoner. EU har netop vedtaget anti-Apple forslaget der siger at alle mobiltelefoner SKAL have en mini-USB hunstik af den gamle type. Lobbyens mål var alene at skade Apple, og politikernes samlede hjernekraft kunne ikke regnde den ud.

Hvor har du læst det henne? Som skrevet ovenfor er der en vis sandsynlighed for at det bliver USB Type-C i stedet for micro-USB. Det bliver helt sikkert ikke mini-USB som du skriver, men det er nok en skrivefejl?

Hvis EU havde tænk på forbrugerne, og i stedet sagt at opladeren skulle have standard USB port til opladning (det har Apple's opladere, og stort set alle andre), så kunne man have sat det stik i telefonen man ville, og kunderne kunne beholde laderen. Nu må telefonleverandører gerne levere opladere med fastsvejset kabel, så de skal skrottes når EU vedtager ny standard.

Ikke enig. Problemet er lige netop at Apple bruger et andet stik end alle andre. Det ville da være temmeligt rart for alle os forbrugere hvis alle producenter brugte samme stik og det skulle da overraske mig om ikke alle opladere fremover kommer til at benytte USB Type-C stik (hvis ellers det er Type-C der bliver standarden).

23
4. april 2014 kl. 00:39

Det ville da være temmeligt rart for alle os forbrugere hvis alle producenter brugte samme stik

Alle, ligefrem?

Pudsigt nok har jeg aldrig smidt så få opladere ud som efter jeg gik over til Apple. Min første iPhone-oplader fra 2007 bruges flittigt den dag i dag (blot med nyt Lightning-kabel forstås). Havde jeg brugt andre telefoner var opladeren røget ud hver eneste gang.

Måske er det i virkeligheden slet ikke Apple, der er problemet...

30
4. april 2014 kl. 13:40

Havde jeg brugt andre telefoner var opladeren røget ud hver eneste gang.

Hvorfor dog det? Alle andre bruger micro-USB idag (så der er ingen grund til at smide gamle opladere ud, de virker fint stadig) og når jeg er på besøg hos en kammerat med en Blackberry kan jeg låne hans oplader til min Samsung Galaxy - de eneste steder jeg ikke kan det er når folk har en iPhone - så det er ret tydeligt hvem der har meldt sig ud af kampen her.

16
3. april 2014 kl. 15:59

Men er problemet ikke omvendt. At Apple har lavet et stik, som mange Apple brugere formentligt er glade for - og man så kommer og siger laveste fællesnævner til alle? Jeg har læst flere positive kommentarer til eu initiativet, dog typisk fra ikke-Apple brugere. Besynderligt.

28
4. april 2014 kl. 12:05

Der er ingen der siger at der ikke kan være to (eller flere) stik i en telefon. Derved kunne Apple stadig fastholde en lightning connector, men også være kompatibel med alle andres stik. Hvis EU skulle lægge sig fast på nutidens USB Micro-B connector kan producenterne stadig sætte en C connector i. Min Sony Xperia Z1 Compact har et magnettilkoblet ladestik der er mere robust end USB Micro-B overfor slid og ikke kompromitterer telefonens vandtæthed. Den har også en Micro-B connector der gør at jeg kan oplade fra andres opladere (og debugge androidapps da magnetstikket ikke bærer data). Jeg er meget tilfreds med systemet da det giver det bedste fra begge verdener; kompatibilitet, vandtæthed og robusthed imod slitage.

20
3. april 2014 kl. 18:52
8
3. april 2014 kl. 14:24

Så mangler vi bare at alle, inkl. Apple starter med at bruge det. Forhåbentligt bliver det en realitet fra 2017 efter det nye EU lov/direktiv træder i kraft.

9
3. april 2014 kl. 14:36

Så mangler vi bare at alle, inkl. Apple starter med at bruge det. Forhåbentligt bliver det en realitet fra 2017 efter det nye EU lov/direktiv træder i kraft.

Hvorfor skulle det det? Som jeg har forstået direktivet vil man låse det til en bestemt type USB-stik. (Micro-USB)

Læs evt selv her: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/rtte/files/chargers/m455_chargers_en.pdf

Så bliver enhver ny USB standard lige så forbudt som Apples egen connector, og vi skal vente på at politikerne i EU bruger et lille årti på at diskutere hver gang der er nogen der laver et bedre stik.

Det EU direktiv er endnu et glimrende eksempel på at politikerne er totalt fornuftsforladte når det kommer til teknik.

Tænk hvis vi havde haft et EU-direktiv om hvilken hesterace vogne skulle trækkes med i gamle dage. Automobilet var aldrig slået igennem! (Beklager, blev nødt til at finde på en bilanalogi)

31
4. april 2014 kl. 15:42

Anders Palm skrev:

Så bliver enhver ny USB standard lige så forbudt som Apples egen connector

Hvoraf fremgår det at Apples egen (og bedre) connector skulle blive forbudt?

Apples enheder skal blot forsynes med et micro-USB stik, og hvis de gør det fornuftigt, så sætter de en plastic-dims ind i disse hunstik, for at forhindre støvdannelse. Dimsen skal så blot fjernes hvis brugeren mod forventning skulle ønske at bruge stikket.

Apples connector bruges ud over til at lade enhedens batteri op, også til synkronisering.

Reelt er påbudet til Apple blot et påbud om at enhederne skal være lidt tungere, fylde lidt mere, og koste lidt mere at fabrikere - end ellers.

11
3. april 2014 kl. 15:10

Da nyheden om det direktiv kom frem for nyligt er mener jeg bestemt at have set et citat fra en af EU politikerne at de ikke havde lagt sig fast på en bestemt standard.

Korrekt. Valget af den specifikke standard bliver en administrativ opgave for kommisionen - det er ikke en del af direktivet. Det ville undre hvis ikke valget falder på USB Type-C og det burde også være muligt at opdatere senere hvis/når det bliver nødvendigt.

Det er klart at lovgivning om emner altid indfører en vis træghed i "opdateringshastigheden", men det opvejes i dette tilfælde af de store fordele for både individ og samfund ved at have en fælles standard (tænk stikkontakter, elpærer, osv. for lignende situationer).

22
3. april 2014 kl. 20:15

Det er klart at lovgivning om emner altid indfører en vis træghed i "opdateringshastigheden", men det opvejes i dette tilfælde af de store fordele for både individ og samfund ved at have en fælles standard (tænk stikkontakter, elpærer, osv. for lignende situationer).

Dårlig analogi, apples lightning connector har samme "stikontakt" som alle andre smartphones, nemlig et USB-A stik.

Lovgivningen svarer til at man standardiserer det stik du sætter ind i dit tv eller støvsuger eller hvad man nu kan finde på, her kan jeg komme i tanke om i hvert fald 3-4 forskellige stik i mit hjem, og det handler kun om strøm! Husk på at connectoren til en smartphone bærer data af forskellig art også. I apples gamle connector var der endda en analog line-out i.

6
3. april 2014 kl. 12:52

Et USB B-type stik er ikke "de små varianter til kameraer og telefoner". Det er i stedet det tilnærmelsesvis firkantede stik, der sidder i den ende af en USB-ledning, der sættes i et "downstream" unpowered device.

5
3. april 2014 kl. 12:50

Hvis De kunne gøre dem runde, på en eller anden måde, så der slet ikke var nogen rigtig vej op eller ned, ville det da blive endnu bedre.

De kunne evt. lave dem på samme måde som minijack stik.

  • En svagtseende skal vel kunne tilslutte USB enheder, uden hjælp? Det kan de selvfølgelig allerede, men det kunne da være meget nemmere.
2
3. april 2014 kl. 12:28

Alle stik er vendbare. Det er bare et spørgsmål om, hvor mange grader det skal drejes. Men jeg synes egentligt, det er en fordel at stik kun kan vende på én måde.

7
3. april 2014 kl. 13:37

Delvis enig med hensyn til de 'gamle' A og B stik, det er ikke det store problem, men med micro versionerne vil det være en stor forbedring. Der er tingene så små at det ikke er helt så nemt lige at gennemskue den rigtige orientering.

1
3. april 2014 kl. 12:12

Fantastisk at stikket kan vendes, det vil nogle nok mene det burde have kunnet siden Type A.

Hvad der er mere interessant er, at Type C kommer sammen med USB 3.1, som kan levere 2A ved 5V (dvs. 10W) eller 5A ved 12V (60W) eller 20V (100W).

Dét er fremskridt, både for opladning, men også for reducering af sorte bokse.

12
3. april 2014 kl. 15:11

Type C kommer sammen med USB 3.1, som kan levere 2A ved 5V (dvs. 10W)

Der er også nogen der hævder 12V eller 20V op til 100W. (5 Ampere) Skal der så indbygges beskyttelse i device der tager Power fra stikket. Så det "slår fra" hvis det kun kan tage 5V? Kan det lille stik bære 5A? Man finder ikke mange svar derude (på nettet)?http://mobilesyrup.com/2014/04/03/heres-the-concept-design-of-the-reversible-next-gen-usb-connector/

21
3. april 2014 kl. 19:13

Der er også nogen der hævder 12V eller 20V op til 100W. (5 Ampere)
Skal der så indbygges beskyttelse i device der tager Power fra stikket.
Så det "slår fra" hvis det kun kan tage 5V? Kan det lille stik bære 5A?
Man finder ikke mange svar derude (på nettet)?

Det hele er beskrevet i den nye, ret komplekse USB Power Delivery standard - se http://www.usb.org/developers/powerdelivery/

Der findes også den alternative og lidt simplere Quick Charge teknologi fra Qualcomm - dem der laver Smapdragon processorerne - se http://www.qualcomm.com/chipsets/quick-charge

Begge standarder har 20 V som maksimum.

13
3. april 2014 kl. 15:17

Et af de nuværende store problemer er spændingstab i lange ledninger. Hvis der er 5V i forsyningen, er der så >4.75V på load siden ? OK nyere device kører bedre på 3.3V. Men hvad er planen ?