Sådan sendte finske nørder BASIC-kode over radioen i 1985

24. august 2012 kl. 14:0422
En Commodore Vic 20, en båndstation og adgang til at sende over FM-båndet. Sådan fik finske entusiaster i 1985 sendt et BASIC-program af sted til programmører i hele Finland.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nettet, som vi kender det i dag, fandtes endnu ikke. Men alligevel lykkedes det i 1985 en gruppe finske programmører at dele programkode med andre over afstande på flere hundrede kilometer. Det skriver Ars Technica.

I dag bruger man avancerede webtjenester som Github til den slags. Men dengang fik de tingene til at ske med en Commodore Vic 20, en båndstation og adgang til sendetid på en finsk radiostation.

Som computerentusiaster af en vis alder vil vide, var det foretrukne lagermedie dengang båndstationen, som man kunne bruge til at gemme sine programmer på et kassettebånd.

Sådan et kassettebånd kunne naturligvis også sættes i en almindeligt stereoanlæg og afspilles, hvilket resulterede i en sekvens af lyde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og heraf kom idéen. Hvorfor ikke afspille lydene fra et program skrevet i sproget BASIC over radioen og lade lytterne optage lyden for derefter at afprøve programmet på deres egen computer?

Eksperimentet lykkedes, og ophavsmændene modtog tilbagemeldinger fra programmører i hele Finland, der havde optaget og afprøvet programmet med succes. Programmet kunne i øvrigt beregne, hvor mange dage, måneder og år, der var gået mellem to datoer.

Det kan du læse mere om hos Ars Technica, der har et interview med finnerne.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
27. august 2012 kl. 09:15

Nogle har allerede nævnt NOS og Radio Viborg, men jeg kan da lige tilføje lidt ekstra oplysninger.

I firserne sendte hollandske NOS ganske rigtigt programmer ud i æteren. Da der på det tidspunkt fandtes ret mange forskellige hjemmecomputere, som talte hver deres sprog, opfandt man en slags computernes esperanto. BASICODE gjorde det muligt at skrive programmer til andre computere, selv om de var vidt forskellige. Der står lidt her: http://en.wikipedia.org/wiki/BASICODE

I slutningen af firserne havde jeg bl.a. været med til at stifte Quercus, Dansk Acorn og BBC Brugergruppe (som holder 25 års jubilæum næste år), og jeg var også medejer af et firma, som importerede bl.a. ARM-baserede Archimedes. Ved den lejlighed blev jeg interviewet af Radio Viborg, og jeg fortalte bl.a. om NOS og deres BASICODE-projekt. Kort efter begyndte Radio Viborg at udsende computerprogrammer om aftenen - til stor fornøjelse for div. nørder og til lige så stor irritation for alle andre, der måtte skrue ned eller slukke for radioen, mens den støjede :-)

12
25. august 2012 kl. 19:03

Som jeg husk det var de program som DR lave nogle hvor program var fra det Hollands NOS, For har hvis et kassettebånd men det. et sted De program som havde være om tale i program blive ud sendt hvis efter kl. 23

9
25. august 2012 kl. 09:14

@Morten Winther Jeg har anvendt nedenstående link, som inspiration til at bygge en time/overtime beregner, hvor timer inden for dag perioden giver en faktor A x lønnen og timer inden for natte perioden giver faktor B x lønnen. Jeg afslutter med at runde til nærmeste ½ time efter en aftalt algoritme, og ender med et slutresultat som kan bruges direkte i vores time indtastningssystem.

Den macro som er indsat til sidst i tråden er ret godt lavet. Hvis du ændre lidt i macroen vil du kunne foremntligt kunne anvende den til at finde ud af hvor mange timer der f.eks. er mellem 6-9 ; 9-16; 16-22 i en given periode og så videre.

Eneste knas er lidt om sommertid/vintertid da vores start indtastninger er i UTC, men vores løn er fastlagt i forhold til lokaltid, samt arbejdsperioder som strækker sig over midnat.

http://www.mrexcel.com/forum/excel-questions/437313-calculating-day-shift-night-shift-hours-date-time.html

Om det lige passer til dit problem ved jeg ikke, men uanset er det et glimrende sted at starte.

NB: Husk at ændre dine macro settnings under excel trust cernter!

14
25. august 2012 kl. 20:46

Det er godt nok et PHP script jeg skal lave, men måske jeg kan hente lidt idéer i den macro.

17
26. august 2012 kl. 19:19

Hej Torben

Tak for dit bud, men tager det højde for hvor mange weekender der er?

Jeg er selv kommet op med dette:

http://pastebin.com/D83yacAa

Den er dog hverken effektiv eller helt præcis, da den bare looper alle timer igennem fra start til sluttidspunkt. Men jeg har lidt planer for hvordan den kan effektiviseres.

19
27. august 2012 kl. 07:45

@morten

Har du prøvet at søge på stackoverflow?

Mvh, Palle

15
25. august 2012 kl. 21:35

Er ikke sjovere, at regne algorithmen ud selv? Et lille hint: Hvis årets første dag, er 1. marts - så er det meget nemmere. Du kan omregne månederne, så 0'te måned er 1. marts, ved at bruge (md + 9) mod 12, så vil md=3 give 0. Du skal også tage hensyn til, at året skifter allerede 1. januar, og ikke 1. marts. Så er det lige ud af landevejen, også med den gregorianske kalender. Du behøver ikke tabeller, med måneders længde og den slags humbug - det hele er bare en simpel formel...

5
24. august 2012 kl. 23:08

med fare for at blive stemplet som nørd, mener jeg bestemt at huske optagelser af digital 'støj' pr. FM radio med det formål efterfølgende at afspille det igennem min C64 båndoptager. Det må have været fra landsdækkende radio, for the Voice gik simpelthen ikke igennem i Jylland hvor jeg tilbragte mine tidlige teenage år. Kvaliteten var dog så ringe, at jeg aldrig fik indspilningerne til at give noget resultat på computeren. Desværre - men så var der jo bladet 'TAST' (RIP). Måske har nogen adgang til DR's arkiver og kan stadfæste udsendelsesrækken mere præcist?

7
24. august 2012 kl. 23:33

Hej Carit

Da jeg læste artiklen i Ars Technica for en uge siden researchede jeg mig frem til, at Radio Viborg var ret store på det samme i det jyske. Jeg kunne nemlig huske, at vi selv optog programmer til 64'eren fra radioen derhjemme, men fandt ikke ud af, at det var The Voice, der sendte programmerne på Sjælland. Jeg troede faktisk også, at det var P3, men det er ikke noget, DR har taget æren for på nettet nogetsteds..

Mvh Kristoffer

8
25. august 2012 kl. 00:22

Kristoffer: Ja, du har ret. Jeg var med til at sende en halv times "Computermagasin" på Radio Viborg i sin tid :-) Vi sendte også programmer over æteren dengang. /Sten Hougaard

18
27. august 2012 kl. 06:27

@carsten g: ja, jeg var også med i MCK :-) havde på det tidspunkt sansynligvis en TI-99/4a eller en Acorn BBC computer (nogle gange var det jo ens computermærke der gjorde at man huskede folk :-)) /sten

4
24. august 2012 kl. 18:12

Radiostationen The Voice havde i midt-80'erne et radioprogram kaldet Data Voice som var lavet i samarbejde med Alt Om Data (blev vist nok sendt lørdag aften hvis jeg husker korrekt). Det indeholdte nyheder fra hjemmecomputerfronten, konkurrencer og så udsendte de små Basic programmer over radio, typisk til Spectrum og C64. Så var det bare i gang med båndoptageren og håbe på at der ikke var problemer med modtageforholdene.

3
24. august 2012 kl. 17:40

Sjovt, jeg sidder selv og skal bruge et script der kan finder forskel på to timestamps - dog lige med den forskel at den skal kun tælle tiden der er på hverdage mellem 8-16 i antal timer. Nogen bud?

6
24. august 2012 kl. 23:09

Excel?

2
24. august 2012 kl. 16:07

sendte i midt-firserne en halv time ugentligt på AM, hvor diverse Com64/128 programmer blev sendt. Hvert program blev sendt 2 gange; en gang 'normalt' og derefter i modfase. Det virkede fantastisk godt, selvom det var AM med knas og støj.

1
24. august 2012 kl. 15:16

men var da engang Danmarks radio også sendte kode ud via radioen.

21
27. august 2012 kl. 11:06

Jeg var med til at teste det for DR i 1988, hvor vi sad de sene aftentimer og studieværten afbrød udsendelsen med jævne mellemrum, så han kunne sende bitstrømmen til mig, som jeg så optog og derefter forsøgte at indlæse på min Amstrad - indspilningsstyrken skulle være helt præcis! :-| Det må have været BASICODE 2, for jeg havde en Amstrad CPC464 - jeg har nok stadig båndet med fortolkeren! :-)

13
25. august 2012 kl. 20:19

Jeg ville da ønske, at jeg havde vidst, at DR gjorde det samme dengang (er vel ikke helt gammel nok til at vide den slags). Så havde jeg afgjort forsøgt at hente den vinkel på historien hjem i stedet.

Er dog 'gammel nok' til at kunne sige, at Vic 20 var min allerførste computer. Husker timerne med Omega Race, Jupiter Lander og ikke mindst New York Blitz. Klasse...

Vh Mikkel, v2.dk

22
30. august 2012 kl. 14:04

Jeg ville da ønske, at jeg havde vidst, at DR gjorde det samme dengang (er vel ikke helt gammel nok til at vide den slags). Så havde jeg afgjort forsøgt at hente den vinkel på historien hjem i stedet.

Du er tilgivet. Jeps, det kunne være en interessant nostalgi-artikel, at få baggrundshistorien om hvordan og hvorfor DR gjorde det. Det var en anden tid dengang, og hjemmecomputer-feberen var på sit højeste. Var selv en af dem der lyttede til "bits'ne" i æteren. Måske Andrew Rump ovenfor kan hjælpe....